Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je je houten vloer isoleren?

Hoe kun je je houten vloer isoleren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bij het isoleren van je huis denk je waarschijnlijk als eerste aan je muren of het schuine dak. Maar ook je houten vloer kan een kwetsbare plek zijn in de isolatie van je huis, waar veel warmte ontsnapt en dus ook veel winst te behalen is. Veel vormen van vloerisolatie verdienen zichzelf daardoor ook in 5 tot 10 jaar terug doordat je veel meer energie bespaart.

Overweeg je zelf ook om je houten vloer te gaan isoleren? Dan vertellen we je hier graag over alle opties die je daarvoor hebt en ook hoe je deze klus zelf al binnen een dag af kunt ronden.


Verschillende manieren om een houten vloer te isoleren

Je kunt een houten vloer op een aantal manieren isoleren, die natuurlijk ook allemaal hun eigen prijskaartje hebben:

  • Isoleren vanaf de onderzijde. Hierbij wordt er isolatiemateriaal aangebracht tussen de houten balken waar de vloer op rust. Dit is de minst ingrijpende oplossing en kun je ook vrij eenvoudig binnen een dag zelf doen. De kosten van deze oplossing zijn relatief laag, ook omdat je het werk zelf kunt doen.
  • Bovenop de houten vloer isoleren. Bij deze optie wordt een isolerende laag aangebracht tussen de houten vloer en de dekvloer. Hierdoor zal je vloer dus hoger komen te liggen. Wanneer er genoeg ruimte is onder de houten vloer en er weinig vochtproblemen zijn heeft isoleren onder de vloer meestal de voorkeur.
  • De kruipruimte vullen met isolatiemateriaal in de vorm van isolatiechips of isolatieschelpen. Dit kan handig zijn als er zeer weinig ruimte onder vloer is en je dus geen isolatie onder de vloer aan kunt brengen. Deze methode is ook redelijk voordelig en wordt daardoor ook wel toegepast bij houten vloeren waar wel gewoon voldoende ruimte is om op andere manieren te isoleren.
  • De vloer helemaal vervangen door een betonvloer met isolatie. Dit is iets wat je het beste door een professioneel bedrijf kunt laten doen. Vaak kan de bestaande houten vloer al binnen een dag worden verwijderd waarna ook al snel kan worden begonnen met het opbouwen van de nieuwe geïsoleerde betonvloer.
  • Isoleren met gespoten PUR-schuim. Het schuim wordt door een professioneel bedrijf aan de onderkant tegen de vloer gespoten waardoor alle kieren en naden worden afgedekt en er een goede isolatie ontstaat. Deze methode is ook relatief goedkoop, maar kun je in de regel niet zelf doen.

Subsidie voor vloerisolatie?

Welk materiaal je kiest en welke isolatiewaarde je daarmee behaalt bepaalt mede of je in aanmerking kunt komen voor subsidie. Het loont dus de moeite om te bekijken voor welke subsidieregeling je een aanvraag zou kunnen doen en welke eisen er daarvoor aan je vloerisolatie worden gesteld. Vrijwel altijd moet je een bepaalde minimale isolatiewaarde behalen, die momenteel vaak is vastgesteld op 3,5 Rd. Je kunt zelf berekenen of je dat haalt door de isolatiewaarde van het gekozen materiaal te nemen en dat door te rekenen naar de laagdikte die je zelf zult gaan aanbrengen.


Een houten vloer isoleren aan de onderkant

De meeste mensen die hun houten vloer willen isoleren kiezen ervoor om dit vanaf de onderzijde te doen. Dit is een klus die je ook heel goed zelf aan kunt pakken en daarom bespreken we deze methode hier in meer detail. De materialen die je ervoor nodig hebt kun je in de meeste bouwmarkten direct ophalen, maar dat is wel afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat je kiest.

Isoleren met steenwol of glaswol wordt het vaakst gekozen, omdat dit materiaal makkelijk te verwerken is, relatief goedkoop is en een goede isolatiewaarde heeft. Bovendien is het brandvertragend.

Maar je kunt ook kiezen voor isolatieplaten gemaakt van EPS, XPS, PIR of PUR. Deze harde platen zijn echter wel lastiger te verwerken in krappe ruimtes, waar platen door midden zagen lastig is.

Het is vaak het beste om voor de dikte van het materiaal uit te gaan van de dikte van de balken. Dan isoleer je namelijk optimaal en is de isolatie ook makkelijk vast te zetten.


Voorbereidingen

Vocht is je grootste vijand wanneer je gaat isoleren, dat is dus ook het geval  bij het isoleren van een houten vloer. Daarom is het zaak om voordat je begint de kruipruimte goed op vochtplekken te inspecteren. Controleer de balken en planken, maar ook de onderliggende vloer. Check ook of ventilatieroosters vrij zijn en hun werk dus goed kunnen doen.

Check ook dat er geen lekkages zijn aan waterleidingen, eventuele buizen van de centrale verwarming of afvoerpijpen die door de kruipruimte lopen. Natuurlijk kan ook grondwater het probleem zijn, dan is het verstandig om de hele bodem af te dekken met een waterdichte PE-folie.

Of je een houten vloer nu aan de boven- of aan de onderkant wilt gaan isoleren, besteed altijd ruim de aandacht aan het bestrijden van vocht. Wanneer de houten vloer gaat schimmelen of rotten ben je namelijk veel verder van huis.

Als een vloer grote kieren heeft, er gaten in zitten of delen met hout van slechte kwaliteit is het zaak dat eerst op te knappen. Je kunt planken of balken (laten) vervangen of de vloer aan de onderzijde helemaal aftimmeren met triplex.


Welke materialen heb je nodig?

Voor je begint moet je natuurlijk al het materiaal verzamelen of in huis halen om mee te gaan isoleren. Let daarbij op de volgende dingen:

  • Isolatiemateriaal verlijmen kan handig lijken, maar zorgt er ook voor dat je het niet opnieuw kunt gebruiken. Bovendien werk je vaak in een kleine en slecht te ventileren ruimte, waardoor de lijmdampen zelfs met een dampmasker al snel naar je hoofd zullen stijgen. Gebruik dus liever een hamper met krammen en spijkertjes, of beter nog een nietpistool.
  • Voor het op maat snijden van isolatiemateriaal heb je in de regel genoeg aan een scherp broodmes. Afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt kan dat mes er wel enigszins onder te lijden hebben, dus het kan een goed idee zijn er speciaal een mes voor te kopen.
  • Lichte gereedschappen werken vaak het fijnst wanneer je liggend in de kruipruimte aan het klussen bent, omdat je telkens ‘boven je macht’ aan het werk bent.

Praktische tips voor je begint

Het isoleren van een houten vloer is geen heel moeilijke klus, maar omdat je in een krappe ruimte werkt kan het wel erg inspannend zijn. Maak het jezelf dus wat makkelijker door niet op een al te warme dag te willen gaan isoleren want dan raak je al snel oververhit.

Stop daarnaast al het gereedschap dat je wilt gebruiken in een bak en schuif die telkens met je mee als je een stukje verderop aan het werk gaat. Zo heb je altijd alles bij de hand wat je nodig hebt en hoef je niet constant heen en weer te kruipen.

Zorg altijd voor beschermende kleding en een stofmasker, want de meeste isolatiematerialen wil je niet inademen en kunnen ook voor huidirritatie zorgen. Vooral glaswol staat bekend als een materiaal waar je veel last van kunt hebben als je zonder goede bescherming aan de slag gaat.


Stappenplan voor het zelf isoleren van je houten vloer

Als je eenmaal alle materialen in huis hebt bestaat het isoleren uit 4 relatief eenvoudige stappen:

  1. Meet de afstand tussen de balken en snij het isolatiemateriaal op maat, bijvoorbeeld met een scherp broodmes. Snij liever iets te breed dan te smal, zodat je het materiaal goed tussen de balken kunt klemmen.
  2. Breng het materiaal aan tussen de balken en zorg dat het stevig tegen de vloer aan gedrukt zit. Ga hiermee door tot elk stukje van de vloer is bedekt en vergeet ook niet het stukje tussen de buitenmuur en de eerste balk.
  3. Tik kleine spijkertjes in de houten balken op ongeveer 25 tot 30 cm afstand van elkaar.
  4. Span nylon draad tussen de spijkertjes en doe dit kruislings, zodat de draad in een zigzagpatroon over de balken loopt en het isolatiemateriaal zo optimaal vastzet. Natuurlijk kun je ook latjes over de balken timmeren zoals je bijvoorbeeld ook bij het isoleren van een dak zou doen maar nylondraad is stukken goedkoper.

Tot slot moet ook het luik van de kruipruimte nog worden geïsoleerd, anders ontsnapt daar nog altijd veel warmte. Een hele goede optie hiervoor is simpelweg een reeds geïsoleerd luik te kopen, want die heb je al voor ongeveer 50 euro. Of je het bestaande luik zelf gaat isoleren of een nieuw luik koopt: vergeet hoe dan ook niet om de randen met een kierdichting (bijvoorbeeld van rubber) te voorzien zodat er geen vocht of warmte meer door kan.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag