Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de beste opties om regenwater op te vangen?

Wat zijn de beste opties om regenwater op te vangen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Nederland is “het koude kikkerlandje”. Waar het om de haverklap regent, en niet zo’n beetje ook. Wist je dat er in Nederland jaarlijks zo’n 800 liter regenwater per vierkante meter valt? Het zou zonde zijn om hier niets mee te doen. Want water komt bij ons nog gewoon uit de kraan, maar zal dat in de toekomst ook zo blijven? En waarom kraanwater verspillen als het ook met bakken uit de hemel komt? In dit artikel leggen we je uit waarom je regenwater op zou vangen. En natuurlijk het belangrijkste: wat zijn de beste opties om regenwater op te vangen? Want dat het duurzame zet is, weet jij allang. Nu wil je graag weten hoe je het moet doen. 


Wat zijn de beste opties om regenwater op te vangen?

Als je dit artikel leest, ben je er waarschijnlijk al van overtuigd dat je regenwater wil opvangen. Mocht je nog twijfelen, scrol dan even door naar de toepassingen van regenwater. Onder het kopje ‘Waarom zou je regenwater opvangen?’. We bespreken nu eerst de beste opties om het op te vangen.


Regenwater gebruiken: de regenton

Iedereen kent ‘m wel: die logge, houten regenton. Vaak strategisch gepositioneerd onder de regenpijp, zodat het water rechtstreeks vanuit het dak in de ton terechtkomt. Eigenlijk is dit een van de eenvoudigste en meest goedkope manier om het regenwater op te vangen. Regenopvangsystemen die lijken op de regenton zijn: de regenzuil en de wandtank. De wandtank is een compacter alternatief dan de regenton. Handig dus als je niet zo’n grote tuin hebt, en toch water wil opvangen.

Hoe vervoer je het regenwater?

Je moet natuurlijk nog wel iets doen met de regen uit de regenton, anders mis je het hele principe achter ‘regenwater opvangen’. Om het water te vervoeren, moet je een slang met kraan aan de regenpijp bevestigen. Je hebt hier het volgende voor nodig: een regenton, regenton vulautomaat, (Gardena) kraan, twee (Gardena) tuinslang koppelingen, waterdief, vlotterkraan, wc met spoelbak met ruimte voor tweede vlotterkraan. Met deze onderdelen kun je een systeem maken waarmee je het regenwater gebruikt om je wc door te spoelen. Voor het wassen van je auto of het bewateren van je planten kun je het water rechtstreeks uit de ton halen.

Waar koop je een regenton een aanverwanten?

Een regenton koop je in de meeste bouw- en tuinzaken, zoals Praxis, Gamma, Tuinland, Intratuin et cetera. Tegenwoordig koop je de regenton ook heel eenvoudig online. Het voordeel hiervan is dat de meeste partijen ‘m (gratis) naar je huis brengen. Als je naar een bouwzaak gaat, mag je namelijk wel een goeie achterbak in je auto hebben om de regenton te vervoeren. Ook de onderdelen voor een zelfgemaakt watervervoerssysteem kun je bij de genoemde winkels halen.

Wat kost een regenton?

Afhankelijk van het materiaal en de inhoud van de regenton, betaal je gemiddeld gezien tussen de €30 en €70 voor een regenton. Inclusief de materialen om het water te vervoeren, zit je ongeveer op €50 tot €100. Erg goedkoop, als je bedenkt hoeveel water(rekeningen) je hiermee kan besparen!


Regenwater afvoeren: de zinkput of infiltratieput

Met een infiltratieput, ook wel zinkput of zakput genoemd, bereik je eigenlijk het tegenovergestelde effect. Waar een regenton vooral wordt gebruikt om regenwater op te vangen en te hergebruiken, wordt een infiltratieput vooral gebruikt om het overtollige water af te voeren. Deze putten vangen (overtollig) regenwater af, en laten het deels weer ontsnappen in de grond. Op deze manier kun je zorgen dat de grond van je tuin altijd de juiste hydratatie heeft. Niet te droog, niet te zompig. Nooit meer kans op verzakkingen. Sterker nog, sommige gemeenten verplichten hun inwoners zelfs om regenwater op te vangen. Dus het kan best zijn dat je er zelf helemaal niet op zit te wachten, maar dat het wordt geëist door de gemeente. Een opvanginstallatie is er in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het volume en het materiaal van de put. Amateuristische installaties koop je vanaf €50 en voor het echte werk betaal je toch echt boven de €500.


Gouden combinatie: hemelsysteem

Het is uiteraard ook mogelijk om je zinkput, zakput of infiltratieput aan te sluiten op verscheidene punten van je huishouden. Zodat je wasmachine, vaatwasser of wc wordt bewaterd met het regenwater. Dat is soms best een grote investering, maar wel eentje die enorm duurzaam is en uiteindelijk geld gaat besparen. Je leest er meer over in de onderste alinea van dit artikel.

Wat kost een hemelsysteem (ook wel regenwaterinstallatie)?

Deze vraag is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden, en moet bevestigd worden door een regenwaterexpert. Het ligt er namelijk maar net aan hoeveel regenwater je op wilt vangen en op welke punten in huis de put moet worden aangesloten. Ga er in ieder geval van uit dat je te maken hebt met: €1000 voor een betonnen put en €2300 voor een kunststof put. Dan heb je nog het pompsysteem tussen de €500 en €700 en een filter tussen de €250 en €300. Wil je dat het water uit de kraan wordt aangesproken als de put leeg is? Dan leg je een extra investering van €1800 neer. Reken ten slotte nog enkele tientjes voor verplichte keuring en onderhoudskosten. En dan hebben we het nog niet eens over de installatiekosten. Daar kan eigenlijk alleen een expert antwoord opgeven, na het maken van een offerte. In totaal zal je voor een regenwaterinstallatie (hemelsysteem) tussen de €1500 en €4500 betalen.


Waarom zou je regenwater opvangen?

Regen valt gewoon naar beneden, je hoeft er niets aan te doen. Het blijft wel stromen. Maar je kúnt er wel iets aan doen: het opvangen. Maar waarom zou je dat doen? Er zijn verschillende redenen voor, die we hieronder kort toelichten.

Planten en bloemen water geven

Als je kamer gevuld staat met een paar mooie kamerplanten, dan vul je wekelijks je gietertje bij met kraanwater. Er gaan per jaar misschien wel honderden liters water naar de planten. Terwijl planten in principe geëvolueerd zijn dankzij regenwater. Niet dankzij gezuiverd water. Sterker nog, regenwater bevat veel goede stoffen waar planten en bloemen baat bij hebben. Dus nu heb je alvast één reden om regenwater op te vangen!

Huis schoonmaken

Er zijn grote, huishoudelijke taken die telkens weer terugkeren. En waar een hoop water mee gemoeid is. Zoals het wassen van je auto, of het wassen van je ramen. Denk maar eens na hoeveel water je verbruikt als je met een tuinslang de laatste resten zeep van je auto afspoelt. Of hoe vaak je een nieuw emmertje water haalt tijdens het ramen lappen. Nu denk je misschien: regenwater is niet zo schoon als kraanwater. Dus dan worden mijn spullen ook minder schoon. Fout gedacht! Regenwater bevat namelijk, in tegenstelling tot kraanwater, géén kalk. Dat betekent dat je de auto of ramen kunt wassen zonder dat er strepen ontstaan. Eigenlijk is regenwater dus een beter schoonmaakmiddel dan kraanwater.

Wc doorspoelen

Het doet je misschien denken aan een derdewereldland, zo’n grote emmer water naast de pot. Maar eigenlijk is het lang niet gek. Want wat kan ons het schelen wat voor water er door de wc stroomt. Zolang het de sporen van onze behoeften maar uitwist. Wist je dat je met je toiletbezoek ongeveer 40 liter water verbruikt? Per dag. Dus al dat schone water gaat verloren aan het ranzige riool. Door regenwater op te vangen en te gebruiken, kun je dus zo’n 14600 liter per jaar besparen. Natuurlijk ga je niet altijd thuis naar de wc, en regent het niet altijd, maar het punt is in ieder geval duidelijk. Ook bij de wc geldt overigens dat je met regenwater een kalklaag voorkomt.

Investeren in een hemelwatersysteem

Bovenstaande tips zijn huis-tuin-en-keukentoepassingen van regenwater. Er zijn echter ook professionele systemen waarmee je het regenwater in je hele huis tot nut maakt. Je kunt namelijk systemen kopen die het water voor je opvangen, filteren en opslaan in een grond of tank onder de grond. Vervolgens vervoert een pomp het water naar belangrijke gebruikerspunten zoals je wasmachine, toilet en buitenkraan. Los van de investering in het systeem, bespaar je per jaar tot 50% op de waterrekening. Bovendien ontlast je het milieu natuurlijk enorm.


Fun fact: Hemelswater, bier van regenwater

Dat regenwater veelzijdiger is dan je denkt, werd in 2016 bewezen door ‘Hemelswater’. Het eerste Nederlandse biertje dat wordt gebrouwen met behulp van regenwater. Want toen de initiatiefnemers zagen hoeveel water er nodig is om een biertje te brouwen, toen schrokken ze. Ze vonden – en bewezen – dat bier ook heerlijk is als het met regenwater wordt gebrouwen. Dat maakt hun biertjes – ‘Hemelswater’ – letterlijk en figuurlijk een geschenk uit de hemel. Tegenwoordig zijn er nog meer milieubewuste bierbrouwerijen in binnen- en buitenland die regenwater omarmen in hun brouwproces.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag