Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe ga je om met een afwijzing op je sollicitatie?

Hoe ga je om met een afwijzing op je sollicitatie?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je hebt een geweldig bedrijf gevonden met een missie en visie die bij je passen, je cv past precies bij de functie en je hebt het misschien zelfs gered tot het sollicitatiegesprek. Toch krijg je nadat alle gesprekken gevoerd zijn, telefonisch een afwijzing te horen. Soms zal deze afwijzing uitgebreid zijn, maar over het algemeen houden recruiters een standaardantwoord aan. In dit artikel leggen wij uit wat je kunt doen na het horen van een afwijzing op je sollicitatie.


Het is nooit leuk als je jezelf ergens heel erg op verheugd, er stiekem een klein beetje vanuit gaat dat jij degene bent die gekozen wordt en uiteindelijk toch wordt afgewezen. Het kan een flinke domper zijn die jou voor een kortere of langere tijd van je stuk kan brengen. Maar een afwijzing hoeft helemaal niets negatiefs te zijn. Je kunt er namelijk enorm veel van leren, zolang je maar op de juiste manier omgaat met de afwijzing.

Er is namelijk een reden dat jij niet gekozen bent en iemand anders wel. Als de recruiter summier is geweest in zijn uitleg waarom jij niet gekozen bent, mis je op dat moment informatie die je in het vervolg wel zou kunnen gebruiken om aangenomen te worden. Daarbij kun je ook nog andere stappen ondernemen om de volgende keer meer kans te maken op de baan. Heb je een afwijzing gekregen op je sollicitatie, doorloop dan deze stappen zodat je volgende keer meer succes zult hebben.


Stap 1: Het gesprek

Zowel voor jou als voor de recruiter is het gesprek waarin je wordt afgewezen nooit leuk om te voeren. Er is ook een grote kans dat de recruiter meerdere mensen op één dag teleur moet stellen. Dat heeft waarschijnlijk als gevolg dat het gesprek vrij kort is en dat de uitleg die je krijgt misschien niet voldoende is om echt te begrijpen waarom jij niet gekozen bent. Recruiter zullen vaak een standaard reactie geven die lijkt op het volgende:

  1. We hadden gewoon extreem veel kandidaten en helaas ben jij niet een van de kandidaten geworden.
  2. Andere kandidaten waren iets beter in het opschrijven van hun werkervaring.
  3. We hebben het idee dat de functie beter bij iemand anders past

Hoewel de boodschap hiermee uiteraard pijnlijk duidelijk wordt, weet je eigenlijk helemaal niets over de exacte reden waarom jij niet een van die kandidaten bent geworden. Of op welke manier die andere kandidaten hun werkervaring dan hadden opgeschreven. En waarom zou een functie beter passen bij iemand anders? Er zijn twee dingen die je na het horen van een dergelijke afwijzing kunt doen:

Laatste poging

Als je het bedrijf echt heel erg leuk vindt, zou je kunnen proberen om de recruiter nog een laatste keer te overtuigen van jouw kwaliteiten. Vervolgens leg je nog een keertje uit waarom jij denkt dat jij zo goed bij de functie past en waarom je denkt dat je heel goed binnen het team zou passen.

Hoewel je waarschijnlijk niet de functie krijgt waar je op hebt gesolliciteerd, zou het kunnen dat je hiermee doorzettingsvermogen laat zien. Wellicht kom je dan later in aanmerking voor een nieuwe functie die vrijkomt binnen het bedrijf. Als je namelijk de uitleg van de recruiter aanhoort en ophangt, kan het overkomen alsof je wellicht toch niet zo geïnteresseerd was in de functie. Let wel op dat je deze aanpak alleen moet kiezen op het moment dat de recruiter als uitleg geeft dat je niet goed past bij de functie of dat andere kandidaten net iets beter waren in het verwoorden van hun werkervaring. Als ze zoeken naar iemand die 40 uur kan werken en jij solliciteerde met de wens voor 24 uur, dan is de afwijzing over het algemeen gebaseerd op gronden waar je weinig aan kunt veranderen.

Leren van je fouten

Het tweede wat je kunt doen is de afwijzing zien als een leermoment. Als je nu niet bent aangenomen, zul je waarschijnlijk binnenkort ergens anders moeten solliciteren. In dat geval is het dus handig om de recruiter meer vragen te stellen, in plaats van alleen de afwijzing aan te horen en vervolgens op te hangen. De recruiter heeft namelijk meerdere sollicitaties ontvangen en daaruit een keuze kunnen maken. Als jij dus heel even de tijd krijgt onder erachter te komen op welke onderdelen jouw sollicitatie is afgewezen, kun je van die feedback enorm veel leren voor een volgende sollicitatie.

Ben je afgewezen op je motivatiebrief, vraag dan hoe de motivatiebrief van de winnende sollicitant eruitzag. Leken andere sollicitanten beter te passen bij de functie, vraag dan op welke manier zij beter bij de functie passen en welke kwaliteiten zij bezitten. Het beste kun je deze vragen insteken op een manier waarop je vraagt naar laagdrempelig advies voor verbetering. Bijvoorbeeld: ‘Op welke manier zou ik mijn sollicitatie de volgende keer beter kunnen doen?’. Veel recruiters zullen wel een paar minuten de tijd hebben om jou iets beter uit te leggen hoe je het volgende keer anders zou kunnen aanpakken.

Let op: Wanneer het gesprek van afwijzing al is gevoerd, betekent dat niet per definitie dat het te laat is om dit advies te vragen. Hoewel het natuurlijk het beste is om dit direct telefonisch of per mail te doen, kun je dit prima later nog even vragen als je een beetje bent bijgekomen van de teleurstelling. Probeer het wel zo snel mogelijk na het gesprek te doen, zodat je sollicitatie nog vers in het geheugen ligt van de recruiter.


Stap 2: Je sollicitatie bekijken

Wanneer je niet bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je dus bent afgewezen op je sollicitatiebrief, is het belangrijk om hier nog even naar te kijken. Hoewel het misschien een beetje pijnlijk is om nog eens naar je afgewezen sollicitatiebrief te kijken, kun je met de feedback precies zien wat de recruiter bedoelde met zijn feedback. Dit is een goudmijn aan informatie, omdat je letterlijk de verbeterpunten kunt toevoegen aan je vorige sollicitatiebrief en kunt zien hoeveel sterker deze dan wordt. Je zult je tekortkomingen zien en samen met de verbeterpunten van de recruiter ben je daardoor een stuk beter in staat om te zien waar je de mist in bent gegaan.

Er zijn een aantal vragen die je daarnaast ook nog kunt stellen als je nog eens naar je sollicitatiebrief kijkt:

  1. Past de sollicitatiebrief bij de functie waarop ik solliciteer?
  2. Staat in mijn brief duidelijk omschreven waarom het bedrijf mij aan zou moeten nemen?
  3. Heb ik goed onder woorden kunnen brengen of ik mezelf goed genoeg vind voor de functie?
  4. Staan er grammaticale fouten en spelfouten in de tekst?

Hoewel je misschien bent afgewezen op iets anders dan bovenstaande punten, kan het nooit kwaad om nog eens terug te kijken naar andere onderdelen van een sollicitatie om deze nóg sterker te maken.


Stap 3: Werk aan de feedback

De volgende stap bestaat uit niets meer dan het werken aan de feedback die je hebt gekregen van de recruiter. Ben je afgewezen op je motivatiebrief, schrijf dan 10 proef motivatiebrieven voordat je de volgende officiële sollicitatie doet en doe onderzoek hoe je de beste motivatiebrief kunt schrijven. Laat deze eventueel controleren door iemand die iets beter is in schrijven en die jou kan voorzien van waardevolle tips.

Ben je afgewezen omdat je jezelf in het gesprek minder goed kon verwoorden, probeer dan eens uit te schrijven wat je zou willen zeggen tijdens een sollicitatiegesprek. Kijk ook eens naar tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden, vooral om te zien of je vorige keer misschien iets over het hoofd hebt gezien. Een goede voorbereiding zorgt er namelijk voor dat je precies weet wat je wilt zeggen. Je komt daarmee ook een stuk zelfverzekerder over, omdat je weet waar je het over hebt. Lees ook onze tips voor een open sollicitatiebrief.


Tip 4: Laat de moed niet in je schoenen zakken

Iedere dag worden duizenden mensen afgewezen voor een sollicitatie. Deze afwijzing is vrijwel nooit gebaseerd op jouw persoonlijkheid en is puur een beslissing vanuit het bedrijf die zoekt naar een collega die het meest winstgevend is. Een afwijzing zou ook zomaar iets goeds kunnen betekenen. Niet iedere persoon past bij alle bedrijfsculturen en een afwijzing kan erop duiden dat jij gewoonweg niet past bij het bedrijf. Probeer dat je zelf dus ook duidelijk te maken. Jij past misschien niet bij het bedrijf, maar dat kan ook betekenen dat het bedrijf misschien niet had gepast bij jou. Ga dus vol zelfvertrouwen aan de slag met een sollicitatie voor een ander bedrijf, want als je daar met een glimlach binnenloopt, zou je zomaar eens naar buiten kunnen lopen met een baan.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag