Betonrot; hoe kun je het verhelpen?

Betonrot; hoe kun je het verhelpen?

Laatst bijgewerkt: 11 september 2019

Ai, betonrot. Dat is iets wat je liever niet in je huis wilt hebben. Betonrot kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen, en moet dan ook zo snel mogelijk worden gerepareerd. Maar om betonrot te kunnen oplossen, is het ook belangrijk om te weten hoe betonrot eigenlijk ontstaat. Benieuwd naar hoe betonrot werkt, hoe je het kunt voorkomen en natuurlijk hoe je het kunt verhelpen? In dit artikel lees je er alles over.

Om te weten hoe je betonrot kunt verhelpen, is het belangrijk om te weten wat betonrot eigenlijk is. Zonder het begrijpen van de oorzaak is een oplossing natuurlijk lastig. Daarom vertellen we je in deze alinea graag meer over wat betonrot eigenlijk is en hoe betonrot ontstaat.

Wat is betonrot eigenlijk?

Zoals je misschien weet, is beton een mengsel van o.a. cement, grind, puin, water, zand en kalk. Om het beton in een bepaalde vorm te gieten, wordt er een zogenoemde bekisting gebruikt. Die bekisting kan bijvoorbeeld van hout gemaakt zijn. Om het beton nog steviger te maken, wordt er soms staal in de vorm van staven of matten toegevoegd aan het beton. Die stalen elementen zorgen er dus voor dat het beton steviger is: dat heet gewapend beton. Dat metaal in het gewapend beton kan gaan roesten. Dat leidt uiteindelijk tot betonrot: betonrot komt dus alleen beton dat gewapend is met metaal.

Als het metaal in het beton gaat roesten, beginnen de problemen. Roest zet namelijk uit, zodat het beton steeds meer druk krijgt te verduren en het na een tijdje zal barsten. Als het betonrot eenmaal de metalen wapening van het beton heeft aangetast, dan kan het hele betonstuk worden aangepast. Het is daarom belangrijk om betonrot zo snel mogelijk te bestrijden.

De oorzaken van betonrot

De oorzaak van betonrot is de indringing van CO2 in het beton, of de indringing van de zogenoemde chloriden uit water die het beton bereiken. Dat hoeft echt niet alleen te komen door slijtage – een bekende reden voor betonrot – dat wel jaren kan duren: ook het verkeerd wapenen van beton kan een reden zijn dat die vervelende betonrot begint.

Dat geldt ook voor een verkeerde samenstelling van beton – dat kan de roestvorming van het gewapende gedeelte bevorderen. De kans op betonrot kan dus worden bevorderd door jarenlange slijtage, het verkeerd wapenen van het beton en een verkeerde samenstelling van beton.

Hoe herken je betonrot?

Om betonrot te kunnen bestrijden, is het natuurlijk wel belangrijk dat je betonrot als zijnde kunt herkennen. Hoe sneller je betonrot herkent, hoe sneller je kunt handelen – en dat is wel zo goed voor je veiligheid, zoals je in de volgende alinea kunt lezen.

In sommige gevallen is het best lastig om betonrot te zien, helemaal als je er niet naar op zoek bent. Betonrot kenmerkt zich door afbrokkelende stukken beton en verkleurde plekjes (vaak in bruin tot donker rood) op de oppervlakte van het beton. In sommige, verregaande gevallen kun je zelfs de roest van het gewapende beton in het staal zien zitten. Als je betonrot herkent, zul je eerst flink schrikken: maar het herkennen van betonrot in je huis of bij een ander oppervlak is de eerste stap tot het verhelpen van de rot.

Je komt betonrot veel tegen op plekken waar er bijvoorbeeld meer wrijving is door weer en wind, of plekken die wat vochtiger zijn. Let dus goed op je balkon, de kruipruimte onder je huis, je plafond, muren en vloeren.

Wat kan betonrot aanrichten?

Als de bewapening in het beton is gaan roesten, dan zal de roest langzaam het beton overnemen. Zoals we al eerder schreven, zal door het uitzetten van de roest het beton langzaam gaan breken en uiteindelijk afbrokkelen. Je kunt je voorstellen dat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen: stel je voor dat je betonrot in je balkon hebt, en dat je balkon langzaam afbrokkelt – tot het een keer inzakt door te veel gewicht. Je moet er niet aan denken, maar helaas zijn zulke situaties realiteit geworden door onbehandeld betonrot.

Betonrot kan dus (grote) veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om bij de eerste aanblik van betonrot hulp in te schakelen of eventueel zelfs zelf aan de slag te gaan om betonrot te verhelpen. Hoe langer je wacht, hoe sneller het staal zal uitzetten, en hoe meer beton er zal afbrokkelen – met alle vervelende gevolgen van dien. Ga dus altijd zo snel mogelijk tot het herstel van het beton over, om onveilige situaties te voorkomen.

https://nl.pinterest.com/pin/755901118690061391/


Betonrot voorkomen: let op deze zaken

De beste manier om aan de slag te gaan met betonrot, is natuurlijk om betonrot te voorkomen. Als je eenmaal betonrot hebt herkend, is het belangrijk om de rot zo snel mogelijk tot stilstand te brengen. Daarom is tip één: reageer altijd snel bij het herkennen van betonrot, zodat je veiligheidsrisico’s én hoge kosten kunt voorkomen.

De samenstelling van het te gebruiken cement

Bij het voorkomen van betonrot is het ook goed om te kijken naar de samenstelling van het cement dat wordt gebruikt bij de bouw van je huis, schuur of ander project waar het cement voor nodig is. Hoe minder water er in het cement wordt gebruikt, hoe kleiner de kans op betonrot is. Je hoort vaak dat wat oudere huizen last hebben van betonrot, omdat vroeger de verhardingsversneller calcium chloride werd gebruikt in cement. Vandaag de dag is dit goedje verboden, wat het voorkomen van betonrot ook goed in de hand werkt.

Een kathodische bescherming tegen betonrot

Ook is er een speciale werkwijze om betonrot te vermijden: deze werkwijze wordt een kathodische bescherming genoemd. Een kathodisch beschermingssysteem helpt het roesten van het gewapende staal in het beton te vermijden en zo nodig te stoppen. In deze kathodische bescherming zit, om met vakwoorden te spreken, opgedrukte stroom. Dit beschermt het metaal tegen roest, maar kan het dus ook stoppen: daarom is kathodische bescherming een veel ingezet product bij het vermijden van betonrot, maar ook bij het stoppen van de verspreiding ervan.


Het zelf repareren van betonrot

Als je betonrot hebt ontdekt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk handelen. Misschien heb je op het moment geen toereikend budget om een professional in te huren, of wil je eerst op eigen houtje het betonrot proberen op te lossen. Hou in je achterhoofd dat betonrot voor vervelende ongelukken kan zorgen, en dat je voor belangrijke gebouwen (zoals je huis) beter toch een professioneel bedrijf kunt inhuren. Gaat het echter om een klein schuurtje of een ander ‘minder belangrijk’ bouwwerk, kun je ook zelf aan de slag met het repareren van betonrot.

Een manier om zelf een klein beetje betonrot te repareren, is door het aangetaste beton weg te boren en dit op te vullen met nieuw beton. Dit is alleen aan te raden bij kleine oppervlakken die zijn aangetast door betonrot. Ook kun je zelf het geroeste staal in het gewapende beton beschermen tegen verdere roest, door het metaal bloot te leggen en het te behandelen met zogenoemde loodvrije menie. Dit is een vervelend klusje en neemt meerdere dagen in beslag. Wij adviseren je om een professional in de arm te nemen, want betonrot is geen pretje!


Professionele hulp bij betonrot

View this post on Instagram

#aannemersbedrijfgrkamphorst #betonrepair #betonrot

A post shared by Aannemersbedrijf G.R.Kamphorst (@aannemersbedrijf_g.r.kamphorst) on

Zoals we al eerder zeiden, is de beste manier om betonrot te verhelpen om een gespecialiseerd bedrijf in de arm te nemen. Deze bedrijven weten alles van betonrot en de reparatie ervan, en hebben alles in huis om dit zo goed en snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Daar zijn verschillende professionele manier voor, zoals:

Betonrot herstellen met primer

Verschillende bedrijven hebben een primer in huis om betonrot tegen te gaan. Eerst werken de vakmannen al het aangetaste beton weg, en behandelen de roest in het gewapende beton met een speciale primer die verdere roestvorming tegen zal gaan – en daarom dus ook het betonrot. Dit is één van de snelste en financieel voordeligste manieren om betonrot te herstellen en te voorkomen.

De kosten van het professioneel verhelpen van betonrot

Ben je benieuwd hoe duur het is om een vakman in te huren om betonrot te verhelpen? Dat verschilt natuurlijk per bedrijf en vooral per oppervlakte van het te repareren betonrot. Vaak kost een kleine klus, waar de vakman(nen) bijvoorbeeld rond de drie uur mee bezig zijn, samen met alle materialen, reiskosten en andere geldzaken rond de 150 euro. Grotere oppervlakken betonrot kan dus flink wat geld kosten; helemaal als de bedrijven er dagenlang mee bezig zullen zijn. Hoe sneller je betonrot opmerkt, hoe minder geld je uiteindelijk dus zal uitgeven. Omdat het verhelpen van betonrot best prijzig kan zijn, is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Zo kom je vast uit bij een bedrijf dat (ook financieel) bij je past.

https://nl.pinterest.com/pin/507358714266214308/


Niemand zit natuurlijk op betonrot te wachten. De naam is wat misleidend, want het beton zelf rot niet, maar barst door het roesten van het staal dat het beton steviger maakt. Betonrot kan voor onveilige situaties zorgen, en daarom is het belangrijk om snel te handelen bij het herkennen van betonrot. Daarbij: hoe langer je wacht, hoe groter het oppervlakte van betonrot wordt – en hoe duurder het wordt om te repareren.Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag