Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je werk als content manager?

Hoe vind je werk als content manager?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Content, content, content. We zien het overal om ons heen. Die advertentie in het bushokje, tientallen ongeopende mails, Facebookposts en televisiecommercials. En dan nog de eindeloze informatie die op websites staat. De content manager wordt speciaal aangenomen om te bedenken welke content de doelgroep nodig heeft. Om vervolgens iedereen die de content maakt (tekstschrijvers, filmmakers et cetera) te begeleiden. Klinkt dat als muziek in de oren? Dan is een baan als content manager wel iets voor jou. Maar ja, hoe vind je werk als content manager? Dit artikel helpt je op weg. 


Wat doet een content manager?

Voordat je op zoek gaat naar werk als content manager, is het handig om te weten wat een content manager precies doet. Je moet namelijk eerst goed weten wat het werk inhoudt en of het iets voor je is, anders maak je geen schijn van kans tijdens de sollicitatieprocedure.

Een content manager is verantwoordelijk voor alle content die een bedrijf plaatst. Dat betekent dat jij een leidinggevende functie hebt, meer dan een uitvoerende functie. Hij of zij bedenkt een content strategie om die vervolgens samen met (web)redacteuren uit te voeren. Daarbij ziet de content manager erop toe dat de content van goede kwaliteit is en op de goede kanalen wordt geplaatst.

Sommige content managers richten zich uitsluitend op geschreven tekst (blogs, websiteteksten, social media posts et cetera), anderen zijn ook verantwoordelijk voor alle andere communicatieve uitingen van een bedrijf. Bijvoorbeeld filmpjes, afbeeldingen en nog veel meer. Voordat je gaat solliciteren moet je dus even goed kijken naar de functieomschrijving. Wat wordt er van je verwacht en kun je dit waar maken?

Competenties van een content manager

Het is belangrijk dat een content manager kritisch is (hij of zij beoordeelt immers alle content), goed kan organiseren, conceptueel kan denken (strategie is een belangrijk onderdeel van het werk) en  innovatief is (content moet onderscheidend zijn). Daarnaast spelen creativiteit en visie ook een grote rol, evenals accuratesse. Je bent immers eindverantwoordelijk, dus je kunt kromme teksten of slecht gemonteerde filmpjes  niet publiceren. Je moet in staat zijn de fouten eruit te halen en dit goed te communiceren met degene die het heeft geproduceerd.


Hoe vind je werk als content manager?

Als je werkt zoekt als content manager, volg je eigenlijk dezelfde stappen als ieder ander die op zoek is naar een baan, behalve dat je iets kritischer kunt selectere op branches en functieomschrijvingen. Er zijn een aantal plekken waar je op zoek kunt gaan naar een baan als content manager:

Vacaturewebsites gericht op content marketing

Er zijn heel veel vacaturewebsites waar ze leuke banen op plaatsen, zo ook die van content manager. Als je bijvoorbeeld kijkt op Nationale Vacaturebank, of Indeed, dan zijn er altijd een heleboel banen beschikbaar. Het enige dat je nu hoeft te doen is selecteren op de branche en/of sector (marketing en communicatie) en op je opleidingsniveau. Een content manager is over het algemeen hoger opgeleid, dus je kunt het beste aankruisen dat je op zoek bent naar een baan op hbo- of wo-niveau. Ten slotte kun je ook nog selecteren in welke regio je een baan zoekt, zodat je content manager kunt worden in jouw woonplaats.

Werk als content manager via een arbeidsbureau

Uitzendbureaus, detacheringsbureaus, arbeidsbemiddeingsbureaus: allemaal zijn ze erop gericht om de juiste match te maken tussen nieuwe medewerkers en bedrijven. Zoek een arbeidsbureau op dat zich (ook) richt op marketing, communicatie en content management. Ga vervolgens op gesprek met een van de recruiters of intercedenten om jouw wensen door te geven. Bespreek jouw ervaring, je affiniteit en je opleiding. Vervolgens kijken deze arbeidsexperts in het bestand of er een content manager vacature is die bij jou past. Als dat zo is, dan kunnen zij jou aandragen bij de potentiële werkgever en kun jij solliciteren naar leuk werk als content manager!

Plaats een oproep met jouw wens om te werken als content manager

Tegenwoordig zijn er ook heel veel mogelijkheden via online platforms zoals LinkedIn. Op dit zakelijke platform kun je met een post enorm veel bereik krijgen. Stel, je hebt 400 connecties en je plaatst een oproep op LinkedIn. Er hoeven maar een stuk of 10 mensen op te reageren en jouw bereik is ineens 2000 personen. Laat daar nou net jouw potentiële werkgever tussenzitten, of iemand die jou de gouden tip geeft! Omschrijf in je oproep dat je werk als content manager zoekt, en benoem het liefst ook wat jij de werkgever te bieden hebt. Zo kunnen mensen jou concrete tips voor vacatures en open positiefs geven.

Meld je aan op freelance platforms als content manager

Je kunt ook op freelance basis aan de slag als content markteer of als content manager. Dan kun je op projectbasis op meerdere plekken aan de slag. Maar hoe kom je als freelancer aan werk als content manager? De snelste manier is door je aan te melden op freelance platforms. Je kunt je op algemene platforms inschrijven (bijvoorbeeld Freelancer.nl) maar ook op content specifieke platforms (zoals ConTendr). Daar plaatsen opdrachtgevers regelmatig opdrachten voor content managers. Vervolgens kun jij reageren en wie weet wordt je wel uitgekozen voor de klus!

Zelf een succesvolle blog starten

Er zijn steeds meer websites die volledig draaien op goede content. Het kost best wel veel tijd om dit op te bouwen, maar als je het eenmaal voor elkaar hebt, kun je hier leuk aan verdienen. Hiervoor moet je dus een website aanmaken. In eerste instantie moet je een onderwerp verzinnen. Dan moet je veel onderzoek doen naar welke onderwerpen relevant zijn, en waarmee je hoog kan scoren in Google. En dan begint het schrijven en maken van veel, heel veel content. Merk je dat het goed loopt en dat je zelf te weinig tijd hebt om alle content op te leveren? Dan wordt het tijd om één of meerdere (web)redacteuren aan te nemen. Dan kun jij zelf minder gaan schrijven en je meer gaan richten op strategie en resultaat. Zodoende heb jij jouw eigen baan als content manager gecreëerd.


Waar kun je werken als content manager?

Zoals je hierboven kon lezen, kun je als content manager zowel werken bij een bedrijf als werken op freelance basis. Waar je vervolgens komt te werken, kan heel erg uiteen lopen. Want ieder bedrijf heeft vroeg of laat content nodig: van de website, tot de nieuwsbrief en van blogs tot visitekaartjes. Er zijn echter wel een aantal soorten bedrijven waar ze bovengemiddeld vaak op zoek zijn naar content managers.

Blogs en websites

Elke blog en website valt of staat met goede content. En wie kan dat nou beter in goede banen leiden dan de content manager?! Juist. Mensen die graag willen werken als content manager kunnen hun werk het beste zoeken in een online initiatief, zoals een website, online magazine of een blog.

Online marketingbureaus

Online marketingbureaus nemen content vaak uit handen van bedrijven, omdat zij daar zelf geen geschikte mensen of niet voldoende capaciteit voor hebben. Dus als je bij een online marketingbureau werkt, heb je vaak en veel te maken met content. Logisch ook dat je hier ook vaak de functie ‘content manager’ terugziet. Dus kijk of er een leuk marketing bureau bij jou in de buurt zit waar je kunt solliciteren naar jouw favoriete functie!

Marketingafdelingen bij diverse bedrijven

Grotere organisaties hebben vaak een marketing en communicatie-afdeling (soms met andere benaming). Hier wordt ook aandacht besteed aan de content die een bedrijf produceert en distribueert. Dus ook dit is een goede plek om te werken als content manager.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag