Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je een bijbaan als student?

Hoe vind je een bijbaan als student?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Met de sterk afgeslankte studiefinanciering is het momenteel als student niet altijd even makkelijk om over voldoende geld te beschikken. Een bijbaan is voor de meeste studenten tegenwoordig dan ook eerder nood- dan bijzaak. Niet alleen om alle noodzakelijke kosten te kunnen voldoen, maar natuurlijk ook om van de leuke kanten van het leven te kunnen blijven genieten.

Omdat zoveel studenten tegenwoordig een bijbaan zoeken kan het nog best last zijn om geschikt werk te vinden. Daarom voorzien we je in dit artikel van de beste tips over hoe jij snel een leuke bijbaan vindt die goed bij je past. Je kunt dan vlot beginnen met extra geld verdienen en vaak ook nuttige werkervaring opdoen. Dat staat niet alleen goed op je bankrekening, maar ook op je CV.


Voor je begint met solliciteren

Voor je begint met zoeken naar een bijbaan is het handig als je alvast wat zaken op een rijtje zet. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om meteen paraat te hebben hoeveel uren je minimaal en maximaal per week wilt werken, welke dagen en tijdstippen je het beste uit zouden komen en of het belangrijk voor je is dat je heel flexibel werk vindt, bijvoorbeeld omdat je niet elke week dezelfde dagen kunt werken. Natuurlijk is het ook goed om voor jezelf vast te stellen welke soorten bijbaantjes je leuk lijken en wat voor werk je juist niet wilt doen. Bedenk ook waar je ongeveer een bijbaan wilt vinden en hoeveel tijd je maximaal kwijt wilt zijn aan heen en weer reizen.


Maak gebruik van je netwerk

Wanneer je op zoek gaat naar een bijbaan is een goede eerste stap om dit aan zoveel mogelijk mensen in je omgeving te vertellen. Bijvoorbeeld aan je studiegenoten, want wellicht zijn die al ergens aan de slag waar nog personeel gezocht wordt. Maar ook aan familie, vrienden en kennissen. Gebruik natuurlijk ook Facebook en Twitter. Voor je het weet krijg je een interessante tip of kun je direct op sollicitatie komen. Het voordeel hiervan is dat het baantje zich vaak in je nabije omgeving bevindt, waardoor je weinig tijd kwijt bent aan het reizen. Maar ook dat je een makkelijk binnenkomst hebt doordat je vaak al enkele van je nieuwe collega’s kent voor je aan de slag gaat.


Een bijbaan vinden die bij je studie past

Wanneer je niet alleen een zakcentje wilt bijverdienen maar ook aan je CV wilt werken dan zoek je het beste een bijbaan die aansluit op je studie. Hoe dichter je bij je afstuderen komt, hoe meer belangstelling je zult hebben van bedrijven. Daardoor komen ook aantrekkelijke functies die ook je CV heel interessant kunnen zijn binnen handbereik. Je weet en kunt namelijk al veel terwijl het nog wel steeds heel voordelig is om je in te huren. Maar natuurlijk is het ook als je nog maar pas met studeren bent begonnen een goed idee om een bijbaantje te vinden dat bij je studie past. Daarom hebben we alvast enkele voorbeelden voor je op een rij gezet van geschikte bijbanen voor populaire studierichtingen:

  • Wanneer je een studie rechten doet ligt het natuurlijk voor de hand om een bijbaantje te zoeken bij een advocatenkantoor, een incassobureau, een deurwaarder of een vergelijkbaar bedrijf. Je kunt dan bijvoorbeeld als administratief medewerker of als receptioniste aan de slag.
  • Wanneer je een sociale studie volgt is het een goed idee om in eerste instantie een bijbaan te zoeken als medewerker van een kinderdagverblijf of bij een non-profit organisatie. Vrijwilligerswerk voor een goed doel is ook een prima idee voor je CV, maar levert natuurlijk weinig financieel voordeel op.
  • Bij commerciële studies passen functies als verkoopmedewerker, commercieel bellen in een callcenter of enkele uren per week meedraaien als marketingassistent. Maar ook direct klantcontact op een klantenservice is natuurlijk erg geschikt.
  • Volg je een studie aan de hotelschool, dan ligt het natuurlijk voor de hand om je bijbaantje in de horeca te zoeken of als medewerker van een hotel te zoeken, bijvoorbeeld als nachtportier.

Zoek een bijbaan die je leuk lijkt!

Alhoewel het heel goed kan zijn voor je CV om een bijbaan te vinden die bij je studie past kun je er ook met opzet voor kiezen om juist een bijbaantje te nemen waarbij je echt iets heel anders doet. Zo kom je elke week een paar uur even helemaal weg van je studie en voelt werk eerder als een welkome afwisseling dan als de zoveelste verplichting. Stress is een steeds groter onderdeel van het leven van een student, het is dus belangrijk dat je ontspanning zoekt. Dat kan dus ook in je werk als je een baantje vindt wat je heel leuk vindt om te doen en waar je bijvoorbeeld weinig stress van ondervindt. Dat kan dus ook eenvoudig productie- of sorteerwerk zijn.


Stap eens een uitzendbureau voor studenten binnen

In veel steden waar zich een hogeschool en/of universiteit bevindt heb je speciale uitzendbureaus voor studenten. De keus is met name groot in steden zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Tilburg, Groningen en andere typische studentensteden. Deze uitzendbureaus zijn een goed idee, want ze hebben niet alleen een groot aanbod aan baantjes die geknipt zijn voor studenten van allerlei verschillende studies, maar ze weten natuurlijk ook precies waar een student behoefte aan heeft. Zoals hoe lastig het kan zijn om een bijbaan te vinden die goed met je studie is te combineren en van alle andere aspecten die hierbij komen kijken.


Online vacaturesites speciaal voor studenten

Net zoals er speciale uitzendbureaus zijn voor studenten kun je ook online terecht op vacaturesites met bijbaantjes en vakantiewerk voor studenten. Enkele voorbeelden van goede vacaturesites met een groot aanbod voor studenten zijn:

  • Studentenwerk.nl – Elke dag vind je hier nieuwe vacatures voor studenten met bijbaantjes in steden door heel Nederland. Ook kun je hier terecht voor dagjeswerk of vakantiewerk.
  • Randstad Studenten – Dit gedeelte van de reguliere Randstad-website is speciaal bedoeld voor studenten en bevat veel vacatures voor arbeidscontracten met een beperkt aantal uren per week.
  • StudentJob.nl – Deze overzichtelijke website heeft vacatures speciaal voor studenten die op zoek zijn naar een bijbaan, naar vakantiewerk of naar weekendwerk.
  • StudentenVacature.nl – Leuke en ook hippe bijbaantjes voor een dag, een week of voor een langere periode. Je vindt hier een uitgebreid aanbod aan vacatures van heel uiteenlopende werkgevers.

Schrijf een open sollicitatie

Lijkt het je geweldig om bij een bepaald bedrijf te werken, maar hebben die momenteel geen geschikte vacatures voor je? Schroom dan niet om een open sollicitatie te sturen. Vertel daarin waarom je graag voor het bedrijf aan de slag zou gaan en wat voor werk je ongeveer zoekt. Soms is er behoefte aan extra mankracht maar is er simpelweg nog geen vacature voor uitgeschreven. Nee heb je en ja kun je krijgen, maar vestig niet al je hoop hierop want de kans van slagen is natuurlijk beperkt.


Solliciteer altijd op een serieuze manier

Ook al is het ‘maar’ voor een bijbaantje, je moet er gewoon serieus voor solliciteren en dat zo goed mogelijk proberen te doen. Dat is ook alvast een goede oefening voor als je later voor een fulltime baan gaat solliciteren. Let dus op je spelling als je een brief of een e-mail stuurt want als je dat niet doet neemt niemand je serieus, ook niet voor een bijbaantje. Maak ook een nette CV op waarin je alle relevante informatie overzichtelijk weergeeft. Heb je geen serieus ogend e-mailadres, maak er dan eentje aan. Een Gmail-adres met je eigen naam is goed om te gebruiken voor een sollicitatie, maar een mailaccount van Hotmail met een grappige zelf verzonnen gebruikersnaam komt minder serieus over.


Vakantiewerk als extra financiële impuls

Als je vakantie hebt is er vaak genoeg tijd om een vakantiebaantje te nemen en dat kan een mooie manier zijn om je financiële reserves weer aan te vullen. Vakantiewerk bestaat meestal uit werk voor 32 tot 40 uur per week. Je kunt bij veel verschillende bedrijven terecht, bijvoorbeeld omdat de bezetting kloppend gemaakt moet worden in periodes dat er veel vaste medewerkers op vakantie gaan. Maar zoek je typisch seizoenswerk dan kan dat natuurlijk ook, dan kun je bijvoorbeeld schoonmaken en andere klusjes doen op een vakantiepark, een baantje vinden in de kassen, aan de slag in een pretpark of dierentuin (bijvoorbeeld als horecamedewerker) en nog veel meer. Soms maak je lange dagen maar leuke collega’s, makkelijk werk en prima verdienen maken dat natuurlijk helemaal goed.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag