Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een dak isoleren aan de binnenzijde?

Hoe kun je een dak isoleren aan de binnenzijde?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bij het isoleren van een dak zijn er twee opties: je dak aan de buitenzijde isoleren en je dak aan de binnenzijde isoleren. Dat geldt zowel voor platte daken als voor schuine daken. In dit artikel kom je meer te weten over het isoleren van je dak aan de binnenzijde. Welke stappen moet je volgen, welke materialen kun je gebruiken en wat zijn de aandachtspunten? In dit artikel kom je dat te weten.


Waarom is een goede isolatie belangrijk?

In Nederland moet de kachel geregeld aan om het een beetje warm te houden. Wist je dat maar liefst een derde van de warmte in je woning verloren gaat via het dak? Dat betekent dus ook dat jouw energiekosten behoorlijk oplopen als je een slechte isolatie hebt. De woning stijgt hiermee onmiddellijk in waarde. Een goede isolatie zorgt er dus voor dat de kou buiten blijft in de winter en dat de warmte juist binnen blijft. In de zomer natuurlijk net andersom.


De binnenzijde van je platte dak isoleren

Zoals al eerder te lezen was in ons artikel ‘Hoe kun je het beste een plat dak isoleren?’, is isolatie via de binnenzijde een veelvoorkomende methode. Deze methode van isoleren wordt ook wel de koud-dakconstructie genoemd. Het isolatiemateriaal kun je het beste doen tussen de dakbalken, omdat je anders vrij veel ruimte verliest. Ook is het noodzakelijk om een dampremmende laag aan te brengen. Deze laag is er om vochtschade te voorkomen. Hoe gaat het isoleren van een plat dak aan de binnenkant verder in z’n werk?

Werkwijze binnenzijde plat dak isoleren

De binnenkant van een plat dak isoleer je in grofweg drie stappen. Hieronder lichten we deze stappen kort toe:

  • 1. Kies het juiste isolatiemateriaal uit. Bij een plat dak adviseren wij spijkerflensdekens, dat zijn rollen van steenwol of glaswol die zitten ingepakt in papier. Deze dekens zijn inclusief een dampremmende laag.
  • 2. Snijd het isolatiemateriaal ruim af en plaats het tussen de draagbalken van het dak. Let er goed op dat je geen naren en kieren achterlaat. Niet vervolgens het materiaal vast op het omliggende hout.
  • 3. De primaire isolatielaag ligt nu. Als je spijkerflensdekens hebt gebruikt om te isoleren, kun je deze stap overslaan. Heb je nog geen dampremmende laag? Breng dan dampremmende folie aan, niet deze vast aan de draagbalken. Zorg ervoor dat deze extra laag op geen enkele manier onderbroken wordt. Dus ook niet als je bijvoorbeeld plafondspotjes monteert. Een onderbroken laag kan er namelijk voor zorgen dat er alsnog vochtschade ontstaat, waardoor het dak erg achteruit gaat. Sluit de naden en randen goed af met tape.
  • 4. In de laatste stap moet je het isolatiemateriaal afwerken, bijvoorbeeld met behulp van gipsplaten of schroten.

De binnenzijde van een schuin dak isoleren

Het isoleren van een schuin dak via de binnenkant vergt iets meer werk dan een plat dak, maar is nog steeds goed te doen voor de gemiddelde doe-het-zelver. Er zijn twee plekken waarop je het isolatiemateriaal kunt plaatsen: tussen de horizontale balken of verticale balken. Afhankelijk van het isolatiemateriaal, moet je nog een extra dampremmende laag aanbrengen. Sommige isolatiematerialen hebben zelf al dampremming, dan is het overbodig.

Werkwijze binnenzijde schuin dak isoleren

Hieronder staat een gedetailleerder stappenplan over hoe je de binnenkant van een schuin dak moet isoleren:

  • 1. Controleer de buitenzijde van de dakplaten op isolatiemateriaal. De buitenkant van de daklaag moet vrij zijn van deze materialen, zelfs als er gaten en kieren zijn. Deze kun je beter afdekken met dunne platen.
  • 2. Kies het juiste isolatiemateriaal uit. Voor een schuin dak adviseren wij om glas- of steenwol te gebruiken. Je kunt eventueel gebruikmaken van spijkerdekens, die je aan de zijkant vastniet op het omliggende hout. Er zijn ook kant- en klaar afgewerkte isolatieplaten beschikbaar.
  • 3. Snijd het isolatiemateriaal in het juiste formaat en bevestig het tussen de horizontale balken of verticale balken. Let erop dat het isolatiemateriaal het juiste formaat heeft, om vochtproblemen te voorkomen.
  • 4. Als jouw isolatiemateriaal geen dampremmende laag bevat, voeg dan een extra isolatielaag toe. Vervolgens moet je de volledige isolatie afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten of schroten.

Materialen voor het isoleren van je dak aan de binnenzijde

Voor een plat dak kun je het beste kiezen uit spijkerflensdekens en kant-en-klare isolatieplaten. Een schuin dak kun je ook folie-isolatie gebruiken.

Spijkerflensdekens

Spijkerflensdekens zijn, zoals eerder al even benoemd, rollen van het isolatiemateriaal glaswol of steenwol. Deze rollen zijn opgerold in papier. De papierflappen kun je vastnieten op het omliggende hout. Het voordeel is dat deze rollen al voorzien zijn van een dampremmende laag, dus dat scheelt je een extra stap tijdens het isoleren. Het is echter wel noodzakelijk om de afmetingen van de rollen af te stemmen op de breedte van je balken, anders mislukt het isoleren.

Kant-en-klare isolatieplaten

Een ander isolatiemateriaal dat al voorzien is van een dampremmende laag, zijn kant-en-klare isolatieplaten. Als je deze platen bestelt, moet je ze op maat (laten) zagen. Daarna kunnen ze heel eenvoudig bevestigd worden met behulp van strips. Deze strips zorgen ervoor dat de platen op een luchtdichte manier worden bevestigd, zodat vochtproblemen in de dakconstructie voorkomen worden.

Folie-isolatie (voor schuin dak)

Multi-folie isolatiemateriaal bestaat uit meerdere lagen, die worden afgewisseld met lagen schuim. Waar ‘normaal’ isolatiemateriaal rekening houdt met het buitenhouden van de kou, werkt folie-isolatie via het principe ‘weerkaatsen van stralingswarmte’. Dus als je folie-isolatie plaatst, blijft de warmte van de kachel lang in huis hangen. Dat kan alleen als het isolatiemateriaal luchtdicht wordt aangebracht.

Dampremmend materiaal: PE-folie

Mocht je een isolatiemateriaal zonder ‘ingebouwde’ beschermlaag hebben, dan kun je extra isoleren met PE-folie. Deze handige folie voorkomt dat waterdamp, afkomstig uit de lucht, in de dakconstructie terechtkomt. De kans op vochtschade (condensatie) is het grootst als de temperaturen buiten en binnen het huis sterk uiteenlopen. Het is dus typisch een probleem dat zich in de winter voor doet. Er zijn een aantal verschillende klimaatfolies die het vocht proberen te reguleren, zodat dergelijke problemen niet ontstaan.

Extra optie: gespoten isolatie

Deze vorm van isoleren hebben we niet bij de standaardmaterialen genoemd, omdat je dit niet op eigen houtje kunt doen. Het isolatiemateriaal bestaat namelijk uit PUR, stoffen die schadelijk zijn als er niet goed mee wordt omgegaan. Het voordeel van gespoten isolatie is dat het tussen de balken wordt gespoten, het is dus automatisch het juiste formaat. Ook is dit materiaal zeer geschikt om kieren en gaatjes te vullen. Dit isolatiemateriaal is exclusief een dampremmende laag, houd hier rekening mee. Als je gespoten isolatie wilt, moet je een isolatiebedrijf inhuren.

Aandachtspunten voor, tijdens en na het isoleren

Bij een koud-dakconstructie, dus het isoleren aan de binnenzijde van je dak, is er altijd een klein risico op condensatie. Concreet betekent het dat vocht zich in de dakconstructie kan verzamelen, wat kan leiden tot houtrot. Met een dampremmende laag verklein je dit risico zoveel mogelijk. Wil je nog minder risico lopen? Dan raden wij je aan om je dak via de buitenzijde te isoleren (een warmdakconstructie). HOE DIT MOET LEES JE HIER. Toch isoleren via de binnenzijde? Let dan op onderstaande aandachtspunten.

Los lekkages van tevoren op

Het grootste risico van koud-dakconstructies zijn vochtproblemen. Daarom moeten eventuele lekkages worden opgespoord en worden verholpen voordat het dak aan de binnenzijde wordt geïsoleerd.

Houd rekening met veranderende ventilatie

Oudere woningen ventileren vaak op een natuurlijke manier, doordat er een aantal kieren in het huis zijn. Tijdens het isoleren dicht je deze kieren echter. Hierdoor ontstaat er een andere vochthuishouding in het huis. Maak van deze situatie direct gebruik om de ventilatie te optimaliseren. De meeste isolatiebedrijven kunnen je hierbij helpen.

Zorg voor een dampremmende laag

We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen: de dampremmende laag gaat het verschil maken in de kwaliteit van jouw isolatie. Je kunt isolatiemateriaal kopen waar deze laag al in zit, of een extra laag aanbrengen.


Wel of geen isolatiebedrijf inschakelen?

Als je een beetje technisch en praktisch bent ingesteld, dan lukt het je vast wel om je dak vanaf de binnenzijde te isoleren. Kwestie van goed opmeten, naar de bouwmarkt gaan en de juiste materialen halen. Het kost je echter wel veel tijd en je hebt geen extra advies. Je moet op eigen houtje alle beslissingen maken, met name wat betreft het materiaal. Als je niet zoveel verstand hebt van isolatie dan is dat best een grote verantwoordelijkheid. Soms is het daarom fijner om een isolatiebedrijf in te schakelen. Zij kunnen de binnenzijde van je dak niet alleen isoleren, ook kunnen ze met je meekijken naar de ventilatie van je huis. En of je met de constructie veel kans maakt op vochtschade.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag