Hoe vind je goedkope treinkaartjes?

Hoe vind je goedkope treinkaartjes?

Laatst bijgewerkt: 25 mei 2020

Een dagje uit per trein is altijd leuk, maar een treinkaartje kan nog behoorlijk duur zijn. Gelukkig zijn er tal van manieren om te besparen op de prijs. Zo zijn er regelmatig acties met goedkopere kaartjes via grote winkelketens, of kun je er bijvoorbeeld voor kiezen standaard korting te ontvangen met de aanschaf van een NS abonnement. Maar er zijn nog veel meer manieren om geld te besparen op het reizen met de trein. In dit artikel laten we je zien hoe je goedkope treinkaartjes kunt vinden zodat je nooit meer teveel geld betaalt voor je treinreis.


De beste aanbiedingen voor treinkaartjes

Let op: Op dit moment zijn er vanwege het coronavirus geen kortingsaanbiedingen. NS vindt het ongepast om reiziger middels kortingsacties te stimuleren met de trein te reizen tijdens deze pandemie. Als je met korting wilt reizen adviseren we je de abonnementen van NS te vergelijken om te kijken welke bij jou past.


Goedkoper reizen met een abonnement

Wanneer je regelmatig met de trein reist kan het interessant zijn om een abonnement af te sluiten. Er zijn verschillende soorten abonnementen die allemaal voor een aparte situatie veel goedkoper kunnen zijn dan wanneer je zonder abonnement reist. Sommige abonnementen sluit je af voor een heel jaar, andere kun je per maand opzeggen.

Het NS voordeelabonnement waar het meest gebruik van wordt gemaakt is het Dal Voordeel, waarmee je buiten de spits en in het weekend 40% korting krijgt op je treinkaartje. De standaardprijs van dit abonnement is op dit moment € 50,- per jaar. Vroeger heette dit abonnement de voordeelurenkaart, die overigens ook nog steeds geldig is als je hem eerder hebt aangeschaft en altijd door hebt laten lopen.

Naast Dal Voordeel kun je voor € 33,- per maand ook kiezen voor Weekend Vrij, waarbij je in het weekend onbeperkt kunt reizen en doordeweeks tegen 40% korting buiten de spits. Reis je daarnaast ook wel eens in de spits? Dan kan Altijd Voordeel weer heel aantrekkelijk zijn. Daar wordt het Dal Voordeel namelijk aangevuld met een korting van 20% als je tijdens de spitsuren reist.

Op de website van de NS vind je altijd de actuele abonnementen en prijzen. Let echter altijd goed op of er ook een aanbieding loopt, want daarmee kunnen de kortingen aanzienlijk zijn. Regelmatig is Dal Voordeel bijvoorbeeld te koop voor slechts € 29,-. Niet alleen bij de NS zelf, maar bijvoorbeeld ook via winkelketens zoals Albert Heijn.


Goedkope treinkaartjes bij winkels zoals Kruidvat en Albert Heijn

Regelmatig verkopen grote landelijke winkelketens zoals de Albert Heijn, HEMA of Kruidvat goedkope treinkaartjes. Deze treinkaartjes zijn na aankoop alleen gedurende een bepaalde periode te gebruiken, meestal in de maanden dat er wat minder mensen met de trein gaan (bijvoorbeeld in of rond de zomervakantie).

De prijzen van deze treintickets kunnen behoorlijk variëren, maar als je geluk hebt (en bijvoorbeeld ook meerdere kaartjes tegelijk koopt) kun je al een hele dag onbeperkt reizen voor slechts € 13,99. Dit is al snel veel goedkoper vergeleken met een retourtje.

Soms is het mogelijk om de kaartjes via internet te kopen, maar meestal moet je ervoor naar het winkelfiliaal zelf. In dat geval geldt ook vaak dat beschikbaarheid afhankelijk is van de voorraad, dus wacht niet te lang wanneer je het treinkaartje wilt gaan kopen.

Natuurlijk hebben de voordelige treinkaartjes die je op deze manier kunt vinden niet louter voordelen. Zo gaat het bij deze goedkopere tickets vrijwel zonder uitzondering om kaartjes waarmee je alleen in de daluren of tijdens het weekend kunt reizen. Het is dus altijd verstandig om bij jezelf na te gaan of je inderdaad in die periode of om die tijd met de trein zou willen gaan. Als je vroeg weg moet of wilt is een vertrektijd na 9:00 vaak niet handig. Ook is het lastig om een reis ver vooruit te plannen, omdat de kaartjes vaak pas kort voor ze geldig worden verkocht.

Was je echter al van plan om er in de zomervakantie op uit te gaan voor een paar dagen, dan is dit de ideale manier om geld te besparen op je treinreis.


Gratis reizen met het boekenweekgeschenk

Nog beter dan goedkoop reizen is het natuurlijk om helemaal gratis te reizen. Dat kan elk jaar tijdens de Boekenweek, waar de NS al sinds jaar en dag de hoofdsponsor van is. Om dat luister bij te zetten mag je op vertoon van het boekenweekgeschenk op de afsluitende dag van de Boekenweek (die altijd op een zondag valt) gratis met de trein reizen.

Elk jaar maken gemiddeld een kwart miljoen mensen van de mogelijkheid gebruik om gratis te reizen met hun boekenweekgeschenk. Het is daardoor dus wel iets drukker in de trein dan op een normale zondag. Toch mag dat de pret niet drukken, want mensen worden natuurlijk vrolijk van gratis reizen en de sfeer is dan ook meestal prima.


Goedkoop reizen met combiticket uitje + trein

Ben je van plan om binnenkort naar een populaire bezienswaardigheid ergens in Nederland te gaan? Dan is het altijd interessant om naar combinatietickets te zoeken. Daarbij betaal je een vaste lage prijs voor zowel het treinticket als het entreebewijs van de attractie of bezienswaardigheid. Denk hierbij aan pretparken, dierentuinen, musea en andere populaire dagjes uit.

Deze kaartjes vind je het makkelijkst in de online Spoordeelwinkel van de NS. Maar hou ook je eigen brievenbus in de gaten, want de NS verstuurt meerdere keren per jaar voordeelacties per post waarbij je vaak ook kunt kiezen uit een of meer leuke combitickets.


Internationale treinkaartjes voordelig aanschaffen

Wanneer je met de trein naar het buitenland wilt reizen kan de prijs sterk verschillen. Dat is afhankelijk van een aantal factoren zoals de totale duur van de reis, het comfort van de trein en de dag en het tijdstip waarop je vertrekt. Maar ook bij welke vervoerder je het kaartje koopt kan veel verschil maken.

Hoe langer je wacht met boeken, hoe duurder je waarschijnlijk uit zult zijn. Een vakantie plan je dus het beste ver van tevoren, het liefst al een half jaar in de toekomst. Zo maak je een goede kans de goedkoopste tickets te bemachtigen. Op die manie voorkom je dat je noodgedwongen een duur ticket moet kopen omdat er niets anders meer beschikbaar is, of als je per ongeluk een dure dag om te reizen hebt uitgekozen voor het begin van je vakantie.

Hoe sneller de trein je naar je bestemming brengt en hoe minder vaak je moet overstappen, des te duurder zal je ticket in de regel zijn. Internationale hogesnelheidstreinen zoals de Thalys en de ICE zijn daarom vrijwel altijd een stuk duurder dan wanneer je voor een kaartje kiest waarbij je alleen met regionale treinen reist.

Over het algemeen geldt dat een minder prettige vertrektijd (bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat) vaak een lagere ticketprijs gepaard gaat. Daarnaast zijn populaire dagen, zoals de eerste dag van een vakantie, vaak ook duurder dan ‘gewoon’ een doordeweekse dag. Het beste hou je dus al je opties open en check je allerlei verschillende dagen en tijdstippen voor je een keuze maakt. Hou daarbij ook rekening met feestdagen in het land van bestemming.


Goedkoper reizen naar België en Duitsland

Ga je naar België of Duitsland en begin je de treinreis dichtbij de grens? Dan kun je bij een select aantal Nederlandse treinstations ook gebruik maken van kaartautomaten van de buitenlandse vervoerders Deutsche Bahn en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Daarbij kun je profiteren van het binnenlandse tarief en ben je al snel een stuk goedkoper uit dan bij de NS.

Je vindt een kaartautomaat van Deutsche Bahn op de stations:

  • Enschede
  • VenloHeerlen

Voor een kaartautomaat van de NMBS kun je terecht op de stations:

  • Roosendaal
  • Maastricht
  • Maastricht-Randwyck

Het aanbod in deze automaten is meestal wel beperkter dan de kaartautomaten op Duitse stations zelf maar voor een goedkoop enkeltje of retourtje naar België of Duitsland zijn ze uitermate goed geschikt.


Goedkope treinkaartjes vinden met de Treinkaartjes app

Wanneer je graag doorlopend op de hoogte blijft van recente acties en kortingen voor treintickets dan kun je ook gebruik maken van een app voor je smartphone. Deze app, toepasselijk “Treinkaartjes” genoemd is gratis te downloaden en te gebruiken.

Naast recente kortingsacties zul je er ook een vergelijker voor treinkaartjes in aantreffen, zodat je altijd precies weet waar je een treinticket naar een bepaalde bestemming het meest voordelig aan kunt schaffen. Tot slot lees je in de app altijd de meeste actuele informatie over NS abonnementen en andere voordeelacties.

Kortom, wie regelmatig met de trein reist zal veel voordeel kunnen halen uit het gebruik van deze app.


De snelbus als snel en goedkoop alternatief

Alhoewel de bus natuurlijk niet dezelfde romantische uitstraling heeft als reizen per trein is het wel een heel voordelig alternatief geworden voor reizen per trein. Dat is met name het geval wanneer je over de grens wilt.

Busmaatschappijen als Flixbus doen diverse bestemmingen aan en verbinden heel veel Europese steden aan elkaar met een steeds dichter wordend netwerk van internationale buslijnen. Soms is reizen per bus zelfs sneller dan met de trein en vrijwel altijd is het ook stukken goedkoper.


Tot slot nog enkele korte tips

We hebben je in dit artikel al aardig wat mogelijkheden gegeven om aanzienlijk te besparen op treintickets. We sluiten daarom af met nog enkele aanvullende tips waarmee je nog net dat beetje extra kunt besparen:

  • Koop een e-ticket en bespaar elke keer 1 euro op de kosten van je kaartje

  • Reis mee met iemand die een NS-abonnement heeft en bespaar zelf 40% op de prijs van je kaartje. Kies hiervoor de optie Samenreiskorting bij de kaartautomaat (ook geldig voor OV-chipkaarthouders).

  • Met een gratis NS Kids Vrij abonnement reizen tot 3 kinderen van 4 tot en met 11 jaar gratis mee met een volwassene, mits ze hun eigen OV-chipkaart hebben.

  • Zonder Kids Vrij of eigen OV-chipkaart reizen kinderen van 4 tot en met 11 jaar met het goedkope Railrunner kaartje van € 2,50foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Financieel Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag