Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten over werken via een uitzendbureau

Alles wat je moet weten over werken via een uitzendbureau

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een uitzendbureau helpt bedrijven aan personeel en werkzoekenden aan werk. Dit doen ze onder andere door te kijken naar welke kandidaten het beste bij een openstaande vacature zouden passen. Deze kandidaten stellen ze voor aan het bedrijf dat op zoek is naar personeel. Heeft het bedrijf interesse? Dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je er aan het werk mag. Maar wat moet je eigenlijk weten als je via een uitzendbureau gaat werken? In dit artikel lees je er alles over.


Het inschrijven bij een uitzendbureau

Het vinden van werk via een uitzendbureau doe je door je bij het uitzendbureau in te schrijven. Het inschrijven kun je online doen op de website van het uitzendbureau of door op een openstaande vacature van dat uitzendbureau te reageren. In dit laatste geval worden je gegevens vaak opgeslagen en zal er aan de hand daarvan een profiel voor je worden aangemaakt. Bij sommige uitzendbureaus word je na je inschrijving uitgenodigd voor een gesprek, zodat ze weten met wie ze te maken hebben en jij vertellen wat voor soort baan je zoekt en hoeveel uur je bijvoorbeeld wilt werken. Bij andere uitzendbureaus word je alleen uitgenodigd voor een gesprek als er een passende vacature is. In dat geval willen ze je graag eerst persoonlijk ontmoeten, voordat ze je voorstellen bij een bedrijf.


Het uitzendbureau koppelt je aan een werkgever

Op het moment dat je een leuke vacature tegenkomt op de website van een uitzendbureau dan kun je hierop reageren. Ben jij een geschikte kandidaat voor de functie? Dan kan de recruiter of intercedent je voorleggen aan het bedrijf. Aan de hand van de voorgelegde kandidaten, kan het bedrijf vervolgens bepalen wie ze wel of niet willen hebben. Een andere manier om aan werk te komen via een uitzendbureau is doordat de intercedent of recruiter een nieuwe vacature binnenkrijgt waar hij/zij jou geschikt voor acht. In dat geval word je door de intercedent of recruiter zelf benadert met de vraag of je interesse zou hebben in een bepaalde functie. Je kunt dus eigenlijk op twee manieren werk vinden via een uitzendbureau:

  • Door zelf te reageren op openstaande vacatures
  • Door ingeschreven te staan bij een uitzendbureau, waardoor de intercedent of recruiter jou kan koppelen aan een nieuwe vacature

Als je ingeschreven staat bij een uitzendbureau hoef je dus niet per se dagelijks de vacatures te checken. Door je bij meer dan een uitzendbureau in te schrijven, vergroot je daarnaast de kans op het vinden van een passende baan.


Werken via een uitzendbureau

Heeft een recruiter jou succesvol aan een bedrijf weten te koppelen? Dan kun je voor dat bedrijf aan het werk. Hierbij ben je in dienst van het uitzendbureau en niet van het bedrijf zelf. Hier zul je financieel gezien niets van merken, je verdient namelijk net zo veel als je collega’s (met dezelfde ervaring en binnen dezelfde schaal). Daarnaast heb je net als hen recht op toeslagen voor bijvoorbeeld overwerk en krijg je bijvoorbeeld onregelmatigheidstoeslag. Ook heb je gewoon recht op reiskostenvergoeding en salarisverhogingen. Het enige verschil is dus eigenlijk dat je niet in dienst bent van het bedrijf zelf, maar van het uitzendbureau.


Flexibele manier van werken

Het voordeel van het werken voor een uitzendbureau is dat het heel flexibel is. Mocht je het niet naar je zin hebben of mocht je ander werk hebben gevonden, dan kun je vaak snel stoppen met het werk dat je aan het doen bent. Waar je bij de werkgever zelf vast zou zitten aan een opzegtermijn van minstens een maand (of meer), heb je daar bij een uitzendbureau vaak geen enkele last van. Deze vrijheid is vooral fijn wanneer je nog niet zo goed weet wat je wilt en aan de hand van een uitzendbaan wilt ontdekken wat bij je past en wat je wel of niet leuk vindt. Aan de andere kant geldt dit ook voor het bedrijf . Zij kunnen jou als ze je (tijdelijk) niet meer nodig hebben of je niet geschikt vinden ook makkelijker naar huis sturen.


Wat verdien je als uitzendkracht?

Vaak wordt gedacht dat je als uitzendkracht minder verdient, omdat het uitzendbureau geld inhoudt op jouw loon om zo te verdienen aan jouw plaatsing bij een bedrijf. Dit is niet hoe het werkt. Als je voor een (NNBU of ABU gecertificeerd) uitzendbureau werkt, is het zo dat je net zo veel betaald krijgt als een medewerker van het bedrijf zelf die dezelfde functie en ervaring heeft. Dit wordt ook wel de inlenersbeloning genoemd en deze regel is in het leven geroepen om uitzendkrachten te beschermen. Waar het voorheen nog regelmatig zo was dat een uitzendkracht minder verdiende dan een vast personeelslid van een bedrijf, is dit sinds 2015 niet meer toegestaan.

De werkgever betaalt het uitzendbureau voor jou

In plaats van dat het uitzendbureau dus geld op jouw loon inhoudt om zichzelf van te betalen, is het zo dat de werkgever extra betaalt aan het uitzendbureau. Dit betekent dat de werkgever meer voor jou betaalt dan dat jij ontvangt. Het gedeelte dat extra wordt betaald is het geld dat het uitzendbureau krijgt voor de dienstverlening.

Pensioenopbouw

Als je voor een uitzendbureau werkt, bouw je net als vaste werknemers gewoon pensioen op. Het opbouwen van pensioen wordt geregeld in je uitzendcontract/arbeidscontract. Hieronder lees je meer over deze contracten en hoe (en vanaf wanneer) je pensioen opbouwt als je voor een uitzendbureau werkt.


Het uitzendcontract/arbeidscontract

Als je voor een uitzendbureau gaat werken, dan krijg je te maken met een arbeidscontract. Hoe dit arbeidscontract er precies uitziet, is van verschillende factoren afhankelijk. Een uitzendbureau werkt altijd met verschillende ABU of NNBU fases. Je contract en de rechten die jij als uitzendkracht hebt, hangen af van in welke fase je zit. Hieronder hebben we een kort overzichtje voor je gemaakt van deze fases.

ABU fase A of NNBU fase 1 en 2

Je zit in fase A of 1 en 2 als je minder dan 78 weken voor het uitzendbureau hebt gewerkt. In deze fase kun je direct ontslagen worden als het bedrijf je niet meer nodig heeft. Het uitzendbureau zal dan zo snel mogelijk een andere functie voor je zoeken. Meld je je in deze fase (voor langere tijd) ziek? Dan kan het contract verbroken worden.

Na 26 weken te hebben gewerkt, ga je pensioen opbouwen (als je 21 jaar of ouder bent). In de eerste instantie gaat het hier om een basisregeling met 2,6 procent pensioenpremie die door het uitzendbureau wordt betaald. Na 52 weken gaat de basisregeling over in een plusregeling. Hierbij wordt de premie ongeveer 12 procent, waarbij twee derde door de werkgever wordt betaald en een derde door jouzelf.

ABU fase B of NNBU fase 3

Deze fase gaat in als je na fase A of fase 1 en 2 voor het uitzendbureau blijft werken. Deze fase bestaat uit tijdelijke contracten van 3 of 6 maanden. Deze fase duur maximaal 4 jaar of 6 contracten. Je komt ook in deze fase terecht als je na fase 1 tijdelijk stopt met het werken voor het uitzendbureau en weer binnen 26 weken een baan via hetzelfde uitzendbureau aanneemt.

ABU fase C of NNBU fase 4

Na fase B of 3 kom je in fase C of 4 terecht. Hier heb je recht op een contract voor onbepaalde tijd bij het uitzendbureau. Mocht het uitzendbureau vervolgens van je af willen, dan kan dit niet zomaar. Je bent op dit punt namelijk net zo beschermd als een werknemer met een vast contract in dienst van het bedrijf. Het uitzendbureau zal je dan ook via officiële wegen moeten ontslaan en heeft zich hierbij aan de wetten en regels te houden. Mocht een bedrijf je graag zelf in dienst willen nemen, dan is dit ook mogelijk. In dat geval vervalt het contract dat je met het uitzendbureau had en krijgt je een contract bij het bedrijf zelf.


De voordelen van werken voor een uitzendbureau

Je inschrijven bij en het werken voor een uitzendbureau kent een flink aantal voordelen. Zo kun je niet alleen zelf zoeken naar vacatures, maar word je ook nog eens benaderd als er een geschikte vacature voor jou binnenkomt. Daarnaast kan een uitzendbureau je helpen met het schrijven van goede sollicitatie- en motivatiebrieven, en kunnen ze je voorzien van adviezen over onder andere je cv en het voeren van een sollicitatiegesprek. Heb je een opleiding of certificaat nodig, of is het meedoen aan een bepaalde training van belang voor de functie? Dan zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat het uitzendbureau dit voor je regelt.


De nadelen van werken voor een uitzendbureau

Het werken voor een uitzendbureau kent ook een aantal nadelen. Zo is het verstandig om altijd goed op te letten of het uitzendbureau zich aan de regels houdt, zodat jij er niet de dupe van bent als ze dat niet doen. Een ander nadeel is dat je bijvoorbeeld niet kunt profiteren van bonusregelingen bij het bedrijf waar je werkt, omdat je niet in dienst bent van dat bedrijf maar van het uitzendbureau. Ook de wachttijd bij ziekte kan een nadeel zijn. Zo is er altijd een wachttijd van een of twee dagen die niet betaald hoeven te worden als je ziek bent. In sommige gevallen en in sommige fases is het zelfs zo dat je bij ziekte kan worden ontslagen. Ook de wachttijd van 26 weken voor het opbouwen van pensioen is een nadeel.


Werken voor een uitzendbureau

Het werken voor een uitzendbureau heeft een hoop voordelen. Zo is het vinden van werk vaak makkelijker als je dit via een uitzendbureau doet, maar ook het werken via een uitzendbureau heeft een aantal voordelen. Zo is het werk flexibel en kun je dus (vaak) direct weg als je iets anders wilt gaan doen of het niet naar je zin hebt. Daarnaast verdien je hetzelfde als een collega binnen het bedrijf met dezelfde functie (die in dezelfde schaal zit). Ook profiteer je van verschillende toeslagen en heb je gewoon recht op bijvoorbeeld reiskostenvergoeding. Er zijn echter ook een aantal nadelen, waaronder dat je niet profiteert van eventuele bonusregelingen en dat je in het geval van ziekte te maken krijgt met onder andere wachttijden. Ondanks de nadelen is het werken voor een uitzendbureau vaak erg gunstig. Niet alleen omdat het vinden van werk makkelijker is, maar ook omdat je op die manier ervaring op kunt doen en kunt rondkijken. Daarnaast is de kans aanwezig dat een bedrijf dusdanig blij met je is dat ze je een contract aanbieden.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag