Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat moet je weten als je vakkenvuller wilt worden?

Wat moet je weten als je vakkenvuller wilt worden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Klanten verwachten dat alles er in de supermarkt strak en netjes uitziet. En dat gebeurt niet vanzelf. Iedere supermarkt, bouwmarkt of andere winkel met veel producten, is afhankelijk van vakkenvullers. Zij zorgen ervoor dat de klant met een glimlach vertrekt en volgende week weer terugkomt. Maar, hoe ziet het werk van een vakkenvuller er eigenlijk uit? En wat moet je allemaal weten als je vakkenvuller wilt worden? In dit artikel vertellen we je daar alles over.


Taken van een vakkenvuller

De voornaamste taak van de vakkenvuller zit al in de naam van het beroep. Je zult met name bezig zijn met het vullen van lege vakken en zorgen dat er voldoende voorraad is om iedere klant van producten te voorzien. Maar dat is niet het hele takenpakket van de vakkenvuller. Hier omschrijven we kort wat je allemaal kunt verwachten wanneer je vakkenvuller bent:

Vakken vullen

Deze spreekt dus al voor zich. Je krijgt te horen van de manager welke vakken er bijgevuld moeten worden. Vaak krijgt iedereen aan het begin van de dienst een bepaalde afdeling die bijgevuld moet worden door één persoon. Dat kunnen bijvoorbeeld snoep, koekjes en chips zijn, of bijvoorbeeld de vriesafdeling en zuivelwaren. Vaak zijn de karren waar deze producten opstaan al voorbereid, waardoor je deze de winkel in kunt rijden en van start kunt gaan.

Spiegelen

Wanneer je in de supermarkt loopt, zoek je vaak naar de afbeeldingen van merken die je vaak koopt. Die herken je aan het logo of de naam. Het zoeken naar deze herkenningspunten zorgt ervoor dat de klant een stuk sneller door zijn boodschappenlijstje heen kan werken, maar ook dat de winkel er strak uitziet. Het zorgt ervoor dat klanten een rustgevend gevoel ervaren wanneer ze door de winkel lopen, want niemand zit te wachten op een ongeorganiseerde winkel. Een deel van je taken zal dus bestaan uit het langslopen van de schappen en zorgen dat alle producten netjes naast en tegenover elkaar staan. Die taak wordt ook wel spiegelen genoemd, omdat alles er vervolgens hetzelfde uitziet, alsof de producten voor de spiegel staan.

FIFO techniek

Zomaar alle producten in de schappen gooien is niet aan de orde. Je hebt als vakkenvuller een grote verantwoordelijkheid om de hoeveelheid weggegooid voedsel in Nederland te verminderen. Je kunt daaraan bijdragen door het toepassen van de FIFO techniek. Dit staat voor First In – First Out. Producten die dus nog in de schappen liggen, moeten als eerst verkocht worden. Zij hebben een kortere houdbaarheidsdatum en wanneer je de nieuwe producten aanvult en deze producten naar achteren schuift, worden ze dus nooit verkocht.

De FIFO techniek is dus heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de winkel geen verlies draait, de klanten altijd de juiste producten meenemen en dat voedsel niet weggegooid hoeft te worden. De FIFO techniek moet je toepassen op alle producten, maar is vooral belangrijk bij verse producten zoals melk, kaas, eieren, vleeswaren, en gesneden en verpakte groentes en fruit. Sommige producten in blik zijn meer dan een jaar goed, waardoor een foutje in dat schap geen drastische gevolgen zal hebben.

Schoonmaken

Het kan zijn dat een klant per ongeluk iets laat vallen. Als een klant vervolgens naar je toekomt, of je hoort dat ergens iets is gevallen, dan moet dat zo snel mogelijk opgeruimd worden. Met name als het gaat om glasscherven of vloeistoffen die de vloer glad hebben gemaakt. In het magazijn zal waarschijnlijk een dweil aanwezig zijn, naast een bord waarop staat dat de vloer glad kan zijn. Vervolgens kun je de vloer schoonmaken. Sommige winkels hebben een machine die de vloer kan schoonmaken. In dat geval kun je het best de manager vragen wat je kunt doen.

Winkelwagentjes verplaatsen

Veel mensen doen boodschappen met de auto. In dat geval rijden ze na het afrekenen met het boodschappenwagentje naar buiten en laten deze achter op de parkeerplaats. Aan het einde van de dag kan het voorkomen dat er niet meer genoeg boodschappenwagentjes binnen staan. Je zult in dat geval samen met een collega naar buiten moeten om de wagentjes op te halen zodat er binnen in de winkel weer genoeg aanwezig zijn. Dit is een zwaar klusje en kun je dus het best met meerdere mensen doen. Let daarbij op voor zowel stilstaande als rijdende auto’s.


Minimumleeftijd voor vakken vullen

In Nederland zijn er bepaalde regels die gehanteerd worden met betrekking tot werk. In het geval van vakkenvullen, betekent het dat je minimaal 14 jaar moet zijn. We hebben ook een artikel geschreven welk werk je mag uitvoeren als je 14 jaar bent. In het kort gelden de volgende regels wanneer je vakkenvuller wilt worden op je 14e:

  • Je mag op een schooldag maximaal 2 uur werken
  • Tijdens een schoolweek mag je maximaal 12 uur werken
  • Je mag op een vrije dag maximaal 7 uur werken
  • In een vrije week mag je maximaal 35 uur werken
  • Je mag niet werken tussen 19:00 en 07:00
  • Je moet verplicht pauze nemen wanneer je meer dan 4,5 uur werkt
  • Je mag niet op zondag werken
  • Je mag maximaal 4 vrije weken per jaar werken

Zoals je ziet zijn er dus een aantal beperkingen wanneer je een bijbaantje als vakkenvuller wilt hebben als je nog jong bent. Gelukkig zijn alle winkels bekend met deze regels, zodat je werkgever jou niet zal vragen om meer te werken dan deze uren.

Ook mag je op deze leeftijd nog niet zelfstandig vakken vullen, dus moet je een oudere vakkenvuller ondersteunen in zijn of haar taken. Je kunt dus niet bij iedere winkel aan de slag, omdat bij sommige winkels de vracht pas in de avond wordt geleverd. Gelukkig zijn er ook supermarkten die op zaterdagochtend de vakken vullen, vanaf 07:00. De supermarkt opent dan om 09:00 en dan ben jij vaak al bijna klaar met werken.

15 jaar of ouder
Wanneer je 15 jaar of ouder bent, gelden er al iets soepelere regels voor het werk als vakkenvuller. Dan kun je iets meer uren per week werken en mag je ook zelfstandig aan de slag als vakkenvuller. Je mag dan nog niet achter de kassa werken. Lees ook over andere baantjes die je kunt doen als je 15 bent.


Waar kun je vakkenvuller worden?

Wanneer je denkt aan vakken vullen, denk je misschien direct aan de supermarkten, maar er zijn nog veel meer plekken waar je vakkenvuller kunt worden. Hieronder een lijst met voorbeelden waar je kunt zoeken voor een baantje.

  • Albert Heijn
  • Dirk
  • Aldi
  • Vomar
  • Action
  • Kruidvat
  • Deen
  • Karwei
  • Gamma
  • Etos
  • Emte
  • Deka Markt
  • Jumbo
  • Plus
  • Lidl
  • Coop
  • Mcd

Sollicitatieprocedure van een vakkenvuller

Als vakkenvuller zul je ook moeten solliciteren. En wanneer het je eerste werkervaring is, weet je misschien niet hoe dat te werk gaat. De sollicitatieprocedure van een vakkenvuller bestaat over het algemeen uit de volgende stappen:

1. Solliciteren voor de baan
Als eerst zul je contact moeten krijgen met de winkel waar je wilt werken. Je hebt op internet een vacature gezien, of je hebt in de winkel op een poster gezien dat ze op zoek zijn naar vakkenvullers. Het is dus tijd om ervoor te zorgen dat jij de baan kunt krijgen.

Online
Heb je de baan op internet gezien, dan kun je vaak ook online solliciteren. In dat geval wordt er gevraagd om een motivatiebrief of sollicitatiebrief en in sommige gevallen ook een cv. Hoewel je geen werkervaring hebt, kun je toch een cv maken waar je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, hobby’s en buitenschoolse activiteiten op zet. In je sollicitatiebrief vertel je vervolgens waarom je de baan graag zou willen en waarom jij denkt dat de winkel jou aan zou moeten nemen. Ben je bijvoorbeeld heel precies, altijd op tijd en ben je goed in het helpen van mensen? Dat zijn dingen die voor de werkgever belangrijk kunnen zijn omdat het nodig is voor het werk dat je gaan doen.

Offline
Heb je een poster in de winkel gezien waarop de winkel vraagt om personeel, dan kun je vaak even naar de klantenservice lopen. Zij kunnen je doorverwijzen naar de website van de winkel waar je kunt solliciteren, of ze geven je een sollicitatieformulier mee. Dit kun je thuis invullen en terugbrengen naar de winkel. Het persoonlijk langsgaan in de winkel kan goed uitpakken omdat je daarmee een goede indruk kunt achterlaten bij het bestaande personeel. Je kunt daarmee een voorsprong behalen ten opzichte van online sollicitanten.

Vaak wacht het bedrijf tot ze een aantal sollicitaties binnen hebben, voordat ze je uitnodigen voor een gesprek. Dat kan een paar dagen of soms langer dan een week duren. Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid benodigde vakkenvullers. Heeft de winkel er maar één nodig, dan gaat het natuurlijk sneller dan wanneer er een heel nieuw team moet komen.

2. Het sollicitatiegesprek
Je hebt waarschijnlijk nog maar weinig werkervaring, dus kan de werkgever je niet vragen naar eerdere ervaringen met vakken vullen. Maar dat betekent niet dat de werkgever niets van je wilt weten. Zo zal er ongetwijfeld aan je gevraagd worden wanneer je kunt werken, hoe vaak je kunt werken en in welke schoolvakanties je beschikbaar bent. Misschien is de werkgever ook benieuwd welke weken je weg bent in de vakantie, zodat ze zien of je een goede aanvulling bent wanneer andere vakkenvullers op vakantie zijn. Ga je solliciteren voor een baantje als vakkenvuller, zorg dat je dit soort informatie hebt voorbereid.

Daarbij zal je ook gevraagd worden naar je behulpzaamheid. Je zal namelijk klanten moeten helpen terwijl je in de winkel staat. Je bent dus het gezicht van de winkel. Heb je weleens honden uitgelaten voor je buren, geld opgehaald voor Jantje Beton of andere activiteiten gedaan waarbij je anderen hebt geholpen? Dan kan dat helpen om te bewijzen dat jij de geschikte vakkenvuller bent voor de winkel.

3. Het krijgen van de baan
Vaak zal je direct na het gesprek te horen krijgen of je wel of niet bent aangenomen voor de baan. De werkgever heeft namelijk in je cv en sollicitatiebrief al kunnen lezen dat je past bij het bedrijf. Het gesprek is alleen nodig om te kijken of je representatief bent voor de winkel en of je genoeg uren kunt werken op de tijden dat de winkel jou nodig heeft. Als de werkgever verwacht dat je het werk goed kunt uitvoeren, hoor je dat dus direct na het gesprek, of je wordt aan het einde van de dag even gebeld als er nog enkele andere sollicitanten zijn die na jou op gesprek komen. Aan het einde van het sollicitatiegesprek wordt ook verteld wanneer je precies wordt teruggebeld. Als je de baan direct hebt gekregen, krijg je waarschijnlijk ook een korte rondleiding door het magazijn en de kantine.

4. De eerste dag
Op de eerste werkdag kun je je melden bij je teamleider. Je krijgt op dat moment ook werkkleding en alle instructies voor je werkzaamheden. Je zal in het begin samenwerken met je teamleider of een andere gevorderde vakkenvuller, die jou alle kneepjes van het vak kan leren. Aan het einde van de eerste dag weet je waarschijnlijk al veel van het werk en kun je bij de volgende shift al zelfstandig enkele vakken vullen. Naarmate je beter wordt in je werk, kun je meer taken verwachten.


Salaris van een vakkenvuller

Het salaris van een vakkenvuller is afhankelijk van je leeftijd en de winkel waar je gaat vakken vullen. Voor 14-jarige is er nog geen minimumsalaris, maar over het algemeen gelden de volgende minimumsalarissen:

  • 15 jaar: 2,80 euro per uur
  • 16 jaar: 3,22 euro per uur
  • 17 jaar: 3,69 euro per uur
  • 18 jaar: 4,43 euro per uur
  • 19 jaar: 5,13 euro per uur
  • 20 jaar: 6,53 euro per uur

Veel supermarkten proberen het salaris iets hoger te maken dan het minimumloon. Ze willen natuurlijk ook dat het aantrekkelijk is om bij hun te werken, in plaats van die andere supermarkt om de hoek.


Belasting betalen als vakkenvuller

Is dit je eerste baantje? Dan zal je officieel ook belasting moeten betalen. In eerste instantie zal je niets hoeven in te leveren van je salaris, omdat je loonheffingskorting krijgt. Hierdoor zijn de eerste paar duizend euro die je verdient, vrijgesteld van belasting. Dat mag je dus allemaal in je eigen zak steken. Ga je veel werken, dan kan het zijn dat je over deze grens van loonheffingskorting heen gaat. In dat geval zal je wel belasting moeten betalen over het meer verdiende geld. Lees meer over belastingvrij bijverdienen.


Korting op boodschappen als vakkenvuller

Sommige winkels waar je als vakkenvuller werkt, geven het personeel een korting op de producten. Je doet zelf misschien nog niet zo vaak boodschappen, maar je ouders zullen er misschien wel blij mee zijn als ze extra goedkoop boodschappen kunnen doen. Deze korting is rond de 10% en je krijgt dit bedrag vaak terug aan het einde van de maand. Er zijn ook supermarkten die nog meer kortingen aanbieden, zoals een sportschoolabonnement, een mobieltelefoonabonnement of diverse verzekeringen.

Naast je salaris kun je dus ook kijken naar andere voordelen die de werkgever te bieden heeft. Wellicht kun je een dealtje maken met je ouders als je bij een supermarkt gaat werken waar zij alle boodschappen doen, zodat je kunt meeprofiteren van de korting die zij krijgen op de boodschappen. Wel geldt er een maximum aan de korting die je kunt krijgen, vaak rond de 25 euro per maand.


Werktijden van een vakkenvuller

Ben je 16 jaar oud ouders, dan mag je ook later in de avonden werken. Daar moet je dus ook rekening mee houden als vakkenvuller. Je werkgever kan je soms verzoeken om ook avonden te werken omdat de vracht dan binnenkomt. Niet iedereen is in de gelegenheid om de avonden te werken door hobby’s of andere bezigheden. Voordat je begint met werken bij de werkgever moet je dit dus goed communiceren. Op die manier weet de supermarkt wat ze van jou kunnen verwachten, zelfs als je pas over een paar maanden 16 wordt en avonden kan werken.


Word jij ook een vakkenvuller?

Er zijn duizenden vakkenvullers in Nederland. Veel jongeren doen op deze manier hun eerst werkervaring op en stromen later door naar een kassabaantje of gaan op zoek naar een andere winkel of bedrijf. Deze doorstroom zorgt ervoor dat jij ook snel aan een baantje kunt komen. Vrijwel alle grote supermarkten hebben altijd wel vraag naar nieuwe vakkenvullers om de supermarkt er prachtig uit te laten zien. En naast je eerste werkervaring, een salaris en flexibele werktijden heeft het werk als vakkenvuller nog één ander groot voordeel: je ontmoet er vaak vrienden voor het leven.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag