Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe weet je welk werk bij je past?

Hoe weet je welk werk bij je past?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Omdat je veel tijd doorbrengt op je werk, is het wel zo fijn als je werk doet dat je leuk vindt. Werk waar je blij van wordt, waar je met plezier heengaat en waar je vrolijk van thuiskomt. Want werk waar je van baalt, waar je chagrijnig van wordt, of wat iedere dag weer iets is waar je tegenop ziet, is simpelweg niet goed voor je. Daarnaast is het ook nog eens zonde om je dagen te slijten met werk waar je een hekel aan hebt, want voor hetzelfde geldt dat je werkt kunt hebben waar je het wél naar je zin hebt. Het grootste probleem is dat mensen vaak niet goed weten wat ze willen, wat ze leuk vinden, en wat bij hen past. In dit artikel voorzien we je van tips waarmee je kunt bepalen welk werk bij je past, zodat ook jij een baan kunt vinden waar je gelukkig van wordt.


Werk dat je leuk vindt

Er wordt vaak gezegd dat als je werk hebt dat bij je past, dat het dan niet voelt als werken. Dat het dan vooral leuk is, prettig. En aangezien we het grootste deel van ons leven werkend zullen doorbrengen, is dat toch wel belangrijk; dat je het naar je zin hebt op je werk. Van je hobby je werk maken is een van de manieren om ervoor te zorgen dat je werk hebt dat je écht leuk vindt. Maar helaas is dit niet altijd mogelijk en niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er ook andere manieren om werk te vinden dat écht bij je past.


Wat vind je leuk?

Voordat je op zoek kunt naar werk dat je leuk vindt, is het belangrijk dat je dat voor jezelf duidelijk krijgt; wat vind je leuk? Wat zoek je in een baan? Wat heb je nodig? Waar word je blij van? En aan de andere kant: wat wil je absoluut niet? Dan is het ook nog belangrijk om te kijken naar wat je kunt en waar je goed in bent. Wat zijn je competenties? Al deze factoren bij elkaar zijn belangrijk bij het bepalen van werk dat bij je past. Bestaat er een functie die aan alles voldoet wat jij zoekt? En zo ja, welke functie is dat dan?


Wat bepaalt jouw ideale baan?

Wanneer je erachter probeert te komen welk werk bij jou past is het handig om jezelf te volgende drie vragen te stellen:

Hoe zit ik in elkaar?

De eerste vraag heeft vooral met je persoonlijkheid te maken. Wie ben je? Hoe ‘werk’ je? Probeer je persoonlijkheid eens te omschrijven. Ben je goed in communiceren? Ben je zelfverzekerd? Kun je goed tegen kritiek? Ben je een doorzetter? Neem je het initiatief? Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn in het beantwoorden van deze vragen. Alleen op die manier kun je werk vinden dat echt bij je past.

Waar ben ik goed in?

Wanneer je de tijd hebt genomen om de eerste vraag zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden, is het tijd voor de tweede vraag: waar ben je goed in? Probeer te kijken naar je vaardigheden en je talenten. Wat zijn je sterke punten? Waar heb je ervaring mee? En vooral: welk deel van deze ervaring zou je ook in een totaal andere branche of functie kunnen gebruiken?

Wat wil ik?

Wanneer je op zoek bent naar werk dat bij je past, is het belangrijk dat je weet wat het precies is dat je wilt. Welke sector vind je interessant? Lijkt het je leuk om in de zorg te werken? Of zie je jezelf wel in een winkel staan? Lijkt het je leuk om dingen te verkopen? Of ben je eerder opzoek naar iets dienstverlenend? Wil je op kantoor werken? Of maakt dat idee je onrustig? Wil je graag met mensen werken? Of juist liever niet? Wat is het dat je zoekt? Neem in je antwoorden ook mee hoe lang je maximaal wilt reizen van en naar het werk. Hoeveel uur je wilt werken en op welke tijden. Hoeveel je wilt verdienen, en of je dingen als een auto van de zaak, of een mogelijkheid tot thuiswerken, belangrijk vindt.


Het antwoord

Wanneer je bovenstaande vragen zo uitgebreid en eerlijk mogelijk hebt beantwoord, weet je wellicht al wat het is waar je naar op zoek bent. Misschien ben je nu zelfs al zo ver dat je heel gericht op zoek kunt gaan naar een baan, omdat het ineens duidelijk voor je is wat je wilt. Wanneer je na het beantwoorden van voorgaande vragen nog steeds geen idee hebt wat het dan precies is wat je zoekt, dan is dat helemaal niet erg. Misschien is er zo veel wat je zou kunnen en willen doen, dat je gewoonweg niet weet welke kant je op moet. Of misschien heb je gewoon geen idee wat je wilt, en wat de mogelijkheden zijn. Er zijn immers zoveel banen, dat je onmogelijk kunt weten wat je allemaal zou kunnen doen.


Beroepskeuzetest of interessetest

Wanneer je er na het beantwoorden van bovenstaande vragen nog niet uitkomt wat je precies wilt, is dat helemaal niet erg. Er zijn namelijk genoeg manieren om daarachter te komen. Wanneer je niet goed weet waar je interesses liggen, en wat het dan eigenlijk is wat je leuk vindt, kan een interessetest een handige manier zijn om daar duidelijkheid in te krijgen. Een manier om erachter te komen wat voor werk bij je zou passen, is het maken van een beroepskeuzetest. Online zijn er heel veel van dit soort testen te vinden. De vragen die je daarin krijgt verschillen per test, zo ook hoe uitgebreid de test is. De meeste testen zijn gratis, waardoor je er (als je dat wilt) verschillende zou kunnen maken om eens te kijken wat eruit komt.


Loopbaanadviseur

Voor wie graag een goede begeleiding wil bij het zoeken naar een baan in een nieuwe richting, is het misschien wel fijn om een loopbaanadviseur of coach in te schakelen. Een loopbaanadviseur is iemand die jou kan voorzien van advies op het gebied van werk. Samen met jou probeert hij of zij erachter te komen wat jouw wensen, talenten, interesses en behoeften zijn. Daarnaast kunnen ze een interessetest of beroepskeuzetest afnemen, om duidelijk te krijgen wat je leuk vindt en wat je zou kunnen doen. Op die manier hoef je niet zelf uit te gaan zoeken wat het is wat je wilt en kunt gaan doen, maar heb je iemand die je daar een handje bij helpt.


Coach

Ook een coach kan je helpen bij het zoeken naar wat het precies is wat je wilt. Er bestaan heel veel verschillende soorten coaches, en de keuze qua coach is echt een persoonlijke. Waar ben je naar op zoek? Hoe wil je dat iemand je daarin ondersteunt? En van wie denk je dat hij of zij daartoe in staat is? Met coaching gericht op werk kun je ontdekken wat het is wat je wilt. Hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Waar je tegenaan loopt. En wat belangrijk voor je is. Vooral voor mensen die zoekend zijn naar wat ze willen, kan een coach erg waardevol zijn. Niet alleen op werkgebied, maar ook op persoonlijk gebied kunnen ze je helpen met het verkrijgen van inzichten, waardoor je weet wat je wilt en wat ervoor nodig is om dat te bereiken.


Werk zoeken dat bij je past

Werk zoeken dat bij je past, kan een lastige zoektocht zijn. Misschien heb je jarenlang functies uitgevoerd waar je eigenlijk helemaal niet gelukkig van werd, en ben je nu op zoek naar iets waar je blij van wordt. Of misschien ben je nog jong, en heb je echt geen flauw idee wat je wilt. In beide gevallen kunnen bovenstaande tips je helpen. Ze helpen je duidelijk te krijgen wie je bent, wat je wilt en waar je goed in bent. Door die dingen voor jezelf helder te krijgen, kun je op zoek gaan naar functies die daarbij passen, of zelfs maar een richting die daarbij past. Mocht je er zelf niet uitkomen, of mocht je het fijn vinden om wat hulp te krijgen bij het bepalen van welk werk bij je past, dan kan een loopbaanadviseur of een coach je verder helpen. Online is veel informatie te vinden over zowel loopbaanadviseurs als coaches. Zoek vooral iemand uit met een werkwijze die bij je past, zodat je er het maximale uit kunt halen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag