Ja, daar is ‘ie: jouw ideale vacature! Nu nog even een super overtuigende sollicitatiebrief schrijven. Makkelijk, toch? Maar dan staart dat lege Word document je aan en heb je geen idee waar je moet beginnen. Je wilt een goede indruk maken en tegelijkertijd jezelf onderscheiden van de massa. Hoe schrijf je nou een originele sollicitatiebrief zonder clichés? Lees snel verder voor vijf handige tips.
Wat is een sollicitatiebrief?
De kans is groot dat je in het verleden al eens eerder een sollicitatiebrief hebt geschreven. Een sollicitatiebrief is een bericht wat je stuurt aan een bedrijf of organisatie waar je graag zou willen werken. Meestal doe je dit in reactie op een openstaande vacature. Maar je kunt ook een zogeheten ‘open sollicitatie’ naar de werkgever sturen. Dan staat er officieel geen vacature open, maar waag je het er toch op. Vroeger werden sollicitatiebrieven op echt papier geschreven en in een envelop met de post verstuurd. Tegenwoordig gaat het allemaal een stuk sneller en maken we onze sollicitatiebrieven meestal gewoon in een Word document en sturen ze vervolgens mee in de bijlage van een mail aan de potentiële werkgever.
Waarom is een sollicitatiebrief zo belangrijk?
Je sollicitatiebrief is je eerste kans om een verpletterende indruk te maken op je potentiële nieuwe werkgever. Dit is jouw mogelijkheid om hem of haar te vertellen wie jij bent, wat je te bieden hebt en waarom jij nou eigenlijk de perfecte kandidaat bent voor de baan. Maar je bent wel beperkt, aangezien je dit niet in persoon kunt uitleggen en dus niet van je onweerstaanbare charmes gebruik kunt maken. Daarom is het extra belangrijk dat de woorden die je kiest memorabel zijn en direct de aandacht weten te grijpen van de lezer. Vaak krijgen werkgevers vele sollicitatiebrieven voor hun neus. De meeste lijken erg op elkaar en komen dan ook bovenop een grote stapel te liggen. Dat is waarom jij een mooie, originele sollicitatiebrief wilt schrijven die jou onderscheidt van de massa. Daarmee heb je natuurlijk nog niet de baan, maar je hebt wel de aandacht van je toekomstige werkgever te pakken.
5 tips voor een originele sollicitatiebrief
1. Begin je brief met een kwaliteit
Het is de harde realiteit van het sollicitatieproces: je zal waarschijnlijk concurreren met een hoop andere mensen voor deze baan. En veel van hen zullen net zo goed gekwalificeerd zijn als jij. Wil je daarom echt uitblinken met je sollicitatiebrief, begin je brief dan door een positief feit over jezelf te belichten. Hierbij kun je denken aan een persoonlijke kwaliteit, een indrukwekkend talent of een prestatie waar je trots op bent. Daarmee laat je de lezer meteen zien wat jou onderscheidt van al die andere kandidaten.
Vertel in je brief bijvoorbeeld over hoe jij op je huidige baan bekend staat als dé persoon die problemen snel oplost. Begin met een compliment dat je van een eerdere leidinggevende hebt gehad. Wees niet verlegen, want je sollicitatiebrief is juist dé plek om jezelf te verkopen. Heb je iets indrukwekkends voor elkaar gekregen, schuif dat in deze brief dan vooral niet onder stoelen of banken.
2. Wees niet bang om humor te gebruiken
Als je denkt aan een sollicitatiebrief, dan denk je waarschijnlijk aan een hoop formele en zakelijke zinnen. En dat is nou net hoe iedereen het aanpakt. Natuurlijk is het verstandig om in je brief netjes en beschaafd te blijven. Maar wil je een echt originele sollicitatiebrief schrijven waarmee je je onderscheidt van de massa, wees dan vooral niet bang om er af en toe een beetje humor in te gooien.
Probeer het te bekijken vanuit het standpunt van degene die jouw sollicitatiebrief uiteindelijk gaat lezen. Waarschijnlijk heeft hij/zij een enorme stapel aan brieven om door te nemen. Als jij met een grapje tussendoor of een humoristische noot een lach op het gezicht van deze lezer kunt toveren, heb je al meteen een streepje voor. Let er hierbij wel op bij wat voor bedrijf je solliciteert. Is het een erg formele organisatie, dan kun je de grappen waarschijnlijk beter achterwege laten. Gaat het juist om een jong, creatief bedrijf dat haar informele sfeer benadrukt, ga dan juist voor die humoristische toon hier en daar.
3. Deel iets persoonlijks
De sollicitatiebrief is voor de potentiële nieuwe werkgever de eerste kans om een beeld te vormen bij jou als persoon. Werkgevers zoeken niet alleen iemand die qua vaardigheden bij het bedrijf past, ze zoeken ook iemand uit waar ze graag 40 uur per week mee zouden samenwerken. Toch blijven veel sollicitatiebrieven qua inhoud vrij vlak. Vaak is de brief weinig meer dan een opsomming van werkervaringen en kwaliteiten, terwijl de werkgever die info ook al kan teruglezen in je CV. Deel daarom eens een ervaring in je brief die juist niet in je CV staat. En maak het persoonlijk. Je wilt de lezer de kans geven om jou beter te leren kennen.
Het hoeft geen enorm epistel te worden. Een paar regels is vaak al meer dan voldoende. Vertel bijvoorbeeld over die keer dat je met je vrienden door Europa bent gaan liften. Juist omdat het zo onverwachts is en uniek is voor jou, zal de lezer eerder geneigd zijn om dat ene gekke feitje over jou te onthouden. En bovendien kun je vanuit zo’n verhaal weer een koppeling maken naar een kwaliteit van jezelf: “Ik ga nieuwe uitdagingen nooit uit de weg. Niet op vakantie en ook niet op de werkvloer.”
4. Vertel over jouw relatie met het bedrijf
Jij wilt werken bij dit bedrijf. Dat snapt de lezer ook wel. Want dat willen alle andere sollicitanten ook. Maar waarom wil je juist bij dit ene bedrijf werken? Waarschijnlijk benoem je dingen als: “de baan past goed bij mijn opleidingen en eerdere werkervaringen.” En hoewel dat natuurlijk ook heel belangrijk is, is het niet erg origineel of memorabel. Vertel niet alleen waarom je deze specifieke functie wilt, maar vertel ook waarom je nu juist jezelf wilt verbinden aan dit ene bedrijf.
Wat is bijvoorbeeld de eerste keer dat je hoorde over het bedrijf? Heb je zelf al eens van hun producten of diensten gebruik gemaakt en zo ja, wat was jouw ervaring daarmee? Hier kun je een persoonlijke of grappige anekdote van maken. Vergeet niet: je enthousiasme is je krachtigste wapen.
5. Vergeet de brief en maak een video
Wil je écht een originele sollicitatiebrief schrijven? Dan kun je er ook voor kiezen om het concept van een brief helemaal de deur uit te gooien. Tegenwoordig zijn er dagelijks zo veel verschillende vormen van media beschikbaar. Het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. Laat aan je potentiële nieuwe werkgever zien dat jij modern bent en niet bang bent om out-of-the-box te denken door van je sollicitatiebrief een video te maken.
Neem bijvoorbeeld Graeme Anthony, een Amerikaanse PR adviseur op zoek naar een baan. Hij zette alle informatie die je normaal gesproken in een sollicitatiebrief zou zetten om in een YouTube filmpje. In dit interactieve filmpje vertelt Graeme over zijn eerdere werkervaring, zijn motivatie en zijn vaardigheden. Uiteindelijk heeft dit filmpje hem een baan op geleverd bij een trendy PR bureau.
Hoe schrijf je een originele sollicitatiebrief?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het schrijven van een originele sollicitatiebrief, die jou onderscheidt van de massa, nog geen makkelijke opgave. Het is altijd verstandig om je goed in te lezen over het bedrijf, de functie en de mensen die vermoedelijk jouw brief gaan lezen. Vervolgens is het belangrijk om je te bedenken wat jou uniek maakt en waarom jij in het bijzonder de beste kandidaat bent voor deze baan. Wees niet te bescheiden en begin je brief met indrukwekkende feiten over jezelf. Schrijf je je sollicitatiebrief met passie, een beetje humor en af en toe een persoonlijke noot, dan weet je zeker dat jij een brief hebt die niet op de grote stapel zal belanden. En als dat allemaal niet werkt, kun je altijd nog een video maken bij wijze van sollicitatie.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 8 tips voor je eerste werkdag
- Hoe vind je per direct werk?
- 10 tips voor een elevator pitch
- Moet er een foto bij je cv?
- Wat is de beste vacature website?
- Open solliciteren – 10 Tips voor je open sollicitatiebrief
- Hoe ga je om met een afwijzing op je sollicitatie?
- Hoe werkt een kennismakingsgesprek?
- 8 tips om werk te vinden op leeftijd
- 12 Tips voor het schrijven van een motivatiebrief