Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een marktconform salaris berekenen?

Hoe kun je een marktconform salaris berekenen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Werken doe je natuurlijk niet alleen maar uit verveling, maar bovenal om je boterham te verdienen. Het salaris is dan ook een heel belangrijke voorwaarde van elke functie. Dus als je vacatures aan het zoeken bent, kijk je direct of er ook iets staat over de verloning. Je zucht diep als er voor de zoveelste keer staat: “een marktconform salaris”. Eigenlijk weet je dan nog niets! Het kan ook zo zijn dat je al aan het werk bent en je afvraagt of je wel genoeg betaald krijgt. Ook dan kan het handig zijn om uit te zoeken wat je zou moeten verdienen volgens het marktconforme model. Maar hoe kun je dat berekenen? Dit artikel geeft daar een aantal tips over.


Wat is de definitie van een ‘marktconform salaris’?

Heel veel vacatures proberen je gerust te stellen (of zelfs over te halen!) met de tekst ‘tegen een marktconform salaris’. Dan weet je negen van de tien keer nog steeds niet waar je aan toe ben. Want wat betekent dat? Je kunt het in ieder geval niet een-op-een omrekenen naar euro’s. Daarom beginnen we dit artikel met een uitleg over de definitie van een marktconform salaris.

Marktconform betekent dat iets in overeenstemming is met gemiddelden in de markt. Stel, sinaasappels kosten in alle supermarkten tussen de €1.10 en €1.20, dan is een ‘marktconforme sinaasappel’ ook ongeveer zo duur. Dit is een voorbeeld om aan te geven wat een marktconform salaris is. Kort gezegd dus het salaris wat een werknemer ontvangt voor zijn of haar werkzaamheden, dat in overeenstemming is met de andere lonen in de markt en de financiële tegenprestatie voor vergelijkbare functies.


Hoe kun je een marktconform salaris berekenen?

Je hebt je oog op een bepaald soort functie. Of misschien heb je zelfs een specifieke vacature op het oog. Het klinkt heel leuk, maar voldoet het ook aan jouw financiële verwachtingen? Logisch dat je graag wil weten hoe je een marktconform salaris berekent. Hieronder beschrijven we een paar manieren waarop je dat kunt doen:

1. Salarissen uit het CAO bekijken

Bijna iedereen is bekend met ‘de CAO’, namelijk de afkorting van ‘collectieve arbeidsovereenkomst. Dat is een overeenkomst waar de arbeidsvoorwaarden (waaronder het minimumloon en de werktijden) in een bepaalde branche zijn vastgelegd. Het wordt vastgesteld tussen een werkgever(sorganisatie) en vakbonden. Je kunt er vanuit gaan dat het CAO-loon het algemeen geldende loon in een bepaalde branche is. Dus als jij een marktconform salaris verdient, moet deze minstens even hoog zijn als de bedragen die in de CAO worden genoemd. Let op: niet alle branches en/of functies worden via een CAO geregeld!

2. Salaris vergelijken met vergelijkbare functies

De functie die jij eventueel gaat bekleden of momenteel bekleedt, is waarschijnlijk niet ‘nieuw’. Er zijn een heleboel andere mensen die momenteel in vergelijkbare functies werken. Daarom kun je eens kijken wat mensen over het algemeen verdienen voor die specifieke functie in een specifieke branche. Als jouw salaris marktconform is, zou het overeen moeten komen met de gemiddelden die deze zoektocht jou laten zien. Het is echter wel een beetje een subjectieve manier om je marktconforme salaris te berekenen, want het ligt er maar net aan welke bedragen je tegenkomt.

3. Rekentool op websites gebruiken

Er zijn een heleboel mensen die zich afvragen of ze wel genoeg verdienen. En terecht, want niet alle bedrijven komen zelf met een salarisverhoging op de proppen als de werknemer hier niet naar vraagt… Dus hoog tijd om het heft in eigen handen te nemen en eens te berekenen wat jij hoort te verdienen! Je moet een aantal gegevens invullen (bijvoorbeeld leeftijd, aantal jaren werkervaring, opleiding, of je een leidinggevende functie hebt et cetera) en dan krijg je een overzicht van het gemiddelde loon voor mannen en vrouwen. Meestal wordt het brutoloon gegeven, dus let op dat je dit ook vergelijkt met jouw eigen brutoloon en niet met je nettoloon!

www.loonwijzer.nl

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze hele website gericht op informatie over loon (salaris). Je kunt hier onder andere je salaris checken, evenals je minimumloon en je netto/brutoloon. Bovendien staat deze website vol met allerlei handige salarisinformatie.

www.intermediair.nl/salariskompas

Intermediair is een carrièrewebsite vol opleidingen, vacatures en salarisinformatie. Ze hebben een tool ontwikkeld, genaamd ‘het salariskompas’. Het is een zeer geavanceerde tool waarmee je gratis kunt berekenen wat jij ongeveer ‘hoort’ te verdienen. Dus zo krijg je specifiek advies over wat jouw marktconforme salaris zou moeten zijn!

4. Vragen wat de werkgever verstaat onder een ‘marktconform salaris’ voor een bepaalde functie

Als je ergens gaat solliciteren is het heel gebruikelijk om te vragen wat je zou gaan verdienen. Dus het is helemaal niet raar als je hiernaar informeert. Houd er echter wel rekening mee dat bedrijven het antwoord niet altijd 1,2,3 klaar hebben liggen. Vaak krijg je een bepaalde loonschaal, waarbinnen je valt. Welk bedrag het exact wordt, hangt weer af van een heleboel verschillende factoren. De belangrijkste factoren lichten we toe in onderstaande alinea’s.


Waar hangt de hoogte van het salaris van af?

Zoals de vorige alinea liet zien, zijn er een aantal factoren waarvan jouw loon afhankelijk is. Dus voordat je een oordeel velt over een salaris, moet je eerst even kijken hoe het zit met onderstaande factoren.

Ervaring en opleiding

Het is logisch dat je als starter minder verdient dan als iemand die al 10 jaar in het vak zit. Bovendien is het zo dat je met een hogere studie automatisch meer betaald krijgt (tenzij je bewust solliciteert op een functie onder je niveau waarbij dat niet mogelijk is). Bedrijven betalen dus extra voor mensen met de juiste opleiding en veel ervaring.

Branche waarin je werkt

In sommige branches valt nou eenmaal meer geld te verdienen dan in andere branches. Hoe dat komt en of dat wel of niet eerlijk is, maakt voor nu niet uit. Feit blijft dat je in de ene sector sneller rijk wordt dan in de andere! Neem bijvoorbeeld de juridische sector: daar valt een aardig zakcentje te verdienen. Al helemaal in vergelijking met de culturele sector, die voor een groot gedeelte draait op subsidies. Dus door de juiste branche te kiezen kun je ook een beter salaris krijgen!

Aantal uren dat je werkt

werkweek van 40 uur. Je kunt denken: 32 uur, 36 uur, 40 uur: praktisch hetzelfde, die paar uurtjes. Maar dat maakt wel degelijk verschil voor jouw salaris. Wees dus streng en bereken het salaris terug op het uur!

Daarnaast krijgen heel veel mensen een bepaald bedrag, laten we zeggen €2500 per maand, gebaseerd op een 40 uur durende werkweek. In het contract staat 40 uur, maar in de praktijk zitten sommige mensen wel 50 uur op kantoor. Dat wordt lang niet altijd uitbetaald! Dus dan verdien je in feite minder per uur dan dat je denkt.

Extra’s die je krijgt van je werkgever

Het tegenovergestelde is ook waar: soms geeft jou werk je allerlei extra’s die je niet direct bij je loon optelt. Bijvoorbeeld gratis gebruikmaken van sportfaciliteiten, een fiets van het werk of extra vakantiedagen. De extra’s zie je misschien niet terug op je loonstrook, maar het is wel degelijk onderdeel van je beloning. Dus let altijd goed op primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden!

Functieomschrijving

Het salaris hangt ook nog af van een heleboel andere dingen, zoals ‘aan hoeveel mensen geef je leiding’, ‘hoeveel budgetverantwoordelijkheid heb je’ en nog veel meer. En per functie en per bedrijf kan daar een andere invulling aan worden gegeven. Dus een accountmanager bij bedrijf A hoeft niet dezelfde verantwoordelijkheid te hebben als een accountmanager bij bedrijf B. Dit soort verschillen kun je terugzien in het salaris!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag