Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

15 goedkope vakantielanden

15 goedkope vakantielanden

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je het woordje reizen leest denk je waarschijnlijk aan twee dingen: leuk-gaaf-super-fantastisch en geld. Vooral dat tweede zorgt er vaak voor dat vakantieplannen al in vroeg stadium in de prullenbak belanden. Toch hebben we goed nieuws voor mensen met weinig geld en voor de mensen die niet veel willen uitgeven aan een vakantie. Er zijn namelijk veel prachtige goedkope vakantielanden waar jij zonder al te spenderen een onvergetelijke vakantie kunt hebben. In ons eigen Europa is Tsjechië bijvoorbeeld een verborgen budget-pareltje en in Azië is Laos een van de goedkoopste paradijzen die er te vinden is. Hierbij 20 vakantielanden die jouw bankrekening in de plus laten staan.


Europa

Wie aan Europa denkt, denkt meestal gelijk aan Parijs, Amsterdam, Rome of Berlijn. Ondanks dat deze metropolen de moeite waard zijn om ooit in je leven te bezoeken, biedt Europa nog véél meer moois. Een groot deel van al dat moois is ook nog eens goed betaalbaar. Laat je vooroordelen over Oost-Europese landen even voor wat ze zijn en stort je in de betaalbare Europese schoonheden.

1. Tsjechië

Tsjechië is een van de meest veelzijdige, goedkope vakantielanden van Europa. Ten eerste wordt Praag gezien als een van de mooiste steden van Oost-Europa, zo niet de mooiste. De aan de Moldau-rivier gelegen hoofdstad heeft veel adembenemende bezienswaardigheden, zoals het Nationaal Museum, Sint-Vituskathedraal en de Karelsbrug. Ook de schoonheid van het oude stadsgedeelte is voor velen reden om terug te keren. Activiteiten als shoppen en uitgaan zijn ook de moeite waard in Praag. Naast de stedelijke schoonheden kent Tsjechië ook schitterende natuurgebieden zoals het Reuzengebergte op de grens met Polen en de Bohemen tegen de grens van Oostenrijk. In de winter wordt veel geskied in Tsjechië en in de zomer gewandeld. Al met al als dit prachtige land zowel qua schoonheid als kosten geschikt voor een budget-vakantie. Voor bijvoorbeeld uiteten inclusief twee drankjes in een modaal restaurant betaal je rond de €15,- per persoon. Uiteraard is alles in een stad als Praag duurder dan in een dorpje midden in het Reuzengebergte.

2. Albanië

Ten noorden van Griekenland ligt het ‘vergeten’ bergachtige Albanië. Tot begin jaren 90 had het land nog een communistische regering en was het dus niet toegankelijk voor toerisme. Dat is nu anders! Ondanks dat nog maar weinig toeristen naar Albanië op vakantie gaan is het land uitermate geschikt voor verschillende soorten budget-vakanties. Het gehele westen ligt aan de Adriatische Zee. Als je dus opzoek bent naar een zon- en strandvakantie maar geen zin hebt om voor een strandbedje te vechten is Albanië een prachtig alternatief. Ook bespaar je er veel geld mee. Voor een euro of 23  overnacht je in een hotel met zwembad aan de kust. Voor de cultuursnuivers onder ons is Albanië ook zeer geschikt, zowel de Grieken als de Romeinen hebben zich hier gevestigd. De stad Gjirokastra is een van de oudste en mooiste steden van het land. Het staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO door de middeleeuwse overblijfselen.

3. Georgië

Tot voor kort was Georgië amper bekend onder Nederlandse toeristen. Daar kwam echter verandering in toen het veelbekeken programma Wie is de Mol? voor het grootste gedeelte werd opgenomen in Georgië. Kijkers werden spontaan verliefd op het adembenemende landschap en veel van hen reisde af naar hoofdstad Tbilisi om vanaf daar verder te rijzen naar berggebieden, de kust of andere steden. Vooral het Kaukasus gebergte is werkelijk adembenemend. Het gebied leent zich uitstekend voor wandel- of fietstochten, maar ook voor het rondrijden met een auto. Voor het huren van een degelijke bak ben je ongeveer €20,- per dag kwijt. Verder kent Georgië forten die dateren uit de 2e eeuw voor Chr, de geboorteplaats van Stalin, prachtige kathedralen en indrukwekkende kloosters. Een echte eye-opener om te beseffen hoe mooi Europa kan zijn.

4. Griekenland

Ondanks dat Griekenland al ruimschoots ontdekt is door toeristen over de hele wereld blijft het een op en top vakantieland waar de prijzen alles behalve hoog zijn. Vooral in het voojaar is Griekenland fantastisch en goed betaalbaar. De mensen zijn zeer gastvriendelijk, de keuken is om te smullen, historisch is het indrukwekkend en last but not least de natuur is een paradijs. Zowel het binnenland als de verschillende eilanden lenen zich perfect voor zonvakanties in combinatie met veel kunst, cultuur en natuur. Wat betreft prijs is vooral Lesbos momenteel een aanrader. Door de vluchtelingencrisis is het toerisme daar erg gedaald en de prijzen dus ook. Volkomen onterecht, want het eiland is beeldschoon en vluchtelingen zie je amper. Net als in Tsjechië betaal je voor uiteten met twee drankjes ongeveer €15,-

blank

5. Macedonië

Voor mensen die van rust, natuur en weinig geld uitgeven houden is Macedonië de beste keuze. Het land kent enorm veel meren omringd met idyllische dorpjes en wandelpaden. Het bekendste meer is het meer van Ohrid, die aan de gelijknamige stad ligt. Het is niet voor niets het bekendste gedeelte van Macedonië, het is beeldschoon en erg kalm en stil. Massatoerisme kent het land nog niet, tot grote spijt van de Macedoniërs zelf. Ze lopen hierdoor een grote inkomstenbron mis. Voordeel voor de toerist is dat de meeste locals blij zijn met jouw komst. Bijna alles in dit land is spotgoedkoop. Voor €22,- per nacht slaap je bijvoorbeeld pal aan het meer van Ohrid inclusief ontbijt.

6. Polen

Polen kruipt langzaam uit het verdomhoekje. Lang werd het land ten onrechte als lelijk, oubollig en asociaal beschouwd. Wie er al eens geweest is weet dat het tegendeel waar is. Ten eerste zijn Poolse mensen erg behulpzaam en gezellig. Ten tweede heeft Polen schitterende steden waar je voor weinig geld kan verblijven. Vooral Gdanks en Krakow zijn de moeite waard om te bezoeken. Ten derde kent het land ook schitterende natuurgebieden met als hoogtepunt het zuidelijke berggebied dat grenst aan Slowakije. In de zomer zijn daar veel toeristen uit eigen land. Voor de kroegtijgers onder ons is Polen ook zeer geschikt. Een halve liter fris nationaal Tyskie bier kost in een kroeg nog geen euro. Een andere financieel meevaller zijn de kosten van de vliegreizen naar Polen. Vanaf Amsterdam of Groningen vlieg je vaak voor nog geen €60,- retour. In de zomermaanden is dit vaak het dubbele.


Azië

Azië is het bekendste backpack-walhalla ter wereld. Daar zijn twee hoofdredenen voor: de spotgoedkope prijzen en de adembenemende schoonheid van de landschappen. Overnachten kost in de meeste Aziatische bijna niks. Voor €3,- per nacht slaap je in een hostel en ontmoet je veel mensen van over de hele wereld. Als je niet zo van de hostels bent zijn er ook genoeg betaalbare hotels en appartementen. Dit immense continent biedt je de mogelijkheid om voor betaalbare prijzen te rijzen, ontdekken en je ogen uit te kijken.

7. Laos

Zoals gezegd is Azië erg populair onder backpackers. In Laos vind je ze ook wel, maar niet in zulke grote aantallen als in Thailand of Vietnam. Voornaamste reden is het ontbreken van een kustlijn. Dit klinkt als een gemis, maar je weet juist niet wat je mist als je niet naar Laos gaat! Over het landschap heerst een soort hemelse kalmte die je tot rust laat komen. Van de sprookjesachtige beboste berggebieden met kronkelende rivieren valt je mond spontaan open. Laos kent geen mega grote steden en is niet zo massaal als haar buurlanden. Perfect voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Echter mag de stad Luang Prabang niet onbenoemd blijven. Er staan schitterende tempels en het zit vol met leuke barretjes en restaurantjes.

8. Cambodja

Dit land kent een rijke en bewogen geschiedenis waar nog veel van terug te zien is. Vooral de steden Angkor Wat en Angkor Tom zijn het bezichtigen waard. Je vind er veel tempels, grote imposante beelden en leuke barretjes. De mensen zijn erg bescheiden, behulpzaam en vriendelijk waardoor je je er erg op je gemak voelt. Ook in Cambodja is de natuur overweldigend mooi. Je vindt er talloze watervallen, bijzondere dieren, besneeuwde bergtoppen, archeologische vindplaatsen, jungles, meren en rivieren. Reizen door Cambodja kan in groepen maar ook prima alleen. Lees je van te voren goed in en geniet van alles wat het land te bieden heeft. Een blokhut heb je daar al voor €4,- per nacht, dus over kosten hoef je je geen zorgen te maken.

9. Vietnam

Vietnam is misschien wel het meest veelzijdige vakantieland van Azië, en dat is niet onopgemerkt gebleven bij toeristen. De steden nodigen uit om eens goed te gaan feesten tot in de late uurtjes, de natuur biedt je ongerepte schoonheid waar je u tegen zegt en de cultuur is ook om over naar huis te schrijven. Om te beginnen is Hanoi een van de gezelligste steden van heel Azië, niet perse qua schoonheid van gebouwen, maar meer qua sfeer en eten en drinken. Hoi An is qua schoonheid de nummer 1 stad van Vietnam. Over de natuur in dit land valt eindeloos te schrijven, maar eigenlijk moet je het zien om te geloven, zo mooi is het. Vietnam kent hoge baaien waar helderblauw water tussendoor stroomt, ongelooflijk mooie eilandengroepen, prachtige uitgestrekte kusten en diepe grotten waar het zonlicht film-achtig invalt. Voor de sportievelingen onder ons valt er ook genoeg te doen: klimmen, wandelen, kanoën etc. Voor nog geen €5,- per nacht slaap je in een prima appartement.

blank


Zuid-Amerika

Zuid-Amerika wordt alsmaar toegankelijker voor toerisme. Veel landen zijn ook nog eens erg goedkoop waardoor het des te aantrekkelijker wordt. Vaak wordt het continent in een zin genoemd met onveiligheid en gevaar. Echter hoef je je daar geen zorgen over te maken als je goed ingelezen bent en dus weet waar je wel en niet moet komen. Laat het in ieder geval geen reden zijn om niet af te reizen naar dit veelzijdige continent.

10. Colombia

Veel van ons kennen Colombia vooral van de Netflix-serie Narcos dat zich in dit land afspeelt. Daar is bij vlagen al te zien dat het land een prachtige natuur en cultuur kent. Van het geweld wat in de serie veel naar voren komt, is niets meer te merken. Het land is economisch en politiek relatief stabiel wat voor veel rust zorgt bij zowel de inwoners als de toeristen. Steden als Cartagena, Bogota, Gautapé en Medellín zijn het bezoeken absoluut waard. Traditionele huizen, smalle straatjes en rode daken vormen het beeld in veel van deze steden. Laat je vooral verassen door de Colombiaanse keuken die veel te bieden heeft. Wat betreft natuur kun je het best naar Park Tayrona dat volgens velen het mooiste natuurgebied van het land is. Ook de Amazone is voor veel mensen een trekpleister. Voor €30,- per nacht slaap je in een prima hotel.

11. Bolivia

Bolivia is een relatief arm land in Zuid-Amerika. Voor toeristen is dit voordelig en bovendien stimuleer je er de lokale economie mee waar ze erg blij mee zijn. Het land kent een van de grootste zoutvlaktes ter wereld met een oppervlakte van meer dan 10.000 vierkante meter! Erg bijzonder om te zien. Daarnaast kent het land vele kleurrijke bergdorpjes, nationale natuurparken en mooie steden. In de stad La Paz kun je met verschillende kabelbanen boven de stad zweven. Vooral ‘s avonds is dat magisch.

blank

12. Peru

Wie Peru zegt, zegt Machu Picchu. De best bewaarde Incastad ter wereld dat tussen een groep prachtige bergen ligt. Het leukst is om deze stad te voet te bereiken via de Inca Trail, een door de Inca’s aangelegde route die je dwars door de Peruaanse natuur brengt. Een leuk feitje is dat bijna de helft van de inwoners in Peru van de Inca’s afstamt. Voor de rest kent Peru een ruige kust met rijke flora en fauna en mooie surfgebieden, schitterende gletsjers, diepe berggebieden (Colca Canyon) en mooie steden. Voor €25,- kun je al prima overnachten in Peru.


Afrika

Afrika heeft zowel positieve als negatieve kenmerken. Negatief is de armoede die nog steeds in veel Afrikaanse landen heerst. Ook droogte en corruptie zorgen voor veel problemen in het continent. Echter wegen deze kenmerken niet op tegen de schoonheid van de natuur, cultuur en liefde van het volk. Bovendien zijn de prijzen voor accommodatie en eten vaag erg laag wat het een ideaal continent maakt voor budget-vakanties.

13. Egypte

Het Noord-Afrikaanse land staat vooral bekend om haar piramides, graftombes en heilige plekken zoals de Mozesberg en de Nijl. Ook de Rode Zee en een van ‘s werelds vroegst bewoonde steden, Luxor, is iets wat je eigenlijk niet mag missen. De 146 meter hoge piramide van Gizeh, die ongeveer 2500 voor Christus op mysterieuze wijze gebouwd is, behoort tot een van de zeven wereldwonderen. Naast dat Egypte een van meest bijzondere historische landen ter wereld is, leent het land zich ook uitstekend voor zon- en strandvakanties. Het noorden grens aan de Middellandse Zee en het oosten aan de Rode zee. Ideale plekken om even goed tot rust te komen onder de Egyptische zon. Voor €22,- per nacht verblijf je pal aan de Rode Zee. Een maaltijd met twee drankjes kost ongeveer €15,-.

14. Zuid-Afrika

Zuid-Afrika biedt de meest uiteenlopende bezienswaardigheden van heel Afrika. Toch blijft bekendste trekpleister van het land de eindeloze savannes, natuurreservaten en andere unieke landschappen met ontelbare planten en dieren. Het behoort niet voor niets tot de top 20 landen met de meeste biodiversiteit. Tijdens safaritochten kom je dieren tegen die je normaal gesproken alleen maar op televisie ziet, zoals neushoorns, buffels, giraffes, olifanten, leeuwen en nijlpaarden. Naast de meest pure vorm van natuur heeft Zuid-Afrika ook mooie steden te bieden zoals Kaapstaat dat onderaan de Tafelberg ligt. De stad ligt aan de kust en heeft prachtige stranden. Ook Johannesburg en Soweto zijn de moeite waard. Voor €25,- per nacht verblijf je in een mooie studio net buiten de stad. Een hoofdgerecht met twee drankjes kost ongeveer €8,-.

blank

15. Marokko

We sluiten het rijtje af met het prachtige Noord-Afrikaanse Marokko. Sinds jaar en dag is het land uitermate geschikt voor vakantiegangers. Zowel qua schoonheid als qua kosten. Voor het bruisende (nacht)leven dien je naar Marrakech te gaan. Er zijn veel restaurants en bars te vinden waar je kunt genieten van de Marokkaanse specialiteiten. Ook Tanger is een stad die je zeker niet mag missen als je afreist naar Marokko. Deze kunstzinnige stad is bekend onder creatievelingen van over de hele wereld: tekenaars, schilders, dichters en muzikanten. De Arabische cultuur van Marokko laat je veel uniek pracht en praal zien die wij in Europa niet kennen, zoals gebouwen, moskeeën, straten, muziek en eten en drinken. Houd wel rekening met het feit dat de Marokkaanse normen en waarden niet bepaald synchroon lopen met de onze. Zo heb je als vrouw weinig te zeggen en dien je op sommige plekken je hoofd te bedekken.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag