Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe ziet een goed CV (Curriculum Vitae) er uit?

Hoe ziet een goed CV (Curriculum Vitae) er uit?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een CV (oftewel curriculum vitae) is een essentieel onderdeel van je sollicitatie. Je zet er alle relevante informatie in waaruit blijkt dat je de ideale kandidaat bent voor een bepaalde vacature. Maar hoe ziet een goede CV er precies uit? Welke informatie zet je er wel in, en wat juist niet? In dit artikel laten we je zien welke eigenschappen een goede CV heeft en waar je allemaal op moet letten.


Een goed CV pas je aan voor elke vacature

Veel sollicitanten sturen nog altijd steeds hetzelfde CV mee met hun sollicitatiebrief. Dat is een gemiste kans, want eigenlijk moet je ook telkens een nieuw curriculum vitae opstellen dat perfect aansluit op een specifieke vacature. Dat kost natuurlijk veel tijd, daarom is het een nog beter idee om eerst een basisversie van je CV te maken. Daar neem je de informatie in op die altijd relevant is. Vervolgens pas je dat algemene document aan elke nieuwe vacature aan. Niet alle werkervaring is nu eenmaal relevant voor elke functie. Soms kun je dingen weglaten, andere keren moet je juist weer wat toevoegen. Bijvoorbeeld door een bepaalde opleiding of cursus uit te breiden met wat extra informatie waardoor die nog beter aansluit op de functie-eisen.


Een CV heeft een duidelijke opmaak

De opmaak van je CV is belangrijk, want hij moet er natuurlijk netjes en professioneel uit zien. Het liefst beperk je de lengte tot maximaal twee A4-blaadjes. Er zijn niet echt regels voor de opmaak of opbouw van een CV, maar het is goed om dicht in de buurt te blijven van wat gebruikelijk is. Je CV is dan namelijk direct goed begrijpbaar en – ook niet onbelangrijk – makkelijk te vergelijken met die van de andere kandidaten. Natuurlijk is niet iedereen een topper in een mooie en moderne lay-out ontwerpen, maar gelukkig kun je op internet heel veel handige voorbeelden downloaden. Dat is dan vaak een Word-document dat je meteen zelf aan kunt passen. Op een website zoals CVster kun je zelfs direct templates downloaden (tegen betaling), maar er is natuurlijk ook niets mis mee om hier alleen even inspiratie op te doen voor je een eigen lay-out gaat ontwerpen.


De opbouw van het CV

De opbouw van je CV is heel belangrijk, want hoe meer dat aansluit op wat de lezer verwacht hoe beter. Hieronder hebben we daarom een heel gebruikelijke opbouw besproken waarmee je nooit uit de toon zult vallen.

1. Persoonlijke gegevens

Je begint met een korte opsomming van je persoonlijk gegevens:

  • Voor- en achternaam
  • Geboortedatum en geboorteplaats
  • Adres
  • Vast en mobiel telefoonnummer
  • Een professioneel ogend e-mailadres

Deze informatie is eigenlijk altijd afdoende, maar eventueel kun je ook je LinkedIn of Twitter opnemen wanneer je die beroepsmatig gebruikt. Doe dat wel uitsluitend wanneer het echt een krachtige aanvulling is op je sollicitatie.


2. Korte introductie (optioneel)

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om jezelf ook in je curriculum vitae nog even kort te introduceren. Hou dat bij maximaal een zin of vijf en zorg natuurlijk dat je niet precies hetzelfde ook al in je sollicitatiebrief hebt gezet. Vind je het lastig om hier een korte profiel van jezelf te schetsen? Dan kun je het ook gerust weglaten. Maar als het je lukt om je kort en bondig nog te introduceren dan kan het er wel voor zorgen dat je sollicitatie er echt uit zal springen.


3. Een professionele foto (optioneel)

Ook volledig optioneel is om meteen een foto van jezelf op je CV te zetten. Dat is weliswaar een geweldige manier om extra op te vallen, maar het kan natuurlijk altijd dat je je hier niet zo prettig bij voelt. Gebruik je een klassieke lay-out met de persoonlijke gegevens van punt 1 allemaal aan de linkerkant? Plaats de foto dan aan de rechterkant om een evenwichtige opmaak te behouden. Zorg voor een professionele foto met een zakelijke uitstraling en dus geen selfie of zomaar een kiekje.


4. Werkervaring

Heb je veel relevante werkervaring? Dan is het vaak het beste om die nu direct in je CV op te nemen (dus boven je opleidingen). Noem alle relevante werkervaring die jein het verleden hebt opgedaan. Scheid die per werkgever, maar ook per functie wanneer je meerdere functies hebt gehad binnen hetzelfde bedrijf. Je begint altijd met je meest recente werkervaring en gaat dan terug in de tijd. Let erop dat je niet alleen maar de functie zelf noemt, maar ook de invulling daarvan beschrijft, zoals je taken en verantwoordelijkheden. Heb je nog maar weinig werkervaring, bijvoorbeeld omdat je nog maar pas bent afgestudeerd? Noem dan eerst je opleiding(en) en daarna pas je werkervaring.


5. Opleiding(en)

Net als bij je werkervaring begin je bij de opleidingen met de meest recente. Zet ook hier altijd de laatst genoten opleiding bovenaan en noem dan die je daarvoor hebt afgrond. Zet ook je middelbare school erin, maar laat de lagere school weg. Vergeet ook niet eventuele aanvullende cursussen en trainingen te noemen die relevant kunnen zijn voor de vacature waar je op solliciteert. Uiteraard geef je ook telkens aan welke diploma’s en/of certificaten je hebt behaald.


6. Kennis en vaardigheden

Specifieke vaardigheden noemen is ook heel belangrijk. Wanneer je administratief werk doet kan het van belang zijn dat je bepaalde kantoorsoftware goed beheerst. Hoe goed een programmeur bij een bepaalde functie past wordt mede bepaald door de programmeertalen die hij of zij kent. Maar ook ervaring met specifieke methodes om in teamverband te werken kunnen tegenwoordig heel relevant zijn. Beoordeel daarom de vacature op welke kennis en vaardigheden van belang zouden kunnen zijn en noem die kort wanneer je ze hebt. Je hoeft ze niet uitgebreid te beschrijven, een opsomming is voldoende. Denk ook aan het noemen van een rijbewijs of een typediploma wanneer je die hebt en wanneer dat relevant is voor de functie.


7. Talen

Welke talen je allemaal beheerst is iets wat je een eigen kopje kunt geven, maar je kunt ze ook hierboven bij je andere vaardigheden plaatsen. Dat hangt er ook een beetje vanaf hoe relevant talen zijn voor de vacature. Geef voor elke taal die je noemt aan hoe goed je het spreken, lezen en schrijven beheerst. Het gaat niet alleen om vreemde talen, maar bijvoorbeeld ook gewoon Nederlands wanneer dat je moedertaal is.


8. Overige activiteiten en hobby’s

Werkgevers vinden het ook vaak prettig om iets te weten te komen over de persoon achter de sollicitant. Je kunt aan het eind van je CV dus ook kort wat interessante kanten van jezelf belichten waarmee je goed voor de dag komt. Een hobby waar je enthousiast over kunt vertellen of bepaald vrijwilligerswerk dat je doet (of hebt gedaan) zal nooit misstaan op je CV.


Aanvullende tips voor een goed CV

Tot slot hebben we nog enkele aanvullende tips voor je waarmee je de puntjes op de i kunt zetten.

Formuleer duidelijk en positief

Welke indruk je maakt wordt mede bepaald door hoe je iets formuleert. Wees altijd positief in je beschrijvingen en vermijd zoveel mogelijk formeel of zakelijk taalgebruik. Je gebruikt het beste korte en duidelijke zinnen. Wanneer in de vacaturetekst bepaalde vaktermen worden gebruikt is het slim om die zelf ook in je sollicitatiebrief en CV te verwerken. Zo spits je jouw sollicitatie nog beter toe op de vacature.


Check je spelling

Net als bij je sollicitatiebrief is correct taalgebruik en foutloze spelling enorm belangrijk. Check dit liever 10 keer te veel dan 1 keer te weinig. Het is logisch dat je het op een gegeven moment niet meer zo goed ziet. Neem dan even pauze en lees daarna alles nog een paar keer door. Wat ook kan helpen is om het document even uit te printen, dan vallen kleine foutjes al snel weer op.


Laat je CV door iemand anders doorlezen

Wanneer je zelf tevreden bent over je CV betekent dat nog niet dat hij ook helemaal perfect is. Laat hem dus altijd doorlezen door iemand uit je omgeving. De proeflezer pikt er wellicht nog een bepaalde taalfout uit die je zelf niet had gezien, of kan advies geven over hoe je een bepaald stukje tekst nog beter kunt maken.


 



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag