Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

16 tips voor een goedkope wintersport

16 tips voor een goedkope wintersport

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Goedkoop op wintersport. Voor iedere Nederlander die op wintersport gaat, is dit ieder jaar weer een ferme uitdaging, want een vakantie in de bergen en de sneeuw is nu eenmaal een dure liefhebberij. Het uitgangspunt van een wintersport vakantie is vaak om even te kunnen genieten op een actieve manier en dat brengt nogal wat vraagtekens met zich mee. Met deze 11 tips helpen we je op weg om op een goedkope manier actief te kunnen genieten in de wintermaanden.


1. Stel vast wat voor jou belangrijk is

We leven in een tijd waarin je het zo gek niet kan bedenken of het wordt aangeboden. De keuze is reuze met andere woorden en veel mensen surfen van website tot website op zoek naar hun gedroomde wintersportvakantie. Goedkoop eten bij dit restaurant, goedkoop skiën op die piste. Een lift pas voor een prikje… Of vind je het belangrijk om zo veel mogelijk zelf te doen, zoals het eten bereiden, wandelen van punt a naar b in plaats van met de auto of met het lokale vervoer? Dat is ook nog eens lekker goedkoop en super actief! Wat de websites vaak niet weten is datgene wat jezelf belangrijk vindt tijdens de vakantie.

Een handige tip is dan ook: bedenk vooraf wat je belangrijk vind en schrijf dit op een briefje. Daardoor kun je gericht gaan zoeken én de verleiding van allerlei advertenties makkelijker naast je neer kan leggen, want het gaat uiteindelijk om jouw wintersportervaring. Een erg voor de hand liggende tip, maar in een situatie waarin je weinig tijd hebt, wordt dit snel vergeten en voor je het weet betaal je voor allerlei extra’s tijdens de trip.


2. Maak vooraf een begroting

Als je hebt vastgesteld wat je belangrijk vind dan is het daarna handig om een vakantiebegroting op te stellen. Door inzicht te krijgen in wat je van plan bent te gaan doen – van dag tot dag – kun je op basis daarvan inschatten hoeveel je dagelijks kan gaan uitgeven. Het is handig om even terug te kijken naar een vorige vakantie, zodat je een referentiepunt hebt. Als je bij de vorige vakantie te veel geld hebt uitgegeven, ga dan na waar dit aan heeft gelegen.

Controleer ook je materiaal. Ben je toe aan een nieuw snowboard, helm of andere beschermende kleding? Neem dit dan mee in je begroting en kom niet voor verrassingen te staan na de vakantie. Neem ook de kosten alvast mee die je na de vakantie denkt te maken, zoals het laten maken van een prachtig fotoalbum of reparaties.


3. Bereid jezelf op en top voor

blank

Een wintersport is uiteraard geen deelname aan de Olympische Winterspelen, maar het is ook geen wandeling in het park. Het is belangrijk om niet te onderschatten wat een ervaring in de bergen met je lichaam doet, helemaal voor Nederlanders die gewend zijn aan het vlakke landschap. Daarom is het handig om je lichaam goed voor te bereiden en het hele lijf te laten wennen aan structurele intensieve beweging, want dat is wintersport zeker. Heb je bijvoorbeeld een drukke kantoorbaan waar veelal zit op een bureaustoel, streef er dan toch naar om in de koffie en lunchpauzes te bewegen. Doe bijvoorbeeld oefeningen of ga wandelen. Ditzelfde geldt voor de ochtend en de avond. Bij het opstaan kun je bijvoorbeeld rug -en bovenbeenoefening doen en in de avond kun je hardlopen. Neem hierbij de volgende uitgangspunten: denk aan een goede opbouw, breng structuur aan en streef naar korte intensieve trainingen gedurende acht weken voordat de pret begint. Een goede voorbereiding is het halve werk en het voorkomt blessureleed en dus een aanslag op je portemonnee.


4. Zoek een goedkope bestemming

Voor degene die low-budget willen vertoeven in de sneeuw is het goed om in het achterhoofd te houden dat een aantal skigebieden daarbuiten vallen. Hier eerst een rijtje met de duurste skiplaatsen:

  • Zermatt, Zwitserland
  • St. Moritz, Zwitserland
  • Verbier, Zwitserland
  • Courchevel, Frankrijk
  • Lech, Oostenrijk

Zwitserland is bij uitstek een land waar de portemonnee getrokken moet worden en dan gaat het niet alleen om de pistes zelf, maar ook het dagelijkse leven. Eten, drinken, accommodatie, het vervoer. Uiteindelijk zijn het je eigen keuzes, maar over het algemeen zijn de traditionele wintersport landen, zoals Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk een stuk duurder. Waar vind je dan de goedkopere, low-budget bestemmingen? Oost-Europa biedt het passende antwoord! In deze landen ligt nog niet een uitstekende infrastructuur, zoals in de traditionele landen, maar één ding staat vast: er wordt flink geïnvesteerd in deze relatief nieuwe skibestemmingen én het is veel goedkoper dan de eerder genoemde bestemmingen. Hier een opsomming van de goedkopere plaatsen:

  • Bjelasnica, Bosnië & Herzegovina
  • Jahorina, Bosnië & Herzegovina
  • Boží Dar – Neklid, Tsjechië
  • Zieleniec Ski Arena, Polen
  • Szczyrk, Polen

5. Boek een all-inclusive wintersport vakantie

Het concept ‘all-inclusive’ is vooral bekend bij het boeken van een vakantie naar de zon, maar het wint ook aan populariteit en bekendheid onder de wintersportlanden. Wil je toch naar één van de traditionele landen op een goedkope manier dan is een all-inclusive reis de perfecte oplossing. Voor jonge ouders met kinderen is dit de oplossing die zorgt voor een comfortabele ervaring in de sneeuw, want vervoer, accommodatie, eten en drinken, skiactiviteiten en skiverhuur zitten al bij de prijs inbegrepen. Heerlijk dus voor een onbezorgde vakantie waarin het grootste deel van de reis al geregeld is!


6. Boek op het juiste moment

Het boeken op het juiste moment bestaat uit twee momenten waarin je een groot voordeel kan halen, namelijk ver vooraf boeken of last minute boeken. Wanneer je ver vooraf boekt dan heb je lekker de tijd om op je gemak een schitterende accommodatie te kiezen of andere bijkomende keuzes rustig af te wegen. Bovendien maak je in de meeste gevallen gebruik van vroegboekkorting, waarbij je een behoorlijk financieel voordeel hebt.

Het nadeel van dit moment van boeken is dat je niet weet in welke condities je terecht komt, oftewel: Je weet niet of het geschikt weer is om te wintersporten. Bij een lastminute boeking heb je dit voordeel wel, maar je moet er wel tegen kunnen om binnen een aantal dagen of weken te vertrekken. Ook met betrekking tot het werk en schoolgaande kinderen is het boeken van een lastminute een optie om nog eens extra over na te denken. Financieel kan het zeker een groot voordeel opleveren.


7. Boek buiten het hoogseizoen

Welke weken moet je in ieder geval vermijden als je low-budget op wintersportvakantie wilt? Dat zijn de weken in het hoogseizoen en dan met name de schoolvakanties (kerstvakantie en voorjaarsvakantie). Richting het einde van maart loopt het hoogseizoen af en daarom is het ook aan te raden om in april of mei te gaan. In Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland zijn genoeg mogelijkheden, maar ook in bijvoorbeeld Zweden en Finland vind je prachtige pistes om te langlaufen, skiën of snowboarden. Meestal zijn deze pistes tot begin juni open, zodat voor de fanatieke wintersporter die voordelig een vakantie wil boeken, de spreekwoordelijke rode loper wordt uitgerold buiten het hoogseizoen.


8. Goedkoop met de bus naar je bestemming

Wil je op een goedkope, milieuvriendelijke en comfortabele manier reizen naar Italië, Duitsland, Frankrijk of één van de andere eerder genoemde landen? Dan is reizen met een bus een mooie optie. Het voordeel is dat je zelf niet achter het stuur hoeft te kruipen en je uitgerust op je bestemming aan komt.

Veel bekende reisorganisaties bieden deze voordelige manier van reizen aan en het is vaak ook nog comfortabeler dan vliegen. De chauffeurs zijn ervaren in het rijden in winterse omstandigheden en kennen vaak de bestemming. Ook worden dit soort ondernemingen gedaan door erkende touringcarbedrijven die beschikken over het ‘Keurmerk Touringcarbedrijf. Nog een groot voordeel is dat de chauffeur stopt op de plaats van de door jouw geboekte accommodatie, zodat je zonder zorgen gelijk je koffer kan brengen op kamer en direct kan gaan sporten.


9. Een goedkope accommodatie

Naast een goedkope bestemming is een goedkope bestemming een must voor de low-budget actieve wintersport. De duurste optie is om een hotel of een chalet te boeken waarbij alles verzorgd is. Het goedkoopste is een appartement waarbij jezelf kan koken én dat jezelf hebt geregeld in plaats van via een reisorganisatie. Dit scheelt in sommige gevallen honderden euro’s! Houd ook rekening met het moment van boeken in combinatie met de grootte van de groep. Ga je met een deel van de familie of een groep van rond de tien mensen, dan is het verstandig om ruim vooraf te boeken, omdat de keuze dan nog ruim is. Voor een stel of een kleinere groep is het best mogelijk om op het laatst te boeken. Airbnb biedt ook accommodaties voor wintersport, maar deze plaatsen behoren vooralsnog niet tot de goedkopere locaties.


10. Zorg voor je eigen maaltijden

Weet je hoe je een flinke smak geld kan besparen? Door niet elke dag te gaan eten en drinken in een restaurant met dat schitterende uitzicht. Ga naar de lokale supermarkt en koop daar je boodschappen voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Voor de echte wintersporters en doeners moet dit geen probleem zijn. Wellicht zit het ontbijt bij de accommodatie inbegrepen. Maak daar dan gebruik van door een extra broodje te smeren voor tussen de middag. Je hebt er immers ook voor betaald!

Natuurlijk is het heus niet erg om af en toe een restaurantje te pakken en eens even flink te genieten. Sterker nog: Als je iedere dag ‘buiten’ gaat eten dan begint dit op den duur ook gewoontjes te worden. Varieer daarom met het eten, zodat het ook nog eens verrassend blijft!


11. Skimaterialen

Als je met een hele grote groep gaat wintersporten krijg je vaak korting als je skimateriaal huurt, want je krijgt een korting op het materiaal. Ga je voor een eerste keer snowboarden of skiën? Dan is het aan te raden om eerst eens in je eigen omgeving te kijken naar materiaal dat je kan lenen van een vriend, kennis of familielid. Voor het onderhoud hiervan ben je meestal maar 20 euro kwijt en als bedankje nog eens 20 euro. Zo ben je niet gelijk een vermogen van 300-400 euro kwijt als je achteraf besluit dat wintersporten toch niet helemaal jouw ding is. Na het hoogseizoen is materiaal overigens goedkoper. Zo kan je al voor 200-300 euro wat moois op de kop tikken.


12. Goedkope skiles

Kostentechnisch en ski technisch is de voordeligste manier om te leren skiën, dat te doen op de plaats waar je naartoe gaat. Zo krijg je direct het juiste gevoel van de snelheid, de sneeuw en je eigen technische begaafdheid. Het is niet aan te raden om in eigen land skiles te volgen, omdat je dan niet ‘feeling’ krijgt met de echte omstandigheden. Het volgen van lessen in de ochtend is vaak duurder dan aan het einde van de dag. We raden je daarom ook aan hier alert op te zijn!


13. Een goedkope en goede reisverzekering

Een wintersportvakantie brengt nogal wat extra risico’s met zich mee en een goede tip is dan ook om deze risico’s vooraf goed in kaart te brengen. Als je bijvoorbeeld iedere dag van plan bent om fanatiek te gaan snowboarden of langlaufen dan is de kans aanwezig dat je valt en iets breekt. Natuurlijk hoopt niemand hier op, maar dit risico brengt sporten met zich mee.

Kijk daarom goed of dit inbegrepen is binnen je eigen polis, want er is niets vervelender dan een arm breken in een ander land en hier niet voor verzekerd zijn. Ook de standaardzaken, zoals het verzekeren van een mobiele telefoon, skimaterialen en andere basisspullen zijn altijd even handig om na te gaan of je hiervoor verzekerd bent. Check anders via verschillende vergelijkingswebsites wat de goedkoopste mogelijkheden zijn.


14. In eigen land

Bij wintersport denk je al snel aan een vakantie buiten de eigen landgrenzen, omdat Nederland nu eenmaal een land is met een biljartvlak profiel. Gelukkig is Nederland sinds een aantal decennia ook innovatief op dit vlak met haar eigen indoor skihallen. Voor degene die geen budget heeft voor een verre reis, een dure accommodatie of de luxe om een x aantal dagen vrij te nemen is dit een geweldige optie. Verschillende indoorhallen bieden de mogelijkheid om een middag, dag of weekeinde te gaan sporten in de sneeuw. Uitermate geschikt voor een low-budget wintersport ervaring.


15. Goedkoop alternatief: een ‘miniski’

Je kan een week boeken, maar wat net zo gaaf is én goedkoop dat is een (lang) weekend naar de sneeuw trekken. Vraag je baas om één of twee dagen extra vrij en boek een trip van donderdag tot zondag of maandag. In vergelijking met een volle week scheelt dit aanzienlijk in de kosten, terwijl je net zo goed een paar dagen van de sneeuw kan genieten!


16. Skipas (gratis voor kinderen)

Koop een skipas die past bij jouw persoonlijke situatie. Als je nog nooit hebt geskied, dan is het verstandig om eerst een skipas voor een dag te kopen en het per dag te bekijken of je er de smaak te pakken kunt krijgen. Ditzelfde geldt voor als je niet zeker weet wat het weer gaat doen. Een skipas is vaak een behoorlijke hap uit je portemonnee dus kijk wat het voordeligst is. Wellicht kom je een leuke aanbieding tegen bij het boeken van de vakantie. Dan is niet de skipas voordeliger, maar de totale onderneming naar de plek van bestemming wel.

In de Alpen is de skipas in veel gebieden voor kinderen in de leeftijdscategorie 5-6 jaar gratis. Ongeveer 40 gebieden bieden een gratis pas aan tot 7 jaar en voor kinderen tot 10 jaar zijn er 7 skigebieden gratis.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag