Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

15 Tips voor een vliegvakantie met kinderen

15 Tips voor een vliegvakantie met kinderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vliegen met jonge kinderen is een van de grootste uitdagingen die je als ouder voor je kiezen kunt krijgen. Hoe langer de reis duurt, hoe groter de kans dat je oogappeltje verandert in een ongecontroleerde wervelwind of het aldoor op een huilen zet. Je hebt dan geen enkele manier om uit de situatie te ontsnappen en zult er goed mee om moeten gaan. Hoe zorg je dus dat je kind de hele vlucht rustig blijft en als het even kan ook nog eens van het vliegen zal genieten? Met deze tips blijf je hopelijk doorlopend meester van de situatie!


Tip 1: Beperk de tijd die je in het vliegtuig doorbrengt

De eerste en misschien wel belangrijkste tip als je gaat vliegen met jonge kinderen is om je bestemming slim te kiezen. Hoe verder weg je op vakantie gaat, des te langer je in het vliegtuig zit en hoe groter de kans dat je kinderen de boel op stelten gaan zetten. Als je op bezoek wilt bij je familie in Australië heb je die luxe natuurlijk niet, maar kun je wel in alle vrijheid je vakantiebestemming uitkiezen dan doe je jezelf en je kinderen een groot plezier door een vlucht van maximaal twee tot drie uur te nemen voor hun eerste vliegervaring.


Tip 2: Zorg voor zo min mogelijk stress

Op vakantie gaan is voor volwassenen vaak al spannend, laat staan wat het met jonge kinderen doet! Hoe groter de verwachtingen zijn, hoe groter de kans dat al tijdens de vliegreis alle spanning zich uit in een teveel aan energie (of zelfs in huilbuien). Dat is niet leuk voor jou, niet voor de medepassagiers maar ook zeker niet voor je kindje. Probeer de aanloop dus zo ontspannen mogelijk te houden. Blijf ook zoveel mogelijk uit het gedrang en doe het lekker rustig aan. De kans dat het vliegtuig zonder jullie vertrekt omdat jullie achteraan in de rij staan is gelukkig miniem.


Tip 3: Check alvast in via internet

Van tevoren alvast inchecken via internet is natuurlijk altijd een goed idee, maar wanneer je met kinderen vliegt al helemaal. Je staat dan minder tijd in de rij te wachten waardoor je kinderen niet al helemaal uitgeput zijn tegen de tijd dat jullie in het vliegtuig stappen. Let ook op of de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt gezinnen met kinderen voorrang geeft bij het boarden.


Tip 4: Neem spelletjes en speelgoed mee in de handbagage

Een vliegreis is aan het begin en eind heel leuk en spannend voor een kind. Het opstijgen en landen is vaak al vermaak genoeg. Maar wat doe je als de verveling al toeslaat wanneer je koud vijf minuten onderweg bent? Dat voorkom je het beste door verschillende activiteiten mee te nemen in het vliegtuig. Zorg dat je die in de handbagage stopt, want je hebt er weinig aan als alle spelletjes, kleurpotloden, speelgoed en ander vermaak in het laadruim van het vliegtuig zit opgesloten en jij welgeteld 1 meter hoger met een ontroostbare peuter zit.


Tip 5: Koop een speelkoffer voor je kleintje

Niet alleen het vliegen zelf kan een lange zit zijn, ook de tijd tussen aankomst op het vliegveld en het moment van opstijgen kan lang duren. Je kind kunnen vermaken is dan van essentieel belang voor hun humeur (en daardoor ook voor het jouwe). Helemaal wanneer je vlucht vertraagt is kun je veel plezier beleven aan een Trunki of een vergelijkbare speelkoffer van een andere fabrikant. Deze reiskoffertjes zijn speciaal voor kinderen en hebben een leuk en vrolijk ontwerp waar volop mee gespeeld kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een brandweerauto met wielen waarmee ook even heen en weer gereden kan worden als je met het hele gezin in de lange wachtrij voor de gate staat.


Tip 6: Hou kleine cadeautjes bij de hand

Goed bedrag moet je belonen, daarom is het altijd een prima idee om kleine cadeautjes in het vooruitzicht te stellen als je kind belooft zich netjes te gedragen. Dit kunnen hele kleine dingetjes zijn die helemaal niet duur zijn, maar waar je kind als het even kan wel meteen mee aan de slag kan. Stickervellen met populaire Disneyfiguren vallen altijd wel in de smaak, helemaal wanneer je ook direct kleurpotloden en papier te voorschijn kunt toveren waarmee er ter plekke een prachtig kunstwerk kan worden gemaakt.


Tip 7: Zet spelletjes op je telefoon of tablet

Wanneer je telefoon in vliegtuigmodus kan mag deze tegenwoordig gewoon aan blijven staan tijdens het vliegen. Daarom kan het ook een goed idee zijn om wat leuke spelletjes op je smartphone te zetten om je kind mee bezig te houden. Natuurlijk vind je het opvoedkundig niet verantwoord om spelletjes en video als plaatsvervangende kinderoppas in te zetten, maar nood breekt wet en het is nog altijd beter dat dan een peuter of kleuter die het hele vliegtuig op stelten zet.


Tip 8: Neem genoeg lekkere dingen mee

Niets werkt zo goed om een kind rustig en tevreden te houden als het favoriete snoep of een lekker chocolaatje. Neem daar dus ook voldoende van mee zodat er af en toe lekker wat te smikkelen valt. Dat heeft nog een voordeel, want het drukverschil tijdens het stijgen en het landen kan voor ongemak en zelfs pijn in de oortjes zorgen. Jonge kinderen uitleggen dat ze dan moeten slikken kan lastig zijn. Baby’s die nog de fles krijgen kun je helpen door ze af en toe te laten drinken maar kinderen die al snoep mogen geef je gewoon een zuurtje zodat ze automatisch regelmatig slikken.


Tip 9: Neem een landkaart mee

Wanneer je kind oud genoeg zich om zich al behoorlijk te interesseren voor de wereld om zich heen valt een landkaart meenemen altijd wel in de smaak. Daar kun je namelijk precies op aangeven waar jullie zijn en waar jullie nog naartoe gaan. Tip: gebruik als alternatief het in-flight entertainmentsysteem van het vliegtuig om de route te laten zien. In dat scherm zit vaak zelfs een 3D animatie die het vliegtuig in realtime toont op zijn weg over de wereldbol, inclusief hoogte, koers en snelheid. Erg leuk voor kinderen die dat al interessant vinden!


Tip 10: Neem een kussen mee

Als je een kussen meeneemt in je handbagage kun je die op de stoel bij het raampje leggen zodat je kindje makkelijker naar buiten kan kijken. Op langere vluchten zijn kussens en dekens vaak al aanwezig en worden die op verzoek uitgereikt. Maar natuurlijk kun je ook tijdens een kortere vliegreis voor de zekerheid even vragen of deze dingen aanwezig zijn voor wat extra comfort. Lijkt het je hoe dan ook handig om deze dingen bij je te hebben? Dan kun je ze voor de zekerheid het beste zelf meenemen.


Tip 11: Maak gebruik van voorzieningen voor kinderen

Vrijwel elke grotere luchthaven heeft speciale voorzieningen voor kinderen, zoals bijvoorbeeld de Airport Library op Schiphol. Daar kunnen ze genieten van gewone boeken en van interactieve beeldverhalen op touchscreens. Het is de ideale plek om met al wat oudere kinderen de tijd te doden als de vlucht onverhoopt vertraagd is. Ook heel handig voor ouders met jonge kinderen is de Baby Care Lounge van Schiphol. Je kunt er je baby verschonen, even in een bedje leggen en een flesje opwarmen in de magnetron. Ook zijn er comfortabele relaxbankjes voor de ouders om ook even lekker bij te kunnen komen.


Tip 12: Zorg dat je bereikbaar bent

Het kan heel druk zijn op een luchthaven en kinderen zijn nu eenmaal watervlug. Slenteren ze het ene moment nog traag achter je aan, het volgende moment zien ze een vliegtuig landen terwijl je net staat in te checken en zijn ze vertrokken. Het kan dan een geruststellend idee zijn om je kinderen een bandje om hun pols te doen waar hun naam en jouw telefoonnummer op staat. In het zeldzame geval dat ze echt verdwalen kun je zo makkelijk gebeld worden en ze snel weer ergens oppikken.


Tip 13: Vlieg later op de avond

Als je later op de avond vliegt kun je het zo plannen dat je kinderen aan boord van het vliegtuig kunnen slapen. Niet alle kinderen zullen dit fijn vinden, want er is natuurlijk wel veel lawaai aan boord van een vliegtuig. Maar wanneer er een groot deel van de tijd wordt geslapen betekent dat automatisch een rustige vlucht en kom je met een uitgeruste koter aan op de plaats van bestemming. Laat vliegen heeft ook zijn nadelen, want je komt vaak op een wat ongelukkige tijd aan, maar als je direct door kunt naar je hotel is dat nog geen enorm probleem.


Tip 14: Vlieg met een kindvriendelijke luchtvaartmaatschappij

Je hebt niet altijd voor het kiezen met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt, maar als je die keus wel hebt zijn dit de maatschappijen die als meest kindvriendelijke zijn beoordeeld:

  • KLM Junior Jet Service – Op alle intercontinentale vluchten heeft KLM de Junior Jet Service, wat betekent dat er speelgoed en babyspullen aan boord beschikbaar zijn. Ook kun je bij je boeking een kindermaaltijd bestellen bij KLM.
  • Emirates – Bij Emirates mogen ouders met kinderen instappen met prioriteit en krijgen kinderen hun speciale kindermaaltijd als eerste geserveerd.
  • Etihad Airways – Bij langere vluchten met Etihad is er een kinderjuffrouw aan boord die zich speciaal over alle kinderen ontfermt. De kids krijgen bijvoorbeeld van haar een spelletjespakket waar ook een kleurboekje en kleurpotloden bij zitten.

Tip 15: Blijf rustig en probeer ook te genieten

Tot slot: blijf zo rustig mogelijk en probeer van de reis te genieten. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je kind het allemaal niet bevalt en het hele vliegtuig bij elkaar schreeuwt en huilt. Dat is enorm vervelend en de meeste ouders voelen zich daar erg door opgelaten. Het helpt echter niet door je er al van tevoren veel zorgen om te maken of door aan boord je geduld te verliezen. Zelfs wanneer alles mis gaat probeer je maar het beste zo kalm mogelijk te blijven. Het kan dan bijvoorbeeld handig zijn om al van tevoren bedacht te hebben wat je in ook de slechtst denkbare scenario’s kunt doen. Dan heb je in elk geval een houvast mocht het toch helemaal mis gaan.


 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag