Wintersport. Na de zomervakantie is dit een van de populairste vakanties van Nederland. Overdag kun je je lekker uitleven in de sneeuw, ‘s avonds is het tijd voor een welverdiend biertje of een kop warme chocolademelk. Vervolgens vroeg onder de wol, want er staat er weer een nieuwe dag vol sneeuwpret voor de deur. Waarschijnlijk is dit een hele andere vakantie dan dat je gewend bent. Als je nog nooit op wintersport bent geweest dan stel je je vast en zeker de vraag: hoe moet je je voorbereiden? In dit artikel helpen we je op weg met 7 tips om je voor te bereiden op een wintersport.
1. Maak een paklijst en houd je eraan
Bij een zonvakantie heb je niet veel meer nodig dan zwemkleding, een paar badlakens, toiletspullen en wat luchtige kleding. Alles wat je vergeet koop je voor een habbekrats op de plaats van bestemming. Bij wintersport is dat echter een ander verhaal. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en de benodigde materialen alvast in Nederland te kopen. Alleen dan heb je ruime keus in prijs kwaliteit en kun je je goed laten adviseren door een Nederlands sprekende medewerker. Bovendien kan dit je een hoop kosten besparen. Maar wat moet je zoal meenemen? De paklijst voor wintersport bestaat uit een aantal verschillende zaken die op te delen zijn in de volgende categorieën:
- Documentatie: reisdocumenten, documenten voor de auto, gegevens wegenwacht, tickets, reserveringsbewijzen
- Verzekeringen: reisverzekering, groene kaart auto, annuleringsverzekering, sportverzekering, welke verzekering je maar afsluit
- Financieel: bankpas, creditcard, contant geld, telefoon met beltegoed en/of abonnement, aanrijdingsformulier
- Medisch: medicijnen, zorgpas, EHBO-kit, medisch paspoort, pincet, tabletten tegen reisziekte of andere ziekten
- Persoonlijke verzorging: kleding, toiletspullen, toiletpapier, schoenen, sneeuwschoenen, dikke sokken, lippenbalsem, zonnebrand et cetera
- Andere persoonlijke eigendom: boek, iPod, gezelsschapsspelletjes of iets anders om je mee te vermaken
- Elektronica: mobiele telefoon, e-reader, fototoestel, geheugenkaartjes, opladers, batterijen
- Wintersportuitrusting: alles wat je nodig hebt om te gaan wintersporten. Je kunt deze spullen deels huren. Hierover later meer.
- Spullen voor in appartement: als je niet in een hotel zit, moet je gebruiksvoorwerpen zoals een blikopener, flesopener, thermoskan, vuilniszakken en andere handige producten niet vergeten. Hoewel je de meeste dingen ter plaatse kunt kopen. Soms is het ook nodig dat je beddengoed, handdoeken, theedoeken en dergelijke meeneemt.
- Uitrusting voor de auto: deze moet winterklaar zijn voor vakantie. Hier schrijven we later meer over.
- Onderweg: eten, drinken, navigatie benodigdheden, reisdekens en/of reiskussens, natte doekjes, toiletpapier
Bovenstaande paklijst bevat de belangrijkste spullen voor tijdens een wintersport. Het kan zijn dat er een of meerdere items ontbreken (hoewel dit geen cruciale items zullen zijn). Als je een nóg gedetailleerdere paklijst zoekt dan kun je het beste even zoeken op het wereldwijde web. Daar kun je templates van paklijsten downloaden.
2. Zorg voor de juiste wintersport materialen
De belangrijkste categorie op de paklijst is eigenlijk ‘wintersport materialen’. Alles wat je nodig hebt om op een veilige en comfortabele manier van die berg af te razen. Daaronder verstaan we bijvoorbeeld: skibroek, skijack, skihelm, warme truien, thermo-ondergoed, goede sokken (meerdere paren), een muts, een hoofdband, een sneeuwbril, zonnebril, goede handschoenen, goede schoenen om mee door de sneeuw te lopen, isoleerdeken, rugzakje die je gemakkelijk kunt dragen tijdens het wintersporten, skiwax, snowboots of ski’s, skistokken indien je gaat skiën.
Materialen huren is een goede optie voor beginners
Ga je voor het eerst op wintersport en ben je er nog niet van overtuigd dat het iets voor jou is? Dan kun je nog even wachten met de investering in ski- of snowboardspullen. Wellicht kun je voor de eerste editie materialen huren. Zo kun je kijken of de wintersport überhaupt iets voor je is, wat je leuker vindt (skiën of toch snowboarding) en bij wat voor materialen je baat hebt. Als het allemaal goed bevalt kun je in de jaren daarna alsnog bepalen om spullen te kopen. Als het niet goed bevalt dan zit je niet vast aan dure materialen die je moet doorverkopen!
3. Kies een goede bestemming uit
De populairste landen om op wintersport te gaan zijn Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Deze landen zijn erg groot, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk altijd goed waar er sneeuw wordt verwacht. Beetje knullige bedoening als je daar straks met ski’s en al klaarstaat op een grasveld… Bedenk een locatie bovendien op het soort pistes. Zijn er alleen maar groene en blauwe pistes (voor beginnende en semi-gevorderde wintersporters) of zijn er ook rode en zwarte pistes (voor de gevorderde wintersporter)? Zijn er veel verschillende routes of zijn er slechts een paar? Hoe is het geregeld met kabelliften et cetera? Wat zijn de faciliteiten omtrent verhuur, skiles et cetera? Zijn er leuke restaurantjes en of après-ski huts? Is de bestemming goed bereikbaar per auto, bus of ander vervoersmiddel? Welke accommodaties zijn er allemaal, welke sluit het beste aan bij jouw wensen? En ga zo maar door. Hier kunnen wij wel een boek over schrijven, maar de kern van het verhaal lijkt ons duidelijk.
4. Doe van te voren (ski) oefeningen
Wintersporten is een aanslag op ons lichaam. Mensen die in slechtere conditie verkeren zullen er op de berg achterkomen hoe zwaar wintersport eigenlijk is. Om optimaal te kunnen genieten van het sporten, is het belangrijk dat je van te voren aan je lichaam werkt. Begin maximaal 8 weken van te voren met extra sporten. Doe minimaal twee keer per week een uur conditietraining, inclusief een goede warm-up en cooling down. Probeer je daarnaast te verdiepen in verschillende soorten ski-oefeningen die je kunt doen. Dat zal je helpen om met groot gemak op de latten te staan. Ook is het verstandig om krachttraining te doen. Met behulp van squats en lunges bijvoorbeeld, bereid je je benen alvast voor op het zware werk dat komen gaat. Deze oefeningen kun je gewoon thuis doen met je lichaamsgewicht. Op YouTube staan honderden, zo niet duizenden filmpjes met instructies.
5. Maak je auto winterklaar (als je met de auto gaat)
Grote kans dat je met de auto op wintersport gaat. Realiseer je dat je met de auto naar een nieuw gebied gaat waar het waarschijnlijk heuvelachtiger is én waar het mogelijk glad is op de weg. Je moet de auto dus goed voorbereiden op wat komen gaat. Dat doe je onder andere door winterbanden en sneeuwkettingen mee te nemen (controleer van te voren of sneeuwkettingen zijn toegestaan in het land waar je heen gaat). Daarnaast is het verstandig om een raamwisser, gevarendriehoek, slotondooier, ijskrabber, anti-ijsdeken en extra ruitenwisservloeistof mee te nemen. Daarnaast: startkabels, sleepkabel, isoleerdeken, verbanddoos, veiligheidshesjes kunnen van pas komen. Al hopen wij natuurlijk dat je reis voorspoedig verloopt zonder gekkigheden. Let op: in sommige landen, zoals Frankrijk, is het verplicht om een alcoholtest bij je te hebben in de auto. Houd je aan de regels om problemen te voorkomen.
6. Alvast oefenen in Nederland
Ben je bang dat het wintersportplezier wordt bedorven doordat je er ‘weer even in moet komen’? Dat kun je gemakkelijk voorkomen door in Nederland alvast de draad op te pakken. Helaas hebben we hier nauwelijks sneeuw, laat staan bergen, maar gelukkig is daar een oplossing op: indoor skihallen. Hier kun je een middagje of een paar dagen gaan oefenen om de technieken weer onder de knie te krijgen, zodat je op wintersport het beste uit je vakantie kunt halen.
7. Maak je huis gereed voor vertrek
Als je op vakantie gaat moet je het huis altijd voorbereiden op je afwezigheid. Dat geldt net zo goed voor wintersport. Zorg dat je de instellingen van de verwarming correct instelt, zodat er geen kans bestaat dat de leidingen bevriezen terwijl jij aan het wintersporten bent. Bovendien moet je erover nadenken of iemand moet zorgen voor planten en huisdieren, mocht je deze hebben. Bekijk je koelkast om te voorkomen dat producten bederven. Maak eventueel gebruik van een vriezer, als je die hebt. Gooi vuilnis weg zodat er geen rottingsprocessen ontstaan die stank veroorzaken. Sluit ramen en deuren goed tegen potentiële inbrekers… Enfin, je kent het hele rijtje met tips inmiddels wel. Vergeet het in ieder geval niet!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Beste plek voor wintersport aan het einde van het seizoen
- 12 tips voor een surf vakantie
- Hoe kun je gaan wintersporten met de trein?
- Wintersport paklijst; Alles wat je moet meenemen op wintersport
- 16 tips voor een goedkope wintersport
- Weekend skiën/snowboarden; wat zijn je beste opties?
- Een actieve vakantie in Europa? Bekijk deze bestemmingen