Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips om werk te vinden op leeftijd

8 tips om werk te vinden op leeftijd

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De gemiddelde carrière heeft een aantal belangrijke wendingen. Soms wordt je ontslagen, soms ga je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maar naarmate je op leeftijd komt, hoe lastiger het lijkt te worden. Hoe ouder je wordt, hoe meer carrièregerichte vragen je aan jezelf stelt. Bijvoorbeeld: wil ik dit werk doen totdat ik met pensioen ga? Of: vind ik deze werkgever nog wel interessant? Daarnaast krijg je ongewild te maken met leeftijdsdiscriminatie, jonge honden die jou voorbij willen streven. Laat je niet gek maken! Het is nooit te laat voor nieuw werk, ook niet als je de 40, 50 of 60 jaar al bent gepasseerd. Onderstaande 8 tips gaan jou helpen om werk te vinden op latere leeftijd.


Tip 1. Weet wat je waard bent

Voordat je naar werk gaat zoeken, moet je eerst de balans opmaken voor jezelf. Of je nu een starter bent, of een ervaren werknemer op leeftijd: voor iedereen is dit proces hetzelfde. Wat is je studieachtergrond? Wat is je werkachtergrond? Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je minder leuk om te doen? Waar ben je wel of juist niet goed in? Liever alleen of in groepsverband? Groot bedrijf of klein bedrijf? Parttime of fulltime? Door dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden, schets je alvast een kader van wat voor werk je zoekt en wat je waard bent voor een potentiële werkgever. Voordeel van oudere werkzoekers: zij kennen zichzelf over het algemeen beter, waardoor dit proces een stuk gemakkelijker en sneller gaat.


Tip 2. Focus je op de voordelen die horen bij jouw leeftijd

Mensen zijn van nature geneigd om zich te richten op het negatieve aspect van dingen. Want ja, een oudere werknemer krijgt meer salaris, heeft meer kans op ziekten enzovoorts. Maar als je de voordelen van een oudere werknemer bekijkt, dan zijn die vele malen meer waard dan de vermeende nadelen. Hieronder noemen we wat voordelen die vaak gelinkt zijn aan werknemers op leeftijd.

Mensenkennis

Jij hebt in de loop van je (werkende) leven al een heleboel verschillende mensen gesproken. Inmiddels weet je behoorlijk goed wat voor verschillende type mensen er zijn en hoe je het beste met hen kunt communiceren. Je voelt bijvoorbeeld feilloos aan dat een klant niet zit te wachten op een gesprek over ‘koetjes en kalfjes’ maar direct over wil gaan op het zakelijke, of andersom. Een junior medewerker moet zo’n soort voelspriet gaandeweg nog krijgen.

Brede inzetbaarheid

De gemiddelde vijftiger heeft voor minimaal 3 verschillende werkgevers gewerkt, en soms ook nog verschillende functies bekleed. Geldt dat ook voor jou? In dat geval betekent het namelijk dat je een brede werkervaring hebt. Je kunt dus voor meerdere taken worden ingezet, ook als deze niet expliciet in de functieomschrijving staat. Handig als een collega ziek is, of als er om een ander reden flexibiliteit nodig is.

Betrokkenheid

Jonge werknemers (in deze context: twintigers en dertigers) vervelen zich snel. Ze staan bekend als mensen die heel snel van baan wisselen en niet erg loyaal zijn aan het bedrijf. Dat betekent dat een aantal van hen niet erg betrokken zijn, althans niet op de lange termijn. Als werknemers op leeftijd kun je daar je voordeel mee doen. Jij weet hoe het is om langere tijd bij een organisatie te werken. Sterker nog, jij vindt het fijn om met de organisatie mee te groeien en daar iets aan bij te dragen.

Grote mate van zelfstandigheid

Als je op leeftijd bent, dan heb je over het algemeen een hogere mate van zelfstandigheid dan jongere mensen. Je weet immers wie je bent en wat je kunt, en bent al gewend om de verantwoordelijkheid te nemen. Is het niet op je werk, dan is het wel in privésituaties. Daar kunnen werkgevers hun voordeel mee doen.


Tip 3. Sta open voor verschillende soorten werk

Als je je in een krappe arbeidsmarkt bevindt, bijvoorbeeld door je leeftijd, dan helpt een strak eisenpakket niet echt mee. Stel je dan ook flexibel op en kijk iets verder dan je neus lang is. Overweeg bijvoorbeeld om dezelfde functie te doen, maar dan in een andere industrie. Of kijk of parttime werk iets voor jou is, als het fulltime echt niet lukt. Er zijn genoeg mogelijkheden om aan werk te komen, zolang je de kansen maar herkent! Nieuw, ander soort werk kan jou op positieve manier verrassen.


Tip 4. Zoek werk op senior-, management- of onderwijsniveau

Door jouw leeftijd heb je heel veel ervaring opgebouwd. Tijd om die ervaring om te zetten in een waardevolle baan, bijvoorbeeld als senior of als manager. Een seniorfunctie is een goedbetaalde functie voor ervaren werknemers, meestal mensen van boven de 40 jaar (tenzij je erg snel door kunt groeien). Als manager kun je een team aansturen binnen jouw eigen vakgebied, ook daar zijn meestal wat oudere kandidaten het meest geschikt voor. Want: meer kennis en meer overwicht. Verder zijn er ook een heleboel werkenden die op latere leeftijd besluiten om het onderwijs in te gaan. Zij kennen hun vak inmiddels van binnen en buiten, en zijn er nu klaar voor om hun kennis over te brengen op jong talent en om zichzelf door hun nieuwe, frisse blik te laten inspireren.


Tip 5. Maak jezelf zichtbaar in je netwerk

Hoe ouder je wordt, hoe meer mensen je kent. Mensen met wie je op school hebt gezeten, bij wie je ooit in het sportteam zat, oud-collega’s, oud-leraren, familie, schoonfamilie, vrienden, vrienden van vrienden en ga zo maar door. Als je werk zoekt, dan kun je dit het snelste vinden door gebruik te maken van alle mensen die je kent. Vertel om je heen dat je werk zoekt, en wat je ongeveer zoekt. Misschien heeft iemand een leuke tip voor je! Daarnaast is het heel effectief om jouw oproep op een zakelijk social mediaplatform te plaatsen, zoals LinkedIn.

Kom je er niet uit met je eigen persoonlijke en zakelijke netwerk? Dan kun je professionele bemiddeling inschakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een detacheringsbureau, dat jou matcht en als het ware verhuurt aan een ander bedrijf. Een andere optie is een uitzendbureau, zij kijken of er leuke banen voor jou zijn die passen bij je interesses, werkervaring en leeftijd. En zo zijn er nog meer vormen van arbeidsbemiddeling. Er zijn ook arbeidsbemiddelingsbureaus die zich specifiek richten op werkzoekers van 50+, ook is er individuele jobcoaching voor wie dat nodig denkt te hebben.


Tip 6. Overweeg om een carrièreswitch te maken

Lukt het écht niet om werk te vinden op leeftijd? Bijvoorbeeld omdat jouw vakgebied steeds minder belangrijk wordt in de markt, of omdat er geen leuke vacatures in jouw regio zijn? Of ben je gewoon op zoek naar ander soort werk? Dan kun je altijd nog overwegen om een carrièreswitch te doen. Er zijn een aantal beroepsgroepen waar ze een personeelstekort hebben. Op moment van schrijven zijn dat de sectoren onderwijs en verpleegzorg. In dit artikel lees je meer over een carrièreswitch op latere leeftijd.


Tip 7. Ga mee met de moderne tijd

“Vroeger” ging je misschien met een uitgeprint CV naar bedrijven toe om te vragen of ze nog een leuke baan voor je hadden. Je keek in de krant voor een aantal arbeidsgerelateerde advertenties, je sprak eens af met een HR-deskundige. Tegenwoordig zijn er echter veel meer opties om werk te zoeken en te vinden. Een groot aantal van deze opties bevindt zich online, bijvoorbeeld op vacaturewebsites. Daarnaast is het heel gebruikelijk om je CV digitaal aan te leveren, als het kan ook nog eens voorzien van een mooi design. Kortom: zorg dat je op de hoogte bent van alle moderne sollicitatiemogelijkheden, en dat je daar tijdens je sollicitatieproces je voordeel mee doet.


Tip 8. Gebruik een positieve insteek, zowel naar jezelf als naar het bedrijf!

Bedrijven vallen over het algemeen voor enthousiaste, gedreven werknemers. Je kunt nog zo goed zijn, maar als jij op het gesprek alleen maar klaagt over leeftijdsdiscriminatie, of uit je lichaamshouding laat blijken dat je eigenlijk helemaal geen zin meer hebt om te werken ‘omdat het moet’, dan is een potentiële werkgever snel met je uitgepraat. Daarnaast help je jezelf niet met een negatieve houding. Alleen de aanhouder wint! Het gaat niet om die tien keer nee, maar om die ene keer ‘ja’.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag