Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je vrijwilligerswerk in het buitenland?

Hoe vind je vrijwilligerswerk in het buitenland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je wilt een verschil maken voor je medemens. En daarnaast wil je ook graag wat van de wereld zien. Dan is vrijwilligerswerk in het buitenland ideaal voor jou. Daarmee help je anderen terwijl je zelf een ander land op een heel andere manier leert kennen. Win-win! Maar hoe vind je nou leuk vrijwilligerswerk in het buitenland dat echt bij jou past? Lees snel verder om daar achter te komen.

Waarom zou je vrijwilligerswerk doen in het buitenland?

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland komt steeds vaker voor. Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste geeft het een goed gevoel om te weten dat je niet alleen iets meeneemt uit het land, namelijk mooie herinneringen en waarschijnlijk toeristische souvenirtjes, maar dat je ook iets teruggeeft. Daarnaast krijg je door het doen van vrijwilligerswerk een veel diepere kijk op het land. Je komt in gesprek met mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben. Door samen met de lokale bevolking en andere vrijwilligers te werken aan een gemeenschappelijk doel kun je waardevolle vriendschappen opbouwen. En je komt op mooie plekken die door de toeristische massa nog niet zijn ontdekt. Dan beleef je een land pas echt. En niet geheel onbelangrijk: zo’n ervaring staat natuurlijk ook nog eens hartstikke goed op je CV als je gaat solliciteren voor een nieuwe baan.


Vrijwilligerswerk vinden in het buitenland, een stappenplan:

Stap 1: Wat voor vrijwilligerswerk spreekt je aan?

Als eerste stap is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat voor soort vrijwilligerswerk je het liefst zou willen doen. Het is namelijk niet aan te raden om jezelf langere tijd aan werk te binden waar je geen passie voor hebt. Kies dus vrijwilligerswerk waar je een sterke verbinding mee voelt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de goede doelen die je steunt of waar jij helemaal achter staat. Werk je graag met kinderen of juist met anderen? Vind jij schoon drinkwater heel belangrijk of help je liever om een baasje te vinden voor zwerfhonden. Denk hier goed over na.

Denk niet alleen na over het soort werk dat jij leuk vindt om te doen en wat jou aanspreekt, maar houd ook rekening met jouw unieke talenten en kwaliteiten. Wil je dolgraag huizen in elkaar zetten maar heb je twee linkerhanden? Dan komt jouw ongelooflijke taalgevoel en talent voor lesgeven misschien toch beter van pas door Engelse les te geven aan de lokale kinderen. Denk ook na over hoe jij het beste kunt bijdragen aan de gemeenschap waar je naartoe gaat. Je wilt immers dat zij ook echt profiteren van jouw aanwezigheid, toch?

Stap 2: Welk land gaat het worden?

Nu je een idee hebt van het soort vrijwilligerswerk dat je wilt gaan doen is het tijd om te kijken naar de locatie. In welk land wil je jouw goede daden gaan verrichten? Dat kan een land zijn dat al een tijdje op je bucket list staat. Of een land waar ze erg actief zijn in het goede doel waar jij aan wilt werken. Houd rekening met de temperatuur en het klimaat in het land. Past het bij jou om hier langere tijd te blijven? En zijn er vrijwilligersorganisaties van jouw favoriete soort vrijwilligerswerk in dit land? Verzamel zo veel mogelijk informatie voordat je een keuze maakt.

Stap 3: Vraag advies aan je voorgangers

Misschien ken je wel iemand die ook vrijwilligerswerk heeft gedaan in dat ene land waar jij naartoe wilt. Altijd verstandig om even met hem of haar te gaan babbelen en te vragen naar de ervaringen van deze persoon. Grote kans dat hij of zij super handige tips voor je heeft waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Ken je niemand van je vrienden of familie met zo’n ervaring? Zoek dan in je social media kanalen of via internet fora naar ervaringsdeskundigen. Je weet maar nooit wat voor bruikbare informatie hieruit voort kan komen.

Stap 4: Houd rekening met veel regelwerk

Vrijwilligersorganisaties in het buitenland zijn vaak onderbemand en zullen het meestal ontzettend druk hebben. Dat betekent dat zij doorgaans helaas geen tijd hebben om de praktische zaken voor jou in orde te maken. Houd er dus rekening mee dat je veel van dit regelwerk zelf zal moeten doen. Hierbij kun je denken aan het vinden van de projecten, afspraken maken met de organisatie van je keuze, je visum regelen, vliegtickets boeken en uitzoeken hoe je via het lokale vervoer van het vliegveld bij de vrijwilligersorganisatie komt. Als je een ervaren reiziger bent, zullen deze zaken jou waarschijnlijk niet al te moeilijk afgaan. Wordt dit echter de eerste keer dat je in je eentje een grote reis maakt, dan kan het nog best pittig zijn. Neem er dan ook voldoende tijd voor om alles uit te zoeken en te regelen. Kom je er zelf echt niet uit, schakel dan de hulp in van een grotere organisatie. Dit komt vaak wel met (hoge) kosten, maar ze nemen je ook veel regelwerk uit handen.

Stap 5: Bepaal de duur van je vrijwilligerswerk

Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland komt in allereli soorten en maten. Er bestaan kortdurende trajecten van bijvoorbeeld slechts twee weken. Maar soms gaan mensen voor een heel jaar lang vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Het is verstandig om ook over de gewenste duur van je vrijwilligerswerk na te denken voordat je vertrekt. Hoe lang je weg kan blijven, heeft te maken met een aantal factoren. Hoe lang kun je bijvoorbeeld vrij krijgen van je werk? Hoeveel budget heb je en hoe lang kun je daarvan leven in het buitenland? Heb je een partner of andere familieleden die je achterlaat in Nederland?

De aard van het vrijwilligerswerk speelt ook een rol bij hoe lang je in het land kan blijven. Voor bepaalde projecten is nou eenmaal meer tijd nodig dan voor andere. Als je met kinderen of volwassenen gaat werken, zijn dat vaak langdurige projecten. Dat is ook wel logisch, aangezien er tijd voor nodig is om een band en vertrouwensrelatie op te bouwen. Als je dan na een week alweer weggaat, heeft het vrijwilligerswerk niet veel zin gehad. Ben je op zoek naar praktischer vrijwilligerswerk zoals helpen met het bouwen van een school, dan is iedere dag dat je er bent mooi meegenomen en maakt het niet uit als je er maar kort bent.

Stap 6: Kom in contact met organisaties

Als je voor jezelf een helder plaatje hebt over wat voor vrijwilligerswerk je wilt gaan doen, in welk land je het wilt gaan doen en hoe lang je beschikbaar bent, dan is het tijd voor actie. Tijd om de vrijwilligersorganisatie te vinden die bij jou past. Zoek simpelweg online welke vrijwilligersorganisaties er zijn in het land van jouw voorkeur. Verzamel informatie over alle verschillende organisaties en kies degenen uit die jou het meeste aanspreken.


blankWork Away

Een voorbeeld van een organisatie die vrijwilligerswerk mogelijk maakt over de hele wereld is Work Away. Op hun website vind je wereldwijd diverse vormen van vrijwilligerswerk. Meestal betaal je bij deze vrijwilligersprojecten wel je eigen kost en inwoning, maar verder zijn er weinig kosten aan verbonden.

 


blankUnited Nations Volunteers

Een van de grootste wereldwijde vrijwilligerswerk organisaties is United Nations Volunteers. In totaal organiseren zij vrijwilligerswerk in maar liefst 130 verschillende landen verspreid over de hele wereld. Als je je aanmeldt bij UNV, is het nodig om een aanmeldingsformulier in te vullen. Vervolgens is het de bedoeling dat je wacht tot er contact met je wordt opgenomen. De organisatoren contacteren je op het moment dat er ergens behoefte is aan een vrijwilliger. Echter kan niet zomaar iedereen zich aanmelden bij UNV. Om je te kunnen aanmelden bij deze organisatie moet je minimaal 25 jaar oud zijn. Daarnaast is het een vereiste dat je een diploma hebt bij een hogere onderwijsinstelling en ook minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt. Het spreken van Engels, Frans of Spaans is ook een harde vereiste.


blankMoving Worlds

Moving Worlds is een online organisatie die geïnteresseerde vrijwilligers helpt om in contact te komen met plekken waar er behoefte is aan helpende handen. Je wordt niet willekeurig ergens geplaatst. De organisatoren houden bij het zoeken naar een vrijwilliger positie rekening met jouw persoonlijke skills en vaardigheden. Moving Words organiseert vrijwilligersplaatsen in verschillende vormen. Zo kun je bijvoorbeeld 3 maanden lang aan de slag gaan als een communicatie medewerker voor een armoedebestrijding organisatie in Peru of tot wel twee jaar lang aan de slag als videograaf en werken aan korte films voor een milieu organisatie in India. Keuze genoeg dus!


Vrijwilligerswerk doen in het buitenland kan een mooie ervaring zijn met veel voldoening. Vóórdat je serieuze plannen maakt is het belangrijk om jezelf een aantal kritische vragen te stellen, zoals: Wat voor vrijwilligerswerk wil ik doen? Welk land heeft mijn voorkeur? Waar ben ik goed in? Hoe lang kan ik wegblijven? Als je al deze zaken helder hebt voor jezelf, is het goed om zo veel mogelijk tips en informatie te verzamelen van mensen die het al eerder hebben gedaan. Vervolgens komen alle praktische zaken zoals het contacteren van de vrijwilligersorganisatie en het regelen van je visum. Waarschijnlijk kun je veel zelf doen, helemaal als je een ervaren reiziger bent. Heb je echter minder ervaring en vind je het niet erg om wat uit te geven, schakel dan de hulp in van een organisatie.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag