Wat is de beste plek in een vliegtuig?

Wat is de beste plek in een vliegtuig?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

De beste plek in een vliegtuig is natuurlijk Business Class of First Class. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd, maar gelukkig zijn er nog een hoop andere plekken aan boord die je vlucht tot een succes maken. Afhankelijk van jouw behoeftes zijn er verschillende plekken in het vliegtuig die voor jou het beste zijn. Voorin, achterin, of juist in het midden: lees hier waar jij moet zitten!

De belangrijkste beweegreden om een goede stoel te bemachtigen is natuurlijk de vluchtduur. Wanneer je een 12 uur lange vlucht hebt is het belangrijker om goed te zitten dan wanneer je maar een paar uur moet reizen. Daarbij komt dat je vaak bij de kortere vluchten extra moet betalen wanneer je van tevoren een stoel wilt reserveren. Als je echt per se op een bepaalde plek wilt zitten moet je dit natuurlijk doen, maar wanneer je voorkeur niet zo groot is, kun je je ook gewoon door de luchtvaartmaatschappij ergens laten plaatsen. Bij de langere vluchten kun je vaak je stoel kiezen wanneer je gaat inchecken. Wil je verzekerd zijn van jouw favoriete plekje? Zoek dan uit hoe vroeg jij je van tevoren kan inchecken, en wees er als eerste bij!


De beste plek in het vliegtuig wanneer je met kinderen reist

Reizen met kinderen vraagt om een aantal extra aandachtspunten tijdens een vlucht. Zo kunnen kinderen vaak minder lang op één plek zitten, vinden ze het moeilijk om stil te blijven, en moeten ze vaak naar de wc. Een handige optie is dan om dichtbij de wc en de keuken te zitten. Dit betekent dat je een beetje voor of juist achterin het vliegtuig je stoelen moet reserveren. Wanneer je kinderen dan even hun benen willen strekken kunnen ze dat doen door bijvoorbeeld naar de wc aan de andere kant van het vliegtuig te lopen. En wanneer ze behoefte hebben aan een kletsje, kunnen ze even in de keuken bij de stewardessen staan.


De beste plek in het vliegtuig wanneer je behoefte hebt aan veel beenruimte

Met de komst van budgetairlines lijkt beenruimte in vliegtuigen steeds kleiner te worden, en zeker voor lange mensen is dat een probleem. Urenlang met je knieën in de rug van je voorganger zitten is verre van ideaal voor beide partijen. En om nog maar niet te spreken over het feit dat je niet eventjes je benen kunt strekken. Wanneer je lang bent en jezelf herkent in deze voorbeelden, is het handig om een stoel bij de nooduitgang te boeken. Hier heb je vaak extra beenruimte. Wanneer dit niet mogelijk is kun je het beste een stoel aan het gangpad reserveren voor jezelf. Zo kun je wanneer het rustig is tijdens de vlucht je benen deels op het gangpad kwijt om ze even te strekken.


De beste plek in het vliegtuig wanneer je vliegangst hebt

Vliegangst hebben is ontzettend vervelend. Je kunt dagen opzien tegen de reis, terwijl je wel lekker naar een vakantiebestemming vliegt. Of je voelt je tijdens de vlucht gewoon echt niet lekker door de angst. Toch zul je in dat vliegtuig moeten stappen, en dan kun je het maar beter zo prettig mogelijk maken voor jezelf. De beste plek om dan te zitten is in het midden van het vliegtuig. Hier merk je het minste van bijvoorbeeld turbulentie, en is de kans het grootste dat je een crash overleeft. Daarnaast is het raadzaam om aan het gangpad te zitten. Dit geeft je een zekere mate van het gevoel nog controle te hebben, omdat je als eerste weg kan wanneer dat nodig zou zijn. Onderga je je vliegangst het liefst door de hele vlucht te slapen en zo min mogelijk mee te krijgen, dan is een plekje aan het raam iets voor jou. Leg een dik vest tegen het raam aan, en breng de reis slapend door.


De plekken het beste zicht naar buiten in het vliegtuig

Het kan zijn dat jij het heerlijk vindt om de hele vlucht te genieten van het uitzicht. Zowel het opstijgen als het landen is voor jou één groot feest, en tussendoor bekijk jij de wereld graag van boven. Dan is het raadzaam om niet in het midden van het vliegtuig te gaan zitten, maar juist aan de voor of achterkant. In het midden van het vliegtuig zitten namelijk de vleugels, wat jouw view belemmert. Wanneer je van plan bent om veel foto’s van het uitzicht te maken, dan kan het ook juist wel interessant zijn om een deel van de vleugel op de foto te hebben. Dan is iets achter het midden van het vliegtuig de juiste plek.


De beste plek in het vliegtuig als je moet overstappen

Het kan zijn dat je twee of meer vluchten hebt die je naar je bestemming brengen. Dat betekent dat je tussendoor moet overstappen. Het handigste is dan om zoveel mogelijk voorin het vliegtuig te gaan zitten. Op die manier weet je zeker dat je er als eerste uit kan wanneer je geland bent, en niet je overstap mist. Wanneer het niet lukt om voorin een plekje te krijgen, is het slim om van tevoren aan de stewardessen aan te geven dat je een overstap hebt die je moet halen. Dan kunnen zij je helpen ervoor te zorgen dat je deze overstap op tijd haalt.


De beste plek in het vliegtuig als je als eerste eten wilt krijgen

Deze tip is voor de hongerigen onder ons. Wanneer je voorin of achterin het vliegtuig zit, zul je namelijk als eerste te eten krijgen. En dit betekent ook: ruime keuze hebben in de verschillende gerechten die aangeboden worden. Dit geldt natuurlijk alleen op de grotere vluchten waar de maaltijden inbegrepen zitten, maar het kan ook zijn dat je tijdens een korte vlucht per se die groente cup-a-soup wilt hebben. De keukens zitten namelijk voor en achterin het vliegtuig, en zullen dus vanaf daar naar het midden toewerken. En wanneer je extra honger hebt kun je tijdens de lange vluchten ook makkelijk even een bezoekje aan de keuken brengen voor een kleine snack.

Deze tip is overigens van toepassing op alle service gerelateerde diensten aan boord van het vliegtuig. Omdat het cabinepersoneel altijd voor of achterin het vliegtuig zit, wordt alle service vanuit hier aangeboden.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag