Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor als je alleen op vakantie gaat

7 tips voor als je alleen op vakantie gaat

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Alleen op vakantie gaan; de een moet er niet aan denken en de ander vindt het een heerlijke manier van reizen. Wat je er ook van vindt, het is natuurlijk altijd weer een nieuw avontuur en spannende onderneming. Wat moet je allemaal van tevoren plannen? Hoe ontmoet je andere mensen? En is alleen reizen eigenlijk überhaupt wel iets voor jou? Om je goed voorbereid en met de juiste mindset op vakantie te laten gaan, hebben we hieronder 7 onmisbare tips voor je klaarstaan.


1. Kies een geschikte bestemming

Ga je alleen op vakantie, dan begint je avontuur natuurlijk met het kiezen van een leuke bestemming. Sommige bestemmingen zijn nou eenmaal wat beter weggelegd voor de soloreiziger dan andere bestemmingen. Ga je wat langer op reis en wil je door een of meerdere landen trekken, dan kun je je als soloreiziger helemaal thuisvoelen in Zuidoost-Azië. Ideale bestemmingen voor backpackers die alleen reizen zijn: Thailand, Indonesië, Laos, Cambodja en Vietnam. Uiteraard kun je ook down under gaan naar Australië om alleen op reis te gaan. Een voordeel is dat ze hier Engels spreken.

Een andere optie is om een groepsreis te boeken of een speciale singlereis. Er worden tal van groepsreizen georganiseerd waar je je als soloreiziger voor kunt aanmelden. Het is een erg leuke manier van reizen, omdat iedereen die meegaat dezelfde insteek heeft en graag andere mensen wil leren kennen. Vind je het spannend om alleen op reis te gaan? Dan is een extra voordeel aan een groepsreis of singlereis ook nog eens dat de activiteiten en verblijven meestal al geregeld zijn voor je.


2. Je koffer of backpack inpakken

Ga je alleen op reis dan moet je natuurlijk de juiste uitrusting meenemen in je backpack of je koffer. Als je iets bent vergeten dan kun je namelijk niet even snel je reismaatje aankijken. Het is daarom handig om van tevoren een goede checklist te maken met wat je mee wilt nemen op reis. Als je met meerdere personen reist is het handig om shampoo of andere douchespullen te delen. Nu heb je deze luxe natuurlijk niet, dus kun je het beste wat miniverpakkingen inslaan voor je vakantie. Zo kun je heel wat gewicht besparen in je koffer of backpack.

Een andere onmisbare tip is om voor genoeg vermaak te zorgen onderweg. Neem een boek of e-reader mee, muziek voor onderweg, een reisdagboek met een pen en uiteraard mag de Lonely Planet niet ontbreken. Een andere aanrader is om altijd goed voorbereid te zijn op onverwachte situaties. Is je mobiel leeg en moet je nog iets opzoeken? Dan ben je natuurlijk erg blij met een powerbank in je rugzak. Ook is het handig om een kopie te hebben van belangrijke telefoonnummers van de verzekering en familie en vrienden.


3. Goedkoop reizen

De meeste backpackers zijn op hun budget gesteld en willen zo goedkoop mogelijk van A naar B komen. Het is helaas echter meestal voordeliger om met meerdere personen te reizen. Toch kun als soloreiziger ook heel wat geld besparen op je vervoer. Ben je in een grote stad en is het gebruikelijk om met de taxi te reizen? Dan kun je heel wat kosten besparen als je een taxi deelt met anderen. In veel hostels kun je doorgeven aan het personeel waar je naartoe wilt met de taxi. Zij zorgen ervoor dat ze een groepje maken van meerdere personen die dezelfde kant op willen, zodat je de taxikosten kunt delen. Daarnaast zijn er vaak veel taxi’s of tuctucs te vinden bij toeristische attracties. Het is meestal erg gemakkelijk om andere mensen te vinden die bijvoorbeeld ook naar het centrum gebracht willen worden. Een andere tip is om te checken of er een über beschikbaar is in de stad, dit scheelt namelijk behoorlijk wat aan kosten.

Een andere tip is om locals of personeel van je verblijf te vragen hoe je het goedkoopste kunt reizen. Zij weten namelijk vaak precies welke bus je het beste kunt nemen of welk kaartje het voordeligste is. Tevens zijn er vaak voordeelkaartjes te verkrijgen op het treinstation of busstation. Zo kun je bijvoorbeeld een meerdaagse kaart kopen of toeristenkaart, waardoor je heel wat geld bespaart.

Wil je nog goedkoper uitzijn en heb je wat meer tijd? Dan raden we je aan om te gaan liften of BlaBlaCar te gebruiken. In Europa kun je namelijk heel goed liften tussen verschillende bestemmingen en je maakt natuurlijk tegelijkertijd een mooi avontuur mee. BlaBlaCar lijkt op liften maar dan betaal je de bestuurder een klein bedrag om mee te rijden. Je kunt op de website alle ritten zien die worden aangeboden, op welke dag en op welk tijdstip de chauffeur vertrekt en of de bestuurder goede recensies heeft. Ideaal voor als je houdt van een avontuurlijke manier van reizen en als je het leuk vindt om het gesprek aan te gaan met de bestuurder.

Meer tips voor een goedkope stedentrip lees je hier. Voor andere goedkope bestemmingen lees je dit artikel.


4. Het juiste verblijf als solo reiziger

Als je alleen op vakantie kunnen hotelkamers soms een flinke kostenpost vormen. Je moet namelijk alleen voor je verblijf betalen en kunt de kosten niet delen met medereizigers. Een uitstekende optie is daarom om te overnachten in een hostel. Tegenwoordig zijn hostels allang niet meer vieze en grote gemeenschappelijke ruimtes. In elke stad zijn vandaag de dag namelijk hele nette en betaalbare hostels te vinden. Voor het boeken van een hostel is het handig om Hostelworld en Tripadvisor te downloaden op je mobiel. Hiermee kun je niet alleen boeken, maar kun je tevens ervaringsverhalen en beoordelingen van het hostel bekijken. Een ander bijkomend voordeel aan een hostel is, dat je hier veel andere soloreizigers ontmoet.

Een tweede optie om voordeliger uit te zijn, is het boeken van een Airbnb. In elke stad heb je veel mensen die hun kamer of woning aanbieden als slaapplek. Je kunt de Airbnb accommodaties bijvoorbeeld filteren op prijsklasse of afstand, zodat je snel de juiste slaapplek vindt. Daarnaast is het erg leuk om de eigenaar van de Airbnb te vragen naar tips en advies. Hij of zij weet als local vaak de leukste tips op te noemen over de stad.

Wil je een keer een andere slaapplek dan een hotel of hostel, dan kun je erover nadenken om te gaan couchsurfen. Locals over de hele wereld bieden namelijk een plekje in hun huis aan als slaapplek. Het eerste voordeel van couchsurfen is, dat het helemaal gratis is. Doe je het echter niet om het geld, dan is couchsurfen ook aan te raden voor als je uit je comfort zone wilt stappen en een unieke ervaring wilt hebben. Je leert namelijk via deze locals over de cultuur, de mooiste plekken, het eten en je ervaart hoe het is om als local te leven.

In Europa kun je vaak ook prima rondreizen van camping naar camping. Campings hebben vaak dezelfde vibe als hostels, maar bieden meer vrijheid en een unieke ervaring in de open natuur. Het nadeel van campings bezoeken als solo reiziger, is dat je toch een behoorlijke last aan bagage mee moet sjouwen.


5. Andere mensen leren kennen

Als je alleen op vakantie gaat dan wil je waarschijnlijk graag andere mensen leren kennen. Uiteraard hoef je natuurlijk niet constant met andere mensen te zijn, want je moet ook niet vergeten dat quality time met jezelf heerlijk is. Als je voor het eerst alleen op vakantie gaat kan het best spannend zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Je vraagt je misschien af waar je nieuwe mensen ontmoet en hoe je dat moet aanpakken. Ons advies is om je daar niet zo druk over te maken, want voor je het weet heb je namelijk aansluiting gevonden. Ben je wat introvert van jezelf en vind je het lastig om zomaar op mensen af te stappen? Dan is het op het begin misschien een beetje een onwennig idee om een praatje te maken met mensen. Je zult even de drempel over moeten en uit je comfort zone moeten komen, maar je zult al snel zien dat contact leggen erg gemakkelijk is. Wees vooral niet te verlegen, maar sta open voor andere mensen en staar bijvoorbeeld niet alleen maar naar je mobiel. Wil je iemand aanspreken? Dan zit je met de openingszin ‘where are you from?’ natuurlijk altijd goed.

Uiteraard is de beste plek om andere mensen te leren kennen in een hostel. Hostels zitten namelijk vol met andere backpackers of mensen die alleen op vakantie zijn. Soms lijkt het alsof mensen in hostels met hele groepen op vakantie zijn, maar meestal bestaat een groep uit allemaal verschillende soloreizigers. Zijn ze een spelletje aan het doen, vraag dan bijvoorbeeld of je mee kunt doen. Een andere tip is om te vragen naar hun plannen voor het avondeten en aan te geven dat je graag met ze mee wilt. Je zult zien dat je soms niet eens zelf het initiatief hoeft te nemen, omdat veel backpackers openstaan voor het ontmoeten van nieuwe mensen.

Een andere tip voor het ontmoeten van andere mensen is om een tour of activiteit te boeken. Schrijf je bijvoorbeeld via het hostel in voor een sportieve of culturele activiteit en je zult al snel een praatje maken met anderen.


6. Leg niet te veel vast

Ga je alleen op vakantie dan heb je misschien het idee dat je je reis tot in de puntjes moet voorbereiden. Dit is deels waar, omdat je natuurlijk niet even kunt overleggen met je reismaatje en er vaak alleen voor staat. Toch is het nog altijd een veelgemaakte fout om van tevoren te veel te willen vastleggen voor je reis. We kunnen je één ding vertellen, het is namelijk erg zonde om voor je vertrek de route al helemaal uit te stippelen en precies uit te zoeken wat je wilt doen. Een van de belangrijkste tips voor als je alleen op vakantie gaat is daarom dat je niets moet vastleggen zodat je genoeg vrijheid hebt om ergens langer of korter te blijven. Het is wel verstandig om alleen de accommodatie voor de eerste nachtvan tevoren te boeken.

Als je alleen op vakantie gaat dan ontmoet je al snel nieuwe mensen. Denk hierbij niet alleen aan andere backpackers, maar ook aan hostelpersoneel, locals op straat of mensen in de kroeg. Je zult al snel merken dat het erg leuk is om tips en ervaringen uit te wisselen met andere mensen die je ontmoet. Als je niets hebt vastgelegd kun je makkelijk je planning omgooien en deze leuke tips opvolgen. Zo ontdek je nog meer van de stad of van het land en kun je spontaan op leuke locaties terechtkomen waar je anders nooit was beland.

Door van tevoren je reis en activiteiten vast te leggen dwing je jezelf ook nog eens om je aan een planning te houden. Dit zorgt ervoor dat je niet altijd op en top kunt genieten van het moment. Misschien ben je in je hoofd namelijk alweer bezig met hoe je op tijd bij het treinstation komt en sla je een drankje in de kroeg af omdat je de volgende dag op tijd uit bed wilt. Laat deze planning dus zoveel mogelijk varen en geniet lekker van het moment. Heb je het ergens helemaal naar je zin en heb je leuke mensen om je heen? Blijf dan lekker hangen. Valt de plek je tegen of is je accommodatie uitgestorven? Pak dan je spullen en ga op zoek naar een leukere plek.


7. Leer de lokale taal en cultuur kennen

Als je alleen op vakantie gaat dan is het leuk om met locals in contact te komen. Locals kunnen je namelijk alles vertellen over hun stad of land en kunnen je voorzien van de leukste tips. Uiteraard heb je niet altijd het geluk dat de locals Engels kunnen spreken. Het is daarom verstandig om van tevoren wat te leren over de lokale taal en cultuur.

Locals kunnen het erg waarderen als je laat zien dat je een woordje in hun taal kunt spreken. Het is erg beleefd als je bijvoorbeeld ‘hallo’ en ‘dankjewel’ kunt zeggen. Daarnaast is het slim en handig als je wat getallen leert in de andere taal. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker onderhandelen over de taxiprijs of als je een shirt wilt kopen op de lokale markt.

Een andere tip is om je te verdiepen in de cultuur van het land. Weet bijvoorbeeld wat wel en niet gepast is qua kleding en hoe je je op straat moet gedragen. Door respect te tonen voor de andere cultuur zul je merken dat locals eerder open staan om met je te praten. Wees niet meteen teleurgesteld of boos als locals je niet kunnen helpen, want het kan voor hen ook lastig zijn als ze geen Engels kunnen. Glimlach en blijf vooral beleefd tegen locals, want op asociale toeristen zitten ze zeker niet te wachten.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag