Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor je eerste werkdag

8 tips voor je eerste werkdag

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Na die slopende sollicitatieprocedure heb je het dan eindelijk voor elkaar gekregen: die droombaan is voor jou. Daar ben je natuurlijk ontzettend blij mee. Maar tegelijkertijd voel je je ook wat zenuwachtig voor je eerste werkdag. Hoe zullen de collega’s zijn? Wat voor taken zal je krijgen? En, niet geheel onbelangrijk: is er een beetje goede koffie? Zenuwachtig zijn op je eerste werkdag is heel normaal. Maar met deze acht tips maak jij van jouw eerste werkdag meteen een succesverhaal.


Waarom zijn mensen zenuwachtig voor hun eerste werkdag?

Misschien heb je het gevoel dat jij als enige nerveus bent voor de eerste werkdag op je nieuwe werkplek. Maar wees gerust: je bent niet alleen. Sterker nog, iedereen is zenuwachtig op de eerste dag van hun nieuwe baan. Dat is heel normaal. Je baan is een belangrijk aspect van je leven. Een erg groot deel van je tijd besteed je op je werk. Daarom is het belangrijk dat je je er prettig voelt. Bij een nieuwe baan weet je nog niet 100% zeker wat je kunt verwachten. En die onwetendheid zorgt voor zenuwen. Waarschijnlijk heb je al kennis gemaakt met een aantal nieuwe collega’s tijdens je sollicitatieprocedure en heb je al een kijkje genomen in het kantoor. Maar dat geeft je nog geen volledig beeld van hoe het nou in het echt zal zijn om er te werken. Geen zorgen! Met onderstaande acht tips hoef jij niet meer zenuwachtig te zijn op je eerste werkdag.

1. Zorg voor een goede nachtrust

Iedereen zal het kunnen beamen. Als je de nacht van te voren goed geslapen hebt, zit je de dag daarna een stuk lekkerder in je vel. Je hebt meer energie, voelt je optimistischer en hebt meer vertrouwen in je eigen kunnen. Weersta dus de verleiding om tot diep in de nacht te oefenen op je openingszinnen en ga de avond vóór je eerste werkdag lekker vroeg naar bed. Om makkelijker in slaap te vallen zet je een paar uur voor je gaat slapen al je schermen uit. Maak jezelf lekker slaperig met een warm bad, wat kruidenthee en een goed boek. Zo ben je lekker ontspannen en zal je geen moeite hebben om in slaap te vallen. Even dubbel checken of je de wekker wel op tijd gezet hebt en dan onder de wol!

2. Wees op tijd

Natuurlijk is het altijd belangrijk om punctueel te zijn. Maar vooral op je eerste werkdag wil je een goede indruk maken op je nieuwe manager en collega’s. Een half uur te laat komen op je eerste werkdag is niet bepaald een goede binnenkomer. Zorg dus dat je op deze belangrijke dag keurig netjes op tijd bent. Het is ook niet erg als je iets te vroeg bent. Kun je meteen nog even checken of je haar nog goed zit! Streef ernaar om zo’n 15 minuten te vroeg aan te komen. Dan weet je zeker dat je op tijd zal zijn. Hoef je daar in ieder geval niet meer gestrest over te zijn.

3. Leg de lat niet te hoog voor jezelf

Waarschijnlijk heb je vóór deze baan ergens anders gewerkt. Daar wist je precies hoe alles werkte en hoe iedereen heette. Misschien kwamen nieuwkomers daar zelfs naar jou toe voor advies. Nu zijn de rollen omgedraaid. Je moet weer even helemaal vanaf het begin beginnen. Verwacht dan ook niet dat je op je eerste dag al meteen zal meedraaien als een volwaardig lid van het team. Je collega’s zullen dat ook niet van je verwachten. Besef je goed dat een eerste dag vooral bedoeld is om kennis te maken en je wegwijs te maken in het bedrijf. Er is tijd voor nodig om alle taken onder de knie te krijgen en je plek te vinden op het werk. Wees daarom geduldig en leg de lat niet te hoog voor jezelf op je eerste dag.

4. Leer je collega’s kennen

Voor veel mensen zijn de collega’s het belangrijkste onderdeel van een plezierige werkplek. Dit zijn de mensen met wie je (hopelijk) de komende jaren heel wat tijd gaat doorbrengen en met wie je nauw samen gaat werken om tot mooie resultaten gaat komen. Zorg daarom dat je een goede start maakt met je collega’s. Stel jezelf open op en probeer op je eerste dag met zoveel mogelijk nieuwe collega’s kennis te maken. Leg hierbij de prioriteit bij de mensen met wie jij het meeste zal gaan samenwerken. Probeer goed op te letten wanneer ze zich voorstellen, want het is nog best lastig om op de eerste dag al die namen te onthouden. Word je uitgenodigd om mee buiten de deur te gaan lunchen of om na het werk wat te gaan drinken? Ga daar dan altijd op in! Extra mogelijkheden om je nieuwe collega’s te leren kennen en een goede indruk te maken.

5. Wees niet bang om vragen te stellen

Als je nieuw bent op je werk, zullen veel dingen je nog niet meteen duidelijk zijn. Hoe werkt de printer precies? Welke stappen zijn er nodig om in te loggen in het systeem? Al die dingen die voor de anderen vanzelfsprekend lijken zijn voor jou nog onopgeloste mysteries. En de enige manier om het antwoord te krijgen is: vragen stellen! Voel je niet bezwaard om je collega’s te vragen hoe het allemaal zit. Niemand zal van jou verwachten dat je het allemaal meteen weet op je eerste dag. En bovendien hebben zij het ooit ook van iemand moeten leren. Dit is meteen een goede manier om een band met je collega’s op te bouwen en ze beter te leren kennen.

6. Neem initiatief

Ondanks dat het belangrijk is om niet te veel hooi op je vork te nemen op je eerste dag, is het ook goed om niet alleen maar passief te zitten afwachten. Laat je enthousiasme en werkhouding zien door ook zelf initiatief te nemen. Het is heel goed mogelijk dat je je op je eerste dag een beetje zit te vervelen. Misschien heeft je leidinggevende nog geen taken waarmee je echt aan de slag kan gaan. Geen nood! Maak van de gelegenheid gebruik om even een rondje koffie te halen voor iedereen. Krijg je meteen wat beweging en het zal een goede indruk maken op je nieuwe collega’s. Of stap gewoon zelf op iemand af en vraag of je ergens mee kan helpen. Niet geschoten is altijd mis.

7. Ga op tijd weer naar huis

Het getuigt natuurlijk van echte werklust en ambitie als je bereid bent om af en toe wat extra uren te draaien. Maar op je eerste dag doe je er goed aan om gewoon op de afgesproken tijd naar huis te gaan. Op zo’n eerste dag komen er veel nieuwe indrukken op je af die je allemaal moet verwerken. En dat is best vermoeiend. Tenzij je manager anders van je vraagt, is het daarom goed om bijtijds weer op huis aan te gaan. Zo zorg je ervoor dat je het leuk houdt voor jezelf en je voldoende energie hebt om morgen weer met enthousiasme aan een volgende werkdag te beginnen!

8. Zorg dat je ’s avonds oplaadt

Een eerste werkdag is een leuke, maar ook spannende ervaring die vaak veel energie kost. Je brein heeft tijd nodig om alle nieuwe informatie die je vandaag hebt opgedaan te verwerken. Plan daarom op de avond na je eerste werkdag het liefst geen afspraken. Neem de tijd om even lekker te ontspannen zodat je alles wat je vandaag geleerd en meegemaakt hebt kunt laten bezinken. Waarschijnlijk ben je zo moe dat je ’s avonds als een blok in slaap valt.


Hoe pak jij je eerste werkdag aan?

Hoe je precies te werk gaat op jouw eerste dag is natuurlijk helemaal afhankelijk van het werk dat je gaat doen en jouw persoonlijkheid. Bij de ene baan heb je een veel tijd nodig om alle kneepjes van het vak te leren en is er een lange inwerk periode. Bij andere banen zal van je worden verwacht dat je meteen de eerste dag al de handen uit de mouwen steekt. Wat altijd belangrijk is, is om de dag met een open, leergierige houding tegemoet te gaan. Stel je open voor alle dingen die je kunt leren van je manager en collega’s. En wees vooral geduldig. Het is misschien ontmoedigend om te zien hoe soepel je nieuwe collega’s het er van afbrengen, maar vergeet niet dat iedereen ooit een nieuweling is geweest. Blijf kalm en voor je het weet draai je mee als een volwaardig lid van het team.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag