Er kunnen verschillende redenen zijn om snel een baan te moeten zoeken waar je geen diploma voor nodig hebt. Werk dus, waar je geen specifieke opleiding voor gedaan hoeft hebben. Wat dat betreft hoef je je om je cv dus geen zorgen te maken. Ben je eenmaal aangenomen voor zo’n baan en bewijs je jezelf, dan kan je vaak alsnog doorgroeien naar een interessantere functie. Welke banen zijn dit? In deze blog lees je alles over werk dat je kan doen zonder diploma. Sommige banen zijn meer geschikt voor jongeren, terwijl andere banen geschikt zijn voor elke leeftijd.
Werken in de keuken van een restaurant (keukenhulp)
Niet in elke restaurantkeuken kan je werken zonder diploma. Met name om te koken in een kwaliteitsrestaurant heb je vaak een opleiding nodig. Wel kan je in veel restaurants beginnen als ‘keukenhulp’. De keukenhulp ondersteunt eigenlijk alle werkzaamheden in de keuken: koffie en thee maken, afwassen en voedsel bereiden of voorbereiden.
Vaak kan een handige keukenhulp doorgroeien naar de functie van kok, en eventueel kan je uiteindelijk verder groeien naar sous chef en chefkok (als je door wil groeien, zal er waarschijnlijk met je besproken worden om daar alsnog cursussen of opleidingen voor te doen).
Keukenhulp kan voor iedereen een prettige (bij) baan zijn.
Horecamedewerker (bediening)
Voor horecamedewerker zoals de functies barman, serveerster en barista, heb je geen specifieke opleiding nodig. Je kan er prima in doorgroeien. Wat je wél nodig hebt als je als barista, serveerster of barman wil werken is een goede instelling: je vindt fysiek werk prettig en je houdt ervan om met mensen om te gaan en een gezellige sfeer te creëren. Ook helpt het als je van nature praktisch bent en goed overzicht kan houden. Een beetje oog hebben voor de klanten en wat ze nodig hebben, is natuurlijk wel handig.
Voor het werk van bijvoorbeeld een sommelier of barista is wel een cursus nodig. Deze kan je aangeboden krijgen als je de baan graag wil hebben en je je inzet.
Er zijn allerlei gelegenheden waar je als horecamedewerker aan de slag kan:
- restaurant
- bar
- uitgaansgelegenheid
- clubhuis
- hotel
- wegrestaurant
- snackbar
Je hebt dus enigszins de keuze in wat je een prettige werkomgeving zou vinden.
Schoonmaken
De functie van schoonmaker wordt ook wel ‘interieurverzorger’ genoemd. Anders dan de functie van huishoudelijke hulp, bestaat het werk van een schoonmaker of schoonmaakster hoofdzakelijk uit schoonmaken. Dat kan zijn bij mensen thuis (particulieren), maar het kan ook het schoonmaken zijn van kantoren, scholen, bedrijven, ziekenhuizen, kinderopvang, hotels of vakantieparken.
Bij schoonmaakwerkzaamheden kan je bijvoorbeeld denken aan:
- dweilen
- sanitair schoonmaken
- ramen lappen
- eventueel bedden verschonen
- afstoffen
Er zijn ook schoonmaakbanen waar je wel een opleiding voor nodig hebt. Dit gaat dan net name om schoonmaken in specifieke branches, zoals de industrie. Voor het verwijderen van graffiti is ook een opleiding nodig.
Huishoudelijke hulp
Voor werk als huishoudelijke hulp heb je doorgaans geen opleiding nodig. Als huishoudelijke hulp ondersteun je mensen die door ouderdom, ziekte, revalidatie of invaliditeit hun huishoudelijke activiteiten niet goed kunnen uitvoeren. Bij dit werk ondersteun je mensen met lichte schoonmaakwerkzaamheden, boodschappen doen, afwassen, opruimen en reizen.
Naast het ondersteunen van mensen met fysieke activiteiten, heb je ook een sociale functie als huishoudelijke hulp. Veel mensen die om wat voor reden dan ook slecht ter been zijn, vinden het erg fijn om een praatje te maken. Er zit bij dit werk dus ook een stukje persoonlijke aandacht.
Dit werk wordt ook wel ‘medewerker thuiszorg’ of ‘thuishulp’ genoemd.
Callcenter medewerker
Bij veel callcenters kan je zo aan de slag zonder diploma. Sommige callcenters bieden een cursus aan, maar vaak kan je in eerste instantie zonder specifieke opleiding aan de slag. Callcenter medewerker kan een prettige baan of bijbaan zijn, als je niet zo op een fysiek zware baan zit te wachten, of op een baan waarbij je veel overzicht moet houden, zoals soms het geval is als horeca medewerker.
Wel is het meegenomen als je jezelf goed kan verwoorden, ABN spreekt en je wat ze noemen ‘een vlotte babbel’ hebt.
Er zijn verschillende callcenterfuncties:
- telefonisch verkoper van bijvoorbeeld (telefoon) abonnementen
- telefonisch marktonderzoeker, waarbij je enquêtes afneemt aan de telefoon voor woningverhuur of bepaalde merken in bijvoorbeeld de bouwwereld.
- medewerker klantenservice. Dit kan klantenservice zijn op het gebied van internet en telefoon, maar ook voor een webwinkel. Je hebt als klantenservice medewerker in een callcenter vaak een verkoop én een adviserende functie.
Bij sommige call center functies wordt er geen specifiek diploma vereist, maar wordt ervaring op prijs gesteld. In een callcenter kan je doorgroeien tot bijvoorbeeld supervisor of teamleider. Ook hebben een aantal callcenters de klassen junior, medior en senior. Aan de hand van je inzet en ervaring kan je steeds een stapje verder groeien, tot senior beller.
Kassa medewerker
Kassamedewerker wordt elke medewerker genoemd die producten afrekent in een bedrijf. Je werkt met de kassa, een elektronische scanner of andere vergelijkbare apparaten en je staat klanten te woord. Soms kan bijvoorbeeld dit gaan om het geven van advies of het afhandelen van een klacht.
In een supermarkt hoort het ontvangen van pakketjes en post soms ook bij je werkzaamheden.
Als je kassamedewerker bent, kan je vaak verder groeien tot teamleider of verkoopspecialist.
Magazijnwerk (inpakker)
Een inpakker houdt zich zoals de naam van de functie al zegt, bezig met het inpakken van spullen in een magazijn. Je zet de spullen op de juiste plaats en je pakt ze in, waarbij je let op de juiste verpakkingen. Soms zijn er zendingen waarvan de inpakker zelf de spullen verzameld in het magazijn.
Veel grote winkels en webwinkels vragen magazijnmedewerkers, waarvoor vaak geen diploma nodig is. Wel is er voor het eventueel rondrijden met bijvoorbeeld een heftruck een cursus en certificaat nodig. Dit wordt gevraagd om de veiligheid in het magazijn te kunnen blijven garanderen.
Als inpakker moet je precies kunnen werken, en geen bezwaar hebben tegen werk waarbij je veel moet sjouwen.
Bijrijder of verhuizer
De werkzaamheden van bijrijders en verhuizers ontlopen elkaar niet zoveel. Voor beide functies is het jouw taak om de chauffeur te helpen met het laden of lossen. Een bijrijder heeft meer een ondersteunende functie (de chauffeur helpen met laden en lossen als dit te zwaar wordt voor één persoon) en de verhuizer werkt vaak wat meer zelfstandig. Ook heb je als verhuizer wat meer verschillende taken, zoals het in elkaar zetten – en uit elkaar halen van meubelen zoals kasten en bedden.
Er zijn twee soorten vacatures die je tegen kan komen als je als verhuizer wilt werken:
- verhuizer met groot rijbewijs, zodat je (zelfstandig) met een verhuiswagen op pad kan. Hier wordt dus een specifiek rijbewijs voor gevraagd, maar nog steeds geen diploma.
- bijrijder-verhuizer, waarvoor je geen groot rijbewijs nodig hebt.
De functie bijrijder voor in een vrachtwagen komt niet heel vaak voor, omdat het relatief kostbaar is om een vrachtwagen uit te rusten met twee medewerkers.
In de verhuisbranche komt de bijrijdersfunctie vaker voor.
Productiemedewerker
Niet voor al het productiewerk wordt een diploma gevraagd. Bij het eenvoudige productiewerk kan je altijd aan de slag. Het begrip ‘productiemedewerker’ is redelijk breed, maar betreft met name lopende band werk, zoals materialen bovenop de lopende band leggen, er vanaf halen of uit een machine halen.
Wat er vooral van je gevraagd wordt als je een productiemedewerker bent, is dat je van aanpakken weet en dat je ervan houdt om met je handen te werken.
Vakkenvuller
Voor werken als vakkenvuller heb je geen diploma nodig. Het houdt niet veel meer in dan inderdaad: vakken vullen. Wel is het voor deze baan gebruikelijk dat de supermarkt op zoek gaan naar scholieren om deze functie te vervullen. Zij zijn namelijk het goedkoopst. Als je geen specifiek diploma hebt als volwassene, en je graag in een supermarkt wilt werken, is kassamedewerker waarschijnlijk meer geschikt. Je kan als kassamedewerker in een supermarkt vaak doorgroeien naar een functie achter de servicebalie of als bedrijfsleider.
Medewerker kas
Voor werk in de kas heb je geen diploma nodig. Voor de functie waarvoor geen opleiding nodig is, gaat het vooral om het oogsten van bepaalde groenten en gewassen. Denk bijvoorbeeld aan tomaten en komkommers. Voor werken in de kas moet je wel van aanpakken weten, en het niet erg vinden om vroeg op te staan. Het is letterlijk en figuurlijk aanpoten. Wel werk je in een groene omgeving.
Veel vacatures voor werk in de kassen hebben betrekking op seizoenswerk, omdat elke groente zijn eigen periode heeft waarin deze geoogst wordt. Hou hier dus rekening mee.
Als je affiniteit hebt met werken in de kas, kan je doorgroeien in het werk naar een meer coördinerende functie.
Voor een aantal banen heb je geen opleiding nodig
Er zijn gelukkig redelijk wat banen waar je geen diploma voor nodig hebt. Als je een baan uit weet te kiezen die bij je past, kan je vaak zelfs prima doorgroeien. Hiervoor heb je wel wat inzet nodig. Probeer je dus goed te oriënteren op wat bij je past als je geen diploma hebt. Ben je bijvoorbeeld goed met woorden en heel extravert? Dan past werk op een callcenter misschien wel bij je. Als je niet heel de tijd aan het woord wil zijn, maar wel van aanpakken weet, is werken in een magazijn iets voor jou.
Ook als je fysiek sterk bent kan een magazijn een goede werkplek zijn. Een baan als verhuizer of bijrijder verhuizer zou ook bij je kunnen passen.
Als je het mensen graag naar de zin maakt en houdt van een goede sfeer, dan kan je je misschien oriënteren op werken in de horeca.
Zonder diploma heb je niet alle keuze, maar als je je slim oriënteert toch voldoende. Het kan bij sommige banen wel nodig zijn om na een periode werken een certificaat te halen waarmee je bijvoorbeeld verder kan groeien.