Thuisverdiener
X

Welk bijbaantje kun je doen als 13 jarige?

Welk bijbaantje kun je doen als 13 jarige?

Laatst bijgewerkt: 12 september 2018

Wanneer je 13 jaar bent mag je voor het eerst betaalde werkzaamheden gaan verrichten. Je mag echter niet elk werk zomaar doen en ook het aantal uur dat je mag werken is beperkt. In dit artikel laten we je zien welke bijbaantjes je allemaal mag hebben en welke juist niet. Maar omdat je als 13 jarige nog niet het minimumloon hoeft te verdienen geven we je bijvoorbeeld ook tips over hoe je kunt zorgen dat je toch leuk wordt betaald voor je werkzaamheden. Zo doe je ervaring op met je eerste stappen op de arbeidsmarkt maar hou je er ook een leuk zakcentje aan over.


Regels voor werk als je 13 bent

Je mag gaan werken als je 13 bent maar dat betekent niet dat je zomaar allerlei verschillende werkzaamheden mag gaan doen. Dat is namelijk door de overheid aan strenge regels gebonden. Als je 13 jaar bent mag je op schooldagen bijvoorbeeld alleen maar eenvoudige klusjes doen, zoals oppassen, een auto wassen of andere simpele werkzaamheden in je directe omgeving. Je klusjes zullen daardoor als het goed is nooit ten koste gaan van school en hobby’s.

Wanneer je een dag vrij hebt van school mag je veel meer doen. Maar ook daar zijn allemaal wettelijke regels voor opgesteld die jou als 13-jarige moeten beschermen tegen zwaar werk, of een teveel aan verantwoordelijkheid. In het kort zijn dit de belangrijkste regels:

 • Je mag niet werken voor 7:00 uur in de ochtend en na 19:00 uur ‘s avonds. Je nachtrust is namelijk heel belangrijk.
 • Als je een dag vrij hebt van school mag je maximaal 7 uur werken, dat geldt zowel voor een zaterdag of een doordeweekse vrije dag als voor schoolvakanties van een week of langer.
 • Je mag werken van maandag tot en met zaterdag en nooit op zondag.
 • Je mag maximaal 4 weken werken tijdens je vakantie(s), waarvan maximaal 3 aaneengesloten. Een werkweek is dan maximaal 35 uur.
 • Je mag niet in een fabriek werken omdat het daar vaak lawaaiig is en soms ook gevaarlijk kan zijn.
 • Je mag niet helpen met vrachtwagens laden en lossen.
 • Je mag niet met machines werken. Aangezien een kassa ook wordt gezien als een machine mag je dus ook niet achter de kassa zitten in de supermarkt (vakken vullen mag wel).
 • Je mag geen risico’s lopen en dat betekent dus ook dat je geen werk mag verrichten wat lichamelijk zwaar is.
 • Wat je wilt mag niet zwaarder zijn dan 10 kg en als je iets moet duwen mag dat maximaal 20 kg zijn.
 • Je mag nog niet in de horeca aan de slag omdat daar alcohol wordt geschonken.
 • Je moet altijd onder directe begeleiding staan van een volwassene.

Dat zijn dus heel wat regels en die geld voor iedereen die 13 of 14 jaar oud is. Zodra je 15 jaar of ouder bent mag je wat meer werkzaamheden verrichten.


Wat voor werkzaamheden mag je wel doen als je 13 bent?

Tot nu toe hebben we je vooral verteld wat voor werkzaamheden je allemaal niet mag doen, maar je vindt het vast interessanter om te weten te komen wat je juist wel mag doen. Zodra je 13 bent geworden mag je een aantal werkzaamheden tegen betaling verrichten, zolang je maar goed begeleid wordt en het werk nooit te zwaar is. Let op: dit werk mag je alleen doen op een vrije dag, een dag dat je dus geen school hebt of een vakantiedag. Op die dagen mag je bijvoorbeeld:

Helpen bij een krantenwijk

Je kunt als bijbaantje meehelpen met het bezorgen van kranten of folders door een familielid zoals je vader of moeder, maar ook je oudere broer of zus. Je mag dus nog niet zelfstandig dit werk doen, maar alleen een ouder iemand helpen. En het moet ook in je eigen buurt gebeuren en dus niet in een ander dorp of een andere stad.

Meewerken in het bedrijf van je ouders

Wanneer het bedrijf van je ouders een geheel vormt met het woonhuis mag je als 13-jarige meehelpen met werkzaamheden die daar gedaan moeten worden. Daarbij gelden natuurlijk wel alle regels die al eerder zijn genoemd, dus niet in een fabriek of met machines werken en ook niet achter de kassa zitten.

Aan een lopende band werken

Wat veel mensen niet weten is dat iemand van 13 jaar oud wel al aan een lopende band mag werken. Dat moet wel gaan om lichte (niet-industriële) werkzaamheden zoals broodjes beleggen of spulletjes verpakken. Je werkgever moet daarnaast aan kunnen tonen dat er alles aan wordt gedaan om lichamelijke en geestelijke belasting te voorkomen. Je moet dus bijvoorbeeld niet onder grote tijdsdruk je werk hoeven doen.

Helpen op de boerderij van je familie

Wanneer je ouders een boerderij hebben is het natuurlijk niet alleen heel leuk om mee te helpen, maar ook heel leerzaam als je ervan droomt om het bedrijf later over te nemen. Ook hier geldt voor iemand van 13 echter wel dat het werk niet zwaar of gevaarlijk mag zijn en wederom moeten het bedrijf en het woonhuis aan elkaar vast zitten. Als aan die voorwaarden is voldaan mag je zelfs op een normale schooldag 2 uur per dag meehelpen. Dat is dus meer vrijheid dan je leeftijdsgenoten die niet op een boerderij wonen. De werkzaamheden die je bijvoorbeeld kan en mag doen zijn: fruit plukken of voor het kleinvee zorgen (bijvoorbeeld voeren).

Meehelpen bij een uitvoering

Als je 13 bent mag je tegen betaling op het toneel staan of in een reclamespotje spelen, maar bijvoorbeeld ook in een modeshow meelopen als model. Hiervoor gelden qua zwaarte en duur dezelfde eisen als voor andere werkzaamheden, het mag dus bijvoorbeeld geen voorstelling zijn die op een zondag valt want dan ben je verplicht vrij als je 13 bent.

Helpen met vakken vullen

Wanneer je in een supermarkt of in de winkel van je ouders meehelpt mag je niet achter de kassa werken, maar je mag wel meehelpen met vakken vullen. Let wel op dat je niet meer dan 10 kg mag tillen en maximaal 20 kg mag duwen. Dat is een redelijk laag gewicht maar ook dan is het al belangrijk dat je op een correcte manier tilt. Wordt dat je dus niet direct uitgelegd vraag er dan gewoon even om.

Oppassen op kinderen

Oppassen op kinderen, bijvoorbeeld van familieleden, vrienden van je ouders of mensen uit je wijk kan een leuke en makkelijke manier zijn om een zakcentje bij te verdienen. Wanneer je op 1 kind past en dit niet heel veel moeite kost (bijvoorbeeld omdat het kindje vooral slaapt) zal ongeveer € 2,50 per uur opleveren. Gaat het om meerdere kinderen en wordt er meer van je verwacht dan kun je op € 3,- tot € 5,- rekenen.

Oppassen op huisdieren

Als je dol bent op dieren zoals honden of katten dan is het oppassen op de huisdieren van vrienden, familieleden of buurtgenoten een leuke manier om wat geld bij te verdienen. Bijvoorbeeld een hond uitlaten wanneer die een tijd alleen thuis moet blijven, katten eten geven wanneer hun baasjes op vakantie zijn of een paar uur op een hondje passen dat niet alleen durft te zijn. Als je dol bent op dieren is dat heel leuk om te doen en krijg je er ook nog eens wat geld voor.

Diverse kleine werkzaamheden

Wanneer je aan de slag gaat op een manege, een camping of een andere leuke plek dan krijg je vaak allerlei verschillende klusjes om te doen. Dat is geen enkel probleem, als er tenminste aan alle gewoonlijke voorwaarden wordt voldaan. Het mag dus niet lichamelijk of geestelijk belastend zijn, je mag niet met machines of gevaarlijke stoffen werken en het mag lichamelijk niet te zwaar zijn.


Hoeveel verdien je als je 13 bent?

Wanneer je 13 jaar oud bent val je nog niet onder het minimumloon want dat geldt pas voor werknemers van 15 jaar en ouder. Wat je krijgt is dus helemaal afhankelijk van wat voor salaris je zelf voor elkaar weet te boksen. In de praktijk zul je als 13-jarige netto tussen de € 2,- en € 3,- verdienen per uur.

Voor je aan je bijbaantje begint moet natuurlijk al zijn afgesproken welk salaris je zult ontvangen. En ook al is het niet heel gebruikelijk om als je nog maar 13 jaar bent keihard over je salaris te onderhandelen, je kunt natuurlijk altijd proberen om een wat hogere vergoeding af te spreken.

Je kunt er bijvoorbeeld op inzetten om het minimumjeugdloon voor 15 jarige werknemers te krijgen, wat anno 2018 neerkomt op € 3,04 per uur op basis van een 36-urige werkweek. Let er wel op dat je als 13-jarige nog niet de volle 36 uur per week mag werken. Dit is namelijk maximaal 35 uur en dan ook alleen tijdens schoolvakanties.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag