Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de best betaalde hbo banen?

Wat zijn de best betaalde hbo banen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je aan het werk gaat, wil je daar natuurlijk voor betaald worden. Hoe meer, hoe beter! Want een mooi huis en een fijne auto wordt niet automatisch betaald. In dit artikel geven we daarom antwoord op de vraag: wat zijn de best betaalde hbo banen? Ook geven we een kort overzicht van de branches waar je goed en minder goed betaald krijgt. We verklappen alvast dat je met een hb0-functie heel veel kunt verdienen!


Wat zijn de best betaalde hbo banen?

Het is lastig om te zeggen met welke specifieke hbo banen je het meeste betaald* krijgt. Je salaris hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals: je leeftijd, werkervaring, studie, type bedrijf, secundaire arbeidsvoorwaarden et cetera. Op hbo niveau is zo dat de studie vaak doorslaggevend is voor hetgeen je gaat verdienen. Je wordt immers opgeleid voor een type beroep, soms zelfs voor een specifieke branche. Daarom beantwoorden we de vraag: “Wat zijn de best betaalde hbo banen?” aan de hand van hbo-studies die je kunt kiezen. Voor elke studie zullen we een paar voorbeelden van banen benoemen.

Civiele techniek / constructie

Er is heel veel vraag naar hoogopgeleid, technisch talent. Want er wordt ontzettend veel gebouwd, maar het is lastig om hier de juiste mensen voor te vinden. En daarom zijn bedrijven bereid om je goed te betalen! Dus heb jij civiele techniek gestudeerd en heb je zin om de aanleg van vliegvelden, sluizen en spoorwegen te onderzoeken, berekenen en te ontwerpen? Dan is een baan als civieltechnisch ingenieur je op het lijf geschreven. Als civieltechnisch ingenieur verdien je gemiddeld zo’n €3900 bruto per maand.

Verloskundige

Verloskunde is een zware opleiding die niet voor iedereen is weggelegd en waar een selectieprocedure voor geldt. Het is een hbo-opleiding die jou specifiek opleidt voor het beroep verloskundige. In dit beroep help jij zwangere vrouwen tot aan hun kraamtijd. Vind je dit leuk en kun je de verantwoordelijkheid aan? Na 1.5 jaar kun je rekenen op een gemiddeld loon van €3750 bruto per maand.

Technisch bedrijfskundige

In tegenstelling tot de opleiding Verloskunde, is het lastig om aan de studie technische bedrijfskunde een bepaalde baan te koppelen. Met deze studieachtergrond kom je in aanmerking voor meerdere soorten banen. Tijdens de studie leer je over technische kant van bedrijfsprocessen en organisatiewetenschappen. Banen die je onder andere kunt krijgen zijn: technisch accountmanager, technisch consultant, facility manager en ga zo maar door. Gemiddeld kun je met deze studieachtergrond rekenen op een salaris van zo’n €3800 per maand. Natuurlijk hangt het af van de specifieke functie die je krijgt.

Leraar exact

Het is algemeen bekend dat er te weinig leraren zijn. Dat geldt eigenlijk voor alle vakken die je kunt volgen op de middelbare school. In het speciaal geldt het voor vakken die verplicht zijn, zoals Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze vakken zijn namelijk aanwezig op alle scholen, dus hier zijn het meeste leraren voor nodig. De lerarenbanen die het allerbeste betalen, zijn ‘exacte’ leraren. Voorbeelden van exacte vakken zijn wiskunde en biologie. Als je een van deze banen bemachtigd, kun je uitgaan van een gemiddeld brutosalaris van €2700 per maand. Dit salaris verdien je ongeveer nadat je 1.5 jaar als leraar exact werkzaam bent.

Financieel adviseur

In de financiële sector gaat heel veel geld om. Vanzelfsprekend is er veel budget om te besteden aan financiële professionals, want dan worden de geldstromen nog beter geleid. Daarom kun je bij de meeste banen in de financiële sector rekenen op een gemiddeld maandsalaris van €3700 bruto. Een van de best betaalde baan is ‘financieel adviseur’. Deze banen vindt je terug in allerlei financiële instellingen, zoals hypotheken, banken en verzekeringen. Een studie zoals Financial Service Management bereidt jou voor op dergelijke functies.

Informaticakundige

Informatica richt zich op de implementatie en toepassing van informatie en gegevens in computersystemen. Huidige computersystemen zijn vast onderdeel van ons dagelijks leven. Daarnaast schieten nieuwe hardware en software programma’s als paddenstoelen uit de grond. Dus met een achtergrond als informaticus, systeembeheerder of ICT’er ben jij van een baan verzekerd. Niet alleen dat: want dergelijke hbo-banen betalen zeer goed. Met een gemiddeld loon van €3800 (na 1.5 jaar) behoren dit tot de best betaalde hbo banen.

Applicatieontwikkelaar

Een beroep dat nauw verbonden is met bovenstaande banen, is ‘applicatieontwikkelaar’. Als applicatieontwikkelaar ben je in staat om apps te ontwikkelen, zoal voor mobiele telefoons als voor computers.

Werktuigbouwkundige

Werktuigbouwkunde is een complexe hbo-studie waarbij je je bezig houdt met de technische en natuurkundige ontwikkeling van machines. In het werkveld ga je bestaande machines optimaliseren en nieuwe machines ontwerpen en ontwikkelen. Dat kan in meerdere toepassingsvelden, maar een sector die erg goed betaald is de visserij. Specifieke banen waar je voor in aanmerking komt zijn: technisch adviseur of ontwerper of montageleider. Bovendien krijgen werktuigbouwkundigen naast hun reguliere functie vaak een leidinggevende rol. Als werktuigbouwkundige kun je algauw rekenen op een gemiddeld, bruto maandsalaris van €3500.

Accountmanager

Heb je commerciële economie, facility management of small retail and business gestudeerd op het hbo? Of ben je van plan om dit te gaan studeren? Dan zit je er qua werk warmpjes bij. Er zijn namelijk talloze bedrijven die baat hebben bij accountmanagers. In elke branche en elk type bedrijf vindt je deze mensen terug. Als accountmanager breng jij producten en diensten aan de man. Je bent naar verwachting veel op pad en hebt veel contact met (potentiële) klanten. Vergelijkbare banen zijn salesmanager of marketingmanager. De focus bij deze banen ligt iets anders, maar één factor blijft hetzelfde: je verdient goed. Gemiddeld €3200 bruto per maand, na 1.5 jaar werkervaring.

* Disclaimer: De bedragen die in dit artikel genoemd zijn, golden op het moment van schrijven. Het kan zijn dat de economie inmiddels veranderd is en dat bepaalde sectoren meer of minder in trek zijn. Ook zijn de bedragen een inschatting van gemiddelden in de markt. Het is dus geen keiharde belofte. 


Welke branches betalen het slechtste?

Er zijn een aantal sectoren waar je over het algemeen beroerd verdient. Er is ten eerste niet zo heel veel werk, ten tweede betaalt het werk dát er is niet echt goed. De sectoren die op moment van schrijven bekend staan als slecht betalende sectoren zijn:

 • Toerisme
 • Maatschappelijk werk
 • Communicatie

Het is relevant om dit te weten, want dit zijn sectoren waar een heleboel hbo’ers werken of willen werken. Gelukkig zijn er ook goed betalende branches, waar we in de volgende paragraaf op terugkomen.


Welke branches betalen het beste?

Hoog tijd om te kijken in welke sectoren je wél goed verdient. Dit zijn over het algemeen de sectoren die groeiend zijn, dus waar een tekort aan goed opgeleid personeel voor is. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de branche ICT- en informatietechnologie. Deze branche wordt steeds belangrijker omdat de maatschappij steeds verder digitaliseert. Maar ook ‘goede oude, klassieke’ branches zoals het onderwijs, betalen goed. Er is namelijk een prangend tekort aan leraren. En dan zijn er nog een paar sectoren waar meer geld in omgaat dan in andere sectoren. Kortom, in de volgende branches wordt je als hbo’er goed betaald?

 • ICT en informatica
 • Technische branche
 • Financiele branche
 • Bedrijfseconomisceh branche

Hoe kun je meer verdienen met een hbo-baan?

Hbo-banen betalen over het algemeen goed, maar het kan altijd beter. Daarom vragen veel mensen zich af hoe ze meer kunnen verdienen met hun hbo-baan. Er zijn een paar manieren hoe je meer kunt verdienen:

 • Bijscholen of omscholen. Wil je graag meer verdienen maar is dat in jouw huidige branche of functie niet echt mogelijk? Overweeg om jezelf om te scholen of bij te scholen naar een beroep dat beter betaalt. Je kunt je bijvoorbeeld altijd laten omscholen tot leraar, een beroep dat steevast goed betaald.
 • Meer verantwoordelijkheid vragen. Werk jij al een poosje voor hetzelfde bedrijf? Dan is het helemaal niet vreemd om aan te kaarten dat je meer uitdaging zoekt. Vraag of het mogelijk is om jouw huidige functie uit te breiden met wat extra verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld leidinggeven aan extra mensen, of een budget beheren. Bij deze nieuwe verantwoordelijkheid hoort automatisch ook een nieuw salaris.
 • Bij een ander bedrijf werken. Elk bedrijf is vrij om de eigen lonen te bepalen, zolang deze in overeenstemming zijn met de arbeidswetgeving. Het kan maar zo zijn dat je bij bedrijf A €2000 verdient en bij bedrijf B €3000. Ben je ontevreden over je salaris en wordt er niet naar je geluisterd? Overweeg dan om dezelfde functie bij een ander bedrijf uit te oefenen. Tegen een beter salaris!
 • Onderhandelen. Veel mensen vinden het lastig om over hun salaris te praten. Toch kan het helpen! Want bedrijven zijn soms wel bereid om meer te betalen als ze veel waarde hechten aan jouw functie, of als ze zien dat jij bent gegroeid in jouw rol. Overdrijf het niet: je wilt niet met een conflict uit elkaar gaan en onverhoopt werkloos worden.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag