Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wanneer kun je het beste een eiwitshake nemen?

Wanneer kun je het beste een eiwitshake nemen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In de sportschool lijkt iedereen ze te drinken: eiwitshakes. Je besluit dat jij hier ook maar mee moet beginnen, maar als snel zie je door de bomen het bos niet meer. Wat is nu precies de functie van een eiwitshake en wanneer kun je deze het beste nemen voor zoveel mogelijk effect?


Wat zijn eiwitshakes?

Eiwitshakes zijn, de naam zegt het al, drankjes waarbij een hoog gehalte aan eiwitten aanwezig is. Dit kunnen dierlijke, dan wel plantaardige eiwitten zijn. Het aanbod van eiwitshakes is ontzettend groot. Er zijn heel veel verschillende eiwitshake-merken op de markt, met nog meer verschillende soorten en smaken shakes. Waar te beginnen? Laten we eerst uitleggen wanneer je eiwitshakes nodig hebt.


Wanneer heb je eiwitshakes nodig?

Wanneer je een uurtje lekker gaat sporten, beschadig je je spieren. Je lichaam heeft voldoende eiwitten nodig, om ervoor te zorgen dat deze beschadigingen herstellen. Het lijkt dan ook logisch om hiervoor een eiwitshake te nemen. Maar is dat echt nodig? Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander voldoende eiwitten binnenkrijgt door middel van zijn of haar voeding. Een eiwitshake is, wanneer je slechts één of een paar keer per week sport dus niet nodig.

Hier kun je vinden hoeveel eiwitten je gemiddeld per dag nodig hebt, afhankelijk van hoeveel lichaamsbeweging je krijgt. Meer eiwitten nemen dan je nodig hebt, zorgt ervoor dat je aankomt in vet. Dat is waarschijnlijk juist niet wat je wilde. Zorg dus dat je basisvoeding goed zit, dan krijg je genoeg eiwitten binnen door middel van voedsel. Dure eiwitshakes zijn dan dus overbodig, wat je ook weer geld bespaart.

Echter, wanneer je meer dan drie keer per week traint langer dan een uur traint, kan je lichaam er wel baat bij hebben om eiwitshakes te nemen, zodat het beter herstelt. Ook wanneer je richt op het krijgen van meer spiermassa kunnen eiwitshakes daarbij helpen. Eiwitshakes zijn dan fijn, omdat ze vloeibaar zijn, waardoor je lichaam de eiwitten sneller opneemt en in kan zetten om je spieren te herstellen of meer spiermassa aan te maken. Het is wel belangrijk dat je in je basisvoeding al voldoende eiwitten eet. De eiwitshake is een aanvulling hierop, als eenvoudige manier om meer eiwitten binnen te krijgen, niet als een vervanging van je basisvoeding.

WeightWatchers


Wanneer kun je het beste een eiwitshake nemen?

Als je voor je training niets gegeten hebt, is het aan te raden om je eiwitshake na de training te nemen. Dan heeft je lichaam de kans om sneller te herstellen. Qua timing is er verder veel onderzoek gedaan naar het juiste moment van het nemen van je eiwitshakes, maar hier zijn nog geen eenduidige resultaten van beschikbaar. Het is daarom tot nu toe het belangrijkst gebleken om gedurende de dag voldoende eiwitten binnen te krijgen. Een eiwitshake kan hiervoor dus een middel zijn.

Het is echter nooit een vereiste om een eiwitshake te consumeren. Een bak kwark werkt net zo goed om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor je spierherstel of toenemen van spiermassa. Het is alleen een makkelijkere manier om eiwitten te nuttigen, omdat je de eiwitten vloeibaar binnenkrijgt.


Verschillende soorten eiwitshakes

Je hebt grofweg twee verschillende soorten eiwitshakes: op basis van whey-eiwitten en op basis van caseïne-eiwitten. Whey-eiwitten neemt je lichaam snel op en is daarom handig om na het sporten te nemen, zodat je spieren snel kunnen herstellen en helpen ze kortstondig bij het toenemen van spiermassa. Caseïne-eiwitten doen er langer over om opgenomen te worden door je lichaam, daarom zijn deze bijvoorbeeld handig om te nemen voor het slapengaan. Zo heeft je lichaam in je slaap de mogelijkheid om gedurende langere tijd spiermassa op te bouwen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag