Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor salarisonderhandelingen

10 tips voor salarisonderhandelingen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan, dan wil je natuurlijk niet alleen genieten van een nieuwe uitdaging, maar er ook financieel op vooruitgaan. Waarschijnlijk is het voor dat laatste nodig om over je salaris te onderhandelen, tenzij de werkgever je natuurlijk direct een megagoed aanbod doet. Maar onderhandelen over je salaris, hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel geven we je 10 tips.


Onderhandelen over je salaris is slim

Veel mensen vinden het lastig of eng om te onderhandelen over hun salaris, maar probeer te onthouden dat het helemaal niet gek is om dit te doen. Je verandert immers niet van baan om daar op achteruit te gaan, toch? Probeer daarom om je niet door angst of onzekerheid tegen te laten houden en ga die onderhandeling gewoon aan. Nee heb je, ja kun je krijgen. Hieronder geven we je een aantal handige tips om het jezelf iets makkelijker te maken.


1. Bekijk de hoogte van het salaris

Vaak is het zo dat er in een vacature een salaris vermeld staat. Dat is fijn, want zo heb je direct een idee wat de werkgever ongeveer zal willen betalen voor de functie. Die richtlijn kun je vervolgens gebruiken als je van plan bent om te gaan onderhandelen. Helaas zijn er echter ook een hoop bedrijven die het salaris niet vermelden in een vacature. Op die manier heb je geen enkel idee of een functie (financieel gezien) wel of niet aantrekkelijk voor je is. Mocht er geen salarisindicatie in de vacaturetekst staan, dan zou je online kunnen checken wat een redelijk salaris is voor die functie, zodat je weet waar je (ongeveer) recht op hebt.


2. Weet wanneer je het beste kunt onderhandelen

Het onderhandelen over je salaris, kun je het beste doen zodra je weet dat het bedrijf jou graag wil hebben. Voordat je een eventueel contract tekent, kun je in gesprek gaan over de hoogte van het salaris en de wensen die jij hebt. Zorg dat je tegen die tijd goed voorbereid bent op deze eventuele onderhandeling, zodat je er klaar voor bent als het moment daar is. Onthoud hierbij dat je bij een functie die onder een bepaalde cao valt minder ruimte hebt om te onderhandelen. Dit heeft ermee te maken dat deze salarissen vast staan. Bij een functie die niet onder een cao valt heb je wat meer ruimte.


3. Probeer je vorige salaris buiten beschouwing te laten

Vaak wordt er tijdens het sollicitatieproces uiteindelijk gevraagd naar het salaris dat je tijdens je laatste baan verdiende. Ons advies: geef hier geen direct antwoord op. Het probleem is namelijk dat de nieuwe werkgever zijn aanbod hierop zal aanpassen. En dat zal waarschijnlijk in je nadeel werken. In plaats van over je oude salaris te praten, is het verstandiger om de focus te leggen op de nieuwe functie en het salaris dat daarbij past.


4. Zet hoger in of vraag om een aanbod

Over een salaris dat niet volledig vaststaat, kun je onderhandelen. Zorg dat je van tevoren voor jezelf duidelijk hebt wat je zou willen verdienen en zorg ervoor dat dat bedrag realistisch is. Daarnaast is het belangrijk dat je die salariswensen kunt verkopen. Waarom ben jij dat salaris waard? Vraagt een werkgever aan jou wat je zou willen verdienen, dan kun je twee dingen doen:

1. Zet hoger in

Je heb bedacht wat je ongeveer zou willen verdienen, dus dit zou je nu aan kunnen geven. Verstandiger is het waarschijnlijk om iets hoger in te zetten. Dit omdat de werkgever waarschijnlijk zal proberen om het salaris iets naar beneden te praten. Door iets hoger in te zetten calculeer je dat in, waardoor je uiteindelijk kunt eindigen met het bedrag dat je in de eerste instantie al bedacht had. Je kunt ook een beetje speling creëren door te zeggen ‘ik zou graag tussen de 2000 en 2300 euro per maand willen verdienen’.

2. Vraag om een aanbod

Het noemen van een bedrag (en hoger inzetten) kan echter ook gevaarlijk zijn. Niet alleen loop je het risico dat het bedrijf vindt dat je te hoog inzet, waardoor ze liever voor een andere kandidaat kiezen. Maar het kan juist ook zo zijn dat de werkgever eigenlijk bereid was om meer te betalen dan jij vraagt, waardoor je minder gaat verdienen dan zou kunnen. Daarom is onze tweede tip: vraag om een aanbod. Op die manier weet je wat de werkgever (ongeveer) wil betalen en kun je daar vervolgens op inspelen.


5. Probeer te onderhandelen bij een slecht aanbod

Op het moment dat de werkgever met een veel lager aanbod komt dan dat jij voor ogen had, dan is dit natuurlijk flink balen. Je kunt in dit geval aangeven wat de hoogte van het salaris is dat jij in gedachten had. Houd er wel rekening mee dat als het bedrag dat jij in gedachten had heel ver van het aanbod af ligt, dat je dan waarschijnlijk niet zult eindigen op het salaris dat je graag wilt. Dat betekent overigens niet dat je het niet kunt proberen.


6. Vraag om bedenktijd bij een aanbod dat redelijk lijkt

Krijg je een aanbod dat eigenlijk wel redelijk lijkt? Zeg dan niet gelijk ‘ja’, maar vraag tijd om erover na te denken. Hierdoor geef je jezelf de ruimte en kun je rustig bedenken of het aanbod voldoende voor je is. Onthoud ook dat er vaak nog ruimte is voor onderhandeling, dus je kan op dit punt om meer salaris vragen door een tegenbod te doen.


7. Onderhandel niet alleen over het salaris

Niet alleen is het slim om te onderhandelen over het salaris, maar ook andere dingen kunnen het onderhandelen waard zijn. Slim is het dus ook om daar ook over te beginnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto van de zaak, de mogelijkheid tot thuiswerken, een bonusregeling, het pensioen en de mogelijkheden tot het volgen van een opleiding. Mocht het salaris iets lager uitvallen dan je hoopte, dan kan het door dit soort dingen toch interessant zijn om de functie aan te nemen.


8. Denk ook vanuit het bedrijf

Het succes van een onderhandeling over je salaris en andere zaken, is onder andere afhankelijk van de persoon met wie je het doet. Met iemand van personeelszaken is het in de regel bijvoorbeeld minder makkelijk om te onderhandelen, dan bijvoorbeeld met de manager voor wie je komt te werken.

De onderhandeling over het salaris en andere voorwaarden zullen daarnaast zowel voor jou als voor de werkgever goed moeten voelen. Benadruk tijdens de onderhandeling wat jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen, en laat vooral ook blijken dat je enthousiast bent over de functie. Het moet immers niet alleen om het geld gaan.


9. Wees eerlijk

Liegen over je laatst verdiende salaris of over wat je allemaal kunt, gaat je absoluut niet goed doen. Probeer dus altijd eerlijk te blijven, ook als dat betekent dat je daardoor minder zult gaan verdienen dan je hoopte. Probeer daarnaast ook tijdens het onderhandelen eerlijk te blijven. Je kunt wel het onderste uit de kan willen halen, maar is dat wel redelijk? Of is het aanbod dat ze je doen toch eigenlijk best oké?


10. Vraag tussentijds om een salarisverhoging

Is er tijdens de onderhandelingen geen ruimte voor meer salaris, of wil je graag meer salaris verdienen in je huidige functie? Dan kun je ook tussentijds onderhandelen over je salaris. Vaak is het zo dat werkgevers werken met een beoordelingsmoment, waarop wordt gekeken hoe goed je presteert. Tijdens zo’n gesprek kun je over je salaris beginnen en aangeven dat je graag iets meer zou willen verdienen. Zorg wel dat je goed kunt onderbouwen waarom je die salarisverhoging verdient.


Salarisonderhandelingen

Onderhandelen over het salaris is voor veel mensen toch wel lastig. Met bovenstaande tips hebben we je een aantal handvatten gegeven die je kunnen helpen. Weet in ieder geval wat een redelijk salaris is voor een functie, zodat je geen dingen vraagt die niet haalbaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je weet wanneer het een goed moment is om te gaan onderhandelen. Zorg er in ieder geval voor dat je kunt onderbouwen waarom je een bepaald salaris verdient, en voorkom dat je je (potentiële) werkgever tegen je in het harnas jaagt door dingen te vragen die niet reëel zijn, of door de onderhandeling te ver door te pushen; je kunt namelijk niet alles hebben. Blijf daarom altijd eerlijk naar jezelf en de situatie kijken om tot een goede deal te komen.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag