Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Goedkoop eten: 12 tips om te besparen op etenswaren

Goedkoop eten: 12 tips om te besparen op etenswaren

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Melk, kaas, brood, pasta, koffie, groente, fruit, koekjes, chips, yoghurt, havermout… Zomaar een greep van de etenswaren die we wekelijks of zelfs dagelijks consumeren. Eten en drinken kopen: je ontkomt er helaas niet aan. En het lijkt allemaal steeds duurder te worden! Maar dat betekent niet dat je niet kunt besparen op deze aankopen. In dit artikel leggen we uit hoe je goedkoop aan eten kunt komen.


Tip 1 – Etenswaren kopen op de markt

In de supermarkt betaal je je vaak bont en blauw aan groente en fruit. Je betaalt bijvoorbeeld voor een kilo asperges tussen de €5 en €8, terwijl je dit op de markt met gemak voor €2.50 kunt krijgen. Dit illustreert maar weer dat groente en fruit op de markt vaak vele malen goedkoper is dan in de supermarkt. Je moet van te voren wel goed controleren hoelang het product nog vers blijft, want soms kun je voor een habbekrats een bakje aardbeien krijgen terwijl deze na 2 dagen al gaan schimmelen. Als je de aardbeien direct gaat consumeren is dat natuurlijk geen probleem, maar anders zou het zonde zijn.

Om 5 uur naar de markt gaan

Het goedkoopste moment om de markt te bezoeken is aan het einde van de dag. Meestal rond 5 uur. Marktverkopers willen dan graag nog van hun laatste voorraad af en schreeuwen wat aanbiedingen in de rondte. Bijvoorbeeld “3 bakken aardbeien, slechts 3 euries!”. Op die manier kun je goedkoop inslaan.


Tip 2 – Koop seizoensproducten

Niet elk seizoen is geschikt om alle soorten groenten en fruit te kweken. Vaak is het wel mogelijk om alsnog een groente of fruit te oogsten, maar dat moet dan in speciale kassen. Of het product moet worden geïmporteerd uit een ander land. Daardoor hangt er een hoger prijskaartje aan het product als je het in het verkeerde seizoen koopt!


Tip 3 – Drink veel water in plaats van dure dranken

Je kunt het beste besparen op producten die je niet per se nodig hebt. Het is essentieel om te drinken, maar water is toch het meest gezond van al het soort drinken. En het komt ook nog eens uit de kraan! In Nederland zijn we gezegend met een mooi waterfilteringsysteem, waardoor water uit de kraan veilig is en relatief goed smaakt. Vind je water maar saai? Hieronder enkele manieren om je water wat meer smaak te geven:

  • Zet een kopje thee (bijvoorbeeld groene thee)
  • Gooi een paar frambozen of ander soort fruit door je water heen
  • Koop limonadesiroop en gooi hier een paar druppels van in je water

Limonadesiroop is niet goedkoop, maar je kunt er wel lang mee doen. Hetzelfde geldt voor een pak koffie. Althans, met name filterkoffie. Koffiecups zijn over het algemeen al wat duurder.


Tip 4 – Controleer de prijs per kilo

Als je etenswaren in een supermarkt controleert wordt je soms een beetje voor de gek gehouden. Stel, verpakking A kost €3 en verpakking B €3.50. Dan ben je geneigd om verpakking A te kiezen. Maar heb je ook gekeken wat de prijs per kilo is? Want stel dat verpakking A 300 gram bevat en verpakking B 400 gram, dan is het uiteindelijk goedkoper om verpakking B te kopen.

  • Verpakking A: €3 / 0.3 kg = €10 per kilo
  • Verpakking B: €3.50 / 0.4 kg = €8.75 per kilo

Tip 5 – Wees niet ‘lui’

We zijn het met je eens dat kip snijden niet echt het meest leuke onderdeel is van koken. Hetzelfde geldt voor het pellen van boontjes of het schillen van asperges. Daarom kiezen we uit gemak vaak voorgewassen, voorgesneden producten. Hiermee gooi je het zo in de pan, zonder dat het enig voorbereidingswerk kost. Realiseer je echter dat dit vaak een stuk duurder is dan de niet-voorgesneden producten! Voor een bak kipfiletblokjes betaal je vaak meer dan voor een hele kipfilet. En voor een hele kropsla betaal je veel minder dan voor een zakje voorgewassen ijsbergsla. Ook in deze overweging kan het weer helpen om de prijs per kilo te berekenen.


Tip 6 – Ga naar discountsupermarkten

Elke supermarkt heeft een assortiment. Sommige supermarkten bieden vooral A-producten aan, tegen een relatief hoge prijs. Andere supermarkten zijn juist speciaal in het leven geroepen om goedkoop etenswaren aan te kunnen bieden. Welke supermarkt bij jou in de buurt is het goedkoopste? Ga daar eens een keer boodschappen doen en kijk of je wat geld overhoudt. Hieronder alvast twee supermarktketens die erom bekend te staan goedkoop te zijn:

  • Aldi. Veel goedkope producten, alleen weinig verse producten.
  • Lidl. Hele goede prijs-kwaliteitverhouding en relatief goedkoop.

Tip 7 – Koop voornamelijk aanbiedingen

Veel etenswaren zijn best wel prijzig. Bijvoorbeeld vis, groente en noten en zaden. Ook schoonmaakmiddel en wasmiddel zijn vaak behoorlijk aan de prijs. Dat zijn natuurlijk geen etenswaren, maar wel producten die je vaak meeneemt vanuit een supermarkt. Met een aanbieding krijg je soms wel 50% korting op producten. Als je dat vaak doet, dan merk je echt wel verschil in de portemonnee! Geen zin om alles gelijk op te eten? Stop dan wat eten in de vriezer. Dan hoef je de volgende keer ook geen boodschappen te doen, scheelt weer geld! Voorraden zijn echt goedkoper dan de aanschaf van losse etenswaren.


Tip 8 – Maak boodschappenlijstjes

Als je geen boodschappenlijstje maakt ben je eerder geneigd om impulsaankopen te doen. Je weet niet precies wat je nodig hebt, dus pakt van alles wat. Met een boodschappenlijstje kun je gericht boodschappen doen die je écht nodig hebt, zonder dat je per ongeluk 2 keer hetzelfde koopt. Je kunt gewoon je lijstje afwerken zonder je te laten afleiden van producten die je eigenlijk niet wil, maar op de een of andere manier toch koopt.


Tip 9 – Doe nooit boodschappen als je hongerig bent

Veel mensen zijn niet hetzelfde als ze honger hebben. Je lichaam moet zich concentreren op het hongergevoel, waardoor je minder aandacht hebt voor je zelfbeheersing. Daarnaast prikkelen de etenswaren in de supermarkt jouw honger natuurlijk nog meer. Daardoor worden je ogen groter dan je maag en ben je geneigd om veel meer te kopen dan dat je eigenlijk van plan was. Terwijl straks na het avondeten blijkt dat je alweer vol zit…


Tip 1o – Koop boodschappen in Duitsland

Dit is met name rendabel voor mensen die vlakbij de Duitse grens wonen, want anders is het natuurlijk heel tijdrovend en kost het ook nog eens veel benzine. Waarom boodschappen doen in Duitsland? Omdat ons buurland erom bekend staat dat alles net iets goedkoper is. Je hebt daar enorm grote vestigingen van discount ketens waar je goedkoop eten kunt kopen. Daarnaast is de sterke drank in Duitsland enorm goedkoop: €5 de fles tegenover €15 de fles in Nederland. Bij beide flessen heb je een redelijk eenvoudig merk te pakken.


Tip 11 – Vermijd (dure) A-merken

Vaak zijn de producten op de onderste plank goedkoper dan de producten op de middelste en bovenste rij. Die zijn vaak toegewezen aan A-merken. Deze A-merken zijn goed, maar tevens duur. Dus als je graag goedkoper wil eten en drinken dan kun je je beter richten op de B-merken of huismerken. Tegenwoordig is die kwaliteit ook hartstikke goed, je zult helemaal niet zo veel verschil merken.


Tip 12 – Kook teveel

We nemen als voorbeeld even een stel. Als ze gaan koken maken ze een hele grote pan risotto. Niet voor twee, maar misschien wel voor vier of zes personen. Vervolgens kunnen ze de restjes invriezen of later in de week opeten. Op die manier zijn ze een stuk minder geld kwijt dan als ze voor iedere dag weer nieuwe ingrediënten moeten kopen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken Financieel Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag