Reisgids voor de Galapagos eilanden

Reisgids voor de Galapagos eilanden

Laatst bijgewerkt: 15 april 2019

De Galapagos eilanden, onderdeel van Ecuador, herbergen dieren en landschappen die je nergens anders op aarde vindt. Zwemmen met zeeleeuwen, hiken door een groen vruchtbaar vulkaanlandschap, vogels met de vreemdste kleurencombinaties spotten: op al die negentien eilanden is heel wat te beleven. Prioriteren en goed plannen, is dus vereist voor je Galapagos eilanden vakantie. Onze reisgids voor Galapagos is hiervoor jouw ultieme startpunt.


De schoonheid van de Galapagos eilanden

De Galapagos eilanden: een sprookjesachtig gebied vol mysterieuze natuur, unieke diersoorten, vulkanen en een rijke geschiedenis. Verhalen over walvisjagers, piraten en wist je dat er zelfs een strategische luchtmachtbasis was in de Tweede Wereldoorlog? Denk je dat de Galapagos eilanden verbazingwekkend zijn? Zeker, je verwachtingen worden overschreden. Op deze plek is alles anders: hagedissen zwemmen, vogels lopen en de mens staat totaal niet centraal.

blank


Geschiedenis: het ontstaan van Galapagos

Bijna 1000 kilometer uit de kust van Ecuador, in de Stille Oceaan, liggen de Galapagos eilanden. Miljoenen jaren blijven ze onaangeroerd, leven groeit en bloeit er. Unieke dieren en planten vinden hun weg naar de eilanden die tussen de 3 miljoen en 5 miljoen jaar geleden zijn gevormd door een reeks vulkaanuitbarstingen. De Galapagos archipel, een keten van negentien eilanden en tientallen eilandjes, is nog steeds vulkanisch actief. Regelmatig vindt een uitbarsting plaats.

Piraten en ontdekkingsreizigers

De mens zet pas in de negentiende eeuw voor het eerst voet aan wal, vooral piraten en ontdekkingsreizigers. De bekendste bezoeker van het eerste uur is Charles Darwin, dan nog een jonge natuuronderzoeker die negentien dagen lang de flora en fauna van de Galapagos bestudeert. In 1859 verscheen Darwin’s boek On the Origin of Species waarin hij zijn evolutietheorie introduceert, evenals de Galapagos eilanden


Vliegen naar Galapagos eilanden

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar de Galapagos eilanden. Een internationale vlucht boek je bij KLM. Vaak maak je een tussenstop in Guayaquil of Quito, van daaruit reis je verder naar het eiland Baltra of naar San Cristobal. Houd er rekening mee dat je al met al zo’n 24 uur onderweg bent. Je kunt kiezen voor een directe aansluiting naar de Galapagos eilanden, maar een bezoek aan één van deze steden in Ecuador is ook de moeite waard.

blank

 

Wat betaal je voor een ticket?

Gemiddeld betaal je voor een ticket naar de Galapagos eilanden €1200,- euro. De prijs is afhankelijk van wanneer je vliegt en wanneer je boekt, maar ook of je vertrekt vanuit Amsterdam of bijvoorbeeld Düsseldorf.


Zelf je rondreis Galapagos samenstellen

Je vliegticket is de eerste stap van het zelf samenstellen van een rondreis naar de Galapagos eilanden. Nu de rest nog. Reis je zo goedkoop mogelijk, dan heb je minimaal €1000 euro nodig voor ho(s)tels en de nodige activiteiten. Wees je ervan bewust dat je dan niet alle eilanden ziet, maar een selectie naar eigen keus. Kies welke eilanden je wilt bekijken en wat je daar wilt beleven. Boek vervolgens je slaapplaatsen. Op Tripadvisor en Booking.com zie je in één oogopslag de prijs per nacht en de ratings die voorgaande reizigers het ho(s)tel geven. Voor een nacht in de goedkopere hostels betaal je vanaf €15,- voor de middenklasse hotels betaal je gemiddeld €75,- per nacht.


Pakketreis boeken voor je Galapagos vakantie

Wil je de nodige tijd en energie van het zelf samenstellen, besparen? Kies dan voor een pakketreis. Tickets, hotels, excursies en vervoer: alles wordt voor je geregeld. Verschillende reisorganisaties in Nederland bieden dit aan, bij de één ben je vijf dagen op de Galapagos eilanden en de rest in Ecuador en de ander biedt een cruise om alles van de archipel te bekijken in een paar weken. De prijzen variëren sterk. Met de volgende reisorganisaties kun je een Galapagos eilanden vakantie maken:

 • Fox Reizen: een groepsrondreis vanaf €2700,- voor 18 dagen, waarvan 5 dagen op Galapagos.
 • Shoestring: in de voetsporen van Darwin voor 8 dagen vanaf € 2.037,-, reis in een groep of individueel.
 • Kras: biedt een 18-daagse rondreis, waarvan 4 dagen op de archipel, vanaf € 2.539,-.
 • NRV: heeft verschillende reizen naar Ecuador en de Galapagos eilanden. Vanaf 18 dagen, voor minimaal €2.524,-.
 • Djoser: eilandhoppen voor 6 dagen op Galapagos, de rest van de drie weken breng je door in Ecuador. Vanaf €3.295,-.

Voordelig: pakketreis boeken in Ecuador

Wil je wel een georganiseerde rondreis, maar liever tegen een betere prijs? Boek dan alvast tickets naar Quito en boek daar een pakketreis. Er zijn genoeg reisagenten in de stad die een rondreis, cruise of mooie trip naar de eilanden boeken. Eventueel kun je zelfs al naar de Galapagos eilanden vliegen en daar je reis regelen. Dit is nog goedkoper, maar wellicht iets onzekerder.

blank


Welke Galapagos eilanden moet je zien?

Alle negentien eilanden bezoeken, is gekkenwerk. Je hebt er bovendien de tijd en het budget voor nodig. Bepaal van tevoren welke eilanden je wilt zien, dat maakt het plannen een stuk gemakkelijker. San Cristobal en Santa Cruz zijn een goede uitvalsbasis voor het bezoeken van andere eilanden. Een korte opsomming van de mooiste eilanden en de redenen waarom je daar naar toe moet:

1. San Cristóbal

Boek je een reis naar de Galapagos eilanden dan land je op één van de twee luchthavens. Eén daarvan bevindt zich op San Cristobal. Hier huist een klein kuststadje, Puerto Baquerizo Moreno en ook de Junco lagune, gelegen op 700 meter boven de zeespiegel, omringd door een vulkaan. De stranden zijn een ware verbeelding van een bounty paradijs.

Top 5 activiteiten:

 1. Rocher León Dormido: snorkelen bij de rots vol zeeleeuwen
 2. El Junco: hiken op de vulkaan en langs het meer, zwem in de lagune en spot de schildpadden
 3. Galapaguera de Cerro Colorado: loop tussen de landschildpadden waar Galapagos zo bekend om is
 4. Puerto Chino: waanzinnig strand waar je kunt snorkelen en tussen de zeeleeuwen ligt
 5. Puerto Baquerizo Moreno: gezellig havenstadje op San Cristobal

Hoe kom je er?

Vanaf het vasteland van Ecuador met het vliegtuig of per boot vanaf Santa Cruz en Baltra.


2. Santa Cruz

Het op één na grootste eiland is Santa Cruz. Dit Galapagos eiland is de thuisbasis van de grootste stad van de archipel, Puerto Ayora. En het is een groen paradijs, vol varens, cactussen, bloemen en het mooie Scalesia bos. Het eiland bestaat uit een jonger gedeelte gevormd door vulkanische kegels en lava en een oudere smalle landstrook gevormd door lavastromen. Hier bestuderen ze de beroemde Galapagos schildpadden die ouder worden dan de mens.

Top 5 activiteiten:

 1. Charles Darwin Research Station waar onderzoek gedaan wordt naar de grote landschildpadden
 2. Tortuga bay: hier spot je leguanen en schildpadden en kun je fantastisch snorkelen
 3. Plazas: rotsachtige kust vol zeeleeuwen die het niet erg vinden dat je tussen ze zwemt
 4. Black Turtle Cove: De beste plek in Santa Cruz om zeeschildpadden, haaien en roggen te spotten
 5. El Garrapatero: het bounty strand van Santa Cruz

Hoe kom je er?

Vanaf San Cristobal kom je hier gemakkelijk met de boot voor 30 dollar. Land je op Baltra, dan maak de een korte oversteek voor één dollar.


3. Española

Het eiland Española is het oudste van Galapagos. Het ligt in het uiterste zuidoosten van de archipel. Española is vlak met kleine heuvels, begroeid met veel netelige planten. De meeste wilde dieren spot je hier: van de Galapagosalbatros, zeeleguanen en lava hagedissen. En uiteraard de welbekende tropische vissen en zeeleeuwen.

Top 5 activiteiten:

 1. Punta Suarez: spot de albatrossen, leguanen, hagedissen en zeeleeuwen langs de ruige kust
 2. Hiken langs de vulkanische kustlijn
 3. Bahia Gardner: tropisch strand, wederom vol zeeleeuwen
 4. Osborn Islet: voor de mooiste uitzichten van het eiland
 5. De grootste groepen Galapagosalbatrossen ter wereld aanschouwen

Hoe kom je er?

Je kunt Española in één dag bezoeken vanaf San Cristobal.


4. Floreana

Flamingo’s, zeeschildpadden en een waanzinnige onderwaterwereld vol vis, roggen en haaien. Floreana staat daarnaast bekend om zijn geschiedenis met piraten, walvisvaarders en gelukszoekers van heinde en verre. Nog steeds staan de inwoners bekend als vreemd en nieuwsgierig. Floreana is minder groen, even tropisch en zeker het bezoeken waard.

Top 5 activiteiten:

 1. Baroness Viewing Point vertelt het verhaal van Floreana’s eerste inwoners en het uitzicht is fantastisch
 2. Cormorant Point is de thuisbasis van de grootste kolonie flamingo’s, het strand kleurt bovendien groen door de olivijn kristallen in het zand
 3. Champion Islet wordt beschouwd als één van de mooiste plekken op Galapagos voor alle snorkel- en duikfanaten, dolfijnen zwemmen hier langs de kust.
 4. Asilo de la Paz is waar de eerste kolonisten zich vestigden, loop naar de grotten door een groen woud waar ook schildpadden leven
 5. Devil’s Crown is één van de beste snorkelplekken van de Galapagos eilanden

Hoe kom je er?

Vanaf San Cristobal en Isabela vertrekt een boot naar Floreana, je betaalt 30 dollar voor de oversteek.

blank

5. Isabela

Het grootste eiland van de archipel, Isabela, is ontstaan uit vijf vulkanen. De hooglanden van Isabela zijn begroeid met planten, bomen en unieke rode mangroven. Ook dit eiland is vroeg ontdekt door mensen: piraten, kolonisten en vissers vestigden zich op Isabela. Er is nog steeds veel visserij, verder leven de mensen van toerisme en landbouw.

Top 5 activiteiten:

 1. Sierra Negra: wandelen op de vulkaan vol kleurcontrasten
 2. Volcán Wolf: beklim de hoogste bergtop van Isabela
 3. Wall of tears: een verrassend natuurgebied, drasland, waar landschildpadden leven
 4. Punta Espinosa: relaxen op het strand, tussen de zeeleeuwen
 5. Pearl Shell: bijzonder rotsachtig gebied waar je heerlijk kunt snorkelen

Hoe kom je er?

Met de boot vanuit Santa Cruz ben je binnen 3 uur op Isabela

blank


6. Bartolome

De mooiste foto’s die je van de Galapagos eilanden ziet, zijn gemaakt op Bartolome. Ruige en vulkanische rotsformaties vol met de mooiste kleuren; zwemmen in een zee vol pinguïns, tropische vissen, haaien en roggen; hiken naar het uiterste puntje voor een uitzicht op de andere eilanden. Bartolome is wonderschoon.

Top 5 activiteiten:

 1. Pinnacle Rock: schiet de mooiste foto’s van een waanzinnig uitzicht, ga surfen of snorkelen
 2. Sombrero Chino: het mooiste strand van het eiland waar ook de zeeleeuwen uitrusten
 3. Isla Mosquira: tropisch bounty strand vol zeeleeuwen en leguanen
 4. Escalera: vulkanisch gebied waar je kunt hiken
 5. Bainbridge Rocks: kleurrijke lagune omsloten door vulkanisch gesteente

Hoe kom je er?

Maak een dagtocht naar Bartolome vanuit Santa Cruz


Duikers: ga naar Santa Fe

De beste plekken om te duiken en snorkelen zijn op Santa Fe. Zwem tussen de reuzenmanta’s, zeeschildpadden, hamerhaaien en de speelse zeeleeuwen. Op het droge zie je gigantische leguanen, hagedissen en de nodige tropische vogels op de stranden en rotsen.

Walvishaaien spotten

Doe jij alles om een walvishaai te zien? Duik dan tussen juni en december in het open water rond de eilanden Wolf en Darwin. Je spot hier vaak walvishaaien tussen de twee en twintig meter, vlak onder het wateroppervlak. Nabij de rotskusten zijn ze vaak op zoek naar eten.  terwijl ze zich langs rotsachtige ontsluitingen voeden.

blank


Eilandhoppen op Galapagos: slaap op een schip

Ga jij de Galapagos eilanden bezoeken? Denk dan na over jouw manier van reizen op de eilanden. Je hebt twee opties: je verblijft op één van de bewoonde eilanden en hopt van daaruit naar de andere. Dit is de voordelige optie. Ons advies? Boek een cruise. Je verliest minder tijd aan het heen en weer pendelen, bezoekt meer eilanden en je hebt langer de tijd om aan land te spenderen


Tips voor verblijf in hotels

De eilanden Santa Cruz en San Cristobal zijn logistiek het meest handig om een hotel te boeken. Vanuit de havens op deze eilanden kun je veel dagtrips maken. Zorg ervoor dat je een hotel boekt in de buurt van de haven, zodat je weinig reistijd hebt om bij de boot te komen. Welke hotels zijn goede opties?

 • Het Golden Bay Hotel & Spa ligt direct aan de haven van San Cristobal . Je hebt uitzicht op de natuur en op het strand van het hotel liggen zeeleeuwen.
 • Angermeyer Waterfront Inn ligt direct aan Puerto Ayora, de havenstad van Santa Cruz. Boek de kamer in de houten boot op het strand voor het mooiste plekje. Weet wel dat je voor een nacht ruim €300 euro betaalt.
 • De Pikaia Lodge, in de hooglanden van Santa Cruz Island, ligt iets verder landinwaarts. Voordeel van deze plek is dat er door het hotel dagtochten met een eigen boot worden aangeboden.blank

Wat neem je mee op reis?

Zonnebrandcrème, muggenspray en zonnebrillen zijn allemaal te koop op de grotere eilanden San Cristobal en Santa Cruz. Mocht je wat vergeten is dat dus geen ramp. Maar de prijzen in deze kleine winkels liggen hoop. Zorg dat je de belangrijkste spullen meeneemt:

 • Stevige schoenen met een goede zool
 • Rugzak om water mee te nemen tijdens het hiken
 • Slippers of sandalen
 • Zonnebrandcrème met een hoge factor, Galapagos eilanden liggen op de evenaar dus de zonnekracht is sterk
 • Een pet of hoed
 • Kleding om in te snorkelen of te kajakken, zodat je niet verbrandt
 • Ga je duiken of surfen: een wetsuit en je eigen snorkelset
 • Muggenspray
 • Tabletten tegen reisziekte
 • Overige medicijnen
 • Waterdicht hoesje voor je telefoon en camera

Beste reistijd voor de Galapagos eilanden

In principe is er geen slechte tijd voor een Galapagos vakantie. In elk seizoen wordt je reis geweldig. Wel zijn er verschillen tussen de temperaturen. Januari tot en met mei zijn de warmere en nattere maanden. Het quick stijgt tot ongeveer 30 graden Celsius. Maart en april zijn meestal de heetste en natste maanden. Tussen de tropische buien door zie je heldere blauwe, ideaal voor mooie foto’s. Van juni tot december zijn de koelere en drogere maanden en er valt weinig regen. Augustus is vaak de koelste maand met ongeveer 24 graden.


Wat je verder moet weten over de Galapagos eilanden

De roem van de Galapagos eilanden groeit gestaag in de afgelopen decennia. Galapagos wordt in 1959 het eerste nationale park van Ecuador en UNESCO benoemt in 1978 de eilanden tot Werelderfgoed. Oftewel, een natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Alles wordt in het werk gesteld dit gebied te houden zoals het is. En dat heeft zijn weerslag op het toerisme dat streng gemonitord wordt. Er zullen nooit internationale vluchten landen en als toerist moet je je aan een paar regels houden:

 • Bezoek alleen beschermde gebieden binnen het Galapagos National Park vergezeld van een geautoriseerde gids.
 • Blijf op de paden: ze zijn gemarkeerd en ook je gids zal je er op wijzen. gidsen zullen ervoor zorgen dat u deze regel volgt. Het helpt de natuurlijke habitatten te behouden en houdt zowel u als het dierenleven veilig.
 • Blijf op minstens zes meter afstand van wilde dieren, ook als ze je zelf benaderen.
 • Voer de dieren niet: het leven op de Galapagos eilanden is in balans en als mens willen we dat niet verstoren.
 • Neem geen voedsel, dieren of planten(zaden) mee naar de Galapagos eilanden.

Kosten voor toegang tot Galapagos

Bij aankomst op de Galapagos eilanden betaal je honderd dollar, dit kan alleen contant. Dit bedrag wordt gebruikt voor het behoud van de biodiversiteit te financieren en voor projecten voor de gemeenschap. Ook krijg je bij aankomst een toeristenvisum dat je toegang geeft tot Galapagos voor 90 dagen. De immigratie vereist wel dat je kunt aantonen dat je het land weer verlaat, met bijvoorbeeld een retourticket.

Neem contant geld mee

Zorg dat je genoeg dollars bij je hebt. Op Santa Cruz en San Cristobal en beide luchthavens kun je wel pinnen, maar verder zijn er weinig plaatsen om geld uit de muur te trekken. Zorg dat je voor aankomst genoeg bij je hebt, mocht er een probleem zijn met de lokale automaten, dan kun je in ieder geval genieten van leuke uitstapjes.

Weinig auto’s op Galapagos eilanden

Om de biodiversiteit van de Galapagos te behouden, rijden er niet veel auto’s. Wees niet bang dat je niet van A naar B komt: er rijden genoeg shuttles, taxi’s en er varen veerboten. In Puerto Ayora op Santa Cruz is alles heel dichtbij, dus je wandelt bijna overal naartoe. Er zijn dagelijkse pendeldiensten tussen verschillende eilanden. De reis tussen de eilanden duurt gemiddeld twee uur.

blankfoto auteur Nellie Nijholt
Dit artikel is geschreven door Nellie Nijholt

‘Een horecaondernemer is vermoord, vandaag is op het eiland voor het eerst een stille tocht. En jij doet er verslag van.’ Stagedag 1 in de tropen tijdens mijn opleiding Journalistiek. Ik besef me dat ik goed ben in schrijven wat een ander niet kan uitdrukken. Nu, 10 jaar later, schrijf ik freelance. Mijn favoriete onderwerpen? Reizen, natuur, lifestyle en ondernemen.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag