Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het maken van verre reizen met een kind

8 tips voor het maken van verre reizen met een kind

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Huilende kinderen, stress en een kindonvriendelijk verblijf zijn natuurlijk dingen die we allemaal willen voorkomen als we op reis gaan met kinderen. Ben je van plan om een verre reis te maken met je kind? Dan komt daar misschien heel wat meer voorbereiding bij kijken dan je zou verwachten. Wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent en dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan? Dan hebben we hieronder 8 tips voor je op een rijtje gezet voor het maken van verre reizen met een kind.


1. Kies een geschikte, veilige bestemming

Bij het maken van een verre reis komt natuurlijk allereerst de bestemming om de hoek kijken. Bedenk goed waarom je naar een bepaald land wilt en hoe je je kind op en top kunt kan laten meegenieten. Moet het bijvoorbeeld een warm land zijn? Moet je kind andere leeftijdsgenootjes hebben? En welke activiteiten wil je graag gaan ondernemen? Daarnaast is het verstandig om enkele veiligheidsfactoren in je keuze voor een land mee te nemen. Denk hierbij onder andere aan:

 • Gezondheidszorg en hygiëne
 • Terroristische dreiging
 • Economische stabiliteit
 • Corruptie
 • Criminaliteit
 • Natuurrampen

Daarnaast is het ook slim om te kijken naar praktische zaken en faciliteiten bij het reizen met een kind:

 • Voedselveiligheid: hoe anders zijn de eetpatronen in dit land en hoe moeilijk is het voor mijn kind om zich hier aan aan te passen?
 • Visum: Hoe moeilijk is het om een visum (voor mijn kind) te krijgen voor deze bestemming
 • Faciliteiten

Geschikte verre bestemmingen om met je kind heen te reizen als West-Europeaan hebben we hieronder benoemt.

 • Australië
 • Nieuw-Zeeland
 • Noord Amerika: Verenigde Staten & Canada
 • Singapore
 • Nederlandse Antillen: Aruba, Bonaire, Curacao of Sint Maarten
 • Hong Kong
 • Ijsland
 • Chili
 • Japan

Natuurlijk is het geen verplichting om bovenstaande landen te bezoeken als je een verre reis maakt met een kind. Hoewel andere bestemmingen minder veilig kunnen zijn, kun je hier met de juiste voorbereidingen vaak alsnog goed uit de voeten met een kind.  Als je uiteindelijk een keuze hebt gemaakt kun je beginnen met plannen en het regelen van de noodzakelijke dingen.

Voorbereidingen

Ga je naar een ver land op vakantie dan is het belangrijk om een geldig paspoort of geldige identiteitskaart te hebben. Controleer tot wanneer deze geldig is en check of je kind nog lijkt op de foto in het paspoort of op de id-kaart. Een tweede stap is om te controleren welke inentingen je kind nodig heeft en of de vorige inentingen voldoende zijn. Hiervoor kun je het beste een afspraak maken bij de GGD. Kinderen hebben namelijk een groter risico op het oplopen van ziektes en in sommige gebieden is de hygiëne ver te zoeken.


2. Kies een geschikt verblijf

Nu je weet wat je bestemming wordt is het tijd om een geschikt verblijf te kiezen. Misschien denk je er niet zo over na maar je kunt akelig verrast worden op je verblijf. Denk maar aan een drukke autoweg naast het verblijf, steile afgronden of zwembaden zonder hekje. Check dus altijd goed hoe je verblijf eruit ziet en wat ze eraan doen om het kindvriendelijk te houden. Zo is het handig om voldoende ruimte te hebben voor een extra bed en een speelruimte voor je kind.

Daarnaast kun je rekening houden met het soort verblijf. Als gezin is het bijvoorbeeld ideaal om een eigen keukentje te hebben in plaats van alles te moeten kopen in het hotel of in een restaurant. Tot slot wil je natuurlijk ook dat je kind zich makkelijk kan vermaken. Daarom is het ideaal als er een grasveldje is, een speeltuin een zwembad, een kinderclub of als je verblijf dicht bij het strand ligt. Zo kan je kind zich eventueel ook goed alleen vermaken terwijl jij even heerlijk in de zon kan liggen.

Als je kiest voor luxe (4* accomodatie of hoger) ben je meestal verzekerd van goede faciliteiten en loop je dus minder risico.


3. Plan wat je gaat doen

Uiteraard hoef je niet je hele reis tot in de puntjes voor te bereiden, maar het kan wel erg handig zijn om vast na te denken wat je gaat doen. Wil je graag bepaalde delen van het land of bepaalde steden zien? Dan is het handig om deze reisdagen alvast in te plannen. Met een kind heb je namelijk meer tijd nodig en trek je niet zo snel meer van het noorden naar het zuiden als dat je misschien gewend bent. Houd hier dus rekening mee in je planning, zodat je hier niet achteraf pas achter komt.

Ook is het handig om voor jezelf te bedenken hoe vaak je een nieuw verblijf wilt zoeken en in welke gebieden je wilt verblijven. Heb je bepaalde activiteiten op je bucket list staan, dus kun je ook vast googlen of deze activiteiten kindvriendelijk zijn of welke andere mogelijkheden er eventueel zijn.


4. Pak de juiste dingen in en ga voorbereid op reis

De vakantie kan bijna beginnen, dus is het tijd om natuurlijk je koffers te pakken. Maar wat moet je nou eigenlijk allemaal meenemen voor je kind? De meeste ouders willen het liefste zoveel mogelijk meenemen, omdat ze bang zijn dat ze het op de plaats van bestemming niet hebben. Zwaar bepakt en bezakt loop je vervolgens naar het vliegveld en kom je erachter dat je koffers veel te zwaar zijn. Dit wil je uiteraard voorkomen, dus pak alleen de nodige spullen in en de juiste spullen voor onderweg. Er zijn op de plaats van bestemming vaak genoeg winkels en marktjes waar je terecht kunt voor je inkopen.

Nu je weet dat je niet teveel mee moet nemen vraag je je natuurlijk af wat je dan vooral wel moet meenemen op een verre reis. Een aantal dingen die echt niet mogen ontbreken zijn; een extra oplader of powerbank, heel veel doekjes, wat vullende koekjes of repen voor onderweg, een (opblaasbaar) kussen en laat je kind een eigen rugzakje meenemen met vermaak voor onderweg. Controleer ook goed van tevoren wat in je handbagage mag en welke spullen er niet in je handbagage mogen.


5. Vermaak voor onderweg

Als je een verre reis met je kind gaat maken dan is het heel belangrijk om voor voldoende vermaak te zorgen onderweg. Meestal vinden kinderen het erg leuk als ze hun eigen tasje hebben waar ze hun spulletjes in kunnen stoppen. Schaf van tevoren wat spelletjes aan die je makkelijk kunt meenemen. Van sommige spelletjes bestaan er speciale ‘pocket’ formaten die extra klein en handig zijn voor onderweg. Zorg ook voor een kleurboek of doeboek met stiften voor onderweg zodat je kind zichzelf kan vermaken. Uiteraard mag ook de tablet of smartphone met leuke apps voor onderweg niet ontbreken. Download van tevoren wat leuke spelletjes die ook werken als je je apparaat in de vliegtuigmodus hebt staan. Is de batterij op? Dan heb je natuurlijk door tip nummer 4 aan die extra oplader of powerbank gedacht. Tot slot is het heel leuk om samen met je kind spelletjes te kunnen spelen. Als je even googelt zul je al snel merken dat je makkelijke spelletjes kunt spelen onderweg zoals ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ of een eigengemaakte bingokaart met dingen die je tegenkomt onderweg.


6. Ontspan en relaxt

Als je gaat reizen met een kind verloopt soms niet altijd alles volgens planning. Maak je niet al te druk maar laat het vooral op je afkomen. Je hoeft met kinderen namelijk niet altijd voorin de rij te staan of als eerste het vliegtuig uit te zijn. Reizen met kinderen kost namelijk tijd en energie, dus stap er lekker relaxt en ontspannen in. Een manier om zonder stress op vakantie te gaan is om voldoende tijd in te plannen tijdens de reis. Er kan namelijk zonder dat je daarop hebt gerekend van alles tussenkomen; je bent een knuffel vergeten, je kind moet naar de wc of je kind heeft wagenziekte. Houd daarom altijd rekening met deze extra tijd in je planning, zodat je zonder stress aan kunt komen op je bestemming. Tot slot moet je je stress niet teveel laten merken aan je kind. Als je kind merkt dat je zelf lichtelijk chagrijnig bent dan slaat dit binnen de kortste keren ook over op je kind. En wees eerlijk, een huilend kind is natuurlijk het laatste waar je dan behoefte aan hebt.


7. Vertel je kind wat er gaat gebeuren

Als je een verre reis gaat maken is dit voor een kind natuurlijk erg spannend. Het is een lange reis en onderweg doet je kind allemaal nieuwe indrukken op. Het is daarom erg leuk om je kind er vanaf het begin goed bij te betrekken en te vertellen wat er allemaal gaat gebeuren. Leg je kind daarom uit hoe lang het gaat duren, wat jullie gaan doen elke dag, hoe jullie er komen en wat je kind kan verwachten van het land en de cultuur. Op deze manier maak je je kind nieuwsgierig en weet je kind een beetje wat hij of zij kan verwachten.

Gaat je kind voor de eerste keer vliegen? Dan is dit natuurlijk ook erg spannend. Vertel bijvoorbeeld wat er allemaal gebeurt in het vliegtuig, wat een stewardess doet, waarom je je gordel vast moet maken en boek een plekje bij het raam zodat je kind naar buiten kan kijken.


8. Beloon je kind

Voor een kind is het maken van een verre reis best pittig. Er gebeurt veel op een dag, je kind moet soms lang wachten en je kind weet niet zo goed wat er gaat gebeuren. Het is daarom heel normaal dat je kind een keer gaat huilen of dat je kind zich verveelt onderweg. Probeer hem of haar dus niet teveel te straffen, maar bedenk dat het voor hen ook een nieuwe ervaring is. Het is daarom verstandig om het goede gedrag van je kind te belonen en om te laten zien dat je trots op je kind bent. Doe dit niet meteen in de vorm van snoep, want hiervan kunnen kinderen nog een uur zitten te stuiteren van de energie. Je kunt daarom beter verschillende kleine cadeautjes inpakken van tevoren en deze bijvoorbeeld geven op elke tussenstop. Zo heeft je kind iets om naar uit te kijken en houd je je kind even zoet met een speelgoedje.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag