Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je gaan werken in Australië?

Hoe kun je gaan werken in Australië?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Australië, ofwel ‘The land down under’ heeft voor velen een enorm grote aantrekkingskracht. Wildlife, de omvang en het doorgaans gunstige klimaat hebben al menig mens op het vliegtuig doen stappen richting Australië. In ons artikel over reizen en werken in het buitenland schreven we al dat het door globalisering en nieuwe technologieën  goed mogelijk is om meerdere maanden per jaar aan de andere kant van de wereld te zitten. De zogenaamde digitale nomade reist de wereld over met de laptop in de rugzak. Hij of zij werkt overal waar er een internetverbinding en stroom is en is daarmee veel minder afhankelijk van een vaste baan, een vast kantoor en daarmee dus ook een vaste woonplaats. Je hoeft echter niet per se zo’n digitale nomade te zijn om te kunnen gaan werken in Australië. We hebben in dit artikel alle ins en outs verzameld om aan de slag te gaan op het kleinste continent op aarde.


Werken in Australië

Om maar meteen met het belangrijkste te beginnen: om te mogen werken in Australië heb je een werkvisum nodig. Het zogenaamde ‘Working Holiday Visum Australië’. Dit is gericht op mensen die willen werken en reizen in Australië. Als je definitief de deur achter Nederland wilt dichttrekken en permanent wilt gaan werken in Australië gelden andere regels. Deze laten we in dit artikel buiten beschouwing. Ook laten we de reiziger die als digitale nomade door het leven gaat voor de rest buiten beschouwing in dit artikel. Met een gewoon toeristenvisum kun je maximaal 3 maanden per keer in Australië verblijven en dit visum is in totaal een jaar geldig. Je mag in deze periode zo vaak Australië in en uit als je wilt. Voor de meeste digitale nomaden is dit dan ook ruimschoots voldoende en is de Working Holiday Visum voor hen niet van toepassing.

Voor mensen die graag rond willen reizen en tussendoor her en der willen gaan werken is het visum wél nodig en je zult aan een aantal voorwaarden moeten voldoen om het visum te verkrijgen van de Australische overheid. Alhoewel de Aussie’s/Ossie’s uitermate ‘easy going’ zijn, kom je het land niet zo 1-2-3 binnen. De regelgeving is scherp en voldoe je niet aan de voorwaarden, dan heb je simpelweg dikke pech. Hieronder een beknopte opsomming van de voorwaarden waar je aan zal moeten voldoen om in aanmerking te komen voor het Working Holiday Visum Australië:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud, maximaal 31 jaar oud
  • Je aanvraag dient buiten Australië te worden ingediend
  • Je bent niet eerder in het bezit geweest van het Australische werkvisum
  • Je bezit een paspoort dat geldig is voor de duur van je reis. Bij aanvraag dient je paspoort minimaal 6 maanden geldig te zijn
  • Je mag geen kinderen (die afhankelijk van je zijn) bij je hebben gedurende het verblijf in Australië
  • Je hebt minimaal AU$ 5.000,- op je rekening

Alle voorwaarden lezen en je aanvraag indienen kan hier. Gemiddeld gezien wordt 75% van alle aanvragen binnen 16 dagen afgerond. 90% van alle aanvragen wordt binnen 32 dagen afgerond. Het indienen is overigens gelijk aan het aanvragen van een ESTA als je Amerika binnen wilt treden. Zodra je aanvraag is goedgekeurd zal je het visum binnen een jaar moeten activeren. Dit gebeurt door simpelweg Australië binnen te treden. Vervolgens kun je 12 maanden lang werken en reizen in Australië, al mag je slechts maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever werken. De kosten van de aanvraag bedragen op het moment van schrijven van dit artikel AU$ 440,-


Goed om te weten: Per 1 januari 2017 is de zogenaamde ‘Backpacker Tax’ ingevoerd. Hiermee is de vorige regelgeving (de eerste AU$ 18.200,- aan inkomsten zijn vrij van belasting) komen te vervallen. Gelukkig heeft het oorspronkelijke plan om de inkomsten te belasten met een tarief van 32,5% het niet gehaald en zullen je inkomsten uit werk belast worden met 19%.

Het vinden van een baan op internet

En toen stond je daar. Met je koffer en/of backpack op Melbourne- of Kingsford Smith International Airport. Gelukkig weten de meeste mensen die willen gaan reizen en werken in Australië al waar ze vanaf dat punt naartoe gaan. Ja, je kunt op de bonnefooi afreizen naar Australië en elke kroeg of  ieder restaurant binnenstappen om te vragen of ze nog een goede kelner kunnen gebruiken. Maar veel makkelijker is het natuurlijk om van tevoren al onderzoek te doen naar je eerste werkplek. Zoals we in de beginalinea al stelden is het internet daarbij een ultiem hulpmiddel. Er zijn duizenden websites te vinden waar baantjes worden aangeboden voor backpackers in Australië. Enkele voorbeelden:

  • Gumtree
  • People 4 People
  • Seek
  • Backpacker Jobs
  • WWOOF
  • Jobs 4 Travellers

Houd er wel rekening mee dat sommige werkgevers op deze websites je eerst willen zien en spreken voordat ze je definitief een baan aanbieden. Bovengenoemde websites kunnen een goede leidraad zijn, maar er bestaat dus een goede kans dat je pas echt een baan vindt als je in Australië zelf met de werkgever hebt gesproken. Desalniettemin zijn bovenstaande websites een goed uitgangspunt als je nu alvast op zoek bent naar een baantje in Australië.

Vergeet ook zeker niet de talloze community’s van mensen die je al voor zijn gegaan. Australië is een geliefde bestemming voor mensen die willen werken en reizen en zodoende zijn er zat fora, community’s en Facebook-groepen vol mensen die al eerder met dit bijltje hebben gehakt. Door contact te leggen met de leden van deze groepen is het wellicht eenvoudiger om op voorhand al een baantje te bemachtigen. Sommige leden hebben oude contacten overgehouden aan hun reis in Australië en kunnen je zodoende in contact brengen met hun oude werkgever en andere leden zullen misschien nog wel aan het werk zijn ten tijde dat jij aankomt in Australië. Vooral dit laatste is ideaal, want dan heb je meteen iemand die je wegwijs kan maken in het land


Werk zoeken in Australië zelf

Op het vorige aansluitend, kun je natuurlijk ook mede-reizigers op de man (of vrouw) af benaderen. Zeker als je in een hostel verblijft zullen er zat mensen te vinden zijn die hetzelfde doel als jij voor ogen hebben. Een aanvullende optie is om het hostel-personeel om hulp te vragen. Ook zij weten vaak wel waar er in de omgeving om arbeidskracht wordt gevraagd. In veel gevallen vind je daarnaast ook in veel hostels prikborden waar werkgevers uit de omgeving om personeel vragen. En als laatste nog: misschien zoeken ze in het hostel zelf nog wel een tijdelijk personeelslid!

Een andere optie is om – zoals we al stelden – zelf de stoute schoenen aan te trekken en her en der te informeren of ze geïnteresseerd zijn in je diensten. Denk aan de eerder gestelde kroegen of restaurants, maar bijvoorbeeld ook aan boerderijen. Boerderijen zijn er genoeg in Australië en in veel gevallen kunnen ze een helpende hand goed gebruiken. Houd er daarbij wel rekening mee dat niet elke werkgever uitbetaalt in cash. Sommige betalen je uit in de vorm van onderdak en voedsel. Op die manier bespaar je op de kosten die je daar normaliter voor zou maken, maar zal de 5.000 dollar op je bankrekening langzaam slinken.

Nog een optie is het om te profiteren van het feit dat je aan het backpacken bent. Niet elke werkgever in Australië zal staan te springen om jou als backpacker zijnde. Je vertrekt tenslotte vroeg of laat weer en dan zal de werkgever opnieuw op zoek moeten gaan naar ‘vers bloed’. Er zijn echter ook werkgevers die juist staan te springen om je. Denk aan een baantje als gids, hostelmedewerker of een job in een reisbureau. Nieuwe klanten zullen zich makkelijk aan je conformeren omdat jij in de positie zit waarin zij willen zitten. Dit is natuurlijk extra aantrekkelijk voor je werkgever. Op die manier ontstaat een ideale win-win situatie voor jullie beiden.


Als het werken en reizen goed bevalt

De tijd vliegt en die vlieger gaat zeker op als je al werkend en reizend door Australië trekt. Voor je het weet is het jaar voorbij en is je Working Holiday Visum niet meer geldig. Gelukkig kun je dan het ‘Second Working Holiday Visa’ aanvragen waarmee je weer een goed jaar vooruit kunt. Ook hier gelden weer bepaalde voorwaarden aan waar je aan zal moeten voldoen om in aanmerking te komen voor het visum:

  • Je hebt aan alle voorwaarden voldaan van het eerstejaars-visum
  • Je hebt niet meer dan 1 Working Holiday Visum gehad
  • Je hebt aantoonbaar 3 maanden specifiek betaald werk verricht tijdens je eerste jaar in Australië (let op: je moet hierbij loonstrookjes kunnen overleggen). Voorheen was vrijwilligerswerk ook goed, maar sinds 2015 is dit veranderd en gaat het dus om betaald werk.

In tegenstelling tot het eerstejaars-visum kun je het ‘Second Working Holiday Visum’ ook in Australië aanvragen. Wel zo handig natuurlijk als je tussentijds het land niet verlaat. Je zal bij de aanvraag dan wel in het land moeten verblijven om het visum goedgekeurd te krijgen. Uiteraard is het ook mogelijk om de aanvraag (net als bij het eerstejaars-visum) vanuit het buitenland te doen. De kosten bedragen net als bij het eerstejaars-visum 440 Australische dollar.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag