Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Welk werk kun je doen als 15-jarige?

Welk werk kun je doen als 15-jarige?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben jij (bijna) 15 jaar en op zoek naar een manier om zelf je geld te verdienen? Dan zijn er gelukkig een hele hoop verschillende manieren waarop je dat zou kunnen doen. Zo kun je zelf geld bij elkaar sparen voor die mooie sneakers die je gezien hebt, voor het halen van je scooterrijbewijs, of voor het kopen van die game waar je al zo lang naar uitkijkt. Zelf geld verdienen is niet alleen fijn omdat je dan zelf dingen kunt kopen, maar het hebben van een bijbaantje is ook een goede manier om werkervaring op te doen. Welke werk je kunt doen als 15-jarige? Wij zochten het voor je uit.


Werken als je 15 jaar bent

Als je 15 jaar oud bent, zijn er een hoop baantjes die je zou kunnen doen. Wel zijn er bepaalde regels aan het werken op die leeftijd verbonden, waardoor je niet overal aan het werk kunt en niet alle werkzaamheden mag doen. Zo mag je bijvoorbeeld niet in een omgeving werken waar alcohol geschonken wordt en is het niet toegestaan om met gevaarlijke of giftige stoffen te werken. Ook mag je als 15-jarige nog niet in een fabriek of met machines werken. Ondanks deze regels blijft er gelukkig veel werk over dat je wél mag doen. Naast de regels die zijn opgesteld met betrekking tot het werk dat je wel en niet mag doen, zijn er ook wetten over het maximale aantal uur dat je mag werken.


Hoeveel uur mag je werken als je 15 bent?

Het aantal uur dat je als 15-jarige mag werken, is vastgelegd in de wet. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je op schooldagen maximaal 2 uur per dag mag werken, waarbij je niet meer na 19.00 uur ’s avonds aan de slag mag. In het weekend gelden andere regels. Zo mag je op zaterdag of zondag bijvoorbeeld 8 uur per dag werken. In totaal mag je als 15-jarige 12 uur per schoolweek werken. In vakanties is dit maar liefst 40 uur per week. Wel geldt hierbij de regel dat je nooit meer dan 5 dagen per week mag werken, en dat het aantal weken dat je achter elkaar mag werken tijdens een vakantie maximaal 4 is.

Als je vrijgesteld bent van leerplicht

Ben je 15 jaar en (gedeeltelijk) vrijgesteld van de leerplicht? Dan gelden er andere regels. Zo mag je bijvoorbeeld 40 uur in de week werken, waarbij de uren die je eventueel wel op school zit meegeteld worden. Ga je dus bijvoorbeeld 20 uur in de week naar school? Dan mag je daarnaast maximaal 20 uur werken. Voor meer informatie over werken als je (gedeeltelijk) bent vrijgesteld van de leerplicht, kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.


Welk werk kun je doen?

Als 15-jarige zijn er hoop baantjes die je zou kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het werken in de horeca of in de supermarkt. Maar ook als bezorgder van kranten of folders, of als fietskoerier kun je je geld verdienen. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je verzameld van werk dat je zou kunnen doen.


1. Werken in de horeca

Als je 15 jaar bent is er veel werk te vinden in de horeca. De voorwaarde is alleen wel dat je alleen op plekken mag werken waar geen alcohol geschonken wordt. Denk bijvoorbeeld aan een snackbar of een lunchroom zonder alcoholvergunning. Een fastfoodketen of een kantine. Of wat dacht je bijvoorbeeld van het werken in een ijssalon? Of een foodtruck?

Verschillende werkzaamheden

Binnen de plekken waar je zou kunnen werken als je 15 jaar bent, zijn ook een hoop verschillende werkzaamheden te doen. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan als afwasser of keukenhulp, maar ook als medewerker in de bediening.


2. Werken in de supermarkt of winkel

Ook in de supermarkt of in een winkel kun je als 15-jarige aan de gang. Zo kun je bijvoorbeeld aan het werk als vakkenvuller of als inpakmedewerker. Lekker in je vrije uurtjes de schappen vol zetten met nieuwe producten, terwijl op de achtergrond een gezellig muziekje uit de boxen klinkt. Af en toe even een klant helpen die de melk, shampoo of appelmoes niet kan vinden, en verder gewoon lekker je gang gaan. Een fijne manier om aardig wat bij te verdienen. De enige voorwaarde die geldt als je in de supermarkt of een winkel werkt, is dat je nog niet achter de kassa mag staan/zitten.


3. Fietskoerier

Als fietskoerier bezorg je onder andere pakketten en/of maaltijden bij de klanten. Dit doe je lekker op je fietsje, in de buitenlucht. Onderweg kun je lekker van het zonnetje genieten of met oortjes in naar je favoriete muziek luisteren. Zolang je maar zorgt dat de pakketten op tijd en heel bij de klanten afgeleverd worden. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens het werken ook nog eens aan je conditie en lijf kunt werken. Sporten en werken in een. Ideaal voor de mensen die graag actief bezig zijn.


4. Folders of kranten bezorgen

Het bezorgen van folders of kranten is een fijne manier om wat geld bij te verdienen. Ideaal voor wie graag een beetje vrijheid wil en op zoek is naar een baantje in de buitenlucht. Bezorg bijvoorbeeld wekelijks de reclamefolders bij de mensen thuis, of kies er bijvoorbeeld voor om de avondkrant te bezorgen. Zo kun je lekker met je muziek in je oren en in de frisse lucht je geld verdienen.


5. Werken in een pretpark of dierentuin

Heb je de mazzel dat je in de buurt van een pretpark of dierentuin woont? Dan zijn er verschillende dingen die je daar zou kunnen doen om je geld te verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld in een van de horecagelegenheden werken, waarbij je de mensen voorziet van eten en drinken. Of je zorgt er als medewerker bijvoorbeeld voor dat het park netjes en schoon blijft.


6. Werken op een camping of in een speeltuin

Ook het werken op een camping of in een speeltuin is een mogelijkheid. De werkzaamheden hier kunnen heel verschillend zijn. Van het verkopen van ijsjes tot lichte schoonmaakwerkzaamheden. En van het werken in een animatieteam tot helpen in de winkel.


7. Oppassen

Ben je gek op kinderen en lijkt het je superleuk om zo nu en dan eens op te passen? Dan kun je eventueel als oppasser aan de gang. Meestal vind je dit soort werk via via, dus vraag vooral eens aan de mensen om je heen of ze iemand kennen die een oppas zoekt. Een leuke manier om af en toe eens wat bij te verdienen.

Oppassen op dieren

Niet alleen kun je oppassen op kinderen, maar ook op dieren. Veel mensen die op vakantie gaan, vinden het fijn als hun kat, cavia of ander huisdier gewoon lekker thuis kan blijven. Vaak zoeken ze dan iemand die het diertje een paar keer per dag van eten voorziet. Ook zijn er mensen die iemand zoeken die hun hond voor hen wil uitlaten als zij aan het werk zijn. Een ideaal bijbaantje voor wie dol is op dieren.


8. Groenten en fruit plukken

Als je 15 bent mag je ook aan de slag als groenten- of fruitplukker. Dit kan in een kas zijn, maar ook gewoon lekker buiten. Zo kun je bijvoorbeeld aardbeien of tomaten plukken, aardappels rooien of bijvoorbeeld bollen pellen. Een fysiek baantje, waarbij je lekker bezig kunt zijn.


Hoe vind je werk als 15-jarige?

Natuurlijk zijn bovenstaande baantjes niet de enige die er zijn om geld te verdienen. Er is nog veel meer werk te vinden, denk bijvoorbeeld aan:

  • Bijles geven
  • Ouderen leren hoe ze een computer gebruiken
  • Post bezorgen
  • Auto’s wassen
  • Werken in een magazijn

Het werk vinden kun je onder andere online doen, via diverse vacaturesites. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Young Capital of op een vacaturesite als Indeed. Door op internet te zoeken naar een bijbaantje vanaf 15 jaar, vind je ongetwijfeld een aantal vacatures bij jou in de buurt. Andere manieren om werk te vinden zijn onder andere: in de lokale kranten, via bekenden en in de winkels, horecagelegenheden of supermarkten zelf.


Werken als 15-jarige

Als je 15 jaar bent, zijn er flink wat baantjes die je zou kunnen doen om zelf je geld te verdienen. Van het werken als vakkenvuller tot het werken in een ijssalon. En van het werken in een pretpark tot het bezorgen van post. Het is maar net wat je leuk vindt en wat je graag zou willen doen. De vacatures voor deze bijbaantjes vind je onder andere online en in lokale kranten. Houd er wel rekening mee dat er aan het werken als 15-jarige bepaalde regels gebonden zijn. Zo zijn er regels over het aantal uur dat je mag werken en de werkzaamheden die je wel en niet mag doen. Meer informatie over alle regels rondom het werken als 15-jarige, vind je op de website van de Rijksoverheid.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag