Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste vacature website?

Wat is de beste vacature website?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben je afgestudeerd, toe aan een nieuwe uitdaging of ben je je baan verloren? In al deze gevallen ben je waarschijnlijk op zoek naar een baan. De zoektocht naar geschikt werk verloopt alleen niet altijd even soepel. Het is bijvoorbeeld al een uitdaging om een geschikte vacature te vinden. En dan kom je er ook nog achter dat die vacature al meer dan een maand online staat en allang vervuld is. Daarnaast zijn ook niet alle websites even gebruiksvriendelijk. Daarom zetten we in dit artikel de beste Nederlandse vacaturewebsites op een rij. Zo heb jij binnen no-time een leuke baan!


Wanneer je op zoek bent naar een baan, is een vacaturesite de ideale plek om te starten met zoeken. Omdat alle vacatures op één plek worden verzameld is het op die manier namelijk een stuk makkelijker om je droombaan te vinden. In Nederland zijn er alleen honderden vacaturewebsites te vinden die niet allemaal hetzelfde aanbod hebben. Wanneer je op zoek bent naar een gespecialiseerde baan, zal je dus al snel zien dat je hele dagen bezig bent om uit te zoeken welke vacaturewebsite het beste is voor het type baan die jij zoekt.

Sommige vacaturebanken zijn gericht op landelijk niveau, terwijl anderen weer gericht zijn op lokaal werk. Daarnaast kun je ook nog onderscheid maken tussen verschillende specialismen. Wanneer je heel gespecialiseerd opgeleid bent, kan het namelijk lonen om op zoek te gaan naar een vacaturesite die werk aanbiedt binnen jouw branche. In dit artikel geven we dus niet alleen antwoord op de vraag welke algemene vacaturesite het beste is, maar selecteren we ook nog een aantal gespecialiseerde vacaturesites voor grote branches. De volgende onderwerpen komen aan bod in dit artikel:

  • Waar voldoet een goede vacaturesite aan?
  • Beste vacaturesite van Nederland
  • Beste vacaturesite voor parttime werk
  • Beste vacaturesite voor studentenwerk
  • Beste vacaturesite voor branche specifiek werk (Zorg, Techniek, Marketing, Bouw)

Waar voldoet een goede vacaturesite aan?

Het zoeken van een baan kan een stressvolle activiteit zijn. Het liefst heb je dus ook dat je zo snel mogelijk de resultaten krijgt waar je naar op zoek bent. Maar iedereen die een baan zoekt is compleet anders. Waar de ene op zoek is naar een baan in de zorg, kan iemand anders weer op zoek zijn naar een baan in de bouw. Om ervoor te zorgen iedereen dat iedereen een baan kan vinden, voldoen de beste vacaturesites daarom aan de volgende kenmerken:

Genoeg aanbod

Het spreekt voor zich dat een website met weinig aanbod niet interessant is wanneer je op zoek bent naar een baan. Wanneer een website minder dan 1.500 banen heeft, is het eigenlijk niet interessant om hier te kijken naar een baan die bij jou past. Er zijn honderden sectoren in Nederland, dus alleen als jij een baan wilt binnen één van de grootste sectoren kan het lonen om dit soort kleine vacaturesites te raadplegen. Uiteraard is het een ander verhaal wanneer deze 1.500 banen op een branche specifieke website vermeld staan.

Flexibiliteit

Wanneer je op een algemene vacaturesite zit, heeft het geen zin om eerste door duizenden vacatures heen te ploegen voordat je de juiste vindt. De beste vacaturesite zorgt er dus ook voor dat jij goed kunt filteren op jouw specificaties. De belangrijkste opties om te filteren zijn onder andere het dienstverband, de beroepsgroep, opleidingsniveau en het aantal uren per week. Daarnaast moet het mogelijk zijn om een gebied aan te geven waarbinnen je zoekt naar banen, met een maximaal aantal kilometers dat je bereid bent om te reizen.

Overzicht

Niets is vervelender dan een gebrek aan informatie, een overschot aan informatie of onduidelijke informatie. De beste vacaturesite zorg dus ook voor dat jij alle informatie binnen no time hebt gevonden. Zo moet je in één oogopslag al zien aan welke selectiecriteria de vacature voldoet, hoe je contact op kunt nemen en wanneer deze vacature geplaatst is. Op die manier kun jij binnen twee tellen een beslissing maken of je wel of geen match ziet met deze vacature. Als je een hele dag lang moet zoeken naar vacatures, kan je dat een hele hoop tijd schelen.

CV uploaden

De beste werkgevers zijn degene die ook op zoek zijn naar jou. Zij doen dan ook moeite om de juiste kandidaat te vinden voor de functie die op dat moment open staat. De beste vacature website zorgt er dus ook voor dat jij je cv kunt uploaden, zodat deze daarna gezien kan worden door potentiële werkgevers binnen jouw beroepsgroep. Niet alleen bespaart dat jou heel veel tijd omdat je niet de hele dag hoeft te zoeken naar werkgevers, als een werkgever jou benadert weet je hierdoor ook zeker dat ze geïnteresseerd zijn in jou. Dat scheelt een hoop afwijzingen, of berichtjes waar niet op gereageerd wordt.

Advies en ondersteuning

Natuurlijk kom je op een vacature site om een vacature te vinden, maar dat neemt niet weg dat deze vacaturesite zelf ook een stukje verantwoordelijkheid mag nemen om jou aan die baan te helpen. De beste vacaturesite zorgt er dus voor dat er blogs of andere artikelen aanwezig zijn die jou helpen om te solliciteren, onderhandelen over salaris of juist advies te geven hoe je moet aangeven dat je wilt stoppen met je baan. Biedt een vacature website deze services aan, dan hoef je dus maar op een plek te zoeken naar advies en een geschikte baan. De ideale combinatie dus.


5 Beste vacaturesites van Nederland

In Nederland zijn enkele grote spelers aanwezig die ieder duizenden tot tienduizenden banen aanbieden. Vaak kun je hier vrijwel alle banen vinden die worden aangeboden in Nederland, waardoor deze websites handig zijn wanneer je niet precies weet wat voor baan je wilt hebben. Je kunt dan oriënteren en zien waar vraag naar is. Hier is het ook het makkelijkst om bijvoorbeeld salarissen te vergelijken van diverse werkgevers of beroepsgroepen.

Indeed

Indeed is een van de grootste Nederlandse vacature websites. Iedere dag komen er tientallen tot honderden vacatures bij per beroepsgroep. Wat vooral handig is aan Indeed, is dat je zoekopdrachten worden onthouden. Niet alleen zie je waar je al eerder op hebt gezocht en waar je bepaalde zoekresultaten mee hebt gekregen, ook vind je op de homepage van Indeed een overzicht met hoeveel nieuwe vacatures er binnen deze beroepsgroep bij zijn gekomen sinds je laatste bezoek aan de website. Is er niets nieuws bij gekomen, dan heeft het dus ook geen zin om te blijven kijken, waardoor je dus tijd kunt besparen. Wel moet erbij gezegd worden dat niet alle zoekopdrachten op Indeed even nauwkeurig zijn. Als je niet heel specifiek zoekt of een baan met algemene woorden hebt, krijg je dan bijvoorbeeld hele andere vacatures dan waar je naar op zoek bent. Op de homepagina kan dus staan dat er 15 nieuwe vacatures zijn binnen jouw zoekopdracht, maar dat garandeert niet dat al deze 15 vacatures ook daadwerkelijk overeenkomen met waar jij naar op zoek bent.

Werk.nl

Een project van het UWV, waarmee zij zorgen dat zo min mogelijk mensen zonder werk komen te zitten. Wanneer je de website van werk.nl bezoekt, krijg je een overzicht te zien van meer dan 130.000 vacatures, gericht op iedere beroepsgroep. Omdat de website werk.nl gekoppeld is aan de overheid, kun je ook inloggen met je DigiD. Op die manier wordt de website gepersonaliseerd en heb je nog meer vacatures om uit te kiezen. De website is vrij overzichtelijk en bij iedere vacature staat een contactpersoon vermeld. Je hoeft dus niet te solliciteren via de website zelf, maar je kunt gewoon contact opnemen met het bedrijf waar je wilt gaan solliciteren.

Monsterboard

Monsterboard doet al jaren mee in de strijd om een van de grootste vacaturesites van Nederland te zijn. Hoewel ze niet de grootste aanbieder van vacatures zijn, heeft de website wel enkele andere gunstige functies. Zo kun je bijvoorbeeld een cv maken en uploaden, waardoor werkgevers jou ook zelf kunnen benaderen. Daarnaast probeert de website ook een platform te bieden met tips, succesverhalen en producten. Hoewel dat voornamelijk is gericht op bedrijven, heb je wel een vrij grote kans dat je uit jezelf benaderd wordt wanneer je een volledig CV hebt geüpload. Door middel van slimme technologieën op de website van Monsterboard zoeken werkgevers namelijk op elementen die jij in je cv verwerkt zou kunnen.

Nationale Vacaturebank

Met gemiddeld circa 65.000 vacatures, kun je altijd wel wat vinden op de website van de Nationale Vacaturebank. De selectiecriteria van de zoekfunctie is erg uitgebreid, waarbij je kunt kiezen uit onder andere: functiegroep, branche, niveau, dienstverband en het aantal uren per week. Het is ook eenvoudig om te filteren op nieuwe vacatures. Naast het aanbieden van vacatures, geeft de Nationale Vacaturebank ook tips waar je onder andere vindt hoe je een goed cv kunt maken of welke vragen tijdens een sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden.

Jobbird

Jobbird is een vacaturesite die is opgericht door de vorige eigenaar van de Nationale Vacaturebank. Er zijn dus een aantal overeenkomsten met die andere website, maar ook genoeg verschillen. Zo heeft Jobbird naast de Nederlandse vacatures, ook circa 20.000 internationale vacatures beschikbaar. Ideaal dus wanneer je ook in het buitenland zou kunnen werken. Op de website van Jobbird kun je daarnaast een cv uploaden, waardoor het mogelijk is om gevonden te worden door potentiële werkgevers. Wanneer je een interessant CV hebt, kan dat je een hoop zoekuren schelen. Wanneer je op de website zoekt voor een baan heb je de mogelijkheid om op meer dan 15 criteria te filteren. Gezien het grote aantal vacatures op de website, is er dan altijd wel iets wat voldoet aan jouw criteria.


Beste vacaturesite voor parttime werk

Parttimewerk.nl
Geen tijd of zin om fulltime te werken, dan kan het handig zijn om een website te bezoeken die alleen parttimebanen aanbiedt. Parttimewerk.nl heeft meer dan 5.000 parttime vacatures die je kunt selecteren op locatie of trefwoord. Ook handig aan de website is dat je kunt kiezen voor bijvoorbeeld alleen avondwerk, vakantiewerk, weekendwerk of werk overdag. Hier is het een stuk makkelijker om een vacature te vinden die voldoet aan je wensen.


Beste vacaturesite voor studentenwerk

Studentenjob.nl
Op de website van Studentenjob.nl (partner van parttimewerk.nl) vind je ongeveer 8.000 vacatures die gesorteerd zijn onder bijbaan, vakantiewerk, weekendwerk of parttime vacatures. Veel van deze vacatures zijn gericht op de studierichting waar je op dat moment mee bezig bent, maar enkele vacatures zijn ook gericht op afstudeerders of starters. Er zijn enkele honderdduizenden studenten ingeschreven bij de website, een bewijs dat er regelmatig wat te halen valt.

Studentenvacature.nl
Op de website van studentenvacature.nl wordt geadverteerd dat 76% van de aanmeldingen binnen een week voorzien is van een baan. Voor een baan kun je zoeken op de regio en de branche waarbinnen je op zoek bent naar werk. De website is vrij overzichtelijk en binnen een oogopslag kun je precies zien wat er van je verwacht wordt. Bij de meeste banen staat ook omschreven wat het (verwachte) salaris is, wat voor studenten niet onbelangrijk is tijdens het zoeken naar een baan.


Beste branche specifieke vacaturesite

Het kan zijn dat je in een specifieke branche werkt waarbinnen je op zoek bent naar een baan. Vooral de wat grotere branches zijn voorzien van specifieke websites. Dit kan het iets makkelijker maken om een geschikte baan te vinden omdat al deze vacatures deels ook op de grotere, algemene vacaturewebsites vermeld staan. Deze specifieke website heeft het zoekwerk dan al gedaan voor je en het overzicht is daardoor een stuk duidelijker.

Marketing en communicatie vacatures

blank

Marketing-communicatie-vacatures.nl
Zoals de naam aangeeft is deze website specifiek gericht op marketing en communicatie. Hoewel er niet zoveel vacatures beschikbaar zijn, zijn de vacatures die er staan wel relevant en vrij recent. Je loopt dus een kleine kans dat de vacature waarop je wilt solliciteren al vergeven is, in vergelijking tot de grotere websites maar sommige vacatures een half jaar later nog steeds online staan. De website biedt daarnaast ook een klein platform met tips voor solliciteren, Personal Branding en persoonlijke ontwikkeling. Er staan ook veel stages op de website vermeld.

Salesenmarketingvacatures.nl
Ook deze website heeft geen enorm aanbod aan marketing vacatures, maar ook hier zijn de vacatures redelijk recent. Daardoor blijf je het overzicht behouden terwijl je zoekt naar een geschikte vacature. Omdat de site een betaalde functie heeft voor werkgevers, zie je hier voornamelijk grotere bedrijven voorbijkomen die meerdere vacatures plaatsen per keer. Wanneer wilt werken voor een kleine organisatie, kan het lastig zijn om hier iets te vinden.


Zorg en Welzijn

blank

De zorg is een enorme branche en het is dan ook niet vreemd dat er alleen al duizenden vacatures zijn binnen dit werkveld. Dat betekent dat er ook veel vacaturesites zijn. Helaas bieden ze niet allemaal dezelfde vacatures, dus kan het nodig zijn om er een aantal te bezoeken en zelf uit te vinden waar jouw droombaan vermeld staat.

Zorgselect.nl
Op de website van Zorgselect vind je ongeveer 600 vacatures gericht op de zorg. Daarbij kun je eenvoudig selecteren op onder andere huisartsenzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicapten- en ouderenzorg en nog veel meer. Ben je op zoek naar een specifieke functies zoals activiteitenbegeleider of adviseur, dan kan je daar ook op filteren. De website krijg vrijwel dagelijks een update met meerdere nieuwe vacatures.

Werkeninzorgenwelzijn.nl
Op deze website vind je ongeveer 400 vacatures, waarbij ook iedere dag nieuwe vacatures online worden gezet. Op Werkeninzorgenwelzijn.nl kun je een zoekopdracht filteren op onder andere: aantal dagen per week, opleidingsniveau, uren per week, functie en contract type. Op deze manier kom je er vrij snel achter of op deze website een vacature staat die bij jou past.

Medivacature.nl
Met circa 3.500 vacatures belooft Medivacature.nl de grootste vacaturesite te zijn voor sector Zorg en Welzijn. Omdat deze sector vrij breed is kun je op de website eenvoudig selecteren binnen welke tak jij werkzaam bent, in welke provincie je wilt werken en kun je een voorkeur opgeven voor een werkgever. Daarnaast is het mogelijk een job alert in te stellen zodat je nieuwe vacatures per email ontvangt en vind je diverse nieuwsartikelen die relevant zijn voor de sector.


De beste techniek vacaturesite

blank

Techniek is een ongelooflijk grote sector, waardoor je diverse websites kunt vinden met duizenden gespecialiseerde vacatures. Juist omdat de techniek zo breed is, kan het even zoeken zijn voor een geschikte vacaturesite. Hieronder enkele van de grootste.

Techniekvacaturebank.nl
Op de website staan ongeveer 10.000 vacatures die gericht zijn op diverse branches, waaronder werktuigbouw, elektrotechniek, installatietechniek, klimaattechniek en voertuigentechniek. Ben je op zoek naar een specifieke functie zoals lasser, calculator of monteur, dan kun je ook daar op zoeken. Ook is het mogelijk om je cv achter te laten, waardoor je benadert zou kunnen worden door potentiële werkgevers.

Technischevacaturebank.nl
Met ongeveer 4.000 vacatures is de kans groot dat je ook op deze website genoeg vacatures zult vinden binnen de techniek. Hoewel de zoekfunctie alleen vraagt om een functie, trefwoord of bedrijf, is het onderaan de website wel mogelijk om te zoeken op verschillende functies, werkniveau of dienstverband. Ook kun je een e-mailservice instellen, waarbij je op door jou gekozen tijdstippen vacatures zult ontvangen die voldoen aan de zoekwoorden die je zelf hebt ingesteld.


De beste vacaturesite voor de bouw

blank

Bouwvacatures.nl
De website bouwvacatures.nl heeft ongeveer 9.000 vacatures gericht op de bouwsector en heeft daarmee het breedste aanbod. Om het makkelijker te maken voor je, kun je specifiek zoeken op functiegroep, branche en de provincie waar je wilt werken. Daarbij biedt de website de mogelijkheid aan om je cv te uploaden, waardoor werkgevers jou kunnen benaderen.

Komindebouw.nl
Met ongeveer 1.600 vacatures in de bouw- en infrasector is er een grote kans dat je op deze website een baan tegenkomt die bij je past. Om het zoeken wat makkelijker te maken, kun je gebruik maken van de uitgebreide zoekfunctie. Daarmee filter je de resultaten op opleidingsniveau, richting, aantal uren per week en je werkervaring.


Waar kom jij te werken?

Uiteindelijk hangt de kans op het krijgen van een baan niet alleen maar af van de hoeveelheid vacatures of hoe vaak deze worden geüpdatet. Het komt het er vooral op meer dat jij je best moet doen om de baan binnen te slepen. Daarvoor zul je proactief moeten handelen, omdat er waarschijnlijk meerdere mensen zijn die solliciteren op dezelfde vacature. Zo moet je onder andere een sollicitatiebrief schrijven die een verpletterende indruk achterlaat bij de werkgever.

Ben je nog steeds werkzaam bij je huidige werkgever en denk je eraan om te stoppen met je baan, zorg er dan altijd voor dat alles goed geregeld is voordat je daadwerkelijk ontslag neemt. In dit artikel beschrijven wij 8 tips voor het indienen van je ontslag en waar je dan allemaal aan moet denken. Heb je al ontslag genomen of ben je misschien zelfs ontslagen, dan is dat uiteraard erg vervelend en wil je zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen. Hier vind je enkele tips om direct werk te vinden.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag