Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een wereldreis?

Wat kost een wereldreis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er zijn steeds meer avonturiers die er voor kiezen om na hun studie een wereldreis te gaan maken, of juist dertigers die rigoureus hun huis en baan opzeggen om het avontuur op te zoeken. Of misschien heb je uren te veel tijdens je pensioen, en wordt het toch eens tijd om die bucketlist met landen af te werken. Bijna iedereen droomt weleens van een wereldreis, maar vaak houden de kosten mensen tegen. Terwijl het leven aan de andere kant van de wereld soms zelfs goedkoper is dan je leven in Nederland. In dit artikel leggen we uit wat een wereldreis ongeveer kost en waar deze kosten uit bestaan.


Definitie van een wereldreis

Volgens de klassieke definitie reis je tijdens een wereldreis van west naar oost, waarbij je elke lengtegraad passeert. De meeste mensen hebben het echter over een wereldreis wanneer je minstens drie continenten bezoekt. Een wereldreis staat in het teken van veel avonturen, exotische keukens en nieuwe ontmoetingen. Misschien ben jij al aan het sparen voor een wereldreis, maar hoeveel heb je eigenlijk nodig?


Hoeveel kost een wereldreis?

Er zijn altijd mensen die op de kleintjes hebben gelet en voor €6.000 een jaar van huis waren. Daartegenover heb je de luxepaarden die er met gemak €40.000 tegenaan gooiden. Als je uitgaat van een gemiddeld budget, met gebalanceerde uitgaven, besteedt je ongeveer tussen de €15.000 en €25.000 per jaar. Of tussen de €1.250 en €2100 per maand. Uiteraard is dit behoorlijk afhankelijk van de bestemming waar je heenreist en de accomodaties die je boekt.


Welke kostenposten heb je allemaal?

Het totale kostenplaatje van je reis hangt van jezelf een aantal factoren af. Je kan bijvoorbeeld nog zo goedkoop overnachten, maar als je je ‘s avonds regelmatig laat verleiden door een hip restaurantje, dan ga je alsnog gauw buiten je budget. Met andere woorden, je kunt het zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wil, maar met deze kostenposten krijg je in ieder geval te maken:

 • Vliegtickets. Met een wereldreis leg je waarschijnlijk immense afstanden af, daarnaast is het praktisch onhaalbaar om dat woest gebergte of die diepe oceaan op een andere manier te doorkruisen. Vliegtickets variëren enorm in prijs: een goedkope binnenlandse vlucht kan een paar tientjes kosten, terwijl je voor een ander continent al gauw €500 neerlegt. Als we alle reisverhalen mogen geloven, besteed men bij een wereldreis van een jaar gemiddeld €3000 aan vliegtickets (economy class).
 • Transportkosten. Binnen de grenzen van een land kun je vaak makkelijk reizen met bussen, treinen en boten. Veel landen bieden een soort combinatieticket aan, waarmee je een aantal dagen rond kunt reizen. Over het algemeen geldt: hoe sneller het vervoermiddel, hoe meer je betaalt. Het kan lonen om met een nachttrein- of bus te gaan, zodat je geen hotelkosten hebt. Tot slot is een openbare bus natuurlijk veel goedkoper dan een taxi.
 • Eten en drinken. Eten is een van de grootste kostenposten, maar tevens een van de makkelijkste dingen om op te besparen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een land als China, eet je voor €1 een heerlijk bakje noedels op straat, maar kun je ook voor €10 terecht in een restaurant. Ook lijkt een cocktail van €3 goedkoop, maar als je dat dagelijks drinkt tikt het toch aan. Uitgaande van 3 maaltijden per dag, kun je uitgaan van een gemiddeld budget van €5 tot €20 per dag (ongeveer €2000 -€7000 op jaarbasis).
 • Accommodaties. In backpacker vriendelijke continenten zoals Azië of Zuid-Amerika, lig je voor €5 op een slaapzaal. Maar voor een gezellige hotelkamer in een grote Europese stad, betaal je al gauw meer dan €50. Het is dus een constante afweging tussen luxe, gezelschap en… je portemonnee. Voor een gemiddeld budget reken je minimaal €25 per nacht, dus circa €9000 per jaar. Als je wat zuiniger aan wilt doen en wilt besparen op accomodatiekosten dan zijn initiatieven als Couchsurfing ook een optie.
 • Activiteiten. Je kunt bijna niet geloven dat je na al die jaren eindelijk aan de voet staat van de Mount Fuji. Nu je er eindelijk bent, zou het zonde zijn om ‘m niet te beklimmen. Helaas tast je voor activiteiten zoals klimmen, bungeejumpen, duiken en paragliden vaak flink in de buidel. Terwijl andere dingen zoals tours, musea of wandelingen soms zelfs gratis zijn. Prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van het gebied en de locatie, maar reken maar op bedragen tussen de €5 en €200.
 • Praktische kosten: veel landen zoals Amerika, Rusland, Cambodja en Australië vereisen een visum, die varieert van twee tientjes tot vervelende bedragen van boven de €50. Maar ook zaken zoals inentingen, reisverzekeringen en geld voor geneesmiddelen (deet, diarreeremmers en nog veel meer) moet je incalculeren. Dit zijn niet de grootste kosten, maar wel de kosten die mensen vaak over het hoofd zien. Evenals kosten die je thuis blijft betalen (zoals je zorgverzekering of mobiel).

Waar hangen de kosten vanaf?

 • De bestemmingen: tijdens een wereldreis wil je natuurlijk zoveel mogelijk landen bezoeken, maar het verschilt qua kosten nogal of je gaat backpacken in Thailand of rondreizen in Japan. Als je graag elk continent bezoekt zonder jezelf veel op kosten te jagen, dan helpt dit artikel je met het selecteren van de goedkoopste bestemmingen wereldwijd. Mocht je toch naar relatief dure landen (zoals Australië of Nieuw-Zeeland) afreizen, dan kun je altijd nog geld besparen met deze 20 budgettips. Ook kun je overwegen om een tijdelijk baantje op locatie aan te nemen.
 • Het gezelschap: als je alleen gaat reizen, is er meestal wel een bed op een slaapzaal of een plekje in de bus beschikbaar. Tegelijkertijd kost het soms wel minder om samen met iemand een taxi te betalen of een tweepersoonskamer te boeken.
 • Onderhandelingstechnieken: in veel landen weet men allang hoeveel wij westerlingen te besteden hebben, waardoor de lokale bevolking negen van de tien keer de hoofdprijs vraagt. Gelukkig is het in veel landen heel normaal om af te dingen, ga hierbij uit van een derde van de oorspronkelijke prijs. Daarnaast kan het ook helpen als je met een hele grote groep een excursie of iets dergelijks boekt en op deze manier een groepskorting te bedingen.
 • Het reisdoel: sommige mensen gaan specifiek op wereldreis om vrijwilligerswerk te doen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: voor sommige soorten vrijwilligerswerk moet je flinke sommen geld neertellen. Tegelijkertijd weerhoudt het je van dure excursies, dus je bespaart in die zin ook weer geld. Mensen die zoveel mogelijk willen zien, betalen natuurlijk ook meer dan mensen die het ook prima vinden om zo nu en dan een weekje op het strand te liggen.
 • Tijd van het jaar: Veel bestemmingen hebben laagseizoen en hoogseizoen. In het hoogseizoen is het natuurlijk een stuk drukker en zijn de prijzen voor accomodatie, transport en levensonderhoud vaak een stuk hoger. Het kan daarom lonen om per bestemming goed uit te zoeken in welke tijd van het jaar je erheen reist.

Hoeveel geld moet je ongeveer sparen?

Ook deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat het helemaal afhangt van jouw budget. Toch helpen onderstaande tips jou om een inschatting te kunnen maken:

 • De planning: probeer van te voren bedenken naar welke landen je wil, welke activiteiten je graag zou willen doen en hoe vaak je maximaal op slaapzalen wil liggen. Maak aan de hand van de punten die we hierboven hebben benoemd een ruime inschatting van je dag/week/maandbudget.
  Probeer een inschatting van de kosten per bestemming te maken en ga hier voor de zekerheid 20% overheen zitten. Op deze manier heb je altijd iets bij de hand als iets duurder uitvalt dan verwacht, of als er calamiteiten optreden.
 • Werken in het buitenland: niet iedereen is in de gelegenheid om maandenlang te sparen. Of misschien heb je er simpelweg geen zin in. Gelukkig zijn er ook andere alternatieven waarmee je terwijl je op reis bent geld verdient. Op Australische boerderijen verdien je bijvoorbeeld al gauw €20 per uur, terwijl je van dat bedrag weer een maand kunt leven in Azië. Daarnaast leven sommige ZZP’ers in het buitenland als zogenaamde ‘digitale nomaden’.
 • Plaatselijke aankopen: in Vietnam is het heel normaal om een scooter of motor van een paar duizend euro te aan te schaffen, die je vervolgens aan het einde van je reis weer verkoopt. Hoewel het grootste gedeelte van het geld weer terug krijgt, moet je dat bedrag wel klaar hebben liggen. Daarnaast zijn sommige (luxe)producten in het buitenland een stuk goedkoper dan in Nederland. Bedenk daarom of – en waar – je zulke aankopen wil gaan doen, en hoeveel je daarvoor nodig zult hebben.
 • Kosten in Nederland: sommige kosten blijven gewoon doorlopen, zoals de huur voor je appartement, zorgkosten, je Spotify-abonnement en het sportschoolabonnement waarvan je het bestaan allang was vergeten. Bekijk van tevoren goed welke kosten je kunt elimineren: heb je al die spullen echt nodig, kan je bij terugkomst tijdelijk bij je ouders in en wat heb je eigenlijk aan een telefoonabonnement bij een Nederlandse provider…?


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag