Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De complete gids voor reizen met kinderen

De complete gids voor reizen met kinderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Houd je van reizen? Dan is er niets leukers om jouw kroost te betrekken bij je hobby! Maar waar ga je heen/ Hoe bereid je je voor? Wat voor transport kies je? Wat neem je allemaal mee? Dat zijn waarschijnlijk allemaal vragen die in je opkomen als jij op reis wilt met een of meer kinderen… Wij kunnen je alvast geruststellen: reizen met kinderen is hartstikke leuk en heel goed mogelijk. Al helemaal met behulp van deze ‘complete gids voor reizen met kinderen! 


Reizen met kinderen: hoe kies je een bestemming?

Bijna iedere vakantie start met het beantwoorden van deze vraag, of je nu mét of zonder kinderen op vakantie gaat. Het is verstandig om hier goed over na te denken, want die kostbare vrije dagen moeten natuurlijk zo goed mogelijk benut worden. Bovendien moet je niet alleen de wensen van jou (en eventueel je partner) in overweging nemen, maar ook zeker die van je kinderen. Hieronder beschrijven we enkele aspecten om rekening mee te houden.

Hoe ouder de kinderen, hoe meer bestemmingen mogelijk zijn

Als je met een baby wil reizen, raden we je in ieder geval aan om een vakantie dichtbij huis te boeken. Bijvoorbeeld een vakantie in Duitsland. Je hoeft niet ver te reizen, en mocht het niet goed bevallen, dan kun je gemakkelijk weer naar huis. Als het kind een kleuter of peuter is, worden de mogelijkheden al veel groter. Je kunt een verdere reis maken (tenzij het je eerste reis met een kind is, dan raden wij aan om alsnog dichtbij huis te gaan. Daarna geldt…  hoe ouder je kinderen, hoe meer er mogelijk is. Wil je naar een hele speciale bestemming reizen? Dan raden wij aan om te wachten dat je kind minimaal 12 jaar oud is, het liefst nog iets ouders. Hij of zij ontwikkelt dan interesse voor cultuur, geschiedenis et cetera. Bovendien zal het kind beter in staat zijn om zich de vakantie op latere leeftijd te herinneren.

Reis naar een kindvriendelijke bestemming

Wat je ook boekt, of het nu gaat om transport, accommodatie of een excursie, het moet altijd kindvriendelijk zijn. Neem bijvoorbeeld een vliegreis: is er een ruime plek om de baby te verzorgen? Is het eventueel mogelijk om een flesje melk op te warmen of iets dergelijks? Voor een ouder kind: is er entertainment aan boord, zoals een scherm met films en spelletjes? In een accommodatie spelen er weer hele andere zaken een rol. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van een speeltuin, speelpark, kinderzwembad, zee met strand om op te spelen, kinderstoeltje in de accommodatie, kinderbed en noem maar op. Uiteraard moet de bestemming zelf interessant zijn voor een kind. Er moeten dingen te doen zijn die bij zijn/haar leeftijd passen. Zoals een museum waar je zelf experimenten kunt doen, of een mooie speeltuin in een park.


Leuke bestemmingen om met kinderen heen te reizen

Zolang de randvoorwaarden tijdens de reis goed zijn (juiste spulletjes mee, genoeg te doen voor kinderen, comfortabele accommodatie en transport) is vrijwel elke bestemming geschikt om met kinderen naartoe te reizen. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je alvast wat inspiratie op wilt doen en wil weten waar andere gezinnen graag naar toe reizen. Daarom geven we jou twee lijstjes met leuke kinderbestemmingen: een binnen Europa, en een voor het maken van verre reizen buiten Europa.

Bestemmingen met kinderen binnen Europa

Bestemmingen met kinderen buiten Europa

  • Argentinië
  • Tanzania
  • Mauritius
  • Indonesië
  • Japan
  • Curacao
  • Zuid-Afrika
  • Australië
  • Thailand
  • Verenigde Staten

Type reis om met je kinderen te maken

Er zijn verschillende soorten reizen die je kunt maken met kinderen. Hieronder zetten we een aantal reizen op een rij, inclusief de factoren waar je rekening mee moet houden als je zo’n soort reis boekt.

Type reis Voordelen en nadelen
Weekendje weg of stedentrip Kan op elk moment van het jaar, is niet afhankelijk van de schoolvakanties van het kind. Nadeel is dat een weekend heel kort is, wat weer consequenties kan hebben voor de bestemming die je uitkiest. Meer informatie over een weekendje weg met je kind vind je hier.
All inclusive vakantie Een all inclusive vakantie is meer een vakantie dan een reis. Je strijkt samen met je kinderen neer in een fijn hotel of in een resort, en al het eten en drinken zit inbegrepen. Het voordeel hiervan is dat je goedkoper uit bent dan als je zelf zou moeten kopen of naar allerlei restaurants moet gaan. Daarnaast zullen je kinderen dolblij zijn dat ze iedere dag mogen kiezen wat ze eten! Nadeel is dat je bij dit soort vakanties niet echt veel ziet van een land, tenzij je (dure) excursies boekt. Meer informatie over all inclusive reizen vind je hier.
Rondreis Tijdens een rondreis heb je meerdere bestemmingen die je een voor een bekijkt. Het voordeel is dat dit een avontuurlijke reis is, waarbij je samen met de kinderen veel van het land kan zien. Het nadeel is dat het een vrij intense manier van reizen is, dat vooral geschikt is voor gezinnen met oudere kinderen. De grote versie van een rondreis is de ‘wereldreis’, waarbij je minstens 3 continenten bezoekt. Een wereldreis is een hele uitdaging om met een kind te doen, alleen al vanwege de schoolvakanties, maar als je wilt kun je hier meer te weten komen.
Kamperen Kamperen is een van de populairste vakanties voor gezinnen met kinderen. Gezellig samen aan het kampvuur zitten, daarna spelletjes spelen in de tent, ravotten op de camping… Heerlijk, als je het ons vraagt. Het is overigens niet gezegd dat je niet kan reizen als je gaat kamperen. Je kunt in een paar weken verschillende campings uitproberen. Zijn jullie een sportief gezin? Overweeg dan eens om op fietsvakantie te gaan!
Zon, zee en strand vakantie Allemaal leuk en aardig dat reizen, maar uiteindelijk wil je gewoon uitrusten van werk en school… Daarom reizen veel gezinnen met kinderen naar een zonnige bestemming voor een ‘klassieke’ zon, zee en strand vakantie. In dit artikel geven we een overzicht van alle zonnige bestemmingen per maand! Dus je kunt op elk gewenst moment de zon opzoeken, er is ergens ter wereld wel een plekje waar ie schijnt…

 


Transport tijdens het reizen: hoe kom je van A naar B?

Als je gaat reizen kun je kiezen uit verschillende vormen transport:

Bij het kiezen van het vervoermiddel, dien je rekening te houden met het feit dat je met kinderen reist. Je moet namelijk rekening houden met:

  • Reistijd: wat is de snelste manier om van A naar B te gaan? Kinderen hebben over het algemeen niet zo heel erg veel geduld en vragen al na een kwartier “Zijn we er al bijna?”
  • Comfort: waar is het meeste comfort, zowel voor de ouders als voor het kind? Kan het kindje bijvoorbeeld liggen en/of slapen in het vervoermiddel?
  • Bagageruimte: kun je in het gewenste vervoermiddel al je spullen kwijt, zowel van jezelf als van de kinderen?
  • Entertainment aan boord: is er een radio, televisieschermpje of een andere vorm van vermaak aan boord? Zo nee, dan kun je zelf een en ander meenemen.
  • Faciliteiten aan boord: is vervoersmiddel geschikt om bijvoorbeeld een baby te verschonen? Potje neer te zetten voor een peuter? Of een andere faciliteit die je nodig denkt te hebben?

Speciale paklijst voor als je gaat reizen met kinderen

Als je jong bent, kun je vlak van te voren een last minute boeken en je rugzak volproppen met spullen die je ‘ongeveer nodig’ denkt te hebben. Met baby’s of kinderen, is zo’n reis nagenoeg onmogelijk. Je moet de paklijst voorbereiden om het voor jou en je kind zo goed mogelijk te laten verlopen. Wat je precies mee moet nemen, hangt uiteraard af van de leeftijd. Op internet staan complete paklijsten die je gratis kunt downloaden. Kies een lijst die aansluit bij de leeftijd van je kind, en bepaal zelf wat je wel of niet nodig hebt! Dingen die in ieder geval niet mogen ontbreken zijn:

Favoriete speelgoed of de lievelingsknuffel van je kind

Let wel op dat je niet een hele koffer vol met dat soort spullen meeneemt, dat zit tijdens het reizen alleen maar in de weg. Vraag je kind om een keuze te maken in zijn/haar favoriete items. Verder raden we je af om complete legosets of iets dergelijks mee te nemen. De kans is groot dat een of meerdere steentjes kwijtraken.

  • Tip 1: compacte reisspelletjes, zoals kaarten of dobbelstenen. Bovendien zijn veel bordspellen in een minivariant met magneten verkrijgbaar. Enorm handig voor in de auto, of als je moet wachten op het vliegveld of iets dergelijks!
  • Tip 2: een spelcomputer. Misschien niet het meest educatieve speelgoed, maar wel ontzettend handig. Kinderen kunnen zich uren vermaken met een spelcomputer. Het neemt weinig ruimte in én je hoort hem/haar nauwelijks tijdens het reizen.
  • Tip 3: favoriete knuffel. Sommige kinderen voelen zich incompleet zonder knuffel, hoe slecht wij dat als ouders ook kunnen voorstellen. Bovendien helpt dit het kind om snel in slaap te vallen, zowel onderweg als tijdens de overnachtingen.

Spulletjes tegen de zon

Ga je naar een (semi)zonnige bestemming? Dan is dit een van de belangrijkste spullen op de paklijst. Zorg in ieder geval voor een hoedje (en eventueel een zonnebril), want kinderen zijn extra gevoelig voor een zonnesteek. Daarnaast is zonnebescherming en aftersun heel belangrijk. Ook is het handig om een lange, dunne linnen doek mee te nemen, waarmee het kind zich kan bedekken als het dreigt te verbranden. Ga je veel zwemmen? Vergeet badkleding, badhanddoek en zwemkleding niet!

Voldoende kleding

Als je met kinderen gaat reizen, raden we je aan om zelf hun/haar kleding in te pakken. Je wil namelijk niet te veel en óók niet te weinig meenemen. Wat je precies mee moet nemen, hangt af van de leeftijd van je kind en het klimaat op bestemming. Zorg voor gemixte kleding, die je in laagjes kan dragen, zodat je kind zich gemakkelijk aan en uit kan kleden als de temperaturen schommelen. Qua kleding hebben we de volgende richtlijnen waar je je op kunt baseren:

blank

Bron: Gezin Op Reis

Medicijnen en persoonlijke verzorging

Tijdens het reizen zit je allerminst te wachten op zieke en/of zeurende kinderen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de belangrijkste medicijnen en persoonlijke verzorging bij je hebt, of dat je in ieder geval zeker weet dat je het kunt kopen op je bestemming. We denken hierbij onder andere aan:

  • Anti-muggenspray (en een middeltje tegen jeuk na de beet)
  • Diarreeremmers (die ook geschikt is voor kinderen)
  • Pilletjes tegen wagen en/of vliegziekte (die ook geschikt is voor kinderen)
  • Sinaspril (of een andere vorm van kinderparacetamol)
  • Tandpasta, tandenborstel, shampoo
  • Luiers en alle aanverwante benodigdheden

Eigen tasje of koffertje

Kinderen vinden het vaak heel leuk om hun eigen spulletjes te krijgen. Een koffertje of tasje, hoe klein ook, kan hen een groot verantwoordelijkheidsgevoel geven. Bovendien kun je ze tijdens het reizen stimuleren om hun spullen weer terug te leggen in hun koffer of tas zodat je auto, tent of hotel niet vol komt te liggen met speelgoed, kleertjes en ander kinderspul. Tip: bewaar belangrijke spullen zoals medicijnen en documenten altijd zelf en laat deze verantwoordelijkheid niet aan je kind over!


Formele benodigdheden om met kinderen te reizen

Aan het onderwerp ‘reizen met kinderen’ kleeft tevens een praktisch randje, te weten de reisdocumenten die je nodig hebt om met kinderen te reizen. Denk hierbij aan:

  • Geldige reisdocumenten: kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig als ze naar het buitenland reizen. Dit is niet alleen nodig voor de grenscontroles, maar ook in het geval zij zorg nodig hebben. Voorheen mochten kinderen tot 12 jaar meereizen op het paspoort van hun ouders, maar tegenwoordig is dat niet het geval. De identificatieplicht geldt nu vanaf de geboorte! Paspoorten en identiteitskaarten voor kinderen tot 18 jaar, moeten elke 5 jaar worden verlengd. Er moet dan een nieuw paspoort worden aangevraagd. Let op: bij het aanvragen van een paspoort of ID-kaart moet minstens een ouder toestemming geven. Kinderen tot 12 jaar hebben toestemming nodig voor beiden, kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen zelf een ID-kaart aanvragen maar hebben toestemming nodig voor een paspoort.
  • Papieren reisverzekering, zorgverzekering, hotelreserveringen, kopie van legitimatie: tegenwoordig kun je bijna alle officiële documenten op je mobiele telefoon laden, maar toch raden we je aan om alles uit te printen. Je weet maar nooit in wat voor penibele situatie je met je kind terechtkomt. Dan is het wel zo fijn als je de juiste papieren bij de hand hebt! Wat betreft het regelen van deze zaken: vaak is het kind gratis meeverzekerd, maar dit moet je even per verzekering controleren.
  • Sommige situaties: toestemmingsformulier. Rijksoverheid: “Reist uw minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) zonder ouder of andere volwassene naar het buitenland? Dan moet uw kind kunnen aantonen dat het toestemming heeft van de gezaghebbende ouder(s). Het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ is hiervoor een geschikt hulpmiddel.” Het formulier dat je hiervoor nodig hebt, kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid. Enkele situaties waarin het formulier van toepassing kan zijn:
    • Als je met je pleegkind op vakantie gaat, je moet dan aantonen dat de instelling met het ouderlijk gezag akkoord gaat
    • Als je alleen reist met een minderjarig kind (tot 18 jaar). Als men in deze situatie twijfelt, dan kan je in het ergste geval worden veroordeeld tot kinderontvoering, totdat het tegendeel bewezen is.
    • Als je sneller door de grenscontroles wil gaan. Met dit formulier gaat de afhandeling vele malen sneller en weet je zeker dat je nooit in de problemen komt.

Meer informatie over reizen met kinderen

Deze gids over ‘reizen met kinderen’ heeft de belangrijkste aspecten van dit onderwerp besproken. Maar – en misschien ben je het met ons eens – sommige aspecten konden we nog iets verder uitdiepen. Gelukkig is dat geen reden tot paniek, want wij hebben in het verleden al een heleboel relevante artikelen geschreven over dit onderwerp. Dus als je verder wil lezen, dan raden we je aan om in een van onderstaande artikelen te duiken.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag