Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 best betaalde banen in Nederland

10 best betaalde banen in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedereen wil een zo hoog mogelijk salaris verdienen. We spenderen namelijk allemaal een groot deel van ons leven op ons werk. Maar het is overduidelijk dat niet alleen je kennis, leeftijd en ervaring van invloed zijn op je salaris. Er zijn in Nederland banen die enorm veel verdienen. Ben je op zoek naar een glansrijke carrière met een hoog salaris, of wil je gewoon even kijken hoe de best verdienende werknemers van Nederland het hebben? In dit artikel vertellen we je alles over deze banen én de salarisindicaties van deze werknemers. De nummer 1 kan maar liefst 45.000 euro per maand opleveren!


Waarom zijn dit de bestbetaalde banen van Nederland?

Er moet natuurlijk een reden zijn dat deze banen veel meer verdienen dan de gemiddelde baan. En dat klopt, er zijn zelfs diverse redenen waarom iemand meer kan verdienen dan iemand anders. De lijst met bestbetaalde banen in Nederland bestaat uit banen die voldoen aan één of meerdere kenmerken.

Je hebt een hoge verantwoordelijkheid

Als je veel wilt verdienen, zal je waarschijnlijk een hoge verantwoordelijkheid dragen. Kijk maar eens naar de normale structuur van een bedrijf. De directeur van dit bedrijf verdient het meest, omdat hij de belangrijkste beslissingen moet maken. Vervolgens moet hij ook alle verantwoordelijkheid op zich nemen wanneer er iets verkeerd gaat. Niet voor niets vertrekken veel mensen met hoge verantwoordelijkheid nadat er iets compleet verkeerd afloopt binnen een bedrijf.

Je hebt veel kennis nodig

Andere banen verdienen juist heel veel omdat er vele jaren studie benodigd zijn om het werk uit te mogen voeren. Niet veel mensen willen of kunnen meer dan 10 jaar studeren om vervolgens een gespecialiseerd arts voor bepaalde botbreuken te zijn. Omdat het zoveel discipline en intelligentie vergt om deze opleidingen te volgen en daar ook hoge kosten aan zijn verbonden, is het salaris daar ook een afspiegeling van.

Er is veel vraag

Dan zijn er banen waar enorm veel vraag naar is. Dit zijn banen die in de lijst met meest betaalde verschijnen en één of twee jaar later zomaar weer kunnen verdwijnen. Dit heeft dan te maken met veranderingen in de markt. Neem bijvoorbeeld de app-revolutie, waar ieder bedrijf een app wilde hebben. App ontwikkelaars konden de enorme vraag niet aan en zo ontstond er een tekort aan deze specialiteit. Het gevolg?

App ontwikkelaars konden hun uurtarieven verdubbelen omdat er altijd bedrijven waren die de hoofdprijs konden betalen. Hierdoor gaan veel mensen een cursus of opleiding volgen om ook apps te maken, waardoor de vraag vervolgens weer daalt, samen met het uurtarief. Deze banen kunnen dus ieder jaar verschijnen en verdwijnen uit de lijst, in tegenstelling tot banen met grote verantwoordelijkheid of benodigde kennis.


De 10 best betaalde banen in Nederland (2019)


10. Apotheker (Salaris tot ca. € 6.500 per maand)

De apotheker is een voorbeeld van een baan waar specialistische kennis en verantwoordelijkheid een grote rol spelen in het salaris. Je moet namelijk diverse opleidingen en vervolgopleidingen volgen, zodat je uiteindelijk geneesmiddelendeskundige kunt worden. Met deze ruime kennis kun je iedereen adviseren over geschikte medicijnen, werk je zelfs mee aan het creëren van eigen medicijnen en ben je onderdeel van het ontwikkelen van het beleid rondom medicatie. Hoewel het salaris over de laatste jaren aan het dalen is, krijgt het beroep nog steeds een plek in de top 10.


9. Software engineer (Salaris tot ca. € 7.000 per maand)

Software is niet meer weg te denken uit ons leven. Je vindt het in matrixborden op de snelweg, informatieborden op treinstations, slagbomen in een parkeergarage, maar ook in je telefoon en computer. Deze software was voorheen vrij eenvoudig, maar neemt nu soms zeer complexe vormen aan. En om dat goed te doen heb je een gespecialiseerde software engineer nodig. En daar is veel vraag naar, vandaar de hoogte van het salaris. Er zit wel verschil in het salaris, omdat de complexiteit van de software nogal uiteenloopt, maar ook voor de eenvoudigere software is een salaris van ca. 4.000 euro per maand niet slecht.


8. Data scientist (Salaris tot ca. € 7.200 per maand)

Heb je weleens gehoord van Big Data? Enorme bedrijven verzamelen bergen aan informatie van hun websitebezoekers of klanten en gebruiken dit vervolgens om gerichte reclames te creëren voor speciale doelgroepen of om producten te ontwikkelen en verbeteren. Maar deze data is gebaseerd op ruwe getallen en betekent verder niets. Daar komt een data scientist om de hoek kijken. Zij zijn in staat om deze data om te zetten in begrijpbare informatie, waar een bedrijf actie op kan ondernemen. Data is steeds belangrijker voor bedrijven.

Kijk maar naar Facebook, dat zelfs één van de meest succesvolle bedrijven is omdat het data doorverkoopt aan adverteerders en andere partijen. Het salaris van de data scientist loopt redelijk uiteen. Kleine bedrijven betalen 3.000 euro per maand en bij enorme bedrijven kun je soms meer dan 10.000 euro per maand verdienen. Het gaat er vooral om hoeveel het bedrijf aan de data kan verdienen.


7. Advocaat (Salaris tot ca. € 8.000 euro per maand)

Advocaten zijn altijd nodig. Nederland is een land vol wetten en regels, waardoor veel mensen eenvoudig één van die wetten overtreden. In dat geval heb je een advocaat nodig en die zijn niet goedkoop. De advocaat heeft specialistische kennis nodig en is daarom ook erg gewild. Daarom staat de advocaat al jaren in de top 10 van bestbetaalde banen in Nederland. Het salaris loopt ook weer enorm uiteen. De beste advocaten verdienen soms meer dan 15.000 euro per maand.


6. Notaris (Salaris van € 4.000 tot € 16.000 per maand)

Eenzelfde situatie geldt voor de notaris. Hypotheekaktes, overeenkomsten, scheidingspapieren en vele andere wettelijke documenten moeten eerst langs de notaris. En dat weten ze, waardoor het salaris vrij hoog ligt. Wil je het niet betalen, krijg je ook geen rechtsgeldig document terug. Daarbij wordt ook de adviserende rol van de notaris nog steeds gezien als waardevolle aanvulling in complexe situaties die met de wet te maken hebben.


5. Financieel manager (Salaris van € 4.500 tot € 9.000 per maand)

Een financieel manager heeft een grote verantwoordelijkheid over de financiën van een bedrijf. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de verantwoordelijkheid en daarmee het salaris. Een financieel manager zorgt ervoor dat hij te allen tijde op de hoogte is van de financiële situatie van het bedrijf en springt in bij kansen en bedreigingen. Het is dus belangrijk dat de financieel manager betrouwbaar is, omdat deze het bedrijf binnen de korte keren om zeep kan helpen.


4. Gezagvoerder vliegtuig (Salaris van € 5.000 tot € 20.000 euro per maand)

Het is de droom van veel jongens en meisjes, maar er zijn maar weinig kinderen hun droom echt in vervulling zien gaan. Een opleiding tot piloot kost meer dan 100.000 euro en niet eens de helft van de afgestudeerde piloten komt ook echt aan een baan als piloot. Het is dus een baan waar alleen de beste kunnen vliegen en dat is niet gek. Je hebt soms de verantwoordelijkheid over wel 500 mensenlevens. Het salaris onder piloten verschilt enorm. KLM betaalt bijvoorbeeld een stuk meer dan andere luchtvaartmaatschappijen. Daarbij kun je in een groot vliegtuig ook nog eens het dubbele verdienen van het salaris in een klein vliegtuig.


3. Medisch specialist (Salaris van gemiddeld € 10.000 euro per maand)

Een medisch specialist heeft soms meer dan 15 jaar gestudeerd om tot zijn specialisme te kunnen komen. Daarom kan hij vaak weinig vrij krijgen en staat hij ook vaak onder grote druk om te presteren. Het gaat namelijk om mensenlevens en dat is een grote verantwoordelijkheid. Het salaris is wel afhankelijk van het specialisme, al kunnen alle medisch specialisten rekenen op een riant salaris. Het is ook afhankelijk waar je komt te werken, omdat medisch specialisten actief zijn in het leger, ziekenhuis, psychiatrische instellingen en in bedrijven.


2. Topbestuurder overheid (Salaris tot ca. € 15.000 per maand)

Het is niet voor niets dat Balkenende kwam met de Balkenende norm. De topbestuurders is de overheid verdienen bakken met geld en de Nederlandse bevolking en de minister-president vond dat niet kunnen. Het maximumsalaris voor topbestuurders, zoals ook de minister-president, ligt nu rond de 15.000 euro per maand. Voor dit bedrag moeten ze ons land besturen en belangrijke beslissingen maken. Veel topbestuurder in de overheid komen na hun leiderschap terecht in het bedrijfsleven. Daar hebben ze het vaak nóg beter, met vaak maar liefst 300.000 euro per jaar of meer.


1. Voorzitter raad van bestuur (Salaris van € 5.000 tot € 45.000 euro per maand)

De voorzitter van de raad van bestuur staat aan het hoofd van de organisatie en moet ervoor zorgen dat er juiste beslissingen gemaakt worden. Het salaris is volledig afhankelijk van de organisatie waarin de voorzitter actief is, maar vooral in de financiële sector zijn de salarissen enorm. De voorzitter van de raad van bestuur moet in staat zijn om leiderschapskwaliteiten te tonen, terwijl hij ook strategisch kan denken en knopen door kan hakken. Deze functies worden vaak bekleed door personen die hun strepen al verdiend hebben tijdens het werk in andere bedrijven. Je zult dan ook niet vaak jonge mensen zien die de voorzitter van een raad van bestuur zijn.


Wat zijn de bestbetaalde banen van de toekomst?

Het is natuurlijk gissen welke banen er over 5 jaar in de top 10 bestbetaalde banen van Nederland staan. Maar we kunnen wel zien waar we op technologisch vlak naar toe gaan. En in die sector zullen veel banen nodig zijn om dat te ontwikkelen. Volgens onderzoekers kunnen we veel verwachten van de volgende twee beroepen:

Cyber security expert

In een wereld waarin alles op internet gebeurt, moet ook alles veilig zijn. Maar er worden nog steeds groter bedrijven gehackt waarbij miljoenen klantgegevens op straat komen te liggen. Als je in staat bent deze bedrijven te helpen om dit tegen te gaan, zul je waarschijnlijk snel in de top 10 van bestbetaalde banen terecht komen.

Internet of Things ontwikkelaar

Een wereld waarin alle apparaten met elkaar kunnen communiceren. Een toekomstbeeld dat steeds sneller dichterbij komt door de ontwikkeling van Internet of Things (IoT). Maar we zijn er nog lang niet en om het proces te versnellen zijn knappe koppen nodig die de technologie met sprongen vooruit laten gaan.


Welke baan heb jij?

Heb jij een baan in deze top 10, of moet je het doen met iets minder geld op je bankrekening aan het einde van de maand? Wij bekeken ook voor je wat het gemiddelde jaarsalaris in Nederland is. En weet je niet zeker of je genoeg verdient? Bekijk of jouw salaris marktconform is of dat je misschien wel minder of meer verdient dan je collega’s.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag