Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Open solliciteren – 10 Tips voor je open sollicitatiebrief

Open solliciteren – 10 Tips voor je open sollicitatiebrief

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer het je niet lukt om een baan of zelfs maar een passende vacature te vinden kan een open sollicitatie versturen ook een prima idee zijn. Met een open sollicitatie ben je namelijk nog beter in staat jezelf te profileren. De kans dat je een baan krijgt aangeboden na een open sollicitatie is helaas wel lager dan wanneer je direct op een bepaalde functie solliciteert. Daarom kun je altijd wel wat goede tips gebruiken om in je open sollicitatiebrief rekening mee te houden. In dit artikel hebben we 10 tips voor je waarmee je een nog betere open sollicitatie schrijft en dus direct meer kans maakt op de baan van je dromen.


Tip 1: Spits je brief toe op het bedrijf dat je benadert

Het nadeel van een open sollicitatie is dat je zelf voor een groot deel de inhoud van je brief moet bepalen omdat je geen specifieke vacature hebt waar je de brief omheen kunt schrijven. Aan de andere kant betekent dat ook weer meer vrijheid, waardoor je nog beter in staat bent om je verhaal over te brengen. Daarbij is het van essentieel belang dat je laat zien dat je weet wat voor bedrijf je aanschrijft. Ga in je brief dus goed in op wat het bedrijf maakt of doet en waarom je daar affiniteit mee hebt, maar ook wat je zelf op die gebieden voor ze zou kunnen betekenen. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je een open sollicitatie kunt versturen naar elk bedrijf dat je leuk en interessant lijkt, terwijl je normaal gesproken vast zit aan de op dat moment beschikbare vacatures.


Tip 2: Verdiep je goed in elk bedrijf dat je benadert

Het heeft vaak geen zin om een hele algemene sollicitatiebrief op te stellen en die vervolgens naar 100 verschillende bedrijven te sturen. Bij een open sollicitatie gaat een bedrijf er namelijk van uit dat je de brief stuurt omdat je ze een interessante organisatie vindt (en dus niet alleen maar om zo snel mogelijk aan een baan te komen). Het risico wanneer je direct vele tientallen bedrijven op deze manier benadert is dat het vrijwel onmogelijk is om je echt in al die bedrijven te verdiepen. En wil je echt kans maken op een positieve reactie, dan moet je dat juist wel doen.


Tip 3: Adresseer je brief aan de juiste persoon

Jezelf in het bedrijf verdiepen betekent ook dat je veel te weten komt over de personen die in het bedrijf belangrijke functies innemen. Zo vind je hopelijk ook, bijvoorbeeld via LinkedIn of de “Over ons” pagina op de website, wie over de personeelszaken gaat. Door je brief heel specifiek aan die persoon te sturen en hem of haar ook in je aanhef bij naam te noemen maak je de open sollicitatie meteen veel persoonlijker. Bovendien weet je zeker dat je brief meteen bij de juiste persoon terechtkomt en niet bij iemand anders onderop de stapel terechtkomt. Wanneer je de sollicitatie per e-mail verstuurt moet je als het maar even kan ook direct de persoon om wie het gaat benaderen, want een algemeen info@ adres gebruiken komt echt niet goed over.


Tip 4: Weet welke functies het bedrijf heeft

Het is vaak niet eens nodig om een specifieke functie te noemen in je brief, maar wanneer je dat doet is het goed om te weten of die functie wel bestaat binnen het bedrijf. Misschien heet de baan die je zoekt wel heel anders bij het bedrijf in kwestie en dan is het goed daar je brief ook op aan te passen. Het is vaak echter beter om het iets breder te houden door vooral je competenties in bepaalde vakgebieden te benadrukken en vervolgens aan te sturen op een oriënterend gesprek. Je kunt tijdens zo’n gesprek op een veel betere manier praten over jouw opties binnen het bedrijf.


Tip 5: Gebruik je netwerk

Voor je begint aan het sturen van open sollicitaties is het een goed idee om in je omgeving te polsen welke bedrijven er open zouden kunnen staan voor nieuwe werknemers. Benut dus je netwerk! Dat kan bijvoorbeeld ook impliciet, door mensen te vertellen dat je open staat voor een nieuwe uitdaging. Soms krijg je dan meteen heel nuttige tips over bedrijven die wellicht een plekje voor je zouden kunnen hebben. Maar natuurlijk kun je ook heel direct aan bekenden vragen om je die tips te geven of om eens op hun eigen werk navraag te doen. Het fijne daarvan is dat je ook vaak wat inside information kunt bemachtigen over wat het bedrijf precies zoekt of welke functies er binnenkort open zouden kunnen vallen. Je kunt in je brief de persoon noemen van wie je de tip hebt gekregen, maar dat hoeft natuurlijk niet.


Tip 6: Laat zien wie je bent maar overdrijf het niet

Een open sollicitatie is de perfecte gelegenheid om eens flink hoog van de toren te blazen over wie je bent en wat je allemaal wel niet kunt. Maar in Nederland zijn we daar iets te nuchter voor en dit wordt dus al snel gezien als arrogantie. Laat liever gewoon zien wie je bent en probeer te vermijden dat je naast je schoenen gaat lopen. Noem twee of drie specifieke vaardigheden, of gerichte kennis en ervaring over een bepaald onderwerp. Het effect wat je daarmee hopelijk bereikt is dat de lezer het voor zich kan gaan zien dat je ergens binnen het bedrijf goed op je plek zou zijn. Dat kan alleen wanneer je heel gericht jouw competenties benoemt.


Tip 7: Geef voorbeelden van wat je kunt

Nog beter dan in het algemeen je kunnen beschrijven is door dit aan de hand van concrete voorbeelden te doen. Zijn er bepaalde projecten die mede dankzij jouw unieke kwaliteiten tot een goed einde zijn gebracht en waarmee je ook binnen dit bedrijf van meerwaarde zou kunnen zijn? Beschrijf die projecten dan zo goed als je kunt in grote lijnen, maar wel zonder direct heel specifieke namen of producten te noemen. Zo krijgt de persoon die je brief onder ogen krijgt een heel goed beeld van je en hoe jij je werk doet. Uiteindelijk gaat het namelijk niet alleen om de theorie (wat je kent) maar vooral om de praktijk (wat je kunt). Het is logisch dat je de dingen die wat minder soepel gingen weglaat, maar mochten bepaalde hindernissen dankzij jouw sterke kwaliteiten alsnog zijn overwonnen dan is dat ook heel goed om te vermelden.


Tip 8: Per mail of per post?

Wanneer je direct op een functie solliciteert staat bij de vacature vaak ook vermeld hoe je de sollicitatie in kunt dienen, bijvoorbeeld per brief, per post of via het contactformulier op de website van het bedrijf. Bij een open sollicitatie heb je die informatie niet en moet je het dus zelf bepalen. Het gaat dan tegenwoordig vooral om de vraag of je via e-mail moet solliciteren of beter een echte brief kunt versturen. Een brief staat netter en laat zien dat je bereid bent moeite te doen. Dat is dus een mooie manier om op te vallen en je te onderscheiden. Stuur je echter een open sollicitatie naar een hip (media)bedrijf dan wordt e-mail waarschijnlijk meer op prijs gesteld. Bepaal dit dus zelf aan de hand van de indruk die je van het bedrijf hebt gekregen tijdens je zoektocht naar informatie.


Tip 9: Voeg referenties toe

Bij een gewone sollicitatie is het vaak niet echt nodig om al in je eerste brief referenties op te geven, maar als het even kan doe je dit wel meteen bij een open sollicitatie. Een werkgever zal namelijk nog meer dan anders wat over jou als persoon te weten willen komen. Een goede manier om dat te doen is om een of meer van je referenties na te bellen. Vermeld alleen de contactgegevens van je referenties onder een apart kopje en vertel er niet bij wat voor positiefs die personen allemaal over je zullen gaan vertellen. Vermeld natuurlijk alleen mensen waarvan je zeker weet dat ze een goed woordje voor je zullen doen en vergewis je ervan dat hun gegevens nog actueel zijn. Je kunt ook gewoon in je brief aangeven dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn.


Tip 10: Bel altijd achter de brief aan

Wacht een week na het versturen van je open sollicitatie en bel dan even achter de brief aan wanneer je nog niets hebt gehoord. Dat je zult gaan bellen is soms ook goed om alvast in je brief te vermelden, want daarmee spoor je de lezer aan om die alvast even te lezen. Let er wel op dat mensen die echt niet op je brief zaten te wachten ook niet zoveel zin hebben in je telefoontje. Als dat het geval is weet je dat het weinig nut heeft om op een positieve reactie op je brief te gaan zitten wachten en is het een goed idee om verder te gaan kijken.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag