Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

20 tips voor een budgetvakantie

20 tips voor een budgetvakantie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vakanties zijn vaak een aanslag op je portemonnee. Toch is het mogelijk een stuk voordeliger op vakantie te gaan dan je denk. Maar waar moet je alleen op letten als je een goedkope vakantie wil boeken zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit? Met deze onmisbare tips bespaar je ongetwijfeld je zuurverdiend geld!


1. Boek zo vroeg mogelijk

Last minute vakanties worden ieder jaar minder populair. Oorzaak is dat, ondanks de vaak aantrekkelijk prijzen, vroeg boeken vaak nog een stuk goedkoper is. Daarnaast heb je als vroegboeker veel meer tijd en keuzes om de juiste deals te sluiten voor je vliegreis, accommodatie en verzekering.

2. Vergelijk reisverzekeringen

Het afsluiten van een reisverzekering is essentieel. Het kan je immers veel kosten besparen als je een ongeluk krijgt of ziek wordt. Maar om te kijken welke verzekering het beste bij je past, dien je de verschillende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Bedenk waarvoor je verzekerd wilt zijn en zoek dan zorgvuldig uit welke verzekeringsmaatschappij het beste bij je past.

Wat betreft annuleringsverzekering is het van belang om na te gaan of je dat daadwerkelijk nodig hebt. Het kost vaak geld terwijl je de kosten zelf makkelijk kunt ophoesten mocht er in het ergste geval toch iets mis gaan. Daarnaast kun je vaak kosteloos annuleren op de populaire websites Airbnb en Booking.com. Mocht je van plan zijn een langere en duurdere reis te maken, dan is een annuleringsverzekering wel handig. Als je door omstandigheden toch niet kunnen reizen, kom je in ieder geval niet voor onverwachte kosten te staan.

3. Vermijd het weekend en de maandagochtend

In het weekend reizen is vaak een stuk duurder dan door de week. Simpelweg omdat er dan meer mensen vrij zijn om te rijzen. Daarnaast is de maandagochtend ook verre van ideaal qua prijs. Reden hiervan zijn zakelijke reizigers die vaak in het begin van de week naar het buitenland moeten. Volgens verschillende bronnen is de dinsdag de ideale dag om je reis te boeken. Naast de ‘dolle dinsdag’ zijn de andere doordeweekse dagen vaak ook een stuk goedkoper dan in het weekeinde. Al met al zijn flexibele data het goedkoopst.

4. Gebruik vergelijkingssites

Om zo goedkoop mogelijk te reizen is het van belang om bijna alles wat geld kost kritisch te vergelijken. Zoek goed uit welke vliegmaatschappijen het goedkoopst naar jouw beoogde bestemming vliegen en op welke dag. Vergeet niet te kijken naar het klimaat van je vakantieland. Het kan zijn dat de prijzen dalen in bijvoorbeeld het regenseizoen, of juist te hete zomers. Daar zit je natuurlijk ook niet op de wachten.

Daarnaast kan het vergelijken van accommodaties je enorm veel geld en plezier opleveren. Neem de tijd om het ruime aanbod van accommodaties goed te onderzoeken. Met name de reviews zijn super handig om een juiste keuze te maken wat betreft prijs-kwaliteitverhouding.

5. Kies het juiste vervoersmiddel op je bestemming

blank

Wandelen is vaak een leuke en onwijs goedkope manier om veel te zien op een bestemming. Veel mensen gaan er vanuit dat openbaar vervoer, na lopen, het goedkoopste vervoermiddel is. Echter blijkt dat niet altijd waar te zijn. Ook taxi’s zijn vaak goed betaalbaar en dan met name de services van de app Uber waar je direct contact kunt leggen met een particuliere taxichauffeur. Daarnaast is in veel landen is het huren van een scooter, fiets of auto ook niet duur. Tevens bespaart deze manier van vervoeren vaak ook tijd. Vergelijk wel weer goed waar je je vervoer huurt. De prijzen van verhuurders verschillen vaak flink. Laat je goed inlichten en lees altijd de ervaringen van anderen.

6. Mijd het hoogseizoen

Hoe meer mensen tegelijkertijd reizen, hoe duurder alles wordt. Het is daarom ook sterk af te raden om tijdens het hoogseizoen (juli, augustus en rondom de kerstdagen) op reis te gaan. Zowel de reis- als accommodatie kosten zijn soms dubbel zo hoog als in het laagseizoen. Dus als je geld wil besparen is het van essentieel van belang om schoolvakanties en feestdagen te vermijden.
Er is niet een specifieke maand die altijd het goedkoopst is. Gebruik vergelijkingswebsites als skyscanner en booking.com om erachter te komen wanneer je het goedkoopst kunt vliegen en verblijven. Daarnaast is het aan te raden om stunts van bijvoorbeeld Ryanair nauwlettend in de gaten te houden.

7. Kies een goedkoop land

Er zijn genoeg mooie landen in de wereld die prima te betalen zijn. Zelfs in Europa is het verschil al groot. Overweeg bijvoorbeeld eens een Oost-Europees land als Hongarije, Tsjechië of Polen. De prijzen van hotels, hostels en horeca zijn hier vaak de helft zo goedkoop als in Nederland. Daarnaast kennen deze landen prachtige natuurgebieden zoals het eeuwenoude nationaal park Sumava in Tsjechië, het Tatra gebergte in Polen en de ruim 3000 grotten in Hongarije. Ook zijn de hoofdsteden Boedapest, Praag en Warschau zeker de moeite waard.

blank

Ben je van plan buiten Europa op vakantie te gaan? Dan is het populaire Oceanië absoluut niet de voordeligste keuze. Landen als Australië en Nieuw-Zeeland zijn namelijk een stuk duurder dan Nederland. Een financieel betere keuze zijn landen in Zuidoost-Azië zoals bijvoorbeeld Thailand en Laos. Naast dat vrijwel alles in Azië spotgoedkoop is kennen de landen in dit continent prachtig uitgestrekte natuurgebieden, mooie steden en een rijke cultuur. Het is dan ook geen toeval dat deze landen erg populair zijn onder backpackers.

8. Follow the locals

Een achtste tip om geld te besparen op je vakantiebestemming is door de lokale bevolking te ‘volgen’. Zij weten ongetwijfeld waar je goed kunt eten tegen een betaalbare prijs op een leuke locatie. Vaak zijn dit de authentieke plekjes van je vakantiebestemming. Een echte win-win situatie. Daarnaast weten ze vaak ook de mooiste plaatsen in omgeving te noemen en weten precies wanneer wat te doen is.

9. Slapen op de bank

Wil je ook geld besparen op accommodatiekosten en vind je het geen probleem om bij vreemden op de bank te slapen? Dan is het fenomeen couchsurfing wellicht iets voor jou. Het online platform biedt mensen de mogelijkheid om reizigers een gratis slaapplaats aan te bieden. Het account van het betreffende persoon moet geverifieerd worden en krijgt daarnaast beoordelingen van gasten. Hierdoor is het goed te doen om een veilige keuze te maken. Comfortabel is het niet altijd, maar voordelig is het zeker.

Natuurlijk kun je ook besparen door in budget hotels of hostels te slapen met wat minder faciliteiten. Bedenk van te voren goed wat jouw voorkeuren zijn. Wil je een echte zonovergoten relaxvakantie? Kies dan niet voor een appartement dichtbij het centrum. Deze zijn vaak duurder door de aantrekkelijke locatie. Ben je op een citytrip en de hele dag dingen aan het bezichtigen? Dan is misschien een hostel nabij het centrum iets voor jou: vaak goed betaalbaar, jeugdig en gezellig.

10. Ruil of verhuur je huis

Op internet zijn verschillende platformen te vinden waar mensen hun huizen aan elkaar uitruilen. Hierdoor kunnen beide partijen voordelig op vakantie. Neem hier wel de tijd voor zodat je een goede deal maakt. Je wil immers niet voor nare verrassingen komen te staan!

blank

Daarnaast is het mogelijk om je huis te verhuren via het populaire Airbnb. Hierbij gelden dezelfde account vereisten als het eerder genoemde couchsurfing.

11. Kies het juiste vervoersmiddel naar je bestemming

Ben je van plan je accommodatie los te boeken? Maak dan gebruik van de verschillende reismogelijkheden. Ga je met meer dan 3 personen in Europa op reis? Dan is de auto wellicht de beste oplossing. Voor 1 a 2 personen is het vliegtuig vaak het voordeligst, mits je je aan de tweede tip houdt!

Wat de laatste jaren opvallend in trek is in Europa zijn goedkope busreizen. Buiten het seizoen ben je vaak nog geen honder euro kwijt en kun je met bijvoorbeeld Flixbus kiezen uit steden als Parijs, Berlijn, Praag en Brussel.

12. Wisselen van valuta

Als je buiten de eurozone op vakantie gaat is het van belang je euro’s in te wisselen voor buitenlands geld. Let wel goed op waar je dat doet. Wisselkantoren hanteren vaak slechte exchange rates. Lees je van te voren goed in waar je de eerlijkste prijs krijgt. Het is ook mogelijk om bij je eigen bank buitenlands geld te bestellen.

Voor elke kleine besteding pinnen is een no go als je wilt bezuinigen. Pinnen in het buitenland brengt vaak een tax met zich mee. Het is dus voordelig om grote bedragen in een keer te pinnen. Let daarbij goed op in het keuzemenu lokale- of eigen currency dat je altijd lokale currency kiest! Dit scheelt je een onnodige vergoeding.

13. Mobiele kosten

Wees voorzichtig met abonnementskosten buiten Europa. Heb je geen speciale bundel aangeschaft voor internetten in het buitenland en wil je niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan? Zorg dan dat je mobiele data uit staat. Binnen Europa betaal je dezelfde kosten als in Nederland.

blank

Een ander handig weetje is dat het mogelijk is om Google Maps offline te gebruiken. Dit bespaart enorm veel data. Ga hiervoor naar de Google Maps app, zoek je gebied op en bij opties kun je het nu als offlinegebied selecteren en vervolgens downloaden.

14. Gratis water

Laat je van te voren eerst altijd informeren of je kraanwater kunt drinken op je vakantiebestemming. Zo niet, zijn er op openbare gelegenheden als vliegvelden en drukke steden wel waterbronnen te vinden waar je gratis water kunt tappen. Ook dit bespaart weer enige kosten!

15. Gratis activiteiten

Bespaar kosten door naar gratis activiteiten te gaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan markten, openluchtconcerten, straattheater en wandeltochten. Daarnaast is kan het geen kwaad om activiteiten die wel geld kosten goed te vergelijken met andere bedrijven die hetzelfde aanbieden. Zo betaal je nooit te veel. Een handige website om bezienswaardigheden en activiteiten te vinden is Tripadvisor. Op deze website kun je ervaringen van andere mensen lezen.

16. Zelf koken

Laat je niet verleiden door proppers die je hun restaurant in willen lokken tegen scherpe prijzen. Het zijn onnodige uitgaven voor een budgetvakantie. Vermijd terrasjes en restaurants en vind een goedkope supermarkt om zo je eigen eten en drinken in te slaan. In veel appartementen, hostels en campings heb je de mogelijkheid om zelf te koken. Wil je de lokale keuken toch proeven en niet veel geld uitgeven? Koop dan de desbetreffende producten op de markt en kook zelf!

17. Paspoort

blank

Voorkom onnodige kosten door voordat je boekt goed na te gaan of je paspoort nog geldig is. Een nieuw paspoort kost namelijk al gauw meer dan 60 euro. Als je paspoort binnen 6 maanden na je vlucht verloopt dien je je paspoort al te verlengen. Als je met je oude paspoort aankomt word je geweigerd voor de vlucht en zul je je vlucht moeten omboeken; iets dat behoorlijk onvoorziene kosten met zich mee kan brengen.

18. Besparen op het vliegveld

Vliegvelden zijn vaak duur. Het is daarom handig om je eigen broodjes en accessoires mee te nemen. Daarnaast kun je veel geld besparen door ruimbagage over te slaan en alleen handbagage mee te nemen. Hier past vaak meer in dan je denk door de juiste koffer/backpack te kopen.

Op veel vliegvelden kun je direct een auto huren zonder van te voren gereserveerd te hebben. Regel dit nooit ter plekke. Dit is in de meeste gevallen een stuk duurder dan dat je het van te voren hebt vergeleken en geboekt.

Parkeren op het vliegveld is vaak ook duur. Vergelijk verschillende aanbieders en maak de juiste keuze! Nog voordeliger is het natuurlijk als iemand je kan brengen en halen.

Heeft je vlucht flinke vertraging opgelopen of is die zelfs geannuleerd? Vaak kun je dan geld terugkrijgen van de vliegmaatschappij.

19. Complete reis of zelf boeken

Vaak wordt gedacht dat het goedkoper is om je accommodatie los van je vervoer te boeken. In veel gevallen is dit ook waar. Maar in een aantal gevallen ook niet. Kijk daarom zorgvuldig naar de verschillende aanbiedingen die reisorganisaties hebben. Het kan zo zijn dat ze met prijzen stunten en je zo voor een mooi bedrag een complete reis kunt boeken! Maar ook hier geldt weer: vergelijk goed voor je boekt.

20. Zet je elektrische apparaten thuis uit

De laatste simpele maar handige tip: zorg ervoor dat je thuis alle elektrische apparaten uit hebt staan. Zelfs op standby verbruiken apparaten nog onnodig stroom!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag