Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je werken als taxi chauffeur? 

Hoe kun je werken als taxi chauffeur? 

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zie jij het al voor je: geen dag zal hetzelfde zijn, je ontmoet allemaal verschillende mensen, je rijdt de hele dag in je auto en krijgt er nog voor betaalt ook! Klinkt dit als jouw droombaan? Dan moet je taxi chauffeur worden. Als je deze carrière wilt gaan najagen, is het wel handig om te weten op welke zaken je moet letten. Ga jij voor jezelf beginnen, wil je bij een taxibedrijf in loondienst werken of ga je rijden voor een chauffeursdienst als Uber? Wat je ook gaat doen, na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je kunt gaan werken als taxi chauffeur.


Behaal allereerst je taxi chauffeur diploma

Om aan de slag te kunnen gaan als taxi chauffeur, heb je een chauffeurs kaart nodig. Om zo’n kaart te kunnen aanvragen, moet je diploma voor taxi chauffeur behalen. Dit kun je doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, oftewel het CBR. Om dit diploma te behalen, moet je slagen voor twee onderdelen van het examen voor taxi chauffeur: de Taxi Vakbewaamheid Theorie en de Taxi Vakbekwaamheid Praktijk Volledig. Bij het theorie examen beantwoord je vragen over regelgeving op de weg, de communicatie als taxi chauffeur en het gewenste gedrag. Bij het praktijkexamen controleert de examinator bijvoorbeeld of je veilig kunt rijden, hoe je ongevallen afgehandeld en hoe je omgaat met rijroutes en betalingen. Als je de twee examens binnen een jaar behaald, ontvang je het diploma om taxi chauffeur te kunnen worden.

Met je taxi chauffeur diploma kun jij jezelf gaan verhuren aan taxibedrijven, of als zelfstandig chauffeur taxi gaan rijden. Je kunt je via de chauffeurs kaart identificeren als dat nodig is, maar via de kaart kun je ook bijvoorbeeld ook je rij- en rusttijden vastleggen. Een chauffeur kaart is vijf jaar geldig.


Let ook op deze belangrijke zaken: je rijbewijs B, je Verklaring Omtrent Gedrag en je medische verklaring

Om überhaupt je taxi chauffeur diploma te kunnen behalen, moet je in het bezit zijn van je rijbewijs B. Je moet dus al wel auto kunnen rijden, maar dat is ook logisch als je in een taxi wilt gaan rijden. Daarbij moet je een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen, die maximaal vier maanden oud mag zijn als je de examens voor het diploma wilt gaan doen. Met zo’n verklaring toon je aan dat je tenminste acht jaar niet in aanraking bent geweest met politie of justitie, en dus nooit hebt gereden onder invloed of andere zaken hebt gedaan die de betrouwbaarheid van een taxi chauffeur kunnen aantasten. Je kunt zo’n verklaring aanvragen bij Justis en kost ongeveer dertig euro. Ook heb je een officiële medische verklaring nodig, die aantoont dat je medisch in orde bent om taxi te rijden. Zo weet een bedrijf zeker dat jij je klanten veilig kunt vervoeren.


Als taxi chauffeur in loondienst

Als jij met vlag en wimpel bent geslaagd voor je examens voor je taxi chauffeur diploma en je al de bovenstaande belangrijke papieren hebt ingeleverd, heb je jouw chauffeurs kaart. Als je in het bezit bent van deze kaart, kun je in loondienst gaan werken voor een taxibedrijf. Je kunt op internet gemakkelijk zoeken naar openstaande vacatures voor taxibedrijven, bijvoorbeeld via carrière sites als Monsterboard of Werk.nl, grote taxibedrijven als Transdev of Connexion of de sites van taxibedrijven bij jou in de buurt. Zo vind je vast snel een baan als taxi chauffeur in loondienst! Benieuwd wat je gaat verdienen? Wat je precies voor salaris krijgt verschilt natuurlijk per bedrijf en aan zaken als je ervaring en je leeftijd. Het gemiddelde jaarsalaris van een taxi chauffeur in loondienst is tussen de twintig en dertig duizend euro per jaar.


Taxi chauffeur bij Consolid

Je kunt ook als taxi chauffeur in loondienst gaan bij Consolid. Dit is een taxibedrijf die voornamelijk oudere mensen of gehandicapte mensen vervoert. Naast taxi chauffeur ben je dus ook voor, hoe lang de rit ook duurt, hulpverlener: bij het werk als taxi chauffeur bij Consolid hoort ook fysiek werk, omdat je jouw passagiers ook van huiskamer tot huiskamer moet vervoeren. Je ondersteunt die oudere dame dus bijvoorbeeld bij het traplopen, of tilt de rolstoel van je gehandicapte passagier over de stoep heen. Lijkt dit je wel wat, maar heb je jouw taxi chauffeur diploma nog niet behaald? Consolid betaalt je hele opleiding, en je doet ook nog aanvullende cursussen zoals Schadepreventie en Levensreddend handelen. En je verdient ook nog rond de elf euro per uur. Mensen helpen én verdienen, een droombaan, toch?


Taxi chauffeur via Uber

Je hebt vast gehoord van de populaire ‘alternatieve’ taxi service Uber. Om als taxi chauffeur te rijden voor dit bedrijf heb je een chauffeurs kaart nodig, maar verder heb je ontzettend veel vrijheid. Je mag zelf bepalen wanneer je rijdt, en hoeveel ritten je accepteert. Als je alleen taxi chauffeur wilt zijn in het weekend of als hobby naast een andere baan, is Uber dus echt iets voor jou. Je kunt je als chauffeur voor Uber aanmelden als je een eigen auto hebt waar je klanten mee kunt rijden (deze moet natuurlijk wel aan een aantal eisen voldoen, zoals een bepaald jaartal van bouw), maar ook als je niet in het bezit bent van een auto. Als je zelf wilt weten hoeveel je gaat rijden, en dus ook hoeveel je gaat verdienen, is het werken als taxi chauffeur voor Uber een heel goed idee.


Taxi chauffeur via Sneleentaxi

Een Nederlandse concurrent van Uber is Sneleentaxi. Het doel van Sneleentaxi is om de loze kilometers in de taxi markt zo veel mogelijk terug te dringen. Het is volgens dit bedrijf namelijk nog te vaak zo dat taxi´s weer zonder passagiers terug moeten rijden. Door slim te plannen maakt Sneleentaxi het mogelijk om dit beter te doen. Dat scheelt ook een hoop Co2 uitstoot. Vind jij het milieu belangrijk en wil je graag voor deze concurrent van Uber werken? Eigenlijk werkt het op dezelfde manier als die mobiele applicatie, maar zul je met Sneleentaxi weinig met een lege taxi rijden. Wel zo gezellig, toch?


Werken als zelfstandig taxi chauffeur

Als je liever al zzp-er door het leven gaat, kun je er ook voor kiezen om als zelfstandig taxi chauffeur te gaan rijden. Dit heeft wat voeten in de aarde, maar je zult dan wel je eigen baas zijn! Je schrijft je natuurlijk in bij de Kamer van Koophandel, net zoals iedereen die een eigen bedrijf wilt beginnen. De auto waarmee je wilt gaan rijden moet een taxigoedkeuring krijgen: je hebt bijvoorbeeld een auto met boordcomputer nodig, waarin de ritten van je klanten kunnen worden geregistreerd. Ook is een taxameter (gekeurd door het Nederlands Meetinstituut) is noodzakelijk. Daarbij heb je een blauw nummerbord nodig, met een kenteken dat je kunt aanvragen bij het RDW.

Als je een eigen taxibedrijf wilt opstarten, heb je ook nog een Ondernemersvergunning Taxivervoer nodig. Een taxivergunning is ook noodzakelijk: je mag dan in principe in elk gedeelte van Nederland werken, behalve in speciale uitgezonderde zones in bepaalde gemeenten. Het centraal station van Amsterdam is daar een voorbeeld van.


Ga jij aan de slag als taxi chauffeur? Je hebt dan best wat opties: je kunt in loondienst voor een taxibedrijf gaan werken, voor een alternatief bedrijf als Uber of Sneleentaxi aan de slag gaan, of als zelfstandig taxi chauffeur gaan rijden of zelfs als hulpverlenend taxi chauffeur gaan werken. Of wil jij liever je eigen taxibedrijf opstarten? Om taxi chauffeur, in welke hoedanigheid dan ook, te worden, moet je jouw taxi chauffeur diploma behalen. Als je jouw examens en andere belangrijke zaken als je medische verklaring, Verklaring Omtrent Gedrag en natuurlijk je rijbewijs B hebt, kun je jouw chauffeurs kaart aanvragen. Dan kun je in principe bij elk taxibedrijf solliciteren. Als je voor jezelf wilt beginnen, heb je een goedgekeurde auto met onder andere een boordcomputer nodig, en natuurlijk een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Op goede zaken!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag