Hoe lang voor je vlucht moet je op Schiphol zijn?

Hoe lang voor je vlucht moet je op Schiphol zijn?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

De eerste uren van je vakantie breng je hoe dan ook door op Schiphol, aangezien je daar twee tot drie uur voor je vlucht al moet zijn. Lees hier waarom dat is, en wat je kunt doen om sneller door de controles te gaan.

Voor vluchten binnen Europa, moet je 2 uur voor het vertrek van je vlucht op Schiphol zijn. Voor een intercontinentale vlucht is dat zelfs 3 uur. Als je twijfelt, houd dan de adviestijden van jouw luchtvaartmaatschappij aan. Controleer ook altijd even de website van Schiphol, soms wordt er namelijk grote drukte verwacht.

Bovenstaande tijden gelden voor vluchten met ‘reguliere’ passagiers en bagage. Als je afwijkende bagage hebt, moet je deze soms laten controleren en op een aparte bagageband afgeven. Ook als je op een andere manier assistentie nodig hebt, moet je hier rekening mee houden in je tijdsschema.


Waarom je zo vroeg op Schiphol moet zijn

Het lijkt misschien overdreven om 2 of 3 uur voor je vlucht op Schiphol te zijn, al helemaal als je snel door de controle bent en dan je tijd moet doden in de restaurants en souvenirshops. Toch is het nodig, want soms duurt het behoorlijk lang totdat je door alle controles bent. Ook is de regel bedoeld om reizigers extra tijd te geven in het geval van filevorming of problemen met het openbaar vervoer.

Tips om zo snel mogelijk door de controle te gaan

Ook al heb je uren de tijd, niemand vindt het leuk om lang te wachten. Met deze tips kun je het hele incheckproces iets soepeler laten verlopen. Ook handig voor als je onverhoopt alsnog te laat op Schiphol arriveert.

 • Thuis online inchecken – De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben de optie om online in te checken voor je vlucht. Dat scheelt tijd, omdat je met je geprinte boardingpass de bagage in kan checken bij een self-service bagage drop-off.
 • Alleen handbagage – Als je een weekendje weggaat, heb je misschien wel helemaal geen aparte ruimbagage nodig. Op deze manier kun je de bagage drop-off overslaan, en dat scheelt weer tijd.
 • Paspoort mee – Op Schiphol staat er een zelfscan die jouw paspoort kan controleren. Deze rij is een stuk korter dan de rij voor de fysieke douane. Als je met een ID kaart reist, kan je helaas geen gebruikmaken van de zelfscan en zul je dus langer in de rij moeten staan bij de paspoortcontrole.
 • Houd je aan de regels – Het klinkt een beetje kinderachtig, maar je gaat een stuk sneller door de rij als je bagage aan de juiste eisen voldoet. Dat wil zeggen, dat je koffer het juiste formaat en gewicht heeft, en vrij is van verboden artikelen.
 • Vloeistoffen alvast apart – Je kent het wel: je bent bijna aan de beurt en iemand moet zijn hele toilettas nog gaan uitpluizen, omdat hij of zij erachter komt dat de vloeistoffen apart moeten. Wees slim en maak thuis alvast een apart tasje met vloeistoffen, zodat je die heel snel in en uit je koffer kunt doen.

Tips tegen verveling

Als je eenmaal door de douane heen bent, kun je opgelucht ademhalen: je gaat die vlucht sowieso halen. Lees onderstaande tips om het eindeloze wachten bij de gate nog even uit te stellen:

 • Gebruik je wachttijd om alvast extra veel dingen te weten te komen over de bestemming. Dit verhoogt niet alleen de voorpret, maar maakt de bestemming ook extra leuk.
 • Schiphol heeft meerdere loungehoeken, waar je alvast een begin kunt maken aan dat vakantieboek. Of koop een leuk tijdschrift bij een van de vele kiosken.
 • Stap ontspannen het vliegtuig in door een heerlijke massage van een massagestoel.
  Profiteer van de belastingvoordelen die je krijgt in de tax free winkels achter de douane. Koop bijvoorbeeld je favoriete parfum met korting.
 • Je kunt de tijd ook gebruiken om je laptop, mobiele telefoon en andere apparaten alvast op te laden voor de vlucht.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag