Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen als je een hoger salaris wilt?

Wat kun je doen als je een hoger salaris wilt?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Misschien ben je al een tijdje werkzaam bij hetzelfde bedrijf en ben je niet (meer) helemaal tevreden over het loon dat je daar ontvangt. Of misschien ben je op dit moment op zoek naar een nieuwe baan en vraag je je af hoe je ervoor kunt zorgen dat je een salaris krijgt waar je blij van wordt. Of misschien ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden die je hebt als je graag een hoger salaris zou willen. Wat de reden ook is dat je je afvraagt wat je kunt doen als je een hoger salaris wilt, in dit artikel vertellen we je er alles over.


Je salaris

Hoeveel je verdient met het werk wat je doet, is belangrijk. Niet alleen omdat je van dat geld de rekeningen zult moeten betalen of omdat het je mogelijkheden bepaalt, maar zeker ook omdat je graag gewaardeerd wilt worden voor dat wat je doet. Niemand heeft immers zin om zich een slag in de rondte te werken en daar vervolgens weinig voor terug te krijgen. Wanneer je niet tevreden bent met wat je verdient, kan dat ervoor zorgen dat je het plezier in je werk verliest. Voordat dat gebeurt is het slim om te bekijken wat je kunt doen om je salaris omhoog te krijgen, zodat je niet (meer) met tegenzin naar je werk graat.


1. Check your facts

Een van de eerste dingen die je kunt doen als je je afvraagt of het loon dat je krijgt wel voldoende is, is checken hoe het zit met de gemiddelden binnen jouw functie. Hierbij kun je online databases raadplegen, zoals bijvoorbeeld de salaris check van Loonwijzer, maar je kunt ook eens een kijkje nemen om een vacaturesite om te zien wat voor bedragen daar voor jouw functie (of een soortgelijke functie) genoemd worden. Op die manier krijg je een beeld van wat de mogelijkheden zijn. Wanneer het bedrijf waar je werkt een cao heeft, is het ook slim om die eens goed na te kijken. Krijg je eigenlijk wel betaald wat je betaald zou moeten krijgen? En wat verdienen je collega’s eigenlijk? En hoe zien hun taken eruit in vergelijking met die van jou?


2. Weet wat je wilt

Als je graag meer wilt verdienen in je huidige baan of in een nieuwe baan, dan is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Wat is het salaris dat jij graag wilt verdienen? Wat is voor jou de minimumgrens? Om te kunnen onderhandelen over je salaris is het belangrijk dat je hier een duidelijk beeld van hebt, anders loop je de kans dat je uiteindelijk eindigt met een salaris waar je eigenlijk nog steeds niet tevreden over bent. Houd er wel rekening mee dat het salaris wat je wilt hebben redelijk is. Vragen om een loonsverhoging van een paar honderd euro in de maand zal namelijk niet vaak succesvol zijn.

Wat ben je waard?

Een goede manier om te kijken naar of jouw wens qua salaris redelijk is, is door te kijken naar waarom je recht zou hebben op meer salaris. Met andere woorden: waarom verdien jij meer salaris? Zorg dat je dat duidelijk hebt voor jezelf. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je erg gegroeid bent in je functie, omdat je bepaalde doelen behaald hebt, of omdat je jezelf bent blijven ontwikkelen. Of omdat je door bepaalde kennis (haast) onvervangbaar bent, omdat je bepaalde projecten goed hebt afgerond, of omdat je veel taken uitvoert. Zorg dat je hierbij duidelijk kunt maken wat jij bijdraagt waardoor je meer salaris verdient, en begin niet over waarom je het geld nodig hebt.


3. Leer bij

Voor mensen die een functie bekleden waarin er ruimte is voor ontwikkeling of waar er doorgroeimogelijkheden zijn, is het een goede optie om bij te gaan leren. Volg bijvoorbeeld een cursus of opleiding waarbij je bepaalde vaardigheden leert en/of kennis opdoet. Dit kan niet alleen slim zijn omdat je binnen het bedrijf waar je werkt door kunt groeien of eventueel om een hoger salaris kunt vragen, maar ook wanneer je op zoek gaat naar een andere baan kan dit een hoop voordelen met zich meebrengen. Over het algemeen kun je namelijk zeggen dat hoe hoger je opleidingsniveau is en hoe meer kennis je hebt die belangrijk is voor een functie, hoe hoger je salaris uit zou kunnen vallen.


4. Onderhandel

Als je graag een hoger salaris wilt dan je geboden wordt, dan zul je moeten onderhandelen over dat salaris om voor elkaar te krijgen dat het meer in de richting komt van wat jij graag wilt hebben. Er zijn verschillende momenten waarop je zo’n gesprek zou kunnen voeren. Zo kun je het bijvoorbeeld doen als je contract verlengd wordt, maar ook tijdens een evaluatie- of functioneringsgesprek kun je hierover beginnen. Een ander uitgelezen moment om over een hoger salaris te beginnen, is als je taken worden uitgebreid. Meer werk of meer verantwoordelijkheden zouden in principe ook meer loon moeten betekenen. Zorg altijd dat je aanbod redelijk is en dat je goed hebt uitgezocht wat mogelijk is, zodat je geen onmogelijke dingen vraagt.


5. Zorg dat je aanbod aantrekkelijk is

Wanneer je gaat onderhandelen over een hoger salaris, dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het bedrijf het idee heeft dat het hen iets oplevert of dat het hen niet veel meer gaat kosten. ‘Ik wil 100 euro per maand meer verdienen’ klinkt bijvoorbeeld een stuk heftiger dan iets als ‘ik wil 60 cent per uur meer verdienen’. Je hoeft natuurlijk niet met een onderhandeling per uur aan te komen, maar je kunt dit wel inzetten op het moment dat er moeilijk over gedaan wordt. ‘Als we die 100 euro per maand terugrekenen, dan praten we slechts over een verhoging van … cent per uur. Gezien de extra taken die ik tegenwoordig op me neem, is deze verhoging naar mijn mening redelijk.’


6. Als een hoger salaris niet lukt

Het kan zijn dat je werkgever je vraag om meer salaris weigert. Dit kan een verschillende redenen hebben, maar leuk voor jou is het natuurlijk niet. In dit geval zou je op hoge poten een nieuwe baan kunnen gaan zoeken, maar je kunt je ook bedenken dat het voor nu even is wat het is, en het later gewoon nog een keer proberen. Ga hetzelfde gesprek bijvoorbeeld over een half jaar nog eens aan. Of vraag letterlijk aan je werkgever wanneer een hoger salaris wel bespreekbaar is, of wat je zou moeten doen om een hoger salaris te verdienen. Op die manier heb je direct een beeld van wat jij kunt doen en wat mogelijk is. Is er helemaal geen ruimte voor een hoger salaris en kun je dat dus wel vergeten? Dan zou je altijd op zoek kunnen gaan naar een andere baan.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Als er geen ruimte is voor een hoger salaris kan het ook lonen om over de secundaire arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Daar valt namelijk best wat winst te halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van extra vakantiedagen? Of iets als een computer of auto van de zaak? Of misschien is er wel een cursus of opleiding die je graag zou willen volgen en die mogelijk (gedeeltelijk) betaald kan worden door je werkgever. Door over dit soort dingen te onderhandelen, kun je die salarisverhoging compenseren en ben je wellicht toch tevreden met de uitkomst.


7. Ga voor een nieuwe baan of een nieuwe functie

Een van de meest geslaagde manieren om meer salaris te ontvangen, is door voor een nieuwe baan te kiezen. Dit geldt vooral als je binnen die nieuwe functie meer verantwoordelijkheden krijgt of als de kennis en ervaring die je meebrengt nuttig is voor het bedrijf. Soms is het zelfs de enige manier om een hoger salaris te verdienen, omdat het kan zijn dat er binnen je huidige functie geen mogelijkheid is om meer te gaan verdienen. Tijdens het zoeken naar een nieuwe baan kun je gelijk kijken wat de mogelijkheden qua loon en doorgroeimogelijkheden binnen een bedrijf zijn. Schroom ook niet om hiernaar te vragen, al kun je dit beter niet in het eerste gesprek doen. Als een bedrijf overduidelijk geïnteresseerd in je is, heb je de mogelijkheid om de hoogte van het salaris een tikje jouw kant op te sturen.

Tip: In dit artikel vind je een aantal superhandige tips voor een salarisonderhandeling.


Een hoger salaris

Als je niet tevreden bent met hoeveel je binnen je huidige functie verdient, dan kan het lonen om met je werkgever over een hoger salaris te praten. Zorg dat je hierbij weet wat je mogelijkheden zijn en dat je met een redelijk aanbod komt. Benoem tijdens het gesprek waarom het zo is dat jij die loonsverhoging verdient en waarom het voor het bedrijf slim is om jou die te geven. Lukt het niet? Dan kun je altijd vragen wanneer je die salarisverhoging wél zou kunnen krijgen. Misschien kun je cursus doen om je kennis bij te spijkeren, waardoor je eventueel meer salaris zou kunnen vragen. Is er helemaal geen ruimte voor een hoger salaris? Dan kun je eventueel over de secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Op het moment dat daar ook niets te halen valt of op het moment dat je dat niet wilt, dan kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een andere baan.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag