Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen (2024)?

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen (2024)?

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024

Belastingen vormen een belangrijk onderdeel van de Nederlandse maatschappij. Hier worden een hoop dingen van betaald, zoals de aanleg van nieuwe wegen en subsidies voor mensen die het wat minder getroffen hebben. Toch is ‘belasting’ een woord waar de gemiddelde Nederlander de kriebels van krijgt. Niemand staat juichend bij z’n brievenbus bij het zien van de ‘gevreesde, blauwe envelop’. Gelukkig is het ook mogelijk om belastingvrij bij te verdienen! In dit artikel lees je wat dat inhoudt en hoeveel je precies mag bijverdienen.

In 2024 mag je €8520,- belastingvrij bijverdienen.


Definitie van belastingvrije bijverdiensten

Iedereen heeft weleens bijverdiensten. Even klussen bij de buren, een betaald advies voor een goede kennis of extra inkomsten uit een lezing die je geeft. Kortom, een extra zakcentje. Dit is echter niet de definitie die de Belastingdienst geeft aan ‘belastingvrij bijverdienen’.

Bovenstaande inkomsten zijn voor jou waarschijnlijk extra, maar de belastingdienst spreekt pas van een belastingvrije bijverdienste als een inkomen zodanig klein is dat hier geen belasting over hoeft te worden betaald.

De term “Bijverdienste”

Als je een laag inkomen hebt, dan hoef je geen inkomstenbelasting en loonbelasting te betalen. Omdat dit een redelijk laag bedrag is, wordt dit ‘bijverdienste’ genoemd. Een verwarrende term, want je mag hiernaast niet werken. Zodra je namelijk meer inkomsten genereert dan de magische, belastingvrije grens, vervallen je belastingvoordelen en zul je alsnog inkomsten en loonbelasting moeten betalen.

Een ander voordeel van een belastingvrij inkomen, is dat het geen belemmering vormt voor jouw recht op huurtoeslag, zorgtoeslag of een eventueel fiscale toeslag. Je kunt dit dus gewoon blijven ontvangen, ook als je door je lage inkomen (belastingvrije bijverdienste) geen belasting betaalt.


Geld bijverdienen vanuit huis via ThuisVerdiener.nl

Zou je graag wat willen bijverdienen vanuit huis dan is dit mogelijk via het platform Thuisverdiener.nl. Via deze website kun je op diverse manieren tot wel €1900,- per maand verdienen.

Voorbeelden van het thuiswerk zijn bloggen, vragenlijsten invullen, producten testen, vertaalwerk of inpakwerk. Het is ook mogelijk om uitbetaald te krijgen in cadeaubonnen, ideaal als je geen belasting wilt betalen over deze werkzaamheden.

Schrijf je gratis in op Thuisverdiener.nl


Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen?

In 2024 is de grens voor belastingvrij bijverdienen vastgesteld op ongeveer €8520 per jaar. Het maakt daarbij niet uit of je de volledige €8520 in één maand verdient, of verdeeld over het volledige jaar.

Het is niet zo dat je onder dit bedrag géén belasting afdraagt, wel is het zo dat je door heffingskorting en arbeidskorting een bedrag terugkrijgt. Uiteindelijk komt het er met een loon van om en nabij de €8520 op neer dat je helemaal geen belasting betaalt.

Als de loonheffingskorting al wordt doorberekend in je loon, dan betaal je de belasting nooit. Als de loonheffingskorting pas achteraf wordt berekend, krijg je de teveel betaalde belasting aan het einde van je inkomstenbelasting terug.


blank

Hoe werkt een belastingvrij inkomen voor studenten?

Studenten en scholieren hebben vaak automatisch een belastingvrij inkomen, omdat zij zelden meer verdienen dan €8520 per jaar. Ze moeten immers tijd vrij maken om hun examens en tentamens te halen. Aan het einde van de studie kan het echter zo zijn dat je steeds meer gaat werken, om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Sommige studenten zijn daardoor bang dat ze studiefinanciering mislopen. Gelukkig gaan de belastingvrije verdiensten niet ten koste van je studiefinanciering!

Pas als je meer verdiend dan de limiet, vervalt mogelijk je recht op studiefinanciering, of moet je terugbetalen. Zoek dit dus eerst goed uit.

Bekijk ook onze tips over bijverdienen als student »


Hoe werkt een belastingvrij inkomen voor vrijwilligers?

De overheid wil vrijwilligerswerk graag stimuleren. Daarom is een vrijwilligerstoeslag vrijgesteld van belasting. Met bepaalde voorwaarden. Vrijwilligerswerk is namelijk belastingvrij tot €5,00 per uur (of als je jonger bent dan 23 jaar, €2.50 per uur). Per maand kun je per maand maximaal €180 belastingvrij bijverdienen als vrijwilliger, of €1800 per jaar.

Bekijk ook onze tips over het vinden van vrijwilligers werk in het buitenland »


blank

Kunnen ondernemers ook belastingvrij verdienen?

Het belastingstelsel voor ondernemers werkt heel anders dan voor mensen die in loondienst zijn. Dat komt omdat ondernemers niet zo’n groot sociaal vangnet hebben. Kleine ondernemers, met een inkomen onder een bepaalde grens, hoeven dan ook geen belasting te betalen.

Als startende ondernemer heb je recht op een ‘startersaftrek’, en als kleine- of MKB-ondernemer heb je recht op een MKB-aftrek. Dat is vergelijkbaar met de arbeidskorting en heffingskorting die mensen in loondienst ontvangen. Zo kan het dus voorkomen dat je als ondernemer geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Met deze tool bereken je eenvoudig hoeveel belasting jij moet betalen. Door het bedrag een paar keer aan te passen kom je erachter wat de grens is om belastingvrij bij te verdienen!


Hoe is het mogelijk dat ik belastingvrij kan bijverdienen?

Het belastingstelsel is zo ingericht dat mensen die iets minder verdienen, of die zich inzetten voor de maatschappij, niet te hard worden getroffen door de belastingtarieven. Hoe zit dat precies? Jouw belasting betaalt uit de volgende componenten: tarieven, belastingschijven, heffingskortingen en aftrekposten. Doordat je bij een laag inkomen recht hebt op heffingskorting, kan de belasting vervallen. Zodra de te betalen belasting even hoog of lager is dan de heffingskorting die je ontvangt!


Moet je extra verdiensten opgeven bij de Belastingdienst?

Al het geld wat je overhoudt aan jouw bijverdiensten, dus het positieve bedrag ‘onder de streep’, moet je aangeven bij de Belastingdienst. Tijdens je inkomstenbelasting vul je het volledige bedrag in onder ‘extra inkomsten’, oftewel ‘inkomsten uit nevenactiviteiten’.

Aftrekposten voor jouw inkomsten

Bovengenoemde bedrag kun je beschouwen als ‘winst’. Oftewel, alle aftrekposten zijn hier al vanaf getrokken. Wat zijn aftrekposten precies? Voornamelijk de kosten die je maakt om tot de extra inkomsten te komen. Stel je voor dat je een eigen webshop hebt waarop jij af en toe een zelfgemaakt schilderij verkoopt, dan kun je de kosten voor het maken van de website aftrekken van de inkomsten die jij haalt uit de verkoop van de schilderijen. Een ander voorbeeld: je koopt een grote hoeveelheid bureaustoelen in om deze vervolgens duurder door te verkopen. Je mag de aanschafkosten dan aftrekken van de verkoopprijs, en geeft de marge die je overhoudt op bij de Belastingdienst.

Zwart werken als bijverdienste

Veel mensen denken dat zwart werken gelijk staat aan ‘belastingvrij bijverdienen’. Het is inderdaad zo dat je met zwart werken geen belasting betaalt. Dat is echter niet omdat het niet hoeft, maar omdat je met deze arbeidsrelatie als het ware de belasting ontduikt. De Belastingdienst staat dit soort werk niet toe, maar omdat het zo moeilijk is om te controleren gebeurt het in de praktijk heel vaak dat mensen ‘handje contantje’ bijklessen. Wat dat betreft is zwartwerken echt een grijs gebied in de Nederlandse wetgeving.


Hoe controleert de belastingdienst jouw bijverdiensten?

Het is heel verleidelijk om extra inkomsten in je zak te steken. En eerlijk is eerlijk: dit is voor de belastingdienst lastig om te controleren. De Belastingdienst gaat er dan ook vanuit dat jij redelijkerwijs hoort te weten welke inkomsten jij hebt, en dat je deze zelf opgeeft bij de belastingdienst. Als ze erachter komen dat jij dingen achterhoudt dan riskeer je grote boetes. Tegelijkertijd is de Belastingdienst zich steeds verder aan het moderniseren. Er worden nieuwe manieren gezocht om jouw extra inkomsten te achterhalen. Zo wordt er hard gewerkt aan integraties met AirBnB en Marktplaats, plaatsen waar veel mensen hun extra inkomsten vandaan halen.


Conclusie: Win zoveel mogelijk informatie in

Dit artikel is best wel generiek. Iedereen heeft weer een andere financiële situatie, dus wij kunnen helaas niet diep in de details treden. Ook kan het zo zijn dat de informatie in dit artikel voor jouw situatie nét anders geldt. Wij gaan hier namelijk uit van algemene informatie die op de gemiddelde bijverdienste van toepassing is.

Heb jij regelmatig extra inkomsten en weet je niet goed wat je hiermee aan moet? Dan doe je er verstandig aan om advies te vragen aan een belastingadviseur of aan een goede kennis die verstand van fiscale zaken heeft.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag