Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het indienen van je ontslag

8 tips voor het indienen van je ontslag

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je denkt erover na om te stoppen bij je huidige werkgever. Misschien omdat je een andere baan hebt gevonden, of misschien omdat je voor jezelf wil beginnen. Het kan zijn dat je het niet meer naar je zin hebt, of dat werksfeer onprettig is, waardoor je met tegenzin naar je werk gaat. Of wellicht doe je je huidige werk gewoon al zó lang, dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Wat de reden ook is dat je ontslag wilt nemen bij je huidige werkgever: het is belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken en dat je je ontslag goed regelt. Daarom geven we je in dit artikel maar liefst 8 tips voor het indienen van je ontslag, zodat je zeker weet dat je ontslag goed zal verlopen.


1. Nieuwe baan? Zorg eerst dat alles goed geregeld is

Voordat je je ontslag aanvraagt bij je huidige werkgever, is het verstandig om te wachten tot je daadwerkelijk een contract hebt getekend bij een nieuwe werkgever. Dit voelt wellicht een beetje tegenstrijdig, maar houd in je achterhoofd dat er nog van alles mis kan gaan zolang je geen contract hebt ondertekend. Het zou vervelend zijn als je je huidige baan opzegt en er vervolgens achter komt dat de nieuwe baan, om wat voor reden dan ook, tóch niet doorgaat. Dus: zorg eerst dat je er zeker van bent dat de nieuwe uitdaging doorgaat, voordat je de stap neemt om je huidige werkgever in te lichten. Zorg er daarnaast voor dat je voor 100% achter je beslissing staat, zodat je achteraf geen spijt krijgt.


2. Vraag een gesprek aan met je leidinggevende

Voordat je ook maar iemand vertelt over je vertrek bij het huidige bedrijf, doe je er goed aan om eerst een gesprek aan te vragen met je baas. Zorg dat je hem of haar als eerste vertelt dat je weggaat, zodat hij of zij het niet in de wandelgangen te weten kan komen, dat zou namelijk niet erg netjes zijn. Vraag dus voordat je iemand vertelt dat je weggaat eerst een gesprek aan met je baas, waarin je hem of haar persoonlijk op de hoogte kunt stellen van je vertrek. Dit is niet alleen prettig voor je baas, maar ook gewoon netjes.


3. Bereid het gesprek voor

Het is prettig om het gesprek dat je gaat hebben met je baas even voor te bereiden. Natuurlijk hoef je niet een hele speech te schrijven, zodat je precies weet wat je wil gaan zeggen, maar het is wel handig om rekening met een aantal dingen te houden. Zorg bijvoorbeeld dat de toon van het gesprek positief is. Vertel niet wat er allemaal mis is aan je huidige baan en waarom je daar niet meer wilt werken, maar vertel liever waarom je zo uitkijkt naar je nieuwe baan. Noem bijvoorbeeld dat je daar andere werkzaamheden krijgt, meer uitdaging, een mooi project, of iets dergelijks. Met modder gaan gooien en benoemen wat er allemaal mis is aan het bedrijf, de collega’s of de werkzaamheden, is niet echt netjes.

Blijf professioneel en gebruik het gesprek niet om eventuele frustraties te uiten. Je kunt je baas immers nog nodig hebben voor referenties, of hem of haar nog eens tegenkomen. Daarnaast is een goed netwerk altijd handig. Houd er rekening mee dat het kan zijn dat je baas niet erg enthousiast is over je vertrek. En houd in je achterhoofd dat wat zijn of haar reactie ook is, dat je zelf kalm blijft en achter je beslissing blijft staan.


4. Een tegenvoorstel

Als je baas heel erg baalt van je vertrek, kan het zo zijn dat hij of zij een tegenvoorstel doet. Dit kan betekenen dat er meer loon geboden wordt als je je huidige functie blijft bekleden, dat er meer uitdaging geregeld zal worden, meer doorgroeimogelijkheden, etc. Natuurlijk is het fijn om te merken dat ze je graag willen houden, maar vergeet niet waarom je daar in de eerste instantie weg wilde.

Mochten de redenen waarom je weg wilde worden weggenomen door het hogere salaris of een andere belofte, kun je natuurlijk altijd nog overwegen om te blijven. In dat geval zal je er wel rekening mee moeten houden dat het kan zijn dat de verhoudingen ietwat scheef komen te staan, omdat je eigenlijk van plan was om weg te gaan. Daarnaast zal je je nieuwe werkgever op de hoogte moeten stellen dat je afziet van de nieuwe baan, wat in het geval van een reeds getekend contract toch niet echt goed overkomt.


5. Maak een ontslagbrief

Nadat je je werkgever op de hoogte hebt gesteld van je vertrek, zal je nog officieel een ontslagbrief moeten indienen. Een arbeidsovereenkomst moet je namelijk opzeggen met een formele ontslagbrief. Zet in de brief de volgende dingen:

  • De naam van je werkgever
  • De datum en het tijdstip van het gesprek dat jullie hadden
  • De datum waarop je het dienstverband wilt beëindigen (zorg dat je de opzegtermijn in acht neemt)
  • De functie die je verlaat
  • En de reden waarom je ontslag neemt

Probeer ook in de brief vooral positief te blijven. Geef bijvoorbeeld aan dat je dankbaar bent voor de kansen die je hebt gekregen, of de dingen die je hebt geleerd. Hiermee zorg je niet alleen dat je op een prettige manier afscheid neemt van je huidige werkgever, maar vergroot je ook de kans dat je onderdeel blijft uitmaken van zijn of haar netwerk. En dat is altijd handig.


6. Maak je werk netjes af

Ga na het indienen van je ontslag niet ineens de kantjes eraf lopen. Zorg ervoor dat je lopende werkzaamheden netjes afmaakt en/of goed overdraagt aan een collega of opvolger. Wanneer er van je wordt verwacht dat je degene die jouw functie gaat overnemen klaarstoomt, doe dit dan vooral goed en met enthousiasme. De indruk die je daarmee achterlaat, kan enorm veel invloed hebben op eventuele referenties.


7. Vakantiedagen

Wellicht heb je nog vakantiedagen over op het moment dat je je ontslag indient. Overleg met je werkgever wat er met die dagen gebeurt. Laat je ze uitbetalen, of neem je ze nog op voordat je weggaat? Vaak is het laatste voor jouzelf prettiger, daar je dan even vakantie hebt en uitgerust kunt beginnen aan je nieuwe baan. Veel werkgevers geven ook de voorkeur aan het opnemen van de vakantiedagen, daar het uitbetalen ze vaak meer geld kost. Vraag aan je werkgever hoe hij of zij erover denkt en maak duidelijke afspraken over wat er met de vakantiedagen gebeurt.


8. Vraag om referenties en een getuigschrift

Het is goed om je baas (en eventueel collega’s) te vragen of ze bereid zijn om als referentie op te treden. Dit lijkt misschien niet belangrijk wanneer je al een nieuwe baan hebt, maar tóch is het slim om te vragen, daar het altijd zo kan zijn dat je het ooit nodig hebt. Daarnaast kan je je baas vragen om een getuigschrift, hier heb je wettelijk gezien recht op dus doe dat vooral. In dat getuigschrift staat onder andere wat je functie was en welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd.


Tips bij een gedwongen ontslag

Bovenstaande tips zijn voor mensen die vrijwillig ontslag nemen bij hun huidige werkgever, omdat zij bijvoorbeeld een nieuwe baan hebben gevonden. Het kan echter ook zo zijn dat je ontslag ‘moet’ nemen, doordat er een conflict dreigt of gaande is. In dat geval is het heel belangrijk dat je je aan de formele regels rond een ontslag houdt. Houd hier rekening mee:

Ontslagbrief

Zorg ervoor dat je ontslagbrief volledig is. Dit betekent dat je alle gegevens erin zet die vereist zijn, en dat je zorgt dat je je aan de opzegtermijn houdt. Helaas is het zo dat een ontslag door een conflict soms zal moeten worden uitgevochten bij een rechter, dus zorg dat alles wat belangrijk is zwart op wit staat.

Maak een kopie van je ontslagbrief en verstuur de originele brief aangetekend naar je baas. Bewaar (een kopie van) het verzendbewijs, zodat je sterk staat wanneer het tot een rechtszaak mocht komen.

Referenties

Wanneer je je werk verlaat onder minder fijne omstandigheden, denk je misschien dat het geen zin heeft om om referenties te vragen. Dit is deels waar, vooral als het conflict tussen jou en je werkgever is. Tóch is het goed om te kijken of er misschien collega’s zijn met wie je fijn hebt samengewerkt, zodat je hen eventueel om referenties kunt vragen.


Je ontslag indienen

Je ontslag indienen kan lastig zijn. Wellicht vind je het moeilijk om weg te gaan bij het bedrijf waar je al jaren werkt, of misschien voelt het alsof je geen andere keus hebt, omdat de werksfeer niet meer prettig is. Wat de reden ook is dat je ontslag neemt: zorg er in ieder geval voor dat je alles netjes regelt, zodat je geen scheve gezichten krijgt, en juridisch gezien doet wat nodig is. Dat je weggaat betekent immers niet dat je er de laatste weken/maanden een zootje van mag maken.

Rond werkzaamheden netjes af, laat een positieve indruk achter, en bedank je werkgever voor de kansen en prettige tijd binnen het bedrijf. Dit kun je doen in je ontslagbrief, maar ook tijdens je laatste werkdag of een eventueel afscheidsfeestje. Onthoud dat de mensen voor wie je hebt gewerkt of mét wie je hebt gewerkt, altijd nog ‘handig’ kunnen zijn. Wellicht kom je ze nog eens tegen in een andere functie, of misschien komt er ooit een dag dat zij jou ergens voor zouden kunnen gebruiken. Een goed netwerk is natuurlijk altijd handig, dus probeer je ontslag zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo kijken zowel jij als het bedrijf terug op een fijne samenwerking.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag