Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

12 tips om te besparen op je energierekening

12 tips om te besparen op je energierekening

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het leven is duur en besparen op alledaagse zaken is wat dat betreft natuurlijk altijd welkom. Op je vaste lasten bijvoorbeeld of op je watergebruik. Eén van de grootste kostenposten voor veel huishoudens in Nederland is de energierekening. We stoken naar hartenlust en met alle apparaten die we in huis hebben verbruiken we de nodige elektriciteit op maandelijkse basis. Wie echter een beetje oplet kan aanzienlijk besparen op de jaarlijkse energienota. We hebben 12 handige tips voor je op een rijtje gezet.


Besparen op je energierekening

Jaar na jaar stijgen de kosten voor energie. Waar een gemiddeld huishouden in de jaren ’90 nog slechts een paar tientjes per maand kwijt was aan de energierekening, is dat bedrag vandaag de dag opgelopen tot zo’n 150 euro per maand. Daarbij is iets meer dan de helft van de rekening voor het gebruik van gas en iets minder dan de helft van dat bedrag voor elektriciteit. Dit laatste is relatief makkelijk te verklaren: we gebruiken weliswaar meer elektrische apparaten dan ooit, maar fabrikanten zetten massaal in op energiezuinige apparaten waardoor ze minder stroom verbruiken dan voorheen. Een groot deel van de energiekosten wordt dus veroorzaakt door het gebruik van gas en ook dat is op zich weer goed te verklaren.

De prijs van gas is tenslotte onderhevig aan de situatie in de wereld. Is er meer vraag dan aanbod, dan stijgt de prijs van gas. Is er meer aanbod dan vraag, dan daalt de prijs voor aardgas en valt de energienota automatisch lager uit. Daarbij valt op te merken dat de ene leverancier de andere niet is en het ook nog eens uitmaakt wat voor type contract je hebt afgesloten bij de energieleverancier. Je kunt bijvoorbeeld voor een vast tarief kiezen waardoor je niet tegen onverwachte kosten aanloopt, maar daar staat uiteraard automatisch tegenover dat je niet meeprofiteert wanneer bijvoorbeeld de prijs voor gas in de wereld daalt of wanneer je voornamelijk in de daluren gebruik maakt van elektriciteit en gas. De eerste tip is dan ook een voor de hand liggende, maar wel één waarmee je automatisch gaat besparen op je energierekening.

1. Energieleveranciers vergelijken

Ja, het is een open deur, maar door energieleveranciers te vergelijken en de juiste te kiezen voor jouw persoonlijke situatie kun je tot wel 600 euro per jaar besparen op de energiekosten. Ga voor jezelf na wat voor jou belangrijk is en leg je woonsituatie eens onder een vergrootglas. Het maakt een wezenlijk verschil of je in een rijtjeshuis woont of in een immense villa en tevens is je gezinssamenstelling van belang. Bekijk ook vooral op welke momenten je gebruik maakt van energie in je woning. Wellicht is een piek- en daltarief voor jouw persoonlijke situatie de beste oplossing. Vergelijk daarom vooral goed en stap over als je je energie elders goedkoper kunt verkrijgen.

2. Isolatie

Een goed geïsoleerd huis doet je honderden euro’s per jaar besparen op de energiekosten. Elke plek in huis waar warmte kan ontsnappen kost je euro’s. Je bent tenslotte aan het stoken voor de buitenlucht. Woon je in een relatief nieuwe woning? Dan is de woning vaak al voldoende geïsoleerd van zichzelf, maar de wat oudere woningen kunnen uitgerust worden met bijvoorbeeld dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie zodat deze welbekende koudebruggen niet langer voor warmteverlies in de woning zorgen. Extra tip daarbij: vergelijk verschillende isolatiespecialisten met elkaar als je besluit om (delen van) je woning te laten isoleren. Onderling hanteren vakmannen uiteenlopende prijzen voor dezelfde diensten. Door ze met elkaar te vergelijken bespaar je automatisch op de kosten voor het aanbrengen van de isolatie en dus indirect ook weer op je energierekening!

3. Zonnepanelen

Het is wellicht een forse investering, maar zonnepanelen op je dak laten aanbrengen kan je energienota jaarlijks met zo’n 500 euro doen slinken. Daarbij geldt: hoe meer zonnepanelen, des te hoger het bedrag is dat je op jaarbasis zult besparen. Dit heeft te maken met het feit dat de prijs per Wattpiek lager is bij een groter aantal zonnepanelen. Een set van 10 zonnepanelen heeft bijvoorbeeld een prijs per Wattpiek van ongeveer 1,63. Een set van 18 zonnepanelen kent een prijs per Wattpiek van 1,50. Gemiddeld gezien betaal je voor 10 zonnepanelen inclusief installatie zo’n 4.400 euro. Je hebt je investering binnen 10 jaar dus al terugverdiend en de zonnepanelen van vandaag de dag kunnen makkelijk 25 jaar of langer meegaan. Ook hier geldt weer: je kunt besparen op de installatiekosten door zonnepanelenexperts onderling met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve vakman in de arm neemt voor de levering en installatie. Vraag daarom vooral meerdere offertes op bij verschillende specialisten om zodoende tot de beste prijs te komen.

4. Warmtepomp

In ons artikel over de warmtepomp kon je al lezen dat het een kwestie van tijd is voordat de traditionele CV-ketel Voltooid Verleden Tijd is. Als het aan de overheid ligt verdwijnt de ouderwetse ketel vanaf 2021 gestaag uit de Nederlandse huishoudens tot elke CV-ketel is vervangen voor een duurzamer alternatief. Eén van die duurzame alternatieven is de warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt en je woonsituatie is verantwoordelijk voor welke pomp het beste bij je past. Gemiddeld gezien bespaar je tussen de 200 en 300 euro per jaar op de energiekosten middels de warmtepomp. Met aanschaf- en installatieprijzen die tussen de 2500 en 15.000 euro liggen (voor de water-water warmtepomp moeten graafwerkzaamheden verricht worden waardoor de prijs al gauw enorm wordt opgedreven) heb je je investering in iets meer dan 10 jaar terugverdiend. De nieuwe warmtepompen kunnen tegenwoordig gemakkelijk 30 jaar meegaan en zodoende is je investering dus al gauw meer dan de moeite waard.


Direct toepasbare tips om te besparen op je energiekosten

Bovenstaande maatregelen zijn enigszins rigoureus te noemen. Ja, het is de investering meer dan waard om bovenstaande zaken te implementeren in je woning, maar niet iedereen kan zomaar duizend(en) euro’s investeren om energiezuiniger te gaan leven. Daarom in dit tweede gedeelte van dit artikel tips die je direct kunt toepassen zodat je vanaf het moment dat je dit artikel gelezen hebt al geld zult besparen op je energiekosten.

5. Wasmachine

De wasmachine in je woning is reuze handig, maar tevens een apparaat dat enorm veel energie gebruikt. De beste tip die we je dan ook kunnen geven – als je op het punt staat om je huidige wasmachine te vervangen tenminste – om te investeren in een energiezuinige wasmachine. Kijk uit naar het energielabel dat te vinden is op de wasmachine en ga voor de A+++ variant. Deze is in aanschaf misschien duurder, maar aan het einde van de rit zal je investering je geld opleveren.

Verder loont het om wassen op een lagere temperatuur te draaien. Wasjes die je normaliter op 40° doet worden net zo schoon als je ze op 30 graden wast. Heb je een enorm vieze was? Maak dan gebruik van de ecostand. De meeste (nieuwe) wasmachines zijn uitgerust met zo’n optie en weliswaar duurt de wasbeurt dan wel langer; er wordt op minder hoge temperaturen gewassen waardoor je automatisch energie bespaart.

Misschien de grootste open deur ooit, maar vermijd kleine wasjes. Was alleen als de trommel vol zit. Ongemerkt gebruikt je wasmachine veel water en energie tijdens een wasbeurt. Door je was op te sparen hoef je minder vaak te wassen en bespaar je dus logischerwijs op de kosten. Let daarnaast ook op als je met je energieleverancier een contract hebt afgesloten met een piek- en daltarief. Veel wasmachines zijn uitgerust met een timer waardoor je de wasmachine zo kan instellen dat hij inschakelt tijdens het daltarief. Je bespaart dan weliswaar niet op de verbruikte energie, maar natuurlijk wel op de kosten die je voor de was maakt.

6. Droger

Bovenop de wasmachine staat in veel huishoudens een droger. Een reuze handig apparaat, maar een ware grootgebruiker als het om energie gaat. Ook hier loont het dus weer om voor de energiezuinige variant te gaan, maar het beste advies is misschien nog wel om hem zo min mogelijk te gebruiken. Droog je kleren op een droogrek en gebruik de droger alleen als je écht snel je kleren droog wilt hebben. Heb je een was in de droger zitten die gestreken moet worden? Kies dan voor de optie ‘strijkdroog’. De droger draait dan minder lang en/of intensief en bovendien zijn vochtige kleren eenvoudiger te strijken dan kurkdroge kleding. Pluspunt hierbij nog: je hoeft ook je strijkijzer minder lang te gebruiken omdat het strijken soepeler en sneller gaat. Let ook bij het gebruik van de droger weer op het piek- en daltarief als je hier gebruik van maakt bij je energieleverancier en zet de droger na het drogen helemaal uit. Elk lampje dat na de droogbeurt nog blijft branden zorgt voor sluipgebruik en sluipgebruik is een ware sluipmoordenaar als het om je energiekosten gaat.

7. Koelkast

Elke woning heeft er (minimaal) één. De één een grote Amerikaanse, de andere een klein tafelmodel. Ongeacht de grootte van de koelkast: je kunt energie besparen door efficiënt met de koelkast om te gaan. Want zeg zelf: hoe vaak gebeurt het je wel niet dat je een glas fris inschenkt voor jezelf en de deur van de koelkast open laat staan? Zondegeld! Ditzelfde geldt voor een koelkast waarvan de condensor niet regelmatig wordt schoongemaakt. Je vindt de condensor aan de achterzijde van de koelkast en de kans is groot dat je er een grote laag stof op aantreft. Door de laag stof werkt de koelkast niet 100% efficiënt en verbruik je dus onnodig stroom. Opnieuw zondegeld!

Eerder in dit artikel benoemden we al dat elke opening in je woning voor weggegooid geld zorgt. Met een koelkast is dit niet anders. Controleer daarom regelmatig de rubbers van de koelkast en vervang ze indien nodig. Versleten rubbers zorgen voor kieren waardoor de koelkast extra hard moet koelen om op de ingestelde temperatuur te blijven. Daarover gesproken: zet een koelkast nooit kouder dan nodig. De meeste dranken en etenswaren hoeven niet kouder te zijn dan 6 à 7 graden. De koelkast op een lagere temperatuur instellen is dus compleet onnodig en zorgt voor overbodige energiekosten.

Een laatste tip die je waarschijnlijk al wel wist (maar misschien soms vergeet): zet de koelkast uit als je op vakantie gaat. Haal hem volledig leeg voordat je weggaat en laat de deur op een kier staan om schimmelvorming en nare geurtjes te voorkomen.

8. Vriezer

Naast een koelkast hebben ook veel mensen een vriezer in huis staan. Wederom een handig apparaat, maar wel eentje die vaak vele malen efficiënter gebruikt kan worden. Heb je bijvoorbeeld een ijslaag in (de lades van) je vriezer staan? Ontdooi deze dan! Een minimaal ijslaagje van slechts enkele millimeters zorgt al voor extra energieverbruik en door de vriezer regelmatig te ontdooien bespaar je dus al kinderlijk eenvoudig op je energiekosten.

Ook hier gelden bovengenoemde maatregelen tevens weer: laat nooit onnodig de deur open staan, zet de vriezer niet kouder dan nodig en maak de condensor aan de achterzijde van de vriezer regelmatig schoon. Wat ook nog helpt om de vriezer (maar ook de koelkast) efficiënter te laten werken: zorg ervoor dat hij waterpas staat en aan de achterzijde minimaal 10 centimeter van de wand af staat. Beide apparaten geven warmte af aan de achterzijde en als de warmte niet kan ontsnappen zal de vriezer (en dus ook de koelkast) harder zijn best moeten doen om de ingestelde temperatuur te behouden.

9. Vaatwasser

Niet elk huishouden heeft de luxe van een vaatwasser, maar zij die hem niet in huis hebben staan zullen automatisch besparen op de energiekosten. Ja, het is enorm fijn als je na een kooksessie al je potten, pannen, borden en bestek in no-time in de vaatwasser gooit en ervan af bent, maar ook de vaatwasser is weer een grootgebruiker als het om energie gaat. Je kunt dus prima besparen op je energierekening als je wat slimmer omgaat met je vuile vaat.

Net als bij de wasmachine en de droger loont het om hem alleen te gebruiken als hij écht vol is. Heb je een bepaald attribuut echt nodig om mee te koken? Was het dan gewoon met de hand af en spaar je vaat op totdat de vaatwasser helemaal gevuld is. Zet vervolgens de temperatuur dan niet te hoog als je de vaatwasser z’n werk laat doen. Een hoge temperatuur betekent automatisch meer energie. Je kunt dan beter de aangekoekte etensresten eerst handmatig verwijderen voordat je je pannen en borden in de vaatwasser plaatst. Ook hier loont het weer om op te letten rondom het dal- en piektarief als dit van toepassing is voor je. De meeste vaatwassers hebben een ingebouwde timer waarmee je het programma zo kunt instellen dat het in de daluren plaatsvindt. Is de vaatwasser klaar? Zet hem dan volledig uit, want ook hier is weer sprake van sluipverbruik.

10. Verwarmen

Zoals je in het begin van dit artikel hebt kunnen lezen komt het merendeel van je energierekening op conto van je gasverbruik. Verwarmen dus. Een behaaglijk huis is fijn, maar je kunt je afvragen tegen welke prijs. Een heel simpel voorbeeld: moet de gang echt per se verwarmd zijn terwijl je er alleen doorheen loopt om naar het toilet of naar de slaapkamer te gaan? Nee toch? Verwarm daarom nooit onnodig ruimtes waarin je je niet bevindt. Praktisch elke verwarmingsinstallatie heeft de mogelijkheid om ruimtes in de woning afzonderlijk te verwarmen. Verwarm enkel de ruimtes waar je gebruik van maakt en laat alle andere ruimtes onverwarmd. Het is absoluut geen ramp als je even door een koude gang moet om naar het toilet te gaan en sterker nog: des te fijner is het dan toch weer om lekker warm op de bank in de woonkamer plaats te nemen?

Vergeet daarbij ook vooral niet om de deur achter je te sluiten. Elke keer dat je een deur opent in een verwarmde ruimte gaat er warmte verloren en zal de verwarmingsinstallatie aanslaan om de ruimte weer op de ingestelde temperatuur te krijgen. Probeer daarom deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten te houden als je de verwarming aan hebt staan. Wil je echt flink besparen op de kosten voor het verwarmen van je woning? Zet dan de verwarming een graad (of twee) lager. De mens an sich is een gewoontedier. In het begin zal het even wennen zijn, maar na verloop van tijd merk je er niets meer van. Behalve in je portemonnee dan, want één graad lager scheelt al gauw 6 tot 8% van je jaarlijkse verwarmingskosten!

Heb je toch wat moeite met die ene graad kouder in je woning? Maak dan gebruik van warme kleding, sloffen en/of een deken op de bank. Allemaal hulpmiddelen die – buiten de aanschaf zelf – verder niets kosten, maar wel de nodige besparing op je energienota opleveren.

11. Verlichting

Verlichting en verwarming gaan praktisch hand in hand. Onmisbaar in je woning, maar opnieuw een grootverbruiker qua energie. Mits je er onverstandig mee omgaat natuurlijk. In de allereerste plaats loont het om de ouderwetse gloeilamp te vervangen voor LED-verlichting. De gloeilamp heeft z’n beste tijd gehad. Lange tijd prima functioneel geweest, maar compleet achterhaald door nieuwe technieken. LED-verlichting verbruikt minder energie en gaat langer mee. De beste tip die we je dan ook kunnen geven is om simpelweg elk lampje in je woning te vervangen voor LED-lampen. Uiteraard geldt voor verlichting hetzelfde als wat er voor verwarming geldt: laat nooit de verlichting aanstaan in ruimtes waarin je je niet bevindt. Dit is 100% weggegooid geld!

12. Elektrische apparaten

We gebruiken meer elektrische apparaten dan ooit tevoren. De tv hier, de magnetron daar. Je smartphone moet opgeladen worden en ook de laptop heeft een energie-impuls nodig. De dvd- of blu ray-speler staat op standby en je router staat dag en nacht te loeien. Herkenbaar? Je bent niet de enige, want in de meeste huishoudens staan elektrische apparaten te pas en te onpas elektriciteit af te tappen. De term sluipverbruik is in dit artikel al meerdere keren gevallen en de meeste elektrische apparaten zijn daarin de grootste boosdoeners. Het bekendste voorbeeld daarvan is de tv. Dag en nacht staat hij op standby te wachten tot jij de afstandsbediening oppakt en hem bedient. Reuze handig, maar ongemerkt gaat er op deze manier dus wel enorm veel energie verloren.

Het handigst is het om voor dit soort apparaten een stekkerdoos te gebruiken waarmee je met 1 druk op de knop een hele groep uitschakelt. Ben je klaar met tv kijken en is het bedtijd? Dan kun je met 1 klik op de knop de tv, de router, de dvd-speler, de multimedia-set en je PlayStation afsluiten. Allemaal apparaten die in sluimertoestand alsnog de nodige energie verbruiken.

De smartphone, de tablet en de computer/laptop zijn onmisbaar in ons leven en moeten van tijd tot tijd opgeladen worden. Niets mis mee, maar wat men vaak doet is de stekker in het stopcontact steken en het apparaat onnodig lang in de oplader laten hangen. Wederom weggegooid geld. Laad apparaten nooit langer op dan nodig en verwijder de stekker uit het stopcontact als het apparaat is opgeladen. Wil je het helemaal goed doen? Neem je apparaat en oplader dan mee naar werk en laad daar je telefoon of laptop op!


Inzicht in je energieverbruik

De tips in dit artikel zijn allemaal leuk en aardig, maar weten hoeveel stroom je precies verbruikt is natuurlijk key in het hele verhaal. Inzicht in je energieverbruik kun je op diverse manieren verkrijgen. De meest voor de hand liggende manier is om je meterstanden regelmatig te controleren en de slimme meters van tegenwoordig maken dat vandaag de dag kinderlijk eenvoudig.

Er zijn tegenwoordig echter ook energieverbruiksmanagers verkrijgbaar die je nog veel meer inzicht geven in je energieverbruik dan de meters in je meterkast. Veelal zijn ze gekoppeld aan een app die je kunt downloaden op je smartphone of je tablet waarmee je precies kunt zien wat je verbruik is van dag tot dag, welke apparaten energiezuinig zijn en welke niet en welke apparaten veel sluipverbruik kennen en welke niet.

Het loont om zo’n apparaat in huis te halen om je energieverbruik beter te kunnen monitoren. Je leert je dagelijkse gebruiken en ontdekt al snel waar winst te behalen valt. Extra leuk aan deze verbruiksmanagers is dat je direct kunt zien hoeveel je bespaart op je energiekosten als je her en der aanpassingen doet in je energieverbruik. De website energieverbruiksmanagers.nl heeft een mooi overzicht van alle energieverbruiksmanagers die momenteel te verkrijgen zijn. Een absolute aanrader als je serieus wilt gaan besparen op je energiekosten. Meten is tenslotte weten en als je niet weet waar er veel energie verloren gaat is het natuurlijk onmogelijk om te gaan besparen op je jaarlijkse energierekening!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Duurzaam Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag