Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips als je wilt werken in de sport

8 tips als je wilt werken in de sport

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb jij een passie voor sporten en beweging? Dan is een (bij)baan in de sport misschien wel iets voor jou. De beroepsgroep ‘sport’ draait om lichamelijke beweging, zoveel is duidelijk. Verder is ‘werken in de sport’ een breed begrip met erg veel mogelijkheden. In dit artikel beschrijven we in 8 tips wat voor werk er allemaal mogelijk is en waar je rekening mee moet houden.


Tip 1. Laat je niet misleiden door hoge salarissen

Als je de bedragen uit de sportwereld hoort, lijkt het een hele aantrekkelijke branche om in te werken. Helaas geeft de media best wel een vertekend beeld van salarissen in de sportwereld. Vooral omdat deze bedragen uitsluitend aan topsporters worden uitbetaald. En zelfs dan is de kans groot dat goede sporters vooralsnog financieel afhankelijk zijn van een tweede baan. Gemiddeld gezien bedraagt jouw salaris in de sportwereld tussen de €1500 en €3500 per maand. Een leuk bedrag om van rond te komen, maar geen gefundeerde motivatie om een carrière in de sport te ambiëren.


Tip 2. Doe ervaring op in de sportwereld

De meeste banen komen niet zomaar aangewaaid. Ook in de sportwereld is er een stevige concurrentie gaande, waardoor je niet per definitie wordt aangenomen bij jouw droombaan. Een carriere in de sport begint dan ook met een hele hoop ervaring. Veel professionele sporters zijn al van jongs af aan het trainen, dus op latere leeftijd is het niet zo vanzelfsprekend om nog door te breken. Daarom kun je jouw hoop beter vestigen op andere sportgerelateerde beroepen, zoals instructeur of trainer. Probeer zoveel mogelijk ervaring op te doen in sportcommissies en sportbesturen. Kijk of je een voet tussen de deur krijgt in jouw lokale sportclub of fitness club, zodat je zoveel mogelijk leert in een informele omgeving. Of ga op eigen initiatief lessen verzorgen in een sport waar jij goed in bent.


Tip 3. Haal de juiste certificaten en diploma’s

Jouw geloofwaardigheid gaat enorm omhoog als je bewijs hebt voor jouw ervaring en kunde in de sportwereld. Het meest geaccepteerde bewijs is toch wel ‘het papiertje’: een certificaat of een diploma. Er is een heel scala aan opleiding, training en bijscholingsmogelijkheden beschikbaar. Dat varieert van een vierjarige opleiding ‘sport en management’ tot een tweedaagse cursus voor instructeur voor hardloop instructeur. Het leuke is dat er een heleboel beginnerscursussen zijn, waardoor jij ook zonder sportieve vooropleiding aan de slag kunt. Dat maakt een carrièreswitch naar de sportwereld een stuk realistischer! Als je al over de juiste papieren beschikt kun je altijd aanvullende cursussen doen om je nog verder te onderscheiden.


Tip 4. Weet wat je kunt

Elke baan in de sport vereist weer andere vaardigheden. Als trainer van een team moet je in staat zijn een team te blijven motiveren, stimuleren en te trainen. Er wordt veel beroep gedaan op je sociale vaardigheden. Daarnaast moet je sterk in je schoenen staan en overwicht hebben tegenover je team. Als fysiotherapeut daarentegen, moet je heel goed kunnen luisteren om erachter te komen met welke sportproblemen de cliënt kampt. Daarnaast moet je de kennis uit je opleiding kunnen toepassen in de praktijk. Als groepslesdocent moet je juist heel veel energie hebben. Je moet iedereen motiveren en tegelijkertijd zelf ook nog keihard meesporten. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Denk van te voren goed na of jouw persoonlijkheid en vaardigheden passen bij het sportieve beroep dat jij voor ogen hebt.


Tip 5. Weet wat je wil

Er zijn heel veel beroepen in de sport: acrobaat, activiteitenbegeleider, aerobics instructeur, alpinist, trainer van diverse sporten, coach, danslerares, fitness instructeur, fysiotherapeut, leraar gymnastiek, manager sportcentrum, personal trainer, professioneel sporter, zeilinstructeur, scheidsrechter en noem maar op… Daarnaast kun je ook ouderen begeleiden, kinderen coachen of yoga geven. Als je van te voren weet voor welk beroep je gaat, kun je gericht aan de slag gaan om deze baan te bemachtigen. Daaronder valt bijvoorbeeld bijscholen, netwerken, ervaring opdoen, vacatures zoeken en meer.


Tip 6. Analytische beroepen in de sport

Op hogescholen en universiteiten zijn een aantal opleidingen die zich richten op sport en gezondheid. Soms begint het met een algemene opleiding met een specialisatie, soms is de opleiding vanaf het begin al gericht op sport. Maar wat doe je na je afstuderen? Hieronder noemen we een paar analytische beroepen in de sport:

  • Bewegingswetenschapper: Een bewegingswetenschapper doet onderzoek naar nieuwe bewegingstechnieken. Zowel voor dagelijkse handelingen als voor verbeterde sportprestaties en revalidatie.
  • Sportpsycholoog: Sporters moeten een bepaalde mentaliteit hebben om succesvol te worden en te blijven. Het vergt mentaal enorm veel van je. Sportpsychologen zijn in het leven geroepen om teams, coaches en individuele sporters hierin te begeleiden.
  • Voetbalanalyticus: Misschien wel de droom van elke man. Voetbalwedstrijden analyseren en daar nog voor betaald krijgen ook. Tot voor kort werd dit beroep vooral uitgevoerd door voormalige (prof)voetballers.

Ook wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van vernuftige data-analyses. Data wordt ingezet om spelers te analyseren, droomteams samen te stellen en daarmee prijzen te winnen.


Tip 7. Creëer je eigen baan

Met een dosis lef, doorzettingsvermogen en een hoge gunfactor kun jij jouw eigen sportbaan creëren. De laatste tijd ontstaat er namelijk ontzettend veel vraag naar bootcamp- en hardloopclubjes. Veel mensen vinden het leuk om in samen te sporten in kleinere groepen, bij voorkeur in de buitenlucht. Begin klein: stel een leuk programma op en vraag een paar vrienden of kennissen om dit programma eens met jou te doen. Dan kunnen zij gratis een bootcamp volgen terwijl ze jou tips kunnen geven om je lesprogramma nog beter te maken. Als je eenmaal iets bedacht hebt kun je eens kijken of jouw buurtgenoten ook openstaan voor een bootcamp voor een kleine bijdrage. Wie weet groeit jouw passie voor sport dan wel uit tot een professionele bootcamp of hardloopclub.

Hetzelfde geldt overigens voor skeeleren, fietsen, schaatsen of wandelen. Heb jij hier veel verstand van, ken je mooie routes en vind je het leuk en gezellig om anderen te helpen? Je kunt op eigen initiatief lessen gaan geven of tours gaan begeleiden.


Tip 8. Vind de juiste vacature

Wil je graag werken in de sportwereld maar weet je niet waar je moet zoeken? Op het internet staan heel veel vacatures beschreven. Er zijn zelfs speciale websites voor in het leven geroepen, zoals werkenindesport.nl en sportnetwerk.nl. Ook op reguliere vacaturewebsites staan sportvacatures vermeld. Je kunt filteren door de branche naar keuze aan te klikken.

Over het algemeen kom je sneller binnen als je via je netwerk solliciteert. Sport je bijvoorbeeld bij een sportclub of bij een sportschool? Probeer daar een band op te bouwen met de medewerkers en peil af en toe of er een vacature beschikbaar is. De mensen in de sportschool kennen jou dan al vantevoren. Ze weten of je discipline en doorzettingsvermogen hebt. Heb je een goede indruk gemaakt? Dan heb je vast een streepje voor tijdens het solliciteren!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag