10 redenen om naar Albanië op vakantie te gaan

10 redenen om naar Albanië op vakantie te gaan

Laatst bijgewerkt: 30 oktober 2018

Mensen trekken massaal naar Mediterrane droombestemmingen zoals Italië en Griekenland. Is het niet voor het heerlijk eten, dan wel voor de sublieme wijn, de pittoreske steden of de kraakheldere zee. Wij zijn echter van mening dat deze regio nog veel meer te bieden heeft, waaronder Albanië. Dit is een zeer ondergewaardeerd land, dat zo veel te bieden heeft. Voor een heel schappelijk bedrag! Daarom is het hoog tijd om Albanië in het zonnetje te zetten met deze 10 redenen om op vakantie te gaan naar dit land.


1. Voor de authentieke bevolking

Albanië is ongeveer vijf decennia afgesloten geweest voor toeristen, in tegenstelling tot veel andere landen in de regio. Vanaf 1944 werd Albanië onder leiding van de dictator Enver Hoxha geïsoleerd. In zo’n grote mate, dat het vergelijkbaar is met de huidige situatie van Noord-Korea. Dat betekent dat de bevolking van Albanië lange tijd niet in contact is geweest met de buitenwereld, waardoor de westerse invloed geen intrede heeft gemaakt in de cultuur. Op moment van schrijven is Albanië nog geen 30 jaar ‘vrij’, dus het zal nog wel even duren voordat de cultuur zijn authenticiteit verliest. Volgens mensen die het land bezoeken zijn Albaniërs fijne, open en hartelijke mensen die oprecht blij zijn om toeristen te mogen verwelkomen in hun land.

Om ‘Besa’ te ervaren

Besa is een Albaanse erecode die al eeuwenoud is. Het betekent dat ze alles doen om hun naasten, familie, vrienden en gasten te helpen en te beschermen. Er zijn vele verhalen bekend over hoe Albaanse Moslims zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in allerlei bochten hebben gewrongen om de vluchtende Nazi’s op allerlei manieren te helpen. Dit soort bijzondere verhalen uit de geschiedenis laten zien wat een bijzondere mensen er in Albanië lopen.


2. Voor het adembenemende berglandschap

Albanië is een van de meest bergachtige landen ter wereld: in totaal is meer dan 70% van het land bedekt met bergen. In het Zuiden zijn hier heel veel boerderijen, waar van alles wordt geproduceerd: wijn, hazelnoten, tomaten et cetera. Tijdens je vakantie is het heel leuk om te zien hoe deze ambachten worden uitgevoerd. Vergeet hierbij niet om de verse lekkernijen te proeven! De bergen in het Noordwesten staan beter bekend als de Albanese Alpen. Met grillige rotsen, geweldige wandelpaden, ijskoude gletsjermeren en nog veel meer, is dit een perfect gebied om bergsport te beoefenen. Mocht je begeleiding wensen van een outdoor bedrijf, dan kun je helemaal in je handjes knijpen: dit is vele malen goedkoper dan bij andere berglanden zoals Oostenrijk en Zwitserland. Dat brengt ons direct bij de derde reden om naar Albanië op vakantie te gaan: de goedkope prijzen.


3. Voor de spotgoedkope prijzen

Vakanties zijn geweldig, maar helaas duur. Behalve als je naar Albanië op vakantie gaat. Dit is namelijk een goedkoop vakantieland! Hier betaal je een stuk minder dan in andere landen in Europa. De gemiddelde Albanees verdient zo’n €500 per maand. Je schrikt je misschien kapot bij het zien van die bedragen, maar hieraan hebben ze genoeg om lekker uit eten te gaan. Als jij daar als toerist een lekkere grillmaaltijd koopt, dan betaal je zo’n €6. Iets waar je in Griekenland €15 voor zou neerleggen, zonder in te leveren op de kwaliteit. Een ‘Italiaans’ bolletje ijs zo’n €0.30, dampend kopje koffie zo’n €0.40.

Deze mooie prijzen zijn niet alleen van toepassing op de keuken, maar ook op taxiritjes, excursies et cetera. Een kaartje naar de opera heb je al voor een tientje! Het enige dat iets minder goedkoop is zijn de accommodaties. Omdat Albanië pas sinds korte tijd openstaat voor toeristen, is het aantal hotels nog beperkt. Dat zie je terug in de prijzen. Wij verwachten dat dit op termijn beter wordt!


4. Voor het verrukkelijke eten

De Albanese keuken is erg rijk. Ten eerste is het klimaat uitermate geschikt om zelf wijnen, zuivel vlees en andere lokale producten te produceren. Daarnaast liggen bekende culinaire landen zoals Italië en Griekenland dichtbij. Dat, gecombineerd met de geschiedenis met Venetiaanse heersers, zorgt ervoor dat er een eclectische mix is van heerlijke gerechten. Bovendien is er sinds kort een ‘slow food’ beweging gaande waarbij jonge chefkoks terugkeren naar het land om de regionale keuken nieuw leven in te blazen. Denk hierbij aan gerechten met veel kaas, vlees en gegrilde groenten.


5. Voor de vele kastelen

blank

Hoewel Tirana’s oude centrum helaas weg is, zijn er nog een heleboel kastelen en ruïnes die al 2700 jaar oud zijn. Deze geven je een kijkje in het Albanese landschap van honderden jaren geleden. Een bekende bezienswaardigheid is het kasteel Kruja, waar de nationale held Skanderberg tegen het Ottomaanse Rijk vocht in de 15e eeuw. Kruja is zeker niet het enige kasteel dat Albanië te bieden heeft. Er zijn maar liefst 70 verschillende kastelen die het bezoeken waard zijn, dus als je daarvan houdt, dan moet Albanië per direct op jouw bucket list van vakantiebestemmingen komen te staan. 


6. Voor als je zelf een land wil ontdekken

Tegenwoordig reizen we heel wat af. Als je op vakantie gaat heb je grote kans dat vrienden en familie zeggen: “Oh, wat leuk, daar ben ik ook geweest! Of daar is Jantje en Pietje ook geweest, ik zal even wat tips vragen!” Goed bedoeld, maar vervolgens krijg je een hele lading foto’s en tips waarmee je elke vakantiedag van te voren invult. Het uitzicht is in het echt specialer dan op de foto, maar toch wist je al precies wat je kon verwachten van de bekende trekpleisters. In Albanië zal je dit gevoel veel minder sterk ervaren. Niet veel mensen hebben het land bezocht, dus er zijn weinig plekken die bekend staan als enorme trekpleisters. Dat betekent dat je het land lekker zelf kunt ontdekken. De volgende keer als je met familie of vrienden praat ben JIJ degene met alle tips en tricks.


7. Voor de bijzondere geschiedenis, o.a. bizarre bunkers

De regeerperiode van dictator Enver Hoxha heeft wat vreemde sporen nagelaten, waaronder een groot aantal vreemde bunkers die het hele land doorkruizen. De heer Hoxha was zeer paranoïde en plaatste in totaal zo’n 750.000 bunkers. Op dat moment betekende het dat er een bunker per vier mensen werd geplaatst, oftewel, 15 bunkers per vierkante meter. Deze bunkers moesten bescherming bieden voor alle angsten die Enver Hoxha in zijn hoofd haalde. Inmiddels zijn de meeste bunkers omgetoverd tot cafeetjes, podia voor graffiti-artiesten en andere bijzondere bedrijfjes.


8. Voor het meemaken van communisme versus modernisme

De hoofdstad, en tevens grootste stad van Albanië, Tirana, heeft een heel ambitieus plan opgevat: “Tirana 2030”. In dit plan worden allemaal doelen gesteld om de omringende natuur te beschermen, de stad groener ge maken, de doorvoer van en naar de stad te bevorderen et cetera. De precieze plannen zijn niet echt aan de orde, maar waar het ons vooral om gaat is dat deze ouderwetse, communistische stad nu in schril contrast staat met moderne plannen. Dit is een bijzondere fase die ja als toerist echt wil meemaken, voordat het 2030 is en je Tirana niet meer herkent.


9. Voor de bijzondere stadjes, waaronder ‘Berat’

blank

Heb je weleens van Berat gehoord? Waarschijnlijk niet. Hartstikke zonde, want deze stad, beter bekend als ‘town of a thousand windows’, staat geregistreerd op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. De stad staat namelijk bekend vanwege de oudst bewaard gebleven witte, Ottomaanse huisjes die overal staan. Bovendien is er een kabelbaan die je naar een 13-eeuws kasteel brengt. Alsof dat nog niet reden genoeg is om Berat te bezoeken, ligt het stadje ook nog langs de Osumi Rivier, waar een hoop canyoning- en raftingavonturen op je wachten.


10. Voor een originele zonvakantie

Op vakantie is het altijd fijn als het mooi weer is en als er de gelegenheid is om even een middagje naar het strand te gaan. Of om de hele vakantie daar door te brengen, maar net waar je zin in hebt, natuurlijk… In ieder geval heeft Albanië schitterende stranden die niet té commercieel en niet té afgelegen zijn. Het is eigenlijk de gulden middenweg. Je hebt een paar leuke restaurantjes en fijne guest houses, zonder dat je je in een of ander toeristisch oord waant. Als je de Albanese stranden wilt bezoeken moet je in ieder geval naar Borsh gaan, dit is een van de grootste maar minst bezochte kuststroken van het land.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag