Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je geld verdienen met je hobby?

Hoe kun je geld verdienen met je hobby?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een droom van iedereen: van je hobby je werk maken. Misschien lijkt het onmogelijk, maar dat is het niet. Als jij vastberaden, georganiseerd en creatief bent kun je een heel eind komen. Iedereen heeft wel een hobby waar hij of zij hun ei helemaal in kwijt kan. Een manier van creatief uiten en misschien zelfs een manier van leven. In veel gevallen is het mogelijk om hobbygerelateerd geld te verdienen. Een glanzende carrière is uiteraard niet voor iedereen weggelegd, maar een extra zakcentje verdienen is vaak prima te realiseren. Hierbij geven we jou gouden tips met welke hobby’s je op welke manier geld kunt verdienen. Eerste tip: geef niet te snel op!


1. Freelancen

Als freelancer verhuur je je diensten aan een opdrachtgever. In veel creatieve sectoren bestaan freelancers. Denk aan schrijven, grafisch ontwerpen, websites maken, social media specialist, vloggen, editten en fotografie. Vaak zijn voor deze verschillende vakgebieden/hobby’s speciale platformen voor freelancers. Zo bestaat er voor journalisten het freelanceloket waar talloze opdrachten staan waar je als freelancer op kunt reageren. Een prachtige plek om ervaring op te doen met bijvoorbeeld schrijven, editten en fotografie.

blank

De opdrachten lopen namelijk behoorlijk uiteen. Voor fotografie alleen bestaat hoofdkraan.nl waar allerlei opdrachten op staan. Zo heb je voor veel hobby’s websites waar veel opdrachten opstaan. Freelancen is een perfecte manier om te beginnen met geld verdienen met je hobby. Je kunt gelijk zien waar veel vraag naar is en waar niet, daar kun je weer op inspelen als je bijvoorbeeld in de toekomst een eigen bedrijfje of website wil starten dat te maken heeft met je hobby. Een bekende internationale website waar ontzettend veel vraag naar creatievelingen is, is outsourcely.com. Kortom, speur het internet af naar mogelijkheden om te freelancen en probeer een eerste opdracht te krijgen!


2. Lesgeven

Een ontzettend leuke manier om geld te verdienen met je hobby is om lessen te geven. Als je bijvoorbeeld erg goed kunt tekenen of pianospelen kun je er kinderen of volwassenen les in geven. Een briefje op het prikbord bij de plaatselijke supermarkt zal natuurlijk niet genoeg zijn om mensen te werven. Gebruik je kenniskring, sociale media en maak mooie posters en visitekaartjes. Het mooie van deze manier van geld verdienen met je hobby is ook dat het op verschillende tijdstippen kan. Je bent dus erg flexibel en dat maakt het erg aantrekkelijk om naast je huidige baan te doen. Naast lessen kun je ook workshops aanbieden. Wees creatief in je denken en probeer ook een beetje commercieel te denken om een leuk aantal klanten binnen te hengelen. Denk bijvoorbeeld aan online lessen, zo kun je mensen over de hele wereld lesgeven via videochat. Het aantal potentiële klanten neemt enorm toe als je online lessen aanbiedt.


3. Producten verkopen

Naast lesgeven kun je ook proberen om je producten te verkopen. Vooral voor kunstenaars en andere creatievelingen die echt producten maken is deze manier van geld verdienen ideaal. Laat het er niet bij zitten en ga aan de slag! Maak advertenties op Ebay en Marktplaats of bied je producten aan op Etsy.nl. Dat is hét internationale platform waar je zelfgemaakt producten kunt verkopen aan mensen over de hele wereld. Je kunt er ook voor kiezen om op markten te gaan staan of sociale media inzetten om je producten op de kaart te zetten. Het is vaak een taaie weg om naam te krijgen. Het begin zal veel werken, zoeken en tijd investeren zijn, zonder dat het veel oplevert. Maar als je niet opgeeft en blijft doorgaan kan het haast niet missen dat je uiteindelijk zal gaan verkopen. Zorg bovendien altijd voor goede online vindbaarheid, mooie foto’s, aantrekkelijke prijzen en een goede informatietekst. Het geheel moet er leuk en gedegen uitzien. Dan trek je het meeste bekijk, zowel offline als online!


4. Zoek functies of opleidingen

Het vinden van een daadwerkelijke baan of een opleiding met betrekking tot je hobby kan mooie uitkomsten bieden. In dat laatste zit wel veel tijd en geld. Toch kan het op lagertermijn weer handig zijn om een daadwerkelijke functie te krijgen dat te maken heeft met je hobby. Tegenwoordig zijn er voor iedere hobby wel opleidingen. Kunstacademie, conservatorium, creatief schrijven, koksopleiding, school voor fotografie, filmacademie etc. Een rondje Googelen laat je al genoeg mogelijkheden zien qua opleidingen die te maken hebben met jouw hobby. Veel opleidingen zijn tevens ook deeltijd naast je huidige baan te volgen. Verdiep je er eens in en kijk of er wat mogelijk is! Investeren in je toekomst is nooit een slecht idee.

Soms zijn er ook functies die met je hobby te maken hebben waarvoor je niet perse een opleiding nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een social media marketeer, vlogger, blogger of een schrijver voor een sportcolumn over een bepaalde sport. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van verschillende vacatures door heel Nederland. Handig is om een email-alert in te stellen als er een vacature beschikbaar komt.


5. Bloggen/vloggen op eigen website

Een eigen website maken over je hobby kan meer opbrengen dan je denkt. Echter dien je daarvoor wel enige kennis te hebben over websites maken, online vindbaarheid, adverteren en de trends op Google die met jouw hobby te maken hebben. Dit kun je zelf leren, maar je kunt ook iemand uit je omgeving vragen die daar verstand van heeft. Er zijn ongetwijfeld mogelijkheden. Zorg als allereerst voor een goede domeinnaam. Bedenk niet in een middagje een leuke naam, maar begin daar bijtijds mee. Een goede domeinnaam kan namelijk aardig wat verschil maken. Het moet als het ware in iemand zijn of haar hoofd blijven plakken. Een lange ingewikkelde naam is dus per definitie verkeerd. Kijk op godaddy.com voor de mogelijkheden voor domeinnamen.

blank

Vervolgens is de indeling en lay-out van je website zeer belangrijk. Hiervoor heb je echt advies nodig van een expert op dat gebied. Uiteraard is er wel ruimte voor je eigen smaak en stijl. Het wordt immers jouw website. Tot slot zorg je zelf voor de content. Je kunt er voor kiezen om te bloggen over je hobby, te vloggen, mensen te interviewen of producten te verkopen. Vaak werkt een combinatie het best. Zorg daarnaast altijd voor een goede social media strategie, vooral in deze tijd. Veel potentiële bezoekers en klanten zijn daar vandaan te plukken. Ook hierbij geldt: geef niet te snel op. Het kan maanden tot jaren duren voordat je website in bezoekersaantallen stijgt. Er zit simpelweg veel tijd en aandacht in, maar op langentermijn kan het zeer lucratief zijn. Bovendien kun je je vlogs op YouTube zetten, waar je ook kans hebt om door te breken en geld te verdienen met advertenties.


6. Ruilen

Met deze tip valt geen geld te verdienen, maar wel te besparen. Ruilen is zeer leuk en aantrekkelijk voor hobbyisten. Talent en plezier hebben in je hobby maar er niets mee doen is zonde. Het is soms jammer dat je er niet veel geld mee kunt verdienen, maar dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid om te ruilen. Er zijn namelijk aardig wat online platformen waar je producten kunt ruilen, zoals trashbank.com, ruilhandelmarkt.nl of swoppa.nl. Hoe leuk is het om jouw creatieve kunsten te ruilen voor een ander zijn of haar creatieve kunsten? Ruil bijvoorbeeld een schilderij of tekening voor een aantal verse groenten van een moestuin-hobbyist. Ook hierbij kun je prima je social media gebruiken om te ruilen. Er zijn vast wel vrienden die jouw producten willen ruilen voor wat anders. Ook zijn er veel Facebookgroepen voor ruilhandel en tweedehands handel.


7. Overige tips

 • Stream je gameavonturen of verkoop je account
 • Verkoop als boekenwurm oude boeken
 • Twee rechterhanden? Bied dan klusjes aan in de buurt
 • Bied huiskamerconcerten aan of ga kroegjes langs
 • Als tuinierliefhebber kun je in de buurt visitekaartjes uitdelen om klussen te krijgen
 • Verkoop zelfgemaakt eten
 • Sportman of vrouw? geef sportlessen in het park
 • Leg lijntjes uit voor babysitten
 • Begin je eigen hondenuitlaatservice
 • Zoek vacatures als chauffeur als je van rijden houdt
 • Geef kooklessen
 • Winkel voor andere mensen als je van shoppen houdt
 • Adverteer op je auto als je van rijden houdt
 • Organiseer natuurtochten en wees een gids
 • Gratis spieren kweken? bied jezelf aan als verhuishulp
 • Begin een hondenwasservice


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag