12 banen waarbij je online kunt werken

12 banen waarbij je online kunt werken

Laatst bijgewerkt: 14 februari 2019

We leven in een geweldige tijd. De tijd dat je per definitie vastgekluisterd zat aan je vaste werkplek is dankzij het internet voorgoed voorbij. Het Wereldwijde Web heeft deuren geopend die voor altijd gesloten zouden zijn gebleven als internet niet ontstaan was om informatie te delen en updaten tussen de gebruikers van het netwerk. Vandaag de dag heeft die ontdekking ervoor gezorgd dat je kan werken waar en wanneer je maar wilt, hetzij als “digital nomad”, hetzij als ‘gewone’ werknemer die op afstand via het internet werkt voor een baas. In dit artikel hebben we 12 banen voor je verzameld waarmee je uitstekend via het internet je werkzaamheden kunt verrichten.


Werken via het internet

De laatste jaren heeft werken via het internet flink aan populariteit gewonnen. Logisch, want dankzij het internet zijn er tal van nieuwe banen bij gekomen en tevens is het goed mogelijk om ‘traditionele’ banen vanaf afstand via het internet te beoefenen. De verregaande digitalisering in de wereld maakt het goed mogelijk om gewoon voor een baas te blijven werken terwijl je niet langer aan een saai bureau in een grauw kantoorpand hoeft te zitten. Echter zijn veel online banen er ook op toegespitst om als zelfstandige aan het werk te gaan. Onderstaande online jobs zijn dan ook in de meeste gevallen op beide manieren te beoefenen, al moet je soms wel een beetje geluk hebben met het bedrijf waar je voor gaat werken. Nog niet elke onderneming is al zo ver dat ze werknemers helemaal vrij laten om volledig via het internet te werken. Wie echter een beetje om zich heen kijkt op de arbeidsmarkt ziet al snel dat de omslag is ingezet en er steeds meer bedrijven zijn die openstaan voor werknemers die vanuit hun eigen woning hun werkzaamheden verrichten. Of vanuit een lunchroom, een park of een strand. Want dat is toch wel het mooiste van werken via het internet: zolang je een internetverbinding en een laptop tot je beschikking hebt, kun je werken. De locatie maakt dan verder weinig uit en zo kun je dus zelf je eigen “office with a view” creëren. We hebben de 12 meest interessante banen waarmee je dit kunt doen voor je op een rijtje gezet.

1. Schrijver

Wie gezegend is met een goede pen, kan uitstekend z’n geld verdienen via het internet. Tal van bedrijven zijn op zoek naar tekstschrijvers die de website en/of andere marketingkanalen van tekst kunnen voorzien. Denk bijvoorbeeld aan blogs schrijven of de tekst op een homepage van een bedrijf, maar net zo goed advertentiemateriaal voor Facebook-campagnes of een fysieke flyer. Je kunt dit doen als zelfstandig freelance copywriter, maar vaak ook bij online tekstbureau’s die het helemaal oké vinden als jij vanaf afstand via internet je stukken inzendt. De artikelen die je op dik.nl leest zijn ook allen geschreven door copywriters die locatie onafhankelijk werken.

2. Webdesigner

Tekst op een website is belangrijk, maar deze tekst moet natuurlijk wel ergens op geplaatst kunnen worden. Webdesigners kunnen uitstekend vanaf afstand websites ontwerpen en ontwikkelen. Ook dit is weer een internet job die je heel goed als zelfstandige kunt uitvoeren, maar webdesign-bedrijven snappen zelf ook maar al te goed dat het internet het goed mogelijk maakt om op afstand aan websites van klanten te werken.

3. Programmeurs

Een website ontwerpen en ontwikkelen is één ding, maar de taal van de computers spreken is een tweede. Soms vraagt een website of applicatie om specialistische kennis en wordt een programmeur ingeschakeld om de website of module te bouwen, iets dat niet elke webdesigner zonder meer kan. Zolang je toegang hebt tot internet en een computer kun je als programmeur perfect op afstand je stukjes code tikken, al dan niet als zelfstandige of als werknemer van een bedrijf.

4. SEO specialisten

Bedrijven willen vandaag de dag niet alleen een website die er goed uit ziet en die voorzien is van spraakmakende teksten; ze willen ook nog eens dat deze website goed gevonden wordt in Google. Het is dé taak van een SEO specialist, in Nederland beter bekend als iemand die goed is in zoekmachine optimalisatie. Als SEO specialist kun je uitstekend je activiteiten via het internet verrichten, zowel als werknemer van een marketingbedrijf, als als zelfstandig Search Engine Optimization deskundige.

5. Marketing specialist

Online marketing is een breed begrip. De hierboven SEO specialist valt hier onder, maar bijvoorbeeld ook iemand die je kan helpen met online advertenties opzetten (bijvoorbeeld via Google, Facebook en/of Instagram) of een deskundige die je helpt met je social media strategie. Uiteraard kun je als (online) marketingspecialist zonder problemen voor je klanten werkzaamheden verrichten zonder fysiek bij ze op kantoor te zitten. Veel marketingbedrijven bieden je de mogelijkheid om op afstand je taken te verrichten, maar je kunt natuurlijk ook naar de KvK gaan en je eigen marketingbedrijf starten.

6. Klantenservice medewerker

De tijd dat alle vraagstukken waar (potentiële) klanten mee rondliepen werden beantwoord per telefoon is wel zo’n beetje voorbij. Veel bedrijven bieden tegenwoordig bijvoorbeeld klantenservice aan via Facebook Messenger, WhatsApp en/of e-mail, al is de gewone telefonische helpdesk ook nog steeds bij veel bedrijven een aanspreekmogelijkheid. Middels VOIP (Voice Over IP) kun je prima bellen via het internet en om vraagstukken van klanten te beantwoorden via Messenger of WhatsApp heb je in principe niet eens een computer nodig. Een smartphone (of tablet) met een internetverbinding is feitelijk al genoeg. Met een beetje geluk vind je een bedrijf waar je als klantenservicemedewerker vanuit huis (of elke andere willekeurige locatie) mag werken, maar je zou jezelf ook aan kunnen bieden als freelance klantenservicemedewerker bij bedrijven.

7. Persoonlijke Assistent

Bij een PA denk je al gauw aan de secretaresse op kantoor die telefoontjes beantwoordt en afspraken inplant in de agenda. Het internet maakt het echter goed mogelijk om precies dezelfde werkzaamheden te verrichten via het internet zonder dat je fysiek op kantoor hoeft te zitten bij je direct leidinggevende. De zelfstandige Persoonlijke Assistenten schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond en ergens volkomen terecht: je kunt tenslotte perfect vanuit het zwembad van je privé villa op Bali je werkzaamheden uitvoeren voor het bedrijf dat je heeft ingehuurd als PA.

8. Boekhouder/accountant

Waar men vroeger met dikke mappen, uitpuilend van de bonnetjes en facturen, op de stoep stond bij de boekhouder of accountant, daar wordt vandaag de dag praktisch alles digitaal aangeleverd. Bonnetjes worden ingescand, facturen kunnen per e-mail verzonden worden en met de vele (online) boekhoudprogramma’s kunnen boekhouders en accountants uitstekend de administratie en belastingaangiftes van bedrijven online regelen. Zolang de bedrijfscomputer verbinding met het internet heeft kan een boekhouder of accountant zijn business runnen, al dan niet als zelfstandige.

9. Coach

Er zijn maar weinig landen in de wereld die zoveel (online) coaches kennen als Nederland. Van afval- en gezondheidscoaches tot specialisten die je helpen met je seksleven of de ware vinden. Er zijn twee redenen waarom er zoveel coaches zijn bijgekomen de afgelopen jaren in Nederland: je hoeft veelal geen diploma te overleggen als coach én het internet maakt het mogelijk om een 100% online business te voeren. Je kunt coaching aanbieden via e-mail, WhatsApp, Skype en/of Messenger. Fysiek aanwezig zijn bij je cliënten is dus absoluut niet meer nodig dankzij het internet. De meeste coaches zijn werkzaam als zelfstandige, maar er zijn ook wel bedrijven te vinden die hun coaches vanaf afstand via het internet hun werk laten doen.

10. Webshop eigenaar

In ons artikel over een webshop beginnen kon je al lezen dat het perfect mogelijk is om een webshop te runnen via het internet, zelfs zonder dat je over eigen fysieke producten hoeft te beschikken en/of een fysiek pand moet hebben om deze producten op te slaan. Deze vorm van een webshop runnen noemt men ‘dropshipping’. Jij hebt een webshop, de klant bestelt een product via jouw webshop en bedrijf X verzendt vervolgens het product rechtstreeks naar de klant, soms zelfs met jouw logo en marketinguitingen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is dus een computer met een internetverbinding en zodoende een uitstekende job om online je geld mee te verdienen.

11. Bijles geven

Misschien niet direct een job waar je via het internet een volwaardig salaris mee kunt verdienen (uitzonderingen uiteraard daargelaten), maar voor bijvoorbeeld docenten of studenten een prima manier om wat extra geld te genereren. Als je ergens specialistische kennis over hebt kun je dit prima via het internet scholieren en/of studenten bijbrengen. Net als de coach kun je je bijles geven via Skype, WhatsApp, Messenger of e-mail en is het enige dat je dus nodig hebt een media-apparaat met een internetverbinding.

12.Vertaler

De laatste job in dit rijtje waarbij je online je geld kunt verdienen is misschien wel de meest voor de hand liggende baan via het internet. In een wereld die steeds kleiner wordt vanwege het internet zijn vertalers goud waard voor bedrijven. Vanuit Nederland kun je zonder problemen producten bestellen bij een webshop aan de andere kant van de wereld, maar dan is het natuurlijk wel fijn als de productomschrijving in het Nederlands is. Spreek je dus twee (of meer) talen? Dan kun je kinderlijk eenvoudig werken via het internet. Een bedrijf uit China vindt het ongetwijfeld helemaal oké als je niet in Shanghai je vertaalkunsten vertoont, maar dit lekker vanuit je woning doet in Lutjebroek. Er zijn tal van websites op het internet te vinden waar je als zelfstandige vertaler opdrachten kunt binnenhalen, maar tevens zijn er talloze vertaalbedrijven die het mogelijk maken om als vertaler op afstand via het internet voor ze te werken. Zolang je maar een computer met een internetverbinding hebt om je stukjes naar ze op te sturen is het meer dan prima!foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag