Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor het vinden van vakantiewerk

7 tips voor het vinden van vakantiewerk

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Eindelijk breekt de zomervakantie aan! De perfecte periode om even bij te komen van je school of studie. Tegelijkertijd heb je nu veel tijd om wat geld bij te verdienen in de vorm van een zomerbaantje. Dat kun je mooi besteden aan een leuke vakantie, of aan een nieuwe zomergarderobe! Maar waar ga je werken? In dit artikel geven we 7 tips voor het vinden van vakantiewerk. 


Tip 1 – Kies een zomerbaantje dat bij je past

Hartstikke leuk hoor, dat vrienden druiven gaan plukken in Frankrijk. Of voor dag en dauw al bij de receptie van een camping klaarzitten voor hun werkdag. Maar dat hoeft niet per se iets voor jou te zijn. Wat voor soort werk lijkt je leuk, wat ligt dicht bij je interesses? Dat is eigenlijk de eerste vraag die je jezelf moet stellen als je op zoek gaat naar vakantiewerk. Hieronder geven we alvast een overzicht van de leukste vakantiebanen:

Reisanimatie / recreatieteam

Veel jongeren willen graag een baan in een recreatieteam. Het is namelijk een hele sociale baan, waarin je veel contact hebt met toeristen. Vaak vooral met kinderen. De meeste grote hotels hebben een eigen animatieteam, die met gasten gaan sporten, kletsen et cetera. Ook hebben veel hotels een kinderclub waar kinderen kunnen knutselen en kunnen spelen. Soms is er in de avond zelfs een kinderdisco. Het is hartstikke leuk om op die manier geld te verdienen! Hoewel het lange dagen zijn, vaak in de hete zon, merk je nauwelijks dat je aan het werk bent.

(Water)sportinstructeur

Ben je goed in een bepaalde watersport, zoals surfen of duiken? Wellicht kun je jouw passie inzetten voor vakantiewerk als instructeur. Hetzelfde geldt voor de vakanties in de winter. Er zijn een heleboel mensen die er in de winter een paar maanden tussenuit gaan om wat bij te verdienen als skileraar of snowboardleraar. Een hartstikke leuke baan, waarin je vaak omringd wordt door hele gezellige collega’s. Houd er wel rekening mee dat sportief vakantiewerk schaars is. Vaak moet je bepaalde diploma’s hebben om in aanmerking te komen voor de vacatures.

Horecawerk / hotelmedewerker

Hotels en restaurants ervaren in de zomermaanden een enorme piek aan gasten. Ze kunnen dus wel wat extra hulp gebruiken! Dus er zijn vrij veel vakantiebanen waarbij je als horecamedewerker aan de slag gaat op een groot terras of in een restaurant. Daarnaast zijn er ook veel vacatures bij hotels, bijvoorbeeld om de receptie te ondersteunen of om kamers schoon te maken. Ook zijn er diverse leuke zomerbaantjes waarbij je als host(ess) fungeert. Houd er rekening mee dat sommige van deze zomerbanen enige ervaring vereisen!

Werken op een camping

In juni en juli openen campings weer massaal hun deuren. Zowel in Nederland als in de rest van Europa barst het van de campings. Daarom zijn campings een grote bron van zomerbaantjes. Wat je op de camping doet verschilt heel erg. De een staat achter de desk van de snackbar, terwijl de ander spulletjes verkoopt in de campingwinkel of het sanitair verzorgt. Oftewel, op een camping heb je veel kans om vakantiewerk te vinden.

Zomerbaan als propper

Je kent ze wel. Die vlotte jongens en meiden die jou en je vrienden uitnodigt voor een tof feest in de buurt. Vaak komen ze met behoorlijk leuke feestjes aanzetten, waardoor jij een spetterende avond tegemoet gaat. Maar dacht jij dat deze zogeheten proppers voor noppes de hele dag het strand over struinen, op zoek naar feestbeesten? Welnee. Propper zijn is een zeer populair zomerbaantje voor mensen van rond de 20 jaar. Je werkt vaak voor een club of voor een restaurant en jouw doel is om zoveel mogelijk gasten binnen te halen. Daarnaast kan jij op de avond zelf ook zorgen dat de sfeer goed is, en goed blijft! Dus weet jij wel hoe je een feestje moet bouwen? Dan is dit jouw ideale vakantiewerk!

Vakantiewerk in een ‘gewone’ winkel

Onthoud dat elk bedrijf in de zomervakantie kampt met personeelstekorten. Want ook als hun vaste medewerkers op vakantie zijn, gaan de werkzaamheden gewoon door. Je kunt dus op ontzettend veel plekken tijdelijk aan de slag. Als je dit in je achterhoofd houdt, zul je dien dat die vakantiebaan dichterbij is dan je denkt!


Tip 2 – Waar wil je werken?

Vacatures voor vakantiewerk zijn eigenlijk overal. Zowel bij een restaurant bij jou in de buurt, als bij een nachtclub in Spanje. Heb jij er al over na gedacht waar jij vakantiewerk wil gaan doen?

Vakantiewerk in Nederland

Een zomerbaantje in Nederland is over het algemeen het gemakkelijkste om te realiseren. Je spreekt de taal, bent relatief dicht bij huis en met solliciteren gaat het ook allemaal net even wat eenvoudiger. Helaas is het in Nederland niet altijd even goed weer. Daarom vertrekken veel jongeren voor hun vakantiewerk naar het buitenland.

Vakantiewerk in het buitenland

In populaire vakantiebestemmingen zoals Spanje, Frankrijk en Italië is het bijna altijd goed weer. Daarnaast zijn er erg veel Nederlandse toeristen, dus je hoeft je zeker niet eenzaam te voelen. Het enige nadeel is dat je vaak meerdere talen moet beheersen (moet soms in Nederland ook, overigens). Ook ben je relatief ver van huis, waardoor je heimwee kunt krijgen. Maar als jij je gewoon goed vermaakt dan is heimwee natuurlijk niet aan de orde!


Tip 3 – Kies een geschikte periode

Vakantiewerk is seizoensgebonden. In Nederland zijn er vier grote vakanties: de zomervakantie, kerstvakantie, herfstvakantie en de voorjaarsvakantie. In iedere vakantie is er personeelsschaarste, maar de meeste mensen gebruiken de zomervakantie om vakantiewerk te doen. Simpelweg omdat je dan meer tijd hebt. Bovendien zijn er niet zo heel veel bedrijven die je maar voor één weekje aannemen (als we de herfstvakantie als voorbeeld nemen). En als je bijvoorbeeld als wintersportinstructeur gaat werken, ben je vaak enkele maanden weg.


Tip 4 – Zoek op een slimme manier vakantiewerk vacatures

Waar vind je de ideale bijbaan voor in de zomervakantie? Dat is een goede vraag. Er zijn meerdere plekken waar je op zoek kunt gaan naar een goede bijbaan. Hieronder sommen we het voor je op:

  • Websites voor vakantiewerk, zoals: Vakantiewerk, XL vakantiewerk, Seizoenswerk et cetera.
  • Facebookpagina’s die zich richten op het matchen van werkgevers met jongeren/studenten.
  • Uitzendbureaus hebben vaak ook een overzicht van beschikbare vakantiebanen. Met name uitzendbureaus voor jongeren, zoals Young Capital, hebben leuke vacatures beschikbaar.
  • Plaats een oproepje op social media! Laat jouw (digitale) vrienden weten dat je iets zoekt, wie weet komen er wel leuke reacties binnen.
  • Let goed op uithangborden en A4’tjes bij winkels en restaurants bij jou in de buurt. Vaak plakken zij vacatures nog ‘ouderwets’ op de ruit.

Tip 5 –  Kijk goed wat je gaat verdienen

Het klinkt fantastisch, zo’n bijbaan in het buitenland. Maar wat ga je feitelijk verdienen? Er zijn best wel veel financiële verschillen tussen vakantiebaantjes. Let op de volgende zaken:

  • Wordt je vliegticket vergoed? Of anders: reiskosten in het algemeen.
  • Krijg je kost-en-inwoning? Dat wil zeggen, bieden zij jou een slaapplek aan, in- of exclusief eten?
  • Wat verdien je per uur? Verdien je überhaupt iets, of wordt het gecompenseerd met onderdak en eten en drinken?
  • Krijg je ook bepaalde bonussen, bijvoorbeeld bij een baan als propper?
  • Moet je eten en drinken op locatie zelf kopen?
  • Moet je nog spullen aanschaffen die je nodig hebt voor dit werk?

Tip 6 – Houd rekening met functievereisten

Voordat je jezelf rijk rekent is het belangrijk om kritisch naar de functievereisten te kijken. Als er staat dat je goed Frans moet spreken, kom je er waarschijnlijk niet met 3 jaar Frans op de middelbare school. Bovendien zijn er vaak strikte leeftijdsgrenzen. Een heleboel zomerbaantjes zijn pas geschikt als je 18 jaar en ouder bent. Ook al ben je nog zo vaardig en gemotiveerd, bedrijven zullen niet van deze leeftijdsgrens afwijken. Daarnaast is het zo dat je voor sommige zomerbaantjes bepaalde werkervaring moet hebben. Bijvoorbeeld in de horeca of in de entertainment. Soms is er zelfs een diploma vereist (zoals een duikbrevet voor een functie als duikinstructeur). Bekijk de functie dus kritisch en bekijk of jij inderdaad een geschikte kandidaat bent. Zo niet? Helaas, maar er zijn nog veel meer vacatures voor leuk vakantiewerk!


Tip 7 – Work hard, play harder!

Nadat je enkele weken hebt staan zwoegen tijdens jouw zomerbaantje, wordt het tijd om je zuurverdiende geld te tellen. Wat ga je ermee doen? Ga je sparen, bijvoorbeeld voor je studie of voor iets dat je graag wilt hebben? Of ga je lekker op vakantie en leuke dingen doen? Ons motto is: geniet ook een beetje van je verdiensten. Je hebt hard gewerkt, nu is het tijd om te genieten!



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag